Näytetään tulokset 1-3/3

Viestiketju: Helsingin raitioteiden virkapukujen merkit

 1. #1
  Tunnistettu jäsen Compact avatar
  Liittynyt
  20.07.2005
  Viestejä
  2166

  oletus Helsingin raitioteiden virkapukujen merkit

  Olen joskus pohtinut HRO:n käyttämien virkapukujen virkamerkkejä, kun niitä silloin tällöin vanhoissa kuvissa näkee, mutta en tiedä vastausta. Kysymys ei siis ole tässä vaiheessa mistään tietokilpailusta, jossa vastaukset olisivat jo jollain tiedossa.

  Ohessa on muudan kuva todennäköisesti vuodelta 1909, jos pikkusvenskin linjalaudat ovat vain olleet ajan tasalla. Takana on nykyisen 3B/3T-sekasikiön edeltäjä eli Keltainen linja Töölö-Kaivopuisto-Rautatieasema, eli eteläinen silmukka on jo olemassa. Siis nykyajan ihmiselle täysin käsittömätön linja ilman linjanumeroa ja lisäsotkukirjaimia.

  Kaupunkiliikenteen keskusasemalla Raitiotientorilla (Heikinkatujen/Aleksanterinkadun risteyksessä) voisi tyhmä joutua vaunuun, joka menee a) Töölöön, b) Rautatieasemalle, c) Kaivopuistoon Kauppatorin kautta tai d) Kaivopuistoon Eiran kautta! Mutta kun vaunun etupään (ei näy kuvassa) ja pysäkin kilvitys on kohdallaan ei tapahdu erhettä. Sata vuotta myöhemmin eivät meidän käyttämien vaunujen saati pysäkkien näyttölaitteet ole kuin taantuneet tästä ja jos samaa nyt yrittäisi, eivät turhakkeet (numeron perässä olevat aakkosetkaan) auta yhtään mitään, jos edes kaikki "hienoudet" toimisivatkaan.

  Mutta asiaan: Löytyykö asiantuntemusta purkamaan noita virkamerkkejä takin hihasta ja lakista? Viikset näyttävät olevan pakollisia henkilökunnalle... Kuvassa on neljää eri virka-astetta olevia herroja, ja jos lähdetään siitä, että vasemmalla on kaksi vaununkuljettajaa, joilla ei ole hihamerkkejä, niin mitäs he muut ovat?
  Liitetyt kuvat Liitetyt kuvat  

 2. #2
  ratikkakuski avatar
  Liittynyt
  06.12.2005
  Viestejä
  178

  oletus Vs: Helsingin raitioteiden virkapukujen merkit

  Heititpä hankalan kysymyksen.. Lähdetäänpä ratkaisemaan tätä

  Hihanauhat muistuttavat sotaväen arvomerkkejä. Tsaari Nikolai II armejassa kaksi ohutta hihanauhaa ( oikeanpuoleisella ja 4 oik ) tarkoitti nuorempaa aliupseeria подпрапорщик (Podpraporštšik). 3 henkilö oikealta kantaa erilaista merkkiä joka voisi olla sen ajan vänrikin прапорщик (Praporštšik) tunnus. Tämän pitemälle en osaa identifioida, valitan.

  Lähteet Wikipedia ym.

 3. #3
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3355

  oletus Vs: Helsingin raitioteiden virkapukujen merkit

  Randomina kommenttina: oliko entisaikaan yleistäkin, että osakeyhtiöiden työntekijöillä oli tuollaiset virkapuvut? Vai oliko viran käsite ennen maailmassa laajempi kuin nykyään? Pitäisikö noita pukuja verrata oikeastaan yksityisten varustamoiden (mm. Viking Line, Tallink Silja) palkollisten juhlaviin univormuihin?

Vastaavia viestiketjuja

 1. Turku, raitioteiden 1950-luvun liikenteen erikoisuuksia
  kirjoittanut Mikko Laaksonen foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 1
  Viimeisin viesti: 03.04.2008, 10:10
 2. Stuttgartin raitioteiden muuntaminen metromaiseksi
  kirjoittanut R.Silfverberg foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 30
  Viimeisin viesti: 20.12.2007, 07:47

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •