Linjan 1 kehittäminen

Ykköstä nykyään pääasiallisena liikkumisvälineenäni käyttävänä olisin sitä mieltä, että ykköstä ei ole syytä siirtää Sörnäisiin. Sen sijaan Sturenkatu-Linjat -rata olisi äärimmäisen hyvä parannus. Samalla pitäisi yrittää saada olemassaolevalle Studenkadun radalle omat kaistat raitiovaunuille ja muuten pytkiä nopeuttamaan sitä. Eteläpäässä en lähtisi kääntämään ykköstä Hakaniemestä Rautatieaseman suuntaan; sen sijaan jos linjaa aletaan eteläpäässä muuttamaan, sen voisi kääntää Senaatintorilta Aleksille ja sieltä vaikka juurikin Kolmikulmaan. Myönnän kyllä, että tarkastelen linjan reittiä lähinnä omien liikkumistarpeideni pohjalta, joista tärkein on yhteys Pasilasta Senaatintorille (ja tällä välillä ykkönen on linjana ylivoimainen, koska Sörnäisten kiertämisen seurauksena vaunuissa on paljon vähemmän spurguja kuin seiskassa. Nopeudeltaan linjat ovat suunnilleen yhdenvertaisia).
 
Ykkösvaiheessa Kolmikulma-Käpylä
Kakkosvaiheessa via Linjat
Kolmosvaiheessa Koskelaan, 55 pois, 64, 65, 69 uusille reiteille
Nelosvaiheessa Välimerenkadulle


Juuri noin.
Ja mahdollisesti kierrättäisin sen vielä A-kiven ja Pasilan kautta Mäkelänkadulle.
Sitä en muista pääseekö Pasilasta tultaessa kääntymään Mäkelänkadulle Käpylän suuntaan.

"Olisi oikea raitiovaunu Kolmikulma-Linjat-Pasila-(Helsinki pohjoinen ;) )- Käpylä-Oulunkylä."
 
Viimeksi muokattu:
Käpylän suunnalle olisi varmasti toteutettavissa kannattava raitiovaunuun perustuva runkoyhteys. Itsekin olen kaavaillut monenlaisia linjastovaihtoehtoja mm. Koskelantietä ja/tai Mäkitorpantietä hyödyntäen. Raitioliikenteen kehittäminen keskittyy kuitenkin tällä hetkellä pitkälti uusiin maankäyttökohteisiin, joten epäilenpä resurssien olevan nyt vähissä ykkösen kehittämisideoiden eteenpäinviemiseksi. Mielenkiinnolla odotan, saadaanko Munkkivuoren rata näyttämään päättäjille toteuttamiskelpoiselta. Jos tässä onnistutaan, ehkäpä seuraavana kiinnostus heräisi bussiliikenteen korvaamisesta raitiovaunulla myös Käpylän suuralueella.

Tätä odotellessa lienee turha vedota Linjojen radan jatkamiseen ykköstä varten. Sen vuoksi minäkin satsaisin tässä vaiheessa ysiin. Mutta Sturenkadulle ei kiitos yhtään lisää raitiovaunukiskoja. Katu on melkoinen sumppu ja tuntien kaupungin suunnitteluperiaatteet raitiotie tällä kadulla olisi toivoton kompromissi. Jätetään ahdas ja liikennevalojen täyteinen Sturenkatu suosiolla autojen täytettäväksi ja otetaan toteutukseen ratageometrialtaankin helpompi Castreninkatu-Kirstinkatu-linjaus. Eli ysi ajaisi Fleminginkadulta reittiä Hesari-Kirstinkatu-Castreninkatu-Toinen Linja – Hakaniemi. Nykyiset Urheilutalon, Helsinginkadun ja Kaarlenkadun pysäkit yhdistettäisiin yhdeksi suureksi vaihtopysäkiksi Brahen kentän eteen Helsinginkadulle. Samalla Kaarlenkadun risteyksen liikennevalot poistoon ja tilalle tarvittaessa jokerivalot.

