Näytetään tulokset 1-14/14

Viestiketju: Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

 1. #1
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  6831

  oletus Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

  HS kertoo netissä, että Juhani Kostet on valittu Museoviraston pääjohtajaksi. Arvatenkin Turun museokeskus saa siis uuden museojohtajan.

  Kuinka suuri on museojohtajan mahdollisuus vaikuttaa museoraitiotien perustamiseen, eli jos uusi museojohtaja pitäisi hanketta kiinnistavana, olisiko hänellä hyvät mahdollisuudet viedä sitä eteenpäin? Ja mistäpä löytyisi sellainen museojohtaja... Parasta olisi tietysti, jos johtajan valitsijat (keitä he muuten ovat?) kiinnittäisivät museoraitiotieasiaan huomiota jo hakuprosessissa. Vaan lieneekö toiveajattelua?

  Museoraitiotie liittyy myös pikaraitiotiehen sikäli, että useissa kaupungeissa (mm. Tukholmassa) museoraitiotien perustaminen on johtanut pikku hiljaa myös "oikean" raitiotien perustamiseen. Turussakin näin voisi käydä, kun raitiovaunut palaisivat kaupunkikuvalliseksi elementiksi ja kaupunkilaiset alkaisivat uutuuksiin totuttuaan vaatia niiden todellista palauttamista.
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 04.12.2009 kello 13:53. Syy: jaettu omaksi ketjukseen
  "Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
  – Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

 2. #2
  Tunnistettu jäsen Compact avatar
  Liittynyt
  20.07.2005
  Viestejä
  2137

  oletus Vs: Turun seudun joukkoliikenne 2020

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  HS kertoo netissä, että Juhani Kostet on valittu Museoviraston pääjohtajaksi. Arvatenkin Turun museokeskus saa siis uuden museojohtajan.
  Lainaus Alunperin kirjoittanut Tenderi 1/2005
  Jokaisen terveesti itseään kunnioittavan yhteisön toimintaan kuulunee oman julkaisun toimittaminen. Niin asia on myös Turun Kiskoliikennekerhon osalta. Jo kerhon toimintaa vuonna 1983 aloitettaessa ohjelmaan sisällytettiin oman lehden aikaansaaminen. Kerhon aihepiiriin liittyvän sopivan ytimekkään nimen keksiminen lehdelle oli ensin yllättävän vaikeaa, kunnes aikaa vievän kypsyttelyn jälkeen kerhon silloisen sihteerin Juhani Kostetin ehdotuksesta lehden nimeksi tuli Tenderi.
  Pitäisi siis löytyä jotain kiskoliikenneharrastajanäkemystäkin erilaisiin asioihin, vai?

  Turun museoraitiotie ei ainakaan edistynyt senttiäkään Kostetin museotoimenjohtajuusaikana. Turun pikkuruotsalaisvaunu Viitosenkin entisöinnin loppuunsuorittaminen pysähtyi loppumetreillä ja viimeinen silaus eli lopullisen ulkomaalauksen veto ja jotain muuta pientä, kuten lyyravirroittimen hankinta (vaikkapa "kaupasta" Ruotsista) on edelleenkin tekemättä.

  Ehkä nyt jotkut Turun kaupunginhallituksen jäsenet voisivat vihdoin herätellä asian uudelleen esille ja saataisiin huolella aloitettu työ suoritetuksi loppuun. Onhan "Euroopan Kulttuuripääkaupunki" vuonna 2011 Turku, eikä, kaikesta ennakko-odotuksesta huolimatta Mänttä, joka osallistui myös kisaan. Pohjoishämäläinen kauppala varmasti laittaisi omat kuvitellut raitsikkansa kuntoon, jos olisi vain valittu kulttuurin airueeksi tuolle vuodelle.

  Sivistynyt "eurooppalainen kaupunki", saati "pääkaupunki" ja saatika "kulttuuripääkaupunki", sykkii raitsikan voimalla (kysykääpä asiaa kaupunkilaisilta ns. Eurooppassa) ja kunnioittaen kunnostaa kaiken mahdollisen museokalustonsa tip-top-kuntoon. Onhan se niinkin, että kulttuuri on usein myös synonyymi sanalle historia ja sen kunnioittaminen. Kulttuuri ei ole vain ilmapalloja ja jonglöörejä, kuten Suomessa on tapana. Se ei ole pikkulapsille tarkoitettuja viihdeohjelmia Töölönlahden rannalla, vaan jotain ihan oikeasti muuta ja pysyvämpää - niin kokemuksena kuin materianakin.

  Keskentekoiset projektit (Turussakin) pitäisi hoitaa loppuun, se osoittaa sivistystä ja kulttuurintuntemusta.

  Turussa sivistys on pysähtynyt kahdesti; 1960-luvulla ja 1990-luvulla. Kummatkin pysähtyneisyydenajat lienevät hyvin pitkälti sen ajan päättäjien päättämättömyyden johdannaisia. Aika hoitaa jäärät pois, eli nyt vain hihat heilumaan Turussakin. Eurooppalaisen kulttuuripääkaupungin museoraitiotie jo vihdoin pystyyn ja Hesa avustaa varmasti aina yhden museokelpoisen raitsikan verran...

  TKLK: http://www.netnic.fi/tklk/

 3. #3
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  2789

  oletus Vs: Turun seudun joukkoliikenne 2020

  Täytyy ottaa asia esille uuden museokeskuksen johtajan kanssa, kunhan valinta on tiedossa. Liikennekelpoiset 42 ja 125 sekä lähes liikennekelpoinen 5 ovat kuitenkin maakuntamuseon omaisuutta, samoin kuin ainakin 17, 32 ja 40.
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 04.12.2009 kello 13:54. Syy: siirretty toiseen ketjuun

 4. #4
  Resiina avatar
  Liittynyt
  04.07.2005
  Sijainti
  Kerava
  Viestejä
  906

  oletus Vs: Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

  Tässä http://jlf.fi/f17/6341-mika-turun-ra...ideleveydeksi/ ketjussa on mainittu museoraitiotie useaan otteeseen.
  Kuinka paljon maksaisi rata Halli 2 raidetta-Ulos amiraalistonkadulle-Vaihde-Yksiraiteinen Amiraalistonkatu-Stedingkinkatu-Linnankatu-Kääntyminen Hallille-Vaihde-Halli
  Vaihtoehto A Uudet Kiskot, Ilmajohto ja yhksi muuntaja (Oliko tuossa kaikki)
  Vaihtoehto B Samat kuin A-vaihtoehdossa mutta käytettynä (Onko käytetyt kiskot, vaihteet, Ilmajohdot ja muuntaja riittävässä kunnossa museoliikenteen tarpeisiin)
  Vaihtoehto C Uutta ja vanhaa sekaisin (A + B)
  Mikä on suurin kustannuserä kyseisessä projektissa. Raitiovaunujen kunnostus on oma lukunsa sinäänsä mutta niitä ei voi laskea suoraan rakennuskustannuksiin.
  Jos kiskot hankitaan käytettyinä esim Helsingistä kuinka käyttökelpoisia ne olisivat
  Sitten vielä kalusto mitä maksaa kaluston kunnostus ja onko Helsingistä mahdollista siirtää vanha harjavaunu (Jos niitä enään on) Turkuun museoliikenteen harjavaunuksi ja soveltuuko tuo myös hinausvaunuksi.
  Todennäköisesti omituisia kysymyksiä, mutta ainahan kysyä saa ?

 5. #5

  Liittynyt
  29.06.2005
  Viestejä
  430

  oletus Vs: Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

  Siirrän Tampereen ja Turun raideleveysketjusta tähän ketjuun:

  Nyt kun pikaratikkahanke on hyvää vauhtia etenemässä sekä Tampereella ja Turussa, ja raideleveydeksi valittaneen VR:n 1524 mm, joka mahdollistaisi myös matalalattiavaunuissa leveät käytävät, olisi järkevää toistaiseksi unohtaa Turun museoraitiotiehanke. Kolmikiskoinen rata vaatisi kalliiden erikoisvaihteiden lisäksi ilmeisesti myös toisen ilmajohdon, muutoin museovaunun byygeli olisi liian sivussa ajolankaan nähden.

