Kesän 2008 poikkeusjärjestelyt

Silmääni pistää tuo, että rautatieasema jää viikoksi ilman raitiovaunuja, vaikka käsittääkseni sielläkin saisi Hakaniemestä tulevia vaunuja käännettyä. Vai onko Mikonkatu sittenkin liian kaukana asemasta? Ja minkä linjan sinne veisi?

Toivottavasti ymmärtävät Seiskan käännyttämisen Mikonkadulla.
Palvelisi aika mukavasti Hakaniemestä päin tulevia matkustajia.
Tietysti tässäkin voidaan pakkosiirtää matkustajat käyttämään metroa.
 
Toivottavasti ymmärtävät Seiskan käännyttämisen Mikonkadulla.
Palvelisi aika mukavasti Hakaniemestä päin tulevia matkustajia.
Tietysti tässäkin voidaan pakkosiirtää matkustajat käyttämään metroa.

Olisihan se muutenkin parempi kuin ruuhkauttaa Kauppatorin silmukkaa. Eiköhän tuossa ole ideana kuitenkin se että noudatetaan mahdollisimman uskollisesti omia reittejä.
 
Kovasti on ollut porua noista keskustan järjestelyistä, mutta onko missään puhuttu mitä tapahtuu kun Hesarille asennetaan kesällä ihan vaan pari uutta ristikkoa? Kai siinäkin hetki menee? Milloin se tapahtuu? Ja minne kolmonen ja kasi pannaan siksi aikaa?
Tuli tässä mieleen yksi päivä.
Onhan uusia vaihteita asennettu jo kolmosen reitille Arkadiankadulla, ykköselle Sturenkadulla ja Pasilassa seiskojen käyttämille kiskoille, eikä näistä ole tainnut aiheutua kovin pitkiä liikennekatkoksia, lähinnä yksittäisinä iltoina liikennettä on korvattu busseilla. Ehkei Hesarin ratikkaliikennettäkään tarvitsee siis kovin pitkiksi ajoiksi poikkeusreiteille ohjata.
 
Milloin kesän poikkeusreittiviikon aikataulut oikein julkaistaan? Normiaikojen mukaan voinee kulkea vain linjat 1, 1A, 6 ja 8, muilla linjoilla muutokset ovat sen verran isoja, ettei voi vain tasailla aikaa jossakin tavallista pitempään.

Entäpäs kolmoset ja Eläintarhan päätepysäkki? Varmaankaan ei poikkeusviikolla voi tässä tasailla aikaa, kun kerta samaa pysäkkiä käyttää toinenkin linja. Toisaalta ykkösen liikennöintiaikana ajantasaus voi olla vaikeaa Olympialaiturissakin. Ylipäätänsä koko kolmosen kirjaintunnuksilla on melko vähän virkaa tuona viikkona, sillä eiralaistenkin pitää muuttaa matkustustottumuksiaan vaikka ratikat sinänsä Tehtaankadulla oikein kulkevatkin. Esimerkiksi jos Aleksilla hyppää 3B:hen, se ei menekään Kaivopuistoon vaan Hakaniemeen.
 
Voihan sitä aikaa tasailla vaikka Töölön hallipihalla jos niikseen tulee.
 
Matkustin tänään 03.06.2008 kello 17.00 aikoihin Hakaniemestä Rautatientorille linjalla 65B, Hakaniemessä kyseinen bussi oli viimeinen siinä edellä oli seutulinja ja sisäinen linja mutta silti edestä juoksi kyseiseen autoon monta ihmistä, kun tulimme Läntiselle teatterikujalle niin puolet matkustajista poistui ja loput jäivät odottamaan että bussi jatkaisi Lauttasaareen. Vasta kun kuljettaja oli selvittänyt että kyseinen auto ei mene sinne niin kyseiset matkustajat poistuivat autosta.
 
Poikkeusliikenneviikolla aiotaan ilmeisesti kokeilla raitiovaunuissa Helmin kautta tulevia automaattikuulutuksia ennen niitä pysäkkejä, joilta siirrytään poikkeusreitille.
 
Milloin kesän poikkeusreittiviikon aikataulut oikein julkaistaan?

Onkohan niin, että poikkeusviikosta ei julkaista mitään paperiaikatauluja tai edes nettiversioita? HKL:n tiedotteen mukaan aikataulut ovat haettavissa Reittioppaasta juhannusviikon puolivälissä. Tänään tiistaina on näköjään viikon puoliväli, eli eikun Reittiopasta selaamaan!
Kolmosten aikatauluista nopeasti tutkin, että molemmilla on n. 10 minuutin välit ja yhteisellä melko pitkällä osuudella siis 5 minuuttia. Onpa todella hyvää kesäpalvelua.
Munkan-nelosen aikatauluista taas... 10 minsan välit silläkin!
 
Munkan-nelosen aikatauluista taas... 10 minsan välit silläkin!

Reittioppaasta selviää myös, että raitioliikenteeseen saadaan viikon ajaksi kokonaan uusia yhteyksiä, kun Munkkiniemestä pääsee Pikku-Huopalahteen (tai toisinpäin) ilman vaihtoja. Ei kiireisille Töölön kierroksen takia!
 
Onkohan niin, että poikkeusviikosta ei julkaista mitään paperiaikatauluja tai edes nettiversioita?

Tällä viikolla pitäisi vaunuihin ilmestyä jaettavaksi monistetta, josta selviää poikkeusliikenneviikon ensimmäiset ja viimeiset lähdöt linjoittain. Varsinaisia aikatauluja ei ole tulossa jakoon, ilmestyyköhän niitä edes pysäkkikatoksiin? Myöskään pysäkkikatosten sähköaikataulut eivät näytä ensi viikolla kuin poikkeusliikenneinfoa.
 
Tällä viikolla pitäisi vaunuihin ilmestyä jaettavaksi monistetta, josta selviää poikkeusliikenneviikon ensimmäiset ja viimeiset lähdöt linjoittain. Varsinaisia aikatauluja ei ole tulossa jakoon,
Ainakin itäkeskuksen palvelupisteestä kyseisiä monisteita sai tänään
 
Vs: Ensimmäisen päivän kokemuksia

No tänään ainakin selvisi, miksei tarkempia paperiaikatauluja ole poikkeusviikolle jaettu. Nehän nyt ovat tuota... pelkkää paperia. Vaunuja tulee ja menee miten sattuu.

Ymmärrettävästi viiden linjan kierrättäminen Arkadiankadun ja Liisankadun kautta aiheuttaa kyseisiin paikkoihin melkoisia kapasiteettiongelmia. Kummassakin kohteessa on vieläpä toivottoman joustamattomat liikennevalot sekä runsaasti muuta autoliikennettä risteyksiä tukkimassa. Töölön lenkkiä kiertävät vaunut 3T:tä lukuunottamatta eivät saa myöskään minkäänlaisia valoetuisuuksia, mutta luonnollisesti tätä tai mitään muutakaan aikaisemmista mainituista seikoista ei ole huomioitu mitenkään aikataulujen suunnittelussa. Kymmeneksi minuutiksi suunnitellut vuorovälit ovat siten olleet kaikkea yhden ja 20 minuutin väliltä. Jostain syystä neloset ja kympit ovat menettäneet myös kaikki valoetuisuutensa ajaessaan keskustaa kohti, mikä entisestään lisää viivästyksiä. Näin heinäkuun korvilla ihmisistä suuri osa on onneksi jo lomilla, joten vajaan parinkymmenenkään minuutin vuoroväli ei aamupäivällä aiheuttanut kuin seisomakuorman esim. Munkkiniemestä. Ihmiset näyttäisivät suhtautuvan järjestelyihin myös melko levollisesti lisääntyneistä kävelymatkoista ja pidentyneistä odotteluajoista huolimatta. Eihän tämä kestä kuin viikon ja ehkäpä loppuviikkoa kohden poikkeusliikenne alkaa jo sujuvoitua kun alkushokista on toivuttu.
 
Osittain edellä esiintulleista syistä johtuen ainakin kolmosia ja 7X:iä laitettiin kääntymään takaisin pohjoiseen jo Töölön hallilla. Tarjontaahan riittää ilman niitäkin kohtalaisen hyvin Oopperalta Kiasmalle.
 
Apollonkadun pysäkillä ihmisiä odotti keskustaan päin menevää linjan 3B vaunua ja kun sanoin ettei 3B kulje kyseiseltä pysäkiltä niin eivät uskoneet, jaksaakohan he odottaa ensi viikon maanantaihin asti :)
 
Takaisin
Ylös