Raitioliikenteen kokonaiskehittämissuunnitelma 2020

339-DF

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
8 Elokuu 2005
Viestit
8,148
HKL:n johtokunta käsittelee ko. suunnitelmaa kokouksessaan 19.11.

Suunnitelma on laajempi kuin koskaan aiemmin. Näitähän on tehty eri nimikkeiden alla 70-luvulta lähtien, mutta aiemmin huomattavasti suppeammin.

Merkillepantavaa on minusta nyt se, että linjastolaajennuksille on esitetty selkeä aikataulu ja linjasto on suunniteltu kokonaisuutena.

Mielenkiintoista on myös, että varayhteyksiä on suunniteltu kokonaisuutena ja niitä ilmeisesti halutaan tehdä melko reilusti.

Lähivuosien "itsestäänselvien" laajennusten eli satamien ja Ilmalan lisäksi mukana ovat Topeliuksenkadun rata jo 2013 (hyvä!) sekä jatko Munkkivuoreen. Molemmat ehkä pieniä yllätyksiä, mutta hyvin tervetulleita sellaisia. Katsotaan vuoden kuluttua, millaisen kilpailevan esityksen trollikkaporukka näistä tekee.
 
Onko linkkiä? Jatkoksi vähän täytettä, kun alkuperäinen kysymykseni oli liian lyhyt.
 
Kuulostaa niin hyvältä, etten edes meinaa uskoa lukemaani. Varsinkin nuo varayhteydet, Topeliuksenkatu (kunhan se menee Fredaa pitkin Eiraan saakka) ovat sellaisia, että suhteellisen pienillä investoinneilla saadaan paljon hyvää aikaan. Mielestäni paljon enemmän kuin kokonaan uutta rataa käyttävien linjojen perustamisella.

Toivottavasti suunnitelmissa on myös Sturenkatu - Wallininkatu - Linjat yhteys. Siinä saataisiin puolella kilometrillä raiteita hyvä yhteys tiheään asutulle alueelle (vaikka ykkösen liikennöimänä).
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Toivottavasti suunnitelmissa on myös Sturenkatu - Wallininkatu - Linjat yhteys. Siinä saataisiin puolella kilometrillä raiteita hyvä yhteys tiheään asutulle alueelle (vaikka ykkösen liikennöimänä).

Tämä on oleellinen siinä vaiheessa kun ysi jatkuu Ilmalaan. On vaikeaa nähdä, että bussi 23 lopetettaisiin ilman että Linjoille saadaan jotain korvaavaa liikennettä. Siellähän hoidettiin keskustayhteydet pitkään sekä ratikalla että bussilla 23. Nyt on vain bussi jäljellä, kohta ei sitäkään.

Linjojen-yhteyshän (esim ykkösellä) ei lisää liikennöintikustannuksia lainkaan, koska matka-aika on sama kuin Porthaninkadun kautta.

Wallininkatu on kuitenkin erittäin jyrkkä ja pysäkkien sopiva sijoittelu on mäen vuoksi hankalaa. Yhteys lienee helpompi Castréninkadun ja Kirstinkadun kautta. Saa nähdä miten käy. Tuo on emmetetty HKL:ssa joskus viime vuonna, mutta emmehän ei näytä sille matkustajamäärälisäystä nykyiseen verrattuna, kun matka-aikakaan ei muutu.
 
Kyllä on hieno selvitys, ei voi muuta sanoa. Ja hienoa, että sen tekijät ovat laadukkaan foorumimme aktiivijäseniä.
 
Yhtyä voi hyvin, on laadukas suunnitelma.
Monia suunnitelmia on täällä foorumissakin käyty läpi ja siten tuttuja pohjia.

Mitä ei ihan lähiajan suunnitelmissa olekkaan, niin voi hyvin oivaltaa niitä rivien välistä. Varareitit antavat mahdollisuuksia linjaliikenteeseen.
Samoin Jokeria sivutaan, miettimällä niiden "sivuraiteita" nykyiseen verkkoon.

Positiivista on myös, että nyt ensimmäisen kerran on paneuduttu myös vanhempien kaupunginosien ratikka-asioihin kuten Käpylästä Oulunkylään, Kättärin alue ja Meilahdesta Munkkivuoreen, joka on todettu yhteiskunnalle kannavaksi. Harmi että sen toteusaikataulu jää vielä hämäräksi.

Hienoa työtä
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä on hieno selvitys, ei voi muuta sanoa.

Pakko yhtyä kommenttiin.

Itseäni kiinnostavana yksityiskohtana siellä on syväuraiset ristikotkin mukana

Helsingin raitioliikenteen kokonaiskehittämisselvitys sanoi:
Hankkeen kustannusarvio on noin 4 miljoonaa euroa ja karkean arvion perusteella saavutettavat säästöt liikennöintikustannuksissa tekevät hankkeesta liiketaloudellisesti kannattavan. Lisäksi nopeuttaminen tuottaisi yhteiskuntataloudellisia hyötyjä nopeutuneiden matka-aikojen ja melun vähentymisen kautta. Raportti valmistuu vuoden 2009 aikana.

Tuo kuulostaa todella lupaavalta. Alan jo uskoa että ristikoita aletaan pian uusia (joo, kyllähän siinä aika kauan tietysti kestää). Nopeuttamiskeinojen valikoimassa (liite 12) ristikoita ei jostain syystä mainittu.

Jos jotain pitää kritisoida, niin nopeuttamiskeinoissa olisi voinut toivoa päästävän pidemmälle konkretiaan. Siis, että alotettaisiin suoraan jos suunnittelua miten nopeutushankkeita lähdetään tekemään, eikä vain mietitä mahdollisuuksia. Tietysti ei liene kehittämissuunnitelman kirjoittajien vallassa päättää moisesta, mutta jonkun se pitäisi päättää.

Bonuksena Töölöntorin silmukka näyttää tekevän paluun. Vastahan se on pari vuotta ehtinyt puuttua.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Hyvä on.

Yhteydestä Huopalahden asemalle mainitaan, ja todetaan että kiskot Pikku-Huopalahden läpi on vähän hitaat. Varmaan voisi tehdä Kympille oikoradan Korppaanmäeltä Vihdintien eteläreunaa Mannerheimintielle, pituus n. 900 metriä. Yksi pysäkki tuolle välille Mannerheimintielle Hammasklinikan kohdalle. Aikaa säästyy 2 - 3 minuuttia, onko tuolla mitään merkitystä?
 
Hyvä on.

Yhteydestä Huopalahden asemalle mainitaan, ja todetaan että kiskot Pikku-Huopalahden läpi on vähän hitaat.
Yhteydellähän on suurin merkitys Espoon suunnasta tuleville jotka haluavat päästä esim. Meilahden klinikoiden kohdalle.
Nopeampi yhteys saadaan sillä, että tulevasta Munkkivuoren radasta tehdään yhdysrata ostarin kohdalta Huopalahdentitä pitkin Vihdintien liikenneympyrän Jokeri rataan. Alle kilometri suoraa lisärataa.
Saataisiin melko kivuton yhteys Meikkuun ja sitä kautta Töölön maisemiin.
 
Sopii muistaa, että ratikan pääpalvelu on lyhyillä matkoilla, vaikka sitä nopeutettaisiinkin. Espoon suunnasta Meilahteen tullaan joko junalla Pasilaan ja bussilla edelleen tai suoralla bussilla Mannerheimintietä. Munkkivuoren ratikka riittää palvelemaan bussisyöttöä moottoritieltä ja Otaniemen suunnasta, mahdollinen poikittaisratikka (nykyisin mm. 58) junasyöttöä. Tuskin kuitenkaan suoria busseja aletaan pätkimään ratikkasyötöksi ennen katuverkon totaalista tukkiutumista.

Haagan palvelun parantamisen ratikalla Vihdintietä tai Munkkiniementietä pitäisi olla perusteltua Haagan kehittämisenä, ei sen läpikulun kehittämisenä.
 
Bonuksena Töölöntorin silmukka näyttää tekevän paluun. Vastahan se on pari vuotta ehtinyt puuttua.

Mihin Töölöntorin silmukkaa oikein tarvittaisiin, ellei sitä suunnitella jonkun linjan päätepysäkiksi? Jos Topeliuksenkadun rata rakennetaan, sillä kulkevat linjat voi häiriötapauksessa kierrättää Töölöntorilta Mannerheimintien kautta Nordenskiöldinkadulle/Tukholmankadulle. Jos taas vaunuja pitää kääntää ympäri, Töölön hallipihan (Ruusulankatu) silmukat ovat aivan vieressä. Viimeksi mainittuja käytetään jo nykyään satunnaisen lisäliikenteen kääntöpaikkana.

Suunnitelmassa oli pohdittu yhtenä raitioliikenteen nopeuttamiskeinona pysäkkivälin harventamista tai pysäkkien yhdistelyä. Listalta löytyy ilahduttavasti monia foorumillakin esiin nostettuja ongelmapysäkkejä, kuten Brahen kentän ympäristön pysäkit kokonaisuutena. Listalle voisi nostaa vielä ainakin Käenkujan pysäkin poiston ja Kauppiaankadun sekä Katajanokan puiston pysäkkien yhdistämisen.
 
Mihin Töölöntorin silmukkaa oikein tarvittaisiin, ellei sitä suunnitella jonkun linjan päätepysäkiksi?

Töölöntorille on suunniteltu uutta silmukkaa jo 10 vuotta sitten (se kiertäisi toria ympäröiviä katuja, ja vaihteet sallisivat kääntymisen joka suunnasta joka suuntaan). Voihan olla, että kääntöpaikka on mukana vain siksi, että sitä on pitkään suunniteltu.

Ylipäätään varayhteyksistä tulee hieman sellainen tunne, että taustalla on ajatus siitä, ettei kaikkia kuitenkaan saada, joten kannattaa esittää niitä reilusti, että ainakin tärkeimmät voidaan toteuttaa. Tiedäthän periaatteen: jos pyydät satasen, saat viisikymppiä. Mutta jos pyydätkin kaksisataa, saatat saada satasen...

Nerokas oivallus on minusta Korkeavuorenkadun-Tehtaankadun kääntymisen liittäminen torikorttelifarssiin. Mitä huonommin liikenne Kauppatorilla jatkossa toimii, sitä tärkeämpi on varayhteys Korkeavuorenkadun kautta – eikä enää tarvitsekaan keskustella siitä, onko Korkeavuorenkadun ja Ullanlinnan ratikka tarpeellinen. Samalla voisi yrittää jopa saada torikorttelibudjetista rahaa ainakin osaan Korkeavuorenkadun radasta.

Eino Leinon kadun rataa pidän itsestäänselvyytenä siinä vaiheessa kun Topeliuksenkadun rata toteutuu, samoin Hakaniemen kääntyömahdollisuus pohjoisesta tuleville vaunuille on mielestäni tärkeä.
 
Eino Leinon kadun rataa pidän itsestäänselvyytenä siinä vaiheessa kun Topeliuksenkadun rata toteutuu, samoin Hakaniemen kääntyömahdollisuus pohjoisesta tuleville vaunuille on mielestäni tärkeä.

Eino Leinon katua ei ainakaan mitään säännöllistä linjaliikennettä ajaa Töölön hallin ratapihan yli. Se kuluttaisi vaunuja ja vaihteita aivan tolkuttomasti.
 
Takaisin
Ylös