Kahvimyllyn pyörimissuunta

Liittynyt
27 Heinäkuu 2008
Viestit
30
SRS:n sivuilla on mielenkiintoisia linkkejä maailmalle. Kahvimylly kuvattuna erilaisesta kuvakulmasta on kiinnostava. Jäin kuitenkin ihmettelemään, että pyöriikö saksalainen kahvimylly eri suuntaan kuin suomalainen. Ajonastoja kytkiessään kuljettaja nimittäin pyörittää myllyä selvästi vastapäivään. Ellen nyt ihan erehdy, suomalaiset kuljettajat pyörittävät kahvimyllyä vauhtia lisätessään myötäpäivään. Kuis on?
 
En ole nyt ihan varma, mutta mulla on sellainen mielikuva, että olet oikeassa. Oli nimittäin joskus puhetta siitä, että kun ajellaan vaikkapa vaunulla 150, niin hätäjarrutustilanteessa kuljettajan on oltava tosi skarppina, ettei vahingossa käykin niin, että selkäytimestä lisää vauhtia kun pitäisi jarruttaa. Rvk1249 voinee vahvistaa tämän.
 
Vaunujen 150, 151 - 154 ja pitkien Mannejen kahvimylly toimi tänne tullessaan (ja sitä ennen tietenkin Saksassa) päinvastaissuuntaisesti verrattuna suomalaisiin kahvimyllyihin. Turvallisuussyistä johtuen kahvoja on muutettu. Muutoksen jälkeen kampea kierretään päinvastaisesti verrattuna saksalaiseen tapaan. Pitkistä Manneista tosin 162 on ainoa, joka ehti liikkua linjaliikenteessä kahvimyllyllä varustettuna. Muihin on asennettu servo jo ennen linjalle asettamista (ja tätä kirjoitettaessa niiden liikenteeseen tuleminen on vielä edessä päin). 162:ssakin on nykyään servo (kuten melkein kaikissa lyhyissä Manneissa). Itse ajokytkin on servovaunuissakin sama, ja veivin tynkä on edelleen olemassa.

Manneja työkseen ajaneet voivat täydentää listaa.
 
Takaisin
Ylös