  Vaunu 5 olisi aivan liian ainutlaatuinen ja arvokas museoliikenteessä. Joskus on käynyt mielessä, kuinka 42+125 pärjäisi Helsingin raitiotieverkossa. Aikoinaan oli Helsingin vaunuja lainattu Turkuun, miksei nyt vastavuoroisesti päinvastoin! Pitkän käyttämättömyysjakson jälkeen pitäisi tietysti kaikki sähkölaitteet ja -johdot tarkistaa. Vaihteenkääntö ohjaamosta pitäisi sovittaa nykyiseen Helsingin systeemiin. Kuljettajalla ja rahastajilla olisi Turun 60-luvun aikaiset virkapuvut. Vaunuparilla järjestettäisiin erikoisajeluja ja mm. SRS:n kevätajeluja. Vaunupari voisi olla kilvitettynä kakkoseksi, jolla linjalla se Turussakin pääasiassa kulki. Kakkonen ei ole nykyisin Helsingissä käytössä, joten numero ei harhauttaisi pysäkeillä odottelevia vakiovaunun matkustajia. Onhan Tukholmassakin ollut muitten kaupunkien ratikoita liikenteessä. Jokin vastuullinen taho, esim. Stadin Ratikat voisi ottaa asian hoitaakseen. Asiassa pitäisi ottaa yhteyttä Maakuntamuseoon, jonka omistuksessa vaunupari 42+125 on.

 6. #6
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7549

  oletus Vs: Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Resiina Näytä viesti
  Kuinka paljon maksaisi rata Halli 2 raidetta-Ulos amiraalistonkadulle-Vaihde-Yksiraiteinen Amiraalistonkatu-Stedingkinkatu-Linnankatu-Kääntyminen Hallille-Vaihde-Halli...
  En lähtisi laittamaan katuun käytettyä kiskoa. Itse kisko on katuradassa pieni kustannus, vaikka museoliikenteen määrä ehkä olisikin niin vähäinen, ettei käytettykään kisko koskaan loppuun kuluisi. Jos ajatellaan sitä, että saataisiin käytettyä kiskomateraalia Helsingistä, niin poistettava tavara on kyllä oikeasti loppuun kulutettua. Siitä pitävät toistaiseksi huolen Variotramit.

  Käytetty syöttöasema sen sijaan voisi olla hyvä hankinta, kunhan vain varmistutaan siitä, että se kyetään huoltamaan ja pitämään kunnossa tulevat vuosikymmenet. Kuormahan ei olisi suuri, mutta silti komponentit vanhenevat ja tulisi olla varmuus siitä, että tilalle on vaihdettavissa uudet.

  Helsingin vanhat harjavaunut ovat liipaisimella. Ehkä kuitenkin ne olisivat arvokkaampia luovuttamassa osia jäljellä olevien puutteellsten Turun vaunujen saamiseksi käyttökuntoon. Katuradan voi harjata traktorillakin, vaikka harjavaunussa on oma viehätyksensä.

  Turun pikkuruotsalaista en hylkäisi hallin nurkaan käyttämättömäksi. Vaunu on alun perin tehty käyttöä varten, ja kun se on entisöity, se on siinä kunnossa kuin se oli uutena. Siis käyttöä varten. Yli 100-vuotiaita museovaunuja on ajossa muuallakin, hienosti kunnostettuina. Kyllä ne käytön kestävät, paremmin kuin seisomisen.

  Antero

 7. #7
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  2789

  oletus Vs: Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

  En itse lähtisi luopumaan Turun museoraitiotieideasta, mutta pidän järkevänä erottaa se pääosin pikaraitiotiesuunnitelmasta.
  Edelleen pidän järkevänä ajatusta, että museoraitiotie kulkisi Läntisellä rantakadulla esimerkiksi Martinsilta - Föri - Forum marinum - suunnalla.
  Yksi yhteistyökohta on se, että pikaraitiotien sähkönsyötöstä voitaisiin ottaa tasavirta myös museoraitiotielle.