Castreninkadun ratainvestointi ei olisi kilometriäkään ja se voitaisiin ympätä ysin Ilmalan jatkon kustannuksiin muun muassa vetoamalla linjan 23 korvaamiseen. Kallioon saataisiin kaksi tasavahvaa ratahaaraa. Miinus olisi suoran Pasila-yhteyden poistuminen Karhupuistosta.
 
Mutta Sturenkadulle ei kiitos yhtään lisää raitiovaunukiskoja. Katu on melkoinen sumppu ja tuntien kaupungin suunnitteluperiaatteet raitiotie tällä kadulla olisi toivoton kompromissi. Jätetään ahdas ja liikennevalojen täyteinen Sturenkatu suosiolla autojen täytettäväksi ja otetaan toteutukseen ratageometrialtaankin helpompi Castreninkatu-Kirstinkatu-linjaus.

Kannattaa myös huomioida, ettei Sturenkadun länsipäässä oikein ole palveltavaa. Yksi kortteli, Kulttuuritalo ja Linnanmäki. Kaikkiin on suhteellisen lyhyt kävelymatka myös ykkösen nykyiseltä reitiltä. Oikeastaan ainoa syy linjaukseen Wallininkadun sillan kautta on, että sillä tavoin saataisiin mahdollisesti palvelun kannalta mieluisampi reitti Linjoille.
 
Kannattaa myös huomioida, ettei Sturenkadun länsipäässä oikein ole palveltavaa. Yksi kortteli, Kulttuuritalo ja Linnanmäki. Kaikkiin on suhteellisen lyhyt kävelymatka myös ykkösen nykyiseltä reitiltä. Oikeastaan ainoa syy linjaukseen Wallininkadun sillan kautta on, että sillä tavoin saataisiin mahdollisesti palvelun kannalta mieluisampi reitti Linjoille.
Voisi minusta hoitaa niin että tekisi kolmosella pysäkin kahden puolen Sturenkatua, eli siis ennen risteystä valoetuuksien vuoksi. Jos samalle tehtäisiin siis yhteispysäkki Hesarille niin pysäkkien määrä pysyisi samana.
 
Oikeastaan ainoa syy linjaukseen Wallininkadun sillan kautta on, että sillä tavoin saataisiin mahdollisesti palvelun kannalta mieluisampi reitti Linjoille.

Riippuen Castreninkadun pysäkin sijoituksesta pisimmät kävelymatkat tulisi Diakonissalaitoksen kulmilta, mutta tällöinkin selvittäisiin alle 500 metrillä. Vastaavasti Kallion huipulla moni saisi pysäkin huomattavasti lähemmäs kotioveaan. Jos Wallininkatua pidetään palvelun kannalta parempana vaihtoehtona ja Sturenkatua ei käytetä, yksi mahdollisuus saattaisi olla koukkaus Alppikadun kautta Wallininkadulle. Sitä en osaa sanoa, kuinka hyvin rata taipuisi tällaisiin koukkauksiin.
 
Siinä Toisen linjan radassa on vähän se ongelma ettei se oikein mene mihinkään. Pari enemmän tai vähemmän teoreettista vaihtoehtoa pohdittavaksi:
  • Diakonissalaitoksen ja radan väliin mahtuisi pyörätien ohella luultavasti yksi raide. Se voisi jatkua joko radan suuntaisesti pohjoiseen esimerkiki Nordenskiöldinkadulla tai kääntyä itäänpäin Hesarille.
  • Jos siihen Hesarin kohdalle saisi jotenkin mahdutettua juna-aseman, niin tuo Toisen linjan raide olisi mitä mainioin. Esimerkiksi nykyisen ykkösen voisi päättää sinne ja saataisiin näpsäkkä yhteys lähijunilta Hakaniemeen ja siitä eteenpäin. Ongelma on vaan taas se sivutila. Mahtuisi minusta niin että tehdään radan länsipuolelle tuplaraiteet keskilaiturilla ja siirretään muita kiskoja vastaavasti länteen päin, jolloin nykyisten Keravan kaupunkiradan pohjoiseen menevän raiteen paikalle saisi laiturin. Maksaa tosin ja kaupunkikuvallisesti ei ihan helposta päästä.
  • Yhteytenä tarpeellin, varsinkin jalankulkijoille, olisi Kallio - Töölönlahti. Mutta minä en kyllä keksi miten tuon saisi järkevästi tehtyä.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Tämä ei välttämättä ole suoranaista linjan 1 kehittämistä, mutta..
Linjan 69 lähdöt voitaisiin ajaa puoliksi ratikkana: Mikonkadun lenkki-Kaivokatu-Mannerheimintie-Nordenskiöldinkatu-(linjan 7 reitti)-Mäkelänkatu-Pohjolankatu ja loppumatkan bussina. Vaihto tapahtuisi Pohjolanaukiolla niin, että bussi lähtee raitiovaunun saavuttua (eli lähtöaika on arvioitu, mutta tasoitettu eli ei lähde etuajassa).

