Näytetään tulokset 1-4/4

Viestiketju: Keskinopeuden laskutapa

 1. #1
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  30.06.2005
  Sijainti
  Helsingfors
  Viestejä
  230

  oletus Keskinopeuden laskutapa

  Morjens!

  Mietiskelin että millä perusteella ja periaatteella lasketaan järjestelmien keskinopeus yleisesti maailmalla:
  1. Lasketaan päätepysäkiltä A päätepysäkille B eli matka/aika.
  2. Lasketaan lähtö A:sta ja kello käy niin pitkään, että vaunu on lähtenyt seuraavalle sivulle paikasta B.
  3. Lasketaan koko kierros A:sta B:n kautta takaisin A:han, mukana molempien päiden tauot tai vain B:n päättärin tauko.
  Ja kun koko järjestelmän keskinopeutta lasketaan, niin onko se keskiarvo kaikista linjoista, vai kaikki linjat yhteenlaskettuna? Sitten matkustajan kannalta tietysti on olennaista, että vaunu ripeä päättäreiden välillä, ja se kertoo enemmän palvelusta, mutta taloudellisesti tietysti ehkä oikea luku saadaan kuin koko kierrosaika lasketaan mukaan.

  /Skurubisin
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 24.10.2009 kello 19:15. Syy: kieliasu
  Helsingfors har ein somletrikk!

 2. #2
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  477

  oletus Vs: Keskinopeuden laskutapa

  Mikäli keskinopeutta halutaan käyttää eräänlaisena yleisenä vertailulukuna järjestelmän tehokkuudesta, mielestäni oikea laskutapa on laskea jokaisen linjasivun ajoaika ts. lähtöajasta saapumisaikaan sisältäen pysäkkipysähdykset, mutta ei päätepysäkkien elpymisaikoja ja jakaa linjasivun pituus ajoajalla. Laskettaessa tällä tavoin jokaisen lähdön ajoaika ja jaettaessa sillä jokaisen linjasivun yhteenlaskettu ajomatka, saadaan järjestelmän keskinopeus. Tarkastelun voi tehdä linjoittain, aikajaksoittain, päivätyypeittäin ja niin edelleen, mikäli halutaan tarkastella jotain tiettyä osa-aluetta.
  --
  Lauri Räty

 3. #3
  Suljettu tunnus
  Liittynyt
  29.06.2005
  Viestejä
  374

  oletus Vs: Keskinopeuden laskutapa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Lauri Räty Näytä viesti
  mielestäni oikea laskutapa on laskea jokaisen linjasivun ajoaika ts. lähtöajasta saapumisaikaan sisältäen pysäkkipysähdykset, mutta ei päätepysäkkien elpymisaikoja ja jakaa linjasivun pituus ajoajalla.
  Toisessa ketjussa mainittiin ratikoiden keskinopeuden olevan 12,3 km/h ennen nykyistä ristikkorajoitusta (eli käytännössä nykyinen aikataulunopeus.) Em. laskentaperusteella mä en päässyt 12,3 km/h-keskinopeuteen muilla kuin molemmilla kolmosilla. Muilla linjoilla oli 13 km/h-luokkaa. Mutta kaiketi HKL:lla lasketaan tämäkin eri lailla. Siis jos lasketaan keskinopeus kierrosajan mukaan niin lukema voi hyvinkin olla 12,3 ja ensi vuonna varmaan alle 12.

 4. #4
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7549

  oletus Vs: Keskinopeuden laskutapa

  Matkustajapalvelun kannalta keskinopeus eli linjanopeus on päätepysäkkien välinen ajomatka jaettuna päätepysäkkien välisellä ajoajalla, kuten Lauri Räty edellä kirjoitti.

  Kun selvitetään kalusto- ja kuljettajatarve, seisonta-aika päätepysäkillä tulee ottaa mukaan. Ja mahdollisesti erikseen kuljettajien ja vaunujen seisonta-aika. Vaunuthan eivät tarvitse lepoa, mutta kuljettajat tarvitsevat. Lepoaika voidaan järjesteää siten, että kuljettaja odottaa seuraavan vuoron kuin itse tuomansa vaunun lähtöajan. Tällöin tietenkin kuljettajia on 2 enemmän kuin vaunuja (yksi kummassakin päässä).

  Sellaisessa autojen ja liikennevalojen haittaamassa liikenteessä kuin meillä joukkoliikenteen linjanopeus on tilastollinen arvo, joka vaihtelee koko ajan. Vaunu- ja kuljettajatarpeen keskinopeus on vakio, kunhan päätepysäkin tasausaika on niin pitkä, että hitainkin vuoro ehtii lähtemään paluusuuntaan aikataulunsa mukaisesti. Eli ajoajan satunnaisvaihtelu tasataan aina päätepysäkkiajan vaihtelulla.

  Antero

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •