Raitiovaunuhavaintoja touko-kesäkuu 2008

Tila
Ei avoinna uusille viesteille.
26.6. klo 14.25 en nähnyt ainuttakaan Variota seisomassa Koskelan ratapihalla.
auge0035.gif
 
27.6. Linjalla 6/8 oli päivällä vaunu 110. Muut olivatkin Varioita! Onkohan tämä sattumaa (varioiden lukuisa määrä) vai nykypäivää / tulevaisuutta?
 
27.6. Linjalla 6/8 oli päivällä vaunu 110. Muut olivatkin Varioita! Onkohan tämä sattumaa (varioiden lukuisa määrä) vai nykypäivää / tulevaisuutta?

Aikalailla nykypäivää. Linjalla 6/8 on yleensä 0-3 Valmettia (illalla enemmän kuin aamulla ;) ) ja loput Varioina.
 
Aikalailla nykypäivää. Linjalla 6/8 on yleensä 0-3 Valmettia (illalla enemmän kuin aamulla ;) ) ja loput Varioina.

Variot näyttäisivät nykyään olevan pitkälti keskitetty Koskelaan, Töölön linjoilla niitä näkyy päivittäin vain muutamia. Tänään lauantaiaamuna taisi lähteä peräti viisi matalaa liikenteeseen Töölön hallista, mutta tavallisesti kesäkuussa luku on ollut 3-4 Variota Töölöstä. Toisin oli vielä vuosi sitten, jolloin vähäisistä Varioista valtaosa oli linjalla 10 (vai muistanko väärin?).
 
Variot näyttäisivät nykyään olevan pitkälti keskitetty Koskelaan, Töölön linjoilla niitä näkyy päivittäin vain muutamia.

Olen kuullut selitykseksi, että Nr:t täyttävät Töölön hallin tilat optimaalisemmin, joten Varioita ei siksi pidetä siellä enää paljoa.
 
Toisin oli vielä vuosi sitten, jolloin vähäisistä Varioista valtaosa oli linjalla 10 (vai muistanko väärin?).

Ei kyllähän se näin oli. Taisi olla ihan alusta alkaen niin, että niillä ajettiin enimmäkseen linjalla 10. Ja kymppihän taitaa edelleen olla Varioille parhaiten soveltuva, vai? Olisikohan vaunujen reistailut päässyt otsikoihin aiemmin, jos ne olisi laitettu vaikka linjoille 6/8 ja 3B/3T?
 
Toisin oli vielä vuosi sitten, jolloin vähäisistä Varioista valtaosa oli linjalla 10 (vai muistanko väärin?).
Vuosi sitten kesäkuu 2007 oli vaihtumassa heinäkuuksi 2007. Olennaisin ero tämän päivän tilanteeseen oli se, että Varioita ei juuri silloin liikkunut linjoilla 6, 7A, 7B ja 8. UITP:n aikana niitä oli ollut kovastikin seiskoilla, mutta sitten ne poistuivat joksikin aikaa. 6 - 8 -sarjoihin ei kierrätyksen alkuaikoina sijoitettu Varioita kilpiongelmien takia. Siksi Koskelan Variot liikkuivat kolmosilla ja joskus 1A:lla. Töölön Variot oli jaettu melko tasaisesti nelosen ja kympin kesken niin, että pyhäpäivinä nelosella oli usein yksi Vario enemmän kuin kympillä. Noin vuosi sitten 3T:llä ei ollut yöliikennettä lainkaan, ja siksipä joissakin tapauksissa 3T:n liki koko liikenne meni madoilla. 3B:llä Varioita oli pääasiassa muissa kuin yövaunuissa. Vuosi sitten päivittäin Varioita oli liikenteessä jonkun verran vähemmän kuin nyt, mutta kuitenkin selvästi yli 10, olihan noin puolet niistä tullut jo Saksasta takaisin.

Kun ajassa mennään kaksi vuotta taakse päin, tullaan tilanteeseen, että linjalla 10 Varioita enemmän kuin millään muulla linjalla. Silloinkin Varioita oli päivittäin ajossa noin 15, mutta toisaalta tietyt 18 vaunua olivat jatkuvasti seisokissa hyvin pölyisinä ja jopa osaksi riisuttuina. Tämä tilanne jatkui siihen saakka, kunnes Saksan korjauskierros pääsi täyteen vauhtiin.

Joitakin vuosia sitten Töölön 29 vuoroa pystyttiin hoitamaan siten, että kympin koko liikenne (13 vuoroa) meni Varioilla (varavaunuina toki Nr:iä). Vuorojen kokonaismäärä on laskenut niistä ajoista, mutta ei niin paljon kuin sieltä ajettavien Varioiden määrä.
 
Poikkeusliikenneviikko:

1/1A vuorot 1-3 ja 101-104
3B vuorot 21-29
3T vuorot 31-39
4/10 vuorot 41-49
6/8 vuorot 51-65
7X vuorot 71-79
4X/4T vuorot 91-95
 
Eli poikkeusviikon vuorot hoidetaan 63 vaunulla, kuinka paljon tässä on eroa norm.kesäarkiliikenteen vaunumäärään?
 
Muutama enemmän.
Ainakin kolmosilla on nelisen vuoroa enemmän. Toisaalta 4/4T/4X/10:llä yhteensä on jokunen vähemmän kuin 4/4T/10:llä normaalitilanteessa. 7X:llä näyttäisi olevan yksi vaunu vähemmän kuin 7A/7B:llä yleensä. 6/8:lla on tuon listan mukaan 15 vuoroa. Nyt en muista, paljonko niitä on kesäarkisin muuten. Ilmeisesti kokonaismäärä on sittenkin melko lähellä tavanomaista?
 
Hieman jo vanhentunut mutta erikoisehko havainto: BS1 työnsi vaunun 81 Töölön hallipihalle 27.6. noin kello 16.
 
Hieman jo vanhentunut...

No jospa minäkin laitan yhden vanhentuneen ja melko vähäpätöisen havainnon: lauantaina 28.6. Töölön linjaston nivelraitiovaunut olivat koristeltu perinteisten HKL-lippujen sijasta sateenkaarilipuilla Pride-kulkueen johdosta.
 
Tila
Ei avoinna uusille viesteille.
Takaisin
Ylös