  Toinen vaihtoehto voisi olla sijoittaa raitiotie jollekin puistoalueelle ja toteuttaa kiskotus sorapohjalle Korppolaismäen radan tapaan.

  En sulkisi käytetyn kiskotuksen ja vaihteiden käyttöä pois, jos saadaan järkevää materiaalia kohtuulliseen hintaan.

 8. #8

  Liittynyt
  14.07.2005
  Sijainti
  koti: Espoo/työ: Helsinki
  Viestejä
  5540

  oletus Vs: Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Eira Näytä viesti
  Siirrän Tampereen ja Turun raideleveysketjusta tähän ketjuun:
  Nyt kun pikaratikkahanke on hyvää vauhtia etenemässä sekä Tampereella ja Turussa, ja raideleveydeksi valittaneen VR:n 1524 mm, joka mahdollistaisi myös matalalattiavaunuissa leveät käytävät, olisi järkevää toistaiseksi unohtaa Turun museoraitiotiehanke.
  Miten varma tämä tieto on? Eikö samaan vedoten voisi Helsingin Jokerikin rakentaa 1524 mm leveydelle?

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Eira Näytä viesti
  Joskus on käynyt mielessä, kuinka 42+125 pärjäisi Helsingin raitiotieverkossa. Aikoinaan oli Helsingin vaunuja lainattu Turkuun, miksei nyt vastavuoroisesti päinvastoin! Pitkän käyttämättömyysjakson jälkeen pitäisi tietysti kaikki sähkölaitteet ja -johdot tarkistaa. Vaihteenkääntö ohjaamosta pitäisi sovittaa nykyiseen Helsingin systeemiin. Kuljettajalla ja rahastajilla olisi Turun 60-luvun aikaiset virkapuvut. Vaunuparilla järjestettäisiin erikoisajeluja ja mm. SRS:n kevätajeluja. Vaunupari voisi olla kilvitettynä kakkoseksi, jolla linjalla se Turussakin pääasiassa kulki. Kakkonen ei ole nykyisin Helsingissä käytössä, joten numero ei harhauttaisi pysäkeillä odottelevia vakiovaunun matkustajia. Onhan Tukholmassakin ollut muitten kaupunkien ratikoita liikenteessä. Jokin vastuullinen taho, esim. Stadin Ratikat voisi ottaa asian hoitaakseen. Asiassa pitäisi ottaa yhteyttä Maakuntamuseoon, jonka omistuksessa vaunupari 42+125 on.
  Muuten hyvä idea mutta mahtaisivatko turkulaiset suosiolla antaa vaununsa Stadiin?

  Itse olen sitä mieltä että Turkuun voisi rakentaa jonkun lyhyemmän pätkän museoraitiotietä, se voisi kulkea kuten Mikkokin ehdotti Aurajokea pitkin linnasta keskustan suuntaan johonkin pisteeseen joka tulevaisuudessa olisi liittymäkohta varsinaiseen raitiotiehen.

  t. Rainer

 9. #9

  Liittynyt
  18.03.2006
  Sijainti
  Stockholm
  Viestejä
  2001

  oletus Vs: Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut R.Silfverberg Näytä viesti
  Muuten hyvä idea mutta mahtaisivatko turkulaiset suosiolla antaa vaununsa Stadiin?
  Parempi kai Stadiin kuin romikselle?

 10. #10
  Nrg
  Nrg ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  04.01.2008
  Viestejä
  185

  oletus Vs: Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut R.Silfverberg Näytä viesti
  Miten varma tämä tieto on? Eikö samaan vedoten voisi Helsingin Jokerikin rakentaa 1524 mm leveydelle?

  t. Rainer
  Tästä lienee tahkottu sivutolkulla ketjussa "Raide-Jokeri", mutta pari keskeistä asiaa siellä on tullut esille, jotka nyt ikään kuin sivuutit:
  -Helsingissä on jo 1000 mm raideleveyden raitiojärjestelmä ja rakentamalla jokerin samalle saadaan synergiahyötyjä
  -Turussa ja Tampereella ei ole 1000 mm järjestelmää

  Tilanne ei siis ole yks-yhteen -vertailukelpoinen Helsingin ja Turun sekä Tampereen välillä.