Tunnus voisi olla koko reitillä, sekä ratikalla että bussilla, 69, tai vaihtoehtoisesti vaikka ratikka-61 tai ratikka-2. Vaihtoajoneuvo ei myöhästyisi, sillä sille olisi annettu tasoitusaikaa kääntöpisteessä, kuten on tapana. Aikataulussa olisi tärkeää pysyä, jottei vaihto tapahtuisi myöhässä Pohjolanaukiolta. Tämä onnistuu jo nykyisillä raitiovaunujen ja 69:n pohjoispuoliskon HELMI-järjestelyillä. Linjan 7 reitille mahtuu hyvin toinenkin raitiovaunulinja, reitillä vaunu kulkee kohtuusujuvasti. 69-ratikalla olisi keskellä linjaa yksi tasauspiste, Pasila, jonka aikataulut olisi tahdistettu seiskan kanssa. Seiska kiertäisi Arabiankadun ja Töölön kautta, kuten on suunniteltu.

Ykköseltä lopetettaisiin hiljainen keskipäiväliikennöinti ja ykkönen olisi yksinkertaisesti ruuhkalinja, jolloin liikennöintiaika on kaikille tuttu: aamu- ja iltapäiväruuhka. Kakkonen taas kulkisi joka viikonpäivä. Loppujen lopuksi h69 kulkisi tarkemmin, kun se ei jäisi ruuhkiin keskustassa ja ei olisi niin häiriöaltis Jäähallin ja Pasilan aseman epätasaisille matkustajavirroille matkustajien päästessä sisään kaikista ovista. Lisäksi ongelma linjan ahtaudesta Elielinaukion ja Pasilan välillä hoituisi ja kalusto olisi reittiosuuden kysyntää vastaava, kun raitiovaunu hoitaisi ruuhkaisimman osuuden.
 
Tämä ei välttämättä ole suoranaista linjan 1 kehittämistä, mutta..

Riittänee, että 69 lähtisi Pohjolanaukiolta, johon ykkönen (vaikka sitten jollain kirjaintunnuksella) syöttäisi matkustajia Mikonkadulta?

Vähän väliä näitä ratikkarunkolinjaideoita ponnahtelee esiin. Moni bussilinja voisi päättyä kantakaupungin laidalle, jos Helsingissä vain olisi tarpeaksi tehokas raitioliikenne, että vaihto olisi vaivan arvoista. Saattaa mennä pari vuosikymmentä vielä, ennen kuin asiaa kannattaa harkita uudelleen.
 
Tämä ei välttämättä ole suoranaista linjan 1 kehittämistä, mutta..
Linjan 69 lähdöt voitaisiin ajaa puoliksi ratikkana: Mikonkadun lenkki-Kaivokatu-Mannerheimintie-Nordenskiöldinkatu-(linjan 7 reitti)-Mäkelänkatu-Pohjolankatu ja loppumatkan bussina. Vaihto tapahtuisi Pohjolanaukiolla niin, että bussi lähtee raitiovaunun saavuttua (eli lähtöaika on arvioitu, mutta tasoitettu eli ei lähde etuajassa).

Sinänsä kiva idea, mutta nykyisessä liikenneympäristössä järjestelyllä tuskin säästettäisiin liikennöintikustannuksissa. Lisäksi vaatisi investointeja, mm. uusia vaihteita.

Sen sijaan bussilinjan 51 voisi laittaa päättymään Pohjolanaukiolle vaikka samantien. Sen reittiosuus Käpylänaukiolta Hakaniemeen on täysin identtinen raitiolinjan 1 kanssa ja lisäksi vuorovälit ovat samansuuntaiset ykkösen kanssa (10-12 min ruuhkassa, 20 min päivällä). Kulkupelien välille olisi varmasti suunniteltavissa aikataulullisesti kohtalaisen siedettävä vaihtoyhteys. Järjestelyllä säästettäisiin muutaman bussivuoron verran. Ainoa ongelma on se, että vuosituhannen alun supistusten yhteydessä ykköseltä vietiin ilta- ja lauantailiikenne, joten ratikan ja bussin liikennöintiajat eivät ole nykyisin ihan yhtenevät. Ilta- ja lauantailiikenteessä pitäisi täten ajaa linjaa 51A, joka jatkaisi aina Hakaniemeen asti.
 
Riittänee, että 69 lähtisi Pohjolanaukiolta, johon ykkönen (vaikka sitten jollain kirjaintunnuksella) syöttäisi matkustajia Mikonkadulta?
Kieltämättä edullisempi ja tehokkaampi ratkaisu! Palvelun lisäämiseksi vielä kakkonen Linjat-Krunikka-Kauppatori kahdella ratikalla. Myöhemmin linjaa jatkettaisiin Hernesaareen (vähemmän uutta raidetta kuin kutosen tapauksessa; kutonen voisi mennä vaikka Salmisaareen, jonne rakennettaisiin 15V:n lenkki korvaten koko linjan yhdessä Jätkäsaaren raitiovaunukiskojen kanssa.
Sen sijaan bussilinjan 51 voisi laittaa päättymään Pohjolanaukiolle vaikka samantien. Sen reittiosuus Käpylänaukiolta Hakaniemeen on täysin identtinen raitiolinjan 1 kanssa ja lisäksi vuorovälit ovat samansuuntaiset ykkösen kanssa (10-12 min ruuhkassa, 20 min päivällä). Kulkupelien välille olisi varmasti suunniteltavissa aikataulullisesti kohtalaisen siedettävä vaihtoyhteys. Järjestelyllä säästettäisiin muutaman bussivuoron verran. Ainoa ongelma on se, että vuosituhannen alun supistusten yhteydessä ykköseltä vietiin ilta- ja lauantailiikenne, joten ratikan ja bussin liikennöintiajat eivät ole nykyisin ihan yhtenevät. Ilta- ja lauantailiikenteessä pitäisi täten ajaa linjaa 51A, joka jatkaisi aina Hakaniemeen asti.
Toisinpäin, illalla liikennöitäisiin 1V-linjaa Mikonkadulta Kaisaniemenkatua 1:n reitille ja päättyisi Paavalin kirkolle. Varannot otettaisiin 51:n lyhentämisestä koituneista säästöistä. Näinollen 51:stä pääsisi ydinkeskustaan asti, kun typötyhjän Hakaniemen torin tuntumassa ei ole paljoakaan järkeä käydä bussia kääntämässä, sen sijaan illalla on enemmän kysyntää RT:n suuntaan.
Lauantaisin voitaisiin ajaa ehdottamaasi 51A:ta torille. Näin siis, kunnes ykkösestä saadaan ma-su liikennöivä tehokas raitiolinja.

Busseilta voitaisiin Mäkelänkadulta karsia pysäkki Pyöräilystadion, jos 1 kulkisi joka päivä. Nykyinen bussien pysäkinväli on liian tiheä keskustassa - bussit saisivat luvan kulkea mahdollisimman nopeasti sinne R-torille ja takaisin ja palvella paremmin keskustan ulkopuolella - jos niiden nyt on R-torille asti mentävä.
 
