Helsingin raitioliikenteen nopeuttaminen

Nyt en kyllä ihan purematta niele kritiikkiäsi. Ensin linkkaat tälle sivullesi http://kaupunkiliikenne.net/Pariisi/index.html#valoetuudet, jossa on käytetty esimerkkinä Pariisin T3:sta. Sitten kun alan käsitellä Pariisin T3:sta ja sen ominaisuuksia, olenkin käsitellyt ihan väärää ja tavoitehakuisesti valittua esimerkkiä.

Olisit keskittynyt siihen, mistä Anterokin kirjoitti: niihin valoetuuksiin.
Sen sijaan aloit kirjoittelemaan T3:n nopeuksista, joista ei ketjussa ollut puhettakaan. Joskus esimerkiksi korkeiden ajonopeuksisten järjestelmissä on surkeat valoetuudet, toisinaan taas hyvien valoetuuksien järjestelmissä on alhaiset ajonopeudet. Tähän päälle pysäkkikäytännöt, vaunujen tekniset ominaisuudet, tasauspysäkit jne. Tämän vuoksi minäkin tulkitsen, että T3:n keskinopeuksien sekoittaminen keskusteluun oli tarkoitushakuista. Kyseinen linja on vilahtanut useissa muissakin ketjuissa - aivan kuin maailmassa ei olisi muita ratikkajärjestelmiä olemassakaan, vaikka pelkästään Euroopassa noin 30:ssä maassa on ratikoita.
 
Olisit keskittynyt siihen, mistä Anterokin kirjoitti: niihin valoetuuksiin.
Sen sijaan aloit kirjoittelemaan T3:n nopeuksista, joista ei ketjussa ollut puhettakaan. Joskus esimerkiksi korkeiden ajonopeuksisten järjestelmissä on surkeat valoetuudet, toisinaan taas hyvien valoetuuksien järjestelmissä on alhaiset ajonopeudet. Tähän päälle pysäkkikäytännöt, vaunujen tekniset ominaisuudet, tasauspysäkit jne. Tämän vuoksi minäkin tulkitsen, että T3:n keskinopeuksien sekoittaminen keskusteluun oli tarkoitushakuista. Kyseinen linja on vilahtanut useissa muissakin ketjuissa - aivan kuin maailmassa ei olisi muita ratikkajärjestelmiä olemassakaan, vaikka pelkästään Euroopassa noin 30:ssä maassa on ratikoita.

Minusta valoetuuksista keskusteltaessa on hyvin keskeistä, mitä niillä on saatu aikaan. Kyllähän sitä voidaan harrastaa teoreettistakin pohdiskelua, mutta kyllä linjojen nopeudet, joita toki pitää lukea suhteessa pysäkkiväliin, ovat minusta yksi mittari, ei se nyt loistava ole, mutta parempi kuin mikään, varsinkin kun muu mitattavissa tai löydettävissä oleva data on linjoista usein aika vähissä. Muitakin mittareita olisi toki syytä olla. Raitiolinjojen nopeuksien ja etuuksien hyvyyden mittaaminen suhteessa toisiinsa on vaan yleensä ottaen aika haastavaa, ottaen huomioon erilaiset liikenneolot ja liikennöintimallit.

Pariisin T3 vilahtelee täällä usein muun muassa siitä syystä, että sitä on käytetty tällä foorumilla ja muuallakin usein esimerkkinä uusista raitiovaunujärjestelmistä. Anteron kaupunkiliikenne.net sivustolla, aivan samalla sivulla, jolla valoetuuksiakin käsitellään, Pariisin T3:sta kuvataan esimerkiksi seuraavasti: "Mielenkiintoisin Pariisin raitiolinjoista on T3. Sen rakenteessa on noudatettu parhaimpia nykyisiä (2010) raitioliikenteen toteutuksen periaatteita."

Minusta on varsin hurja ajatus, että linjaa jonka toteutusta foorumin keskeinen kirjoittaja nimenomaan ylistää, ei tulisi käyttää esimerkkinä silloin kun ei ole kirjoittajan kanssa joka asiasta aivan samaa mieltä.
 
Viimeksi muokattu:
Minusta valoetuuksista keskusteltaessa on hyvin keskeistä, mitä niillä on saatu aikaan.

Löytyykö kenties jotain tietoa siitä, mitä niillä valoetuuksilla Pariisissa tavoiteltiin? Ehkä hyvin autoistuneessa Pariisissa vain päätettiin, että tavoitellaan täsmällisyyttä ja luotettavuutta, ei nopeutta. Jos haluaa keskustella asioista, kannattaa ensin etsiä jotain väitteidensä tueksi.