 11. #11

  Liittynyt
  29.06.2005
  Viestejä
  430

  oletus Vs: Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Vesa Nurminen Näytä viesti
  Parempi kai Stadiin kuin romikselle?
  Ei kai tuo Stadiin lainaaminen niin kummoista olisi? Turkuun on lainattu Helsingin vaunuja. Tukholman Djurgårdslinjenillä on käytetty Göteborgin ja Oslon vaunuja ja Norrköpingissä Bremenin vaunua. Tietysti 42 ja 125 pysyisivät Maakuntamuseon omistuksessa ja vuokrauksesta ja vaunujen siirtokustannuksista voi aina sopia. Olisi uljas näky keltaiset 42+125 Helsingin katuvilinässä.

 12. #12
  JSL
  JSL ei ole kirjautuneena
  JSL avatar
  Liittynyt
  31.07.2005
  Viestejä
  823

  oletus Vs: Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

  Jos jotain oikeasti museaalista haluttaisiin, niin turisteille jokirantaan ja Forum Marinumin alueelle hevosvetoinen raitiotie.
  Siihen kuitenkaan ei kannata haaveilla käytettyä raidemateriaalia: Jokikadulla puretusta junanvaunujakin valmistaneen tehtaan jätekasasta löytämäni Turun hevosraitiotien Haartman-kaksoiskisko oli jo sen verran paksussa ruosteessa..
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 14.05.2012 kello 18:25. Syy: ylimääräinen rivinvaihto pois

 13. #13
  Tunnistettu jäsen Compact avatar
  Liittynyt
  20.07.2005
  Viestejä
  2137

  oletus Vs: Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut JSL Näytä viesti
  Jos jotain oikeasti museaalista haluttaisiin, niin turisteille jokirantaan ja Forum Marinumin alueelle hevosvetoinen raitiotie.
  Siihen kuitenkaan ei kannata haaveilla käytettyä raidemateriaalia: Jokikadulla puretusta junanvaunujakin valmistaneen tehtaan jätekasasta löytämäni Turun hevosraitiotien Haartman-kaksoiskisko oli jo sen verran paksussa ruosteessa..
  Laitapa kuvaa vaikka SRS-uutisiin!

 14. #14
  JSL
  JSL ei ole kirjautuneena
  JSL avatar
  Liittynyt
  31.07.2005
  Viestejä
  823

  oletus Vs: Museoraitiotien mahdollisuudet Turussa

  Voin joskus laittaakkin kuvan, kun löydän sen muistista. Otin puhelimella, että aika huonoo laatua

Vastaavia viestiketjuja

 1. Esikaupunkiratikoiden tekniset mahdollisuudet Helsingissä
  kirjoittanut kuukanko foorumissa Kehittämishankkeet
  Vastauksia: 169
  Viimeisin viesti: 05.06.2009, 18:53
 2. Museojunaliikenteen mahdollisuudet Suomessa
  kirjoittanut Resiina foorumissa Junat
  Vastauksia: 32
  Viimeisin viesti: 01.06.2009, 12:22
 3. Tasatahtiaikataulujen mahdollisuudet Suomessa
  kirjoittanut Antero Alku foorumissa Junat
  Vastauksia: 60
  Viimeisin viesti: 29.09.2007, 19:33
 4. Paikallisjunaliikenteen mahdollisuudet rantaradalla
  kirjoittanut Antero Alku foorumissa Junat
  Vastauksia: 36
  Viimeisin viesti: 28.06.2006, 15:57
 5. Vesijoukkoliikenteen mahdollisuudet Helsingissä
  kirjoittanut 339-DF foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 3
  Viimeisin viesti: 06.09.2005, 20:56

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •