Raitiovaunuhavaintoja touko-kesäkuu 2008

Tila
Ei avoinna uusille viesteille.
Yllättävää tuo on vain jos kuljettaja ei infonut matkustajia asiasta. Paavalinkirkon silmukka on täysin normaali oikaisureitti 6/8:lla kun ollaan myöhässä tai Arabian päässä on joku este. Luonnollisesti jos vaunun tunnus olisi vaihtunut Arabiassa, se pitää vaihtaa myös oikaistaessa.

Hieman erikoisempi poikkeusreitti 6/8:lla oli tässä männäviikolla (?) kun Arabian asemesta käytiin Käpylässä kääntymässä.
 
Linjan 6 Vario HKL 207 kääntyi yllättäen Paavalin kirkon silmukkaan Vapunpäivänä 1.5.2008 hieman ennen klo 16:ta.

Liekö tämä nyt yllättävää vapunpäivänä? Koko liikenne taisi olla eilen aamusta ja iltapäivästä yhtä poikkeusreittiä ja vaunuja näkyi kääntyilemässä ties missä. Hieman herää kysymys, miksi raitioliikenteessä ajetaan tällaisena sesonkipäivänä sunnuntaiaikatauluilla. Lisäkapasiteetti olisi ollut tarpeen, muukin kuin pelkkä 10X. Esimerkiksi Pikku-Huopalahdesta aamupäivällä lähteneet kympit olivat jo Tilkan kohdalla niin täynnä, että loppumatka keskustaan kiidettiin tyylikkäästi pysäkkien ohi. Samantapaisia ongelmia näytti olevan myös kolmosilla ja nelosilla. Ja illalla sitten samanlainen ahtautuminen toiseen suuntaan, joskin hieman tasaisempana virtana (= vaunuissa hieman väljempää).
 
Liekö tämä nyt yllättävää vapunpäivänä?
Ei tuossa mielessä. Olin itse vaunussa kyydissä ja vasta juuri ennen kääntymistä kuljettaja kuulutti että nyt ulos ja hän menee Paavalin kirkolle ja jatkaa matkaansa kasina Salmisaareen. Arabiaan oli kuulutuksen mukaan (ja oli ihan oikeastikin) yhteys takana hieman myöhemmin tulleilla vaunuilla. Paavalille meno tuli siis kyydissä olijoille pienenä yllätyksenä.

Matkustin poikkeusreiteillä ennen tuota tapahtumaa eilen mm. 3T:llä, joka ajoi reittiä: oma reitti - Kaivokatu - Ylioppilastalo - Aleksanterinkatu - Kauppatori - Aleksanterinkatu - Lasipalatsi - Arkadiankatu - oma reitti... Tässä tapauksessa kuulutus annettiin ajoissa ja ainakin kahteen kertaan. Ensimmäisen kerran heti Hakaniemen jälkeen.
 
Ei tuossa mielessä. Olin itse vaunussa kyydissä ja vasta juuri ennen kääntymistä kuljettaja kuulutti että nyt ulos ja hän menee Paavalin kirkolle ja jatkaa matkaansa kasina Salmisaareen. Arabiaan oli kuulutuksen mukaan (ja oli ihan oikeastikin) yhteys takana hieman myöhemmin tulleilla vaunuilla. Paavalille meno tuli siis kyydissä olijoille pienenä yllätyksenä.

Normaali käytäntöhän tuo. Poikkeusreiteistä on tapana tiedottaa oikaisutapauksissa viimeisellä oman reitin mukaisella pysäkillä.

Kolmosen eteläinen oikaisureitti on sen verran kiemurainen että Aleksillahan se ajaa pienen pätkän "omaa reittiä" sen takia on ennen kauppatorilla kääntymistä syytä kuuluttaa uudelleen että tämä nyt sitten kääntyy takaisin Aleksille. Kolmosethan oikoivat eilen siihen malliin että harva kierros tuli ajettua kokonaan.
 
Normaali käytäntöhän tuo.
Ja kuten aiemmassa viestissäni kerroin, tuo "normaali" tapa sai aikaan sen, että suurimmalle osalle matkustajista kääntyminen ennen aikojaan tuli yllätyksenä. Minulle, pitkäaikaiselle harrastajalle ja alan ammattilaiselle sen enempää tiedottaminen kuin kääntyminenkään ei ollut mikään yllätys... :)
 
5.5. alkuiltapäivä: Pölyinen HKL 150 liikkeellä: -?-(KH/ARA?)-PVK-HT-(RT?)-HT-?
HKL 151 tilausajossa.
 
Tänään 5.5.2008 klo 12.40 Helsinginkadulla Oopperan kohdalla havaittu vaunun hinauksen/työntämisen harjoittelua kahdella itään päin kulkeneella ratikkaparilla. Ensimmäisen vaunuparin koostumus oli NrI+Vario (235) ja toisen NrI+NrI.
 
Matkustin tänään 6.5.2008 n. klo 9.45 linjan 6 vaunussa 230 keskustasta kohti Arabiaa. Hakaniemeen saakka vaunun linjakilvissä (sisällä ja ulkona) vaihtui määränpää muutaman sekunnin välein, eli kylteissä luki vuorotellen "6 Arabia" ja "6 Hietalahti". Välipysäkkien nimiä ei näkynyt sisäpuolen kilvissä lainkaan. (Vastaavaahan näkee melko usein, kun kilpiä ohjaava järjestelmä ei jostain syystä tiedä missä mennään.)

Hakaniemessä kuljettaja vaihtui, jolloin uusi kuski näppäili ohjaamon laitteita. Seuraavaksi ajeltiinkin sitten yht'äkkiä Hämeentietä linjalla 7A, joka ei edes kulje Hämeentietä siihen suuntaan. Pysäkeiltä nousi kyytiin seiskaa odottaneita matkustajia autuaan tietämättöminä siitä, että vaunu olikin todellisuudessa linjalla 6. (Seiskalinjan väärä A-kirjaintunnus olisi periaatteessa voinut herättää epäilyksiä valveutuneessa matkustajassa, mutta useimmilta se jäi varmaan huomaamatta.) Vasta juuri ennen Kurvin pysäkkiä vaunun kilvet alkoivat näyttää mitä pitikin, eli "6 Arabia". Kuljettaja ei kuuluttanut missään vaiheessa mitään, joten Kurvin jälkeisillä pysäkeillä Pasilan suuntaan pyrkineet matkustajat parveilivat hämmentyneinä kuljettajan luona ihmetellen, eikö vaunu ollutkaan seiska. Osa väärään vaunuun erehtyneistä matkustajista "heräsi" vasta Vallilan hallin kohdalla. Että semmoinen tapaus tällä kertaa. :D
 
Kuvitettuja raitiovaunuhavaintoja 6.5.: SRS-Uutiset
HKL 162 oli Vallilassa tallissa samalla paikalla "kuin ennenkin", mutta kilvitettynä linjalle 1. Tuskin se on linja-ajossa ollut. Mutta onko jo liikkunut omin voimin?
 
Viimeksi muokattu:
Tila
Ei avoinna uusille viesteille.
Takaisin
Ylös