Pariisin T3 vilahtelee täällä usein muun muassa siitä syystä, että sitä on käytetty tällä foorumilla ja muuallakin usein esimerkkinä uusista raitiovaunujärjestelmistä.

Olen kyllä pistänyt merkille, millä tavoin ja missä keskusteluissa se nousee esiin.

Anteron kaupunkiliikenne.net sivustolla, aivan samalla sivulla, jolla valoetuuksiakin käsitellään, Pariisin T3:sta kuvataan esimerkiksi seuraavasti: "Mielenkiintoisin Pariisin raitiolinjoista on T3. Sen rakenteessa on noudatettu parhaimpia nykyisiä (2010) raitioliikenteen toteutuksen periaatteita."

Niin? Ehkä asia on niin, itse en tiedä, koska en ole T3:een tutustunut niin syvällisesti. "Parhaimpia nykyisiä" saattaa tarkoittaa esimerkiksi saavutettavuutta, valoetuisuutta, esteettömyyttä tai vaikkapa estetiikkaa. "Paras" ei ole nopean synonyymi eikä parhaan tarvitse olla nopein.

Minusta on varsin hurja ajatus, että linjaa jonka toteutusta foorumin keskeinen kirjoittaja nimenomaan ylistää, ei tulisi käyttää esimerkkinä silloin kun ei ole kirjoittajan kanssa joka asiasta aivan samaa mieltä.

Antero on käyttänyt esimerkkinä Pariisin valoetuuksia. Kerro sinä vuorostasi meille faktaa, mikä niissä valoetuuksissa on huonoa.
 
Löytyykö kenties jotain tietoa siitä, mitä niillä valoetuuksilla Pariisissa tavoiteltiin? Ehkä hyvin autoistuneessa Pariisissa vain päätettiin, että tavoitellaan täsmällisyyttä ja luotettavuutta, ei nopeutta.

Minusta myös näyttää varsin selvältä sekä nopeustason että liikenneympäristön puolesta, että Pariisin T3:n liikenne on optimoitu niin, että se pysyy vuorenvarmasti aikataulussa, samalla on myös jalankulkijoille annettu hyvä pääsy pysäkeille ja kadun yli, joka sekin hidastaa liikennettä.

"Parhaimpia nykyisiä" saattaa tarkoittaa esimerkiksi saavutettavuutta, valoetuisuutta, esteettömyyttä tai vaikkapa estetiikkaa. "Paras" ei ole nopean synonyymi eikä parhaan tarvitse olla nopein.

Tuostakin olen ihan samaa mieltä. T3 on hyvä ja toimiva linja. Pariisin T3 on minusta pohjimmiltaan enemmän todella suosittu liityntäratikka kuin pitkän matkan kulkuneuvo.

Kerro sinä vuorostasi meille faktaa, mikä niissä valoetuuksissa on huonoa.

Puhuisin ennemminkin liikennöinti- ja rakennustavan yhdistelmästä. Huonona puolena Pariisin linjalla T3 valitussa liikennöinti- ja rakennustavassa on hidas linjanopeus, jolloin se soveltuu lähinnä lyhyisiin matkoihin.

Toisaalta minusta vaikuttaa selvältä, että kovin nopeita ratikoita suhteessa pysäkkiväliin ei todellakaan löydy mistään, silloin kun ollaan kadulla vilkkaassa kaupungissa ja eristys on minimissä. Esikaupungeista tai puolittaisilta moottorikaduilta varsin nopeita katulinjapätkiä kyllä löytyy, kun olot ovat ihan toiset. Tämä nyt liittyy pitkälti siihen, että Helsingin nykyinen verkko on suurelta osin erittäin vilkkaalla alueella, niin vilkkaalla alueella, ettei uutta kadulla kulkevaa ratikkalinjaa paljon kukaan vastaavalle alueelle uskalla edes suunnitella, jos ei olla perinteisessä katuratikkakaupungissa. Pariisin T3:kin kulkee pääosin selvästi helpommassa ympäristössä, joka muistuttaa enemmän Paciuksenkatua kuin esimerkiksi Mannerheimintietä tai Hämeentietä, Kaivokatu tai muut Helsingin herkut ovat sitten vielä ihan omassa luokassaan.