Tämä ei välttämättä ole suoranaista linjan 1 kehittämistä, mutta..
Linjan 69 lähdöt voitaisiin ajaa puoliksi ratikkana: Mikonkadun lenkki-Kaivokatu-Mannerheimintie-Nordenskiöldinkatu-(linjan 7 reitti)-Mäkelänkatu-Pohjolankatu ja loppumatkan bussina. Vaihto tapahtuisi Pohjolanaukiolla niin, että bussi lähtee raitiovaunun saavuttua (eli lähtöaika on arvioitu, mutta tasoitettu eli ei lähde etuajassa).

Tunnus voisi olla koko reitillä, sekä ratikalla että bussilla, 69, tai vaihtoehtoisesti vaikka ratikka-61 tai ratikka-2. Vaihtoajoneuvo ei myöhästyisi, sillä sille olisi annettu tasoitusaikaa kääntöpisteessä, kuten on tapana. Aikataulussa olisi tärkeää pysyä, jottei vaihto tapahtuisi myöhässä Pohjolanaukiolta. Tämä onnistuu jo nykyisillä raitiovaunujen ja 69:n pohjoispuoliskon HELMI-järjestelyillä. Linjan 7 reitille mahtuu hyvin toinenkin raitiovaunulinja, reitillä vaunu kulkee kohtuusujuvasti. 69-ratikalla olisi keskellä linjaa yksi tasauspiste, Pasila, jonka aikataulut olisi tahdistettu seiskan kanssa. Seiska kiertäisi Arabiankadun ja Töölön kautta, kuten on suunniteltu.

Ykköseltä lopetettaisiin hiljainen keskipäiväliikennöinti ja ykkönen olisi yksinkertaisesti ruuhkalinja, jolloin liikennöintiaika on kaikille tuttu: aamu- ja iltapäiväruuhka. Kakkonen taas kulkisi joka viikonpäivä. Loppujen lopuksi h69 kulkisi tarkemmin, kun se ei jäisi ruuhkiin keskustassa ja ei olisi niin häiriöaltis Jäähallin ja Pasilan aseman epätasaisille matkustajavirroille matkustajien päästessä sisään kaikista ovista. Lisäksi ongelma linjan ahtaudesta Elielinaukion ja Pasilan välillä hoituisi ja kalusto olisi reittiosuuden kysyntää vastaava, kun raitiovaunu hoitaisi ruuhkaisimman osuuden.

7:n rengaslinjan voisi myös hajoittaa osiinsa ja liikennöidä toista puolikasta Käpylästä Pasilan kautta keskustaan päin. Tämä olisi se linja 2. Päättäri voisi olla esim. nykyinen ysin päättäri keskustassa. Toivon edelleen, että bussilinja 20 voitaisiin muuttaa ratikaksi jatkamalla linjan 6 reittiä Katajaharjulle. Ei kaksi metroasemaa kuitenkaan riitä palvelemaan koko Lauttasaarta eikä metro muutenkaan mene Bulevardille. Tällöin joskus sitten tulevaisuudessa voisi kakkonen lähteä Hernesaaresta. Voisiko Ruskeasuolle saada kiskot jotenkin. Tällöin voisi toista puolikasta liikennöidä Ruskeasuo-Nordenskiöldinkatu-Pasila-Mäkelänkatu-Kruunuhaka-Aleksanterinkatu-Arkadiankatu-?Hietaniemi? Tällöin voitaisiin huoletta lopettaa linja 23 sitten kun 9 jatkaa Ilmalaan.

Tällöin linja 1 jäisi ruuhkalinjaksi ja tällä olisi oma vaikutuksensa Kallion tilanteeseen. Joku linja pitäisi saada Toiselle linjalle. Jos se on ysi, niin silloin Karhupuiston yhteydet heikkenevät jos vielä ykkönenkin jää kulkemaan ainostaan ruuhka-aikaan. Karhupuistosta ei tosin ole kovinkaan pitkä matka kävellä Haapaniemen pysäkeille Hämeentielle. Jos ysille tulee uudet kiskot Castreninkadulle eikä Alppikadulle, palvelee myös tämä reitti hyvin Kallion keskeisiä osia. Diakonnissalaitokselta voi kävellä myös kasin pysäkille Hesärille. Siitä ei tietenkään ole tarjolla suoraa yhteyttä keskustaan.
 
Takaisin
Ylös