Vaikka minusta tuntuu, että välttämättä näissä keskusteluissa ei olla enää nykyään lähtötiedoista tai järjestelmien ominaisuuksistakaan ihan niin valtavasti eri mieltä kuin muutama vuosi sitten, joistain asioista toki riittää eripuraa. Mutta siitä eri henkilöillä on voimakkaasti erilainen mielipide, miten Helsingin joukkoliikenne kannattaisi järjestää ja millaisia reunaehtoja pitää ottaa huomioon.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkä asia on niin, itse en tiedä, koska en ole T3:een tutustunut niin syvällisesti. "Parhaimpia nykyisiä" saattaa tarkoittaa esimerkiksi saavutettavuutta, valoetuisuutta, esteettömyyttä tai vaikkapa estetiikkaa. "Paras" ei ole nopean synonyymi eikä parhaan tarvitse olla nopein.
Aivan oikein. On sitten kyse ratikasta, metrosta, junasta tai bussista, palvelulla on jokaisessa tapauksessa omat tavoitteensa. Ja se tavoite voi olla muutakin kuin nopeus.

Nopeus on korostunut länsimaisessa liikennesuunnittelussa ja suomalaisessa joukkoliikennesuunnittelussa. Arvioni on, että syynä on mallin hakeminen autoilusta. Yksilöllisessä liikenteessä, siis yhden ihmisen kuljettamisessa kerrallaan, on hyvin suppeasti ominaisuuksia. Ja tärkein ominaisuus on nopeus, koska se tarkoittaa lyhyttä hukkaan menevää aikaa, koska itse itsensä liikuttamiseen sidottu ihminen ei voi tehdä mitään hyödyllistä ajamisensa aikana.

En ole nähnyt Pariisin T3:n suunnitteludokumentteja enkä mainintoja siitä, mitä yksityiskohtaisesti on tavoiteltu. Mutta linjan matkustajamäärän ja muiden ominaisuuksien perusteella voi päätellä, että liikennöinnin keskeinen suunnittelun ohjaaja on kapasiteetti. Sen hoitaminen johtaa pitkiin pysäkkiaikoihin jotka rajoittavat linjanopeutta. Valoetuuksien merkitys on, että ilman niitä linjanopeus olisi sitäkin hitaampi, mihin mm. suuren matkustajamäärän edellyttämät pitkät pysäkkiajat johtavat.

Sama koskee sitä, että linjaa ei muutenkaan olisi suunniteltu parhaimpia käytäntöjä noudattaen. Parhaiden käytäntöjen ansiosta T3:n linjanopeus on selkeästi suurempi kuin Helsingin ratikan keskimääräinen linjanopeus, vaikka T3a yksin kuljettaa lähes saman verran matkustajia kuin noin 4 kertaa laajempi Helsingin ratikkaverkko.

Antero
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Kirjoittelin samasta aiheesta kenties noin vuosi sitten, kun omat epätieteelliset havaintoni kertoivat Manskun sporaliikenteen sujuvoitumisesta. Nyt omat, edelleen sangen epämuodolliset, havaintoni ovat jälleen herättäneet tuntemuksen, että asioille olisi tehty jotain. Kellottelin joskus muinoin (ehkä pari vuotta sitten ;) ) Manskun liikennettä, joten pitäisi varmaan tehdä vertailevaa tutkimusta.

Matkustan sporalla Oopperalta Lasipalatsille tai muualle keskustaan ja takaisin useita kertoja joka päivä, töihin, opiskelemaan, harrastamaan ja usein vieläpä erilaisiin iltarientoihin, ja oman fiilikseni mukaan matka kyseisellä välillä kulkee huomattavasti, ellei nopeammin, niin ainakin sujuvammin kuin ennen. Tästä empiirisestä havainnosta innostuneena olen tarkkaillut pysähdyksiä tarkemmalla kädellä viime torstaista, ja sen jälkeen on jääty kerran (!) liikennevaloihin (kyseessä Mannerheimintien ja Cygnaeuksenkadun risteys) arviolta reilun kymmenen matkan tarkastelulla. Lisäksi Lasipalatsilta lähdettäessä on välillä odoteltu valojen vaihtumista, mutta koska odottelu on tapahtunut pysäkillä, en pidä asiaa yhtä haitallisena. Autoilen jota kuinkin samaa reittiä ehkä muutaman kerran viikossa, ja tuntuu, että suunnilleen nopeusrajoitusten mukaan ajaessa jää useammin hetkeksi valoihin, joten olisiko Manskun jonkinlaista vihreää aaltoa säädetty hitaammaksi tai tehty joitakin muita raitioliikennettä suosivia toimenpiteitä? Osaako joku asiantuntija tai kenties sporakuski kertoa?

Toivottavasti parannuksia on tehty, eikä kyse ole vain sattumasta tai näköharhasta. Viime aikojen yleinen keskustelu on ainakin itselleni antanut hieman toivoa siitä, että Stadin sporaliikennekin voi vielä joskus kehittyä.
 
Autoilen jota kuinkin samaa reittiä ehkä muutaman kerran viikossa, ja tuntuu, että suunnilleen nopeusrajoitusten mukaan ajaessa jää useammin hetkeksi valoihin, joten olisiko Manskun jonkinlaista vihreää aaltoa säädetty hitaammaksi tai tehty joitakin muita raitioliikennettä suosivia toimenpiteitä? Osaako joku asiantuntija tai kenties sporakuski kertoa?

Toivottavasti parannuksia on tehty, eikä kyse ole vain sattumasta tai näköharhasta. Viime aikojen yleinen keskustelu on ainakin itselleni antanut hieman toivoa siitä, että Stadin sporaliikennekin voi vielä joskus kehittyä.

Mannerheimintiellä Hesperiankatujen risteyksien ja Dunckerinkadun risteyksen valo-ohjelmointia on tosiaan muutettu edullisemmaksi raitioliikenteelle. Varsinkin jälkimmäinen kohta oli aiemmin suorastaan surkuhupaisa, kun autot viiletti molemmin puolin ja ratikka seisoi käytännössä aina valoissa. Kahdeksan vuotta tuon yksittäisen valon toimintaa olen epäuskoisena seurannut, mutta viime syksynä tämä viimein laitettiin kuntoon. Nyt keskustasta Hesperian puiston pysäkille tuleva vaunu pääsee useimmiten viiveettömästi jatkamaan matkaa pysäkkipalvelun suoritettuaan. Myös Oopperan suunnalta tulevalle vaunulle valoa pidetään nuolella. Tässä suunnassa on vain pienenä kauneusvirheenä hieman liian myöhäinen tunnistus, eli monesti ehtii kiihdytellä täyteen vauhtiin ja sitten joutuukin himmailemaan kun valo horisontissa pamahtaa ässälle, koska tunnistus tapahtuu vasta noin 150 metriä ennen suojatietä. Jos tunnistus tapahtuisi jo Kivelänkadun kulmilla, toiminta olisi täydellinen myös tässä suunnassa. Kyseisellä osuudella on varsin toimiva raitiokaista, joten autojonot eivät yleensä hidasta ratikkaa tuossa, eli tunnistusta voisi rohkeasti siirtää aikaisemmaksi.

Hesperiankatujen risteyksien valoihin on tehty pienempiä viilauksia ja parannuksia, joiden tuloksena kulkulupaa pidetään paremmin ja uusi lupa tulee aikaisempaa nopeammin. Aikaisemmin varsin tavallinen keskustasta tulevien vaunujen ongelma oli ns. kaksoispysähdys Hesperian puistolla. Ensiksi jäätiin valoihin ennen pysäkkiä, ja jos näin tapahtui, jäätiin aina myös pysäkin jälkeisiin valoihin seisomaan. Uudistusten myötä tuo ongelma on lähes kokonaan poistunut ja vaunujen kulku on nopeutunut selvästi. Aikataulunopeutus on minuutin luokkaa.
 
Hesperiankatujen risteyksien valoihin on tehty pienempiä viilauksia ja parannuksia, joiden tuloksena kulkulupaa pidetään paremmin ja uusi lupa tulee aikaisempaa nopeammin. Aikaisemmin varsin tavallinen keskustasta tulevien vaunujen ongelma oli ns. kaksoispysähdys Hesperian puistolla. Ensiksi jäätiin valoihin ennen pysäkkiä, ja jos näin tapahtui, jäätiin aina myös pysäkin jälkeisiin valoihin seisomaan. Uudistusten myötä tuo ongelma on lähes kokonaan poistunut ja vaunujen kulku on nopeutunut selvästi. Aikataulunopeutus on minuutin luokkaa.

Osaako kukaan selittää minkä takia Kansallismuseon pysäkin eteläpään varova-valot näyttävät etelästä tulevalle raitiovaunulle "S"ää vaikka autoille palaa kyseisessä kohdalla vihreä? Mitä järkeä noilla varovilla oikein on kun ei ne takaa etuuksia ratikoille? Niiden summeriäänikin on niin kamala että kukaan ei jaksa niitä kuunnella.

t. Rainer
 
Osaako kukaan selittää minkä takia Kansallismuseon pysäkin eteläpään varova-valot näyttävät etelästä tulevalle raitiovaunulle "S"ää vaikka autoille palaa kyseisessä kohdalla vihreä? Mitä järkeä noilla varovilla oikein on kun ei ne takaa etuuksia ratikoille? Niiden summeriäänikin on niin kamala että kukaan ei jaksa niitä kuunnella.

t. Rainer

Varovilla ei tuossa kohdassa ole käsittääkseni mitään tekemistä autoliikenteen valojen kanssa, vaan ne elävät omaa elämäänsä riippumatta siitä, onko autoille vihreä vai punainen. Rainerin havaitsema ongelma johtunee siitä, ettei ilmaisin tunnista lähestyvää vaunua riittävän aikaisin?

Oman kokemuksen perusteella joskus vaunu tunnistetaan ajoissa, joskus taas ei, jolloin vaunu pysähtyy n. sekuntiksi ennen kuin matka jatkuu pysäkille. Mistäköhän tälläinenkin voi johtua, ei luulisi olevan maailman vaikein tekninen ongelma ratkaistavaksi.
 
Osaako kukaan selittää minkä takia Kansallismuseon pysäkin eteläpään varova-valot näyttävät etelästä tulevalle raitiovaunulle "S"ää vaikka autoille palaa kyseisessä kohdalla vihreä? Mitä järkeä noilla varovilla oikein on kun ei ne takaa etuuksia ratikoille? Niiden summeriäänikin on niin kamala että kukaan ei jaksa niitä kuunnella.

t. Rainer

Samalla tavalla ne toimivat molemmissa suunnissa. Varovissa on ollut alusta lähtien aivan liian myöhäinen tunnistus. Valo kyllä vaihtuu aina suunnilleen yhtä nopeasti tai hitaasti.
 
Mäkelänkadun ja Koskelantie risteykseen on saatu uusi valoetuus muutama kuukausi sitten. Nyt ykkönen pääsee Käpylään mennessä heti idän sunntaan menevien autojen jälkeen, kun ennen on pitänyt odottaa myös idän suunnan autot. Toiseen suuntaan on sen sijaan jo aiemminkin päässyt ajamaan pysähtymättä.
 
Mäkelänkadun ja Koskelantie risteykseen on saatu uusi valoetuus muutama kuukausi sitten. Nyt ykkönen pääsee Käpylään mennessä heti idän sunntaan menevien autojen jälkeen, kun ennen on pitänyt odottaa myös idän suunnan autot. Toiseen suuntaan on sen sijaan jo aiemminkin päässyt ajamaan pysähtymättä.

Tällainen välivalo risteyksessä on ollut vuosia. Se tulee tilatuksi ovien sulkeuduttua pysäkillä. Jossain välissä se oli tosin poiskytkettynä, ainakin Koskelantien risteyksen remontin aikana parisen kesää sitten.

Viime vuosina ykköseltä poistettuja etuisuuksia ovat risteyksien Mäkelänkatu-Pohjolankatu sekä Mäkelänkatu-Sturenkatu välivalot ja lisäksi Sturenkadulta tultaessa Mäkelänkadulle valo on muutettu vaihteenkääntäjällä tilattavaksi aikaisemman kierron mukaisen annon sijasta. Hidastusvaikutus on yhteensä 1-2 minuuttia aikaisempaan nähden.
 
Viime vuosina ykköseltä poistettuja etuisuuksia ovat risteyksien Mäkelänkatu-Pohjolankatu sekä Mäkelänkatu-Sturenkatu välivalot ja lisäksi Sturenkadulta tultaessa Mäkelänkadulle valo on muutettu vaihteenkääntäjällä tilattavaksi aikaisemman kierron mukaisen annon sijasta. Hidastusvaikutus on yhteensä 1-2 minuuttia aikaisempaan nähden.

Jotenkinhan sitä täytyy saada hitaammaksi, että aikataulut pitävät. Siellähän ajetaan nytkin aivan liikaa etuajassa. Joku minua hullumpi tietysti kuvittelisi, että aikataulussa on liikaa minuutteja, mutta täytyyhän sen olla toisinpäin. Lisää vaan valoetuuksia pois, niin aikataulut toimivat! ;)
 
Tällainen välivalo risteyksessä on ollut vuosia. Se tulee tilatuksi ovien sulkeuduttua pysäkillä. Jossain välissä se oli tosin poiskytkettynä, ainakin Koskelantien risteyksen remontin aikana parisen kesää sitten.
Mun havaintojen mukaan se oli poiskytkettynä siitä parin vuoden takaisesta kesästä tän vuoden kevääseen asti.
 
Voiko olla niin, että kun näitä etuisuuksia kytketään pois jonkin väliaikaisen syyn vuoksi, niitä ei vain muisteta kytkeä takaisin homman valmistuttua. Aikaa palaa, eikä ketään kiinnosta.
 
Takaisin
Ylös