Sivu 13 / 13 EnsimmäinenEnsimmäinen ... 3910111213
Näytetään tulokset 181-184/184

Viestiketju: Raitiolinjan 8 kehittäminen

 1. #181
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  6325

  oletus Vs: Raitiolinjan 8 kehittäminen

  Ennen kuin joku ehtii paikalle sanomaan, ettei yhdellä minuutilla ole mitään merkitystä eikä kellään saa olla niin kiire, niin tyrmään tuon jo valmiiksi. Minuutti on oikeasti paljon. Jos tyypillinen ratikkamatka on luokkaa 10 min, merkitsee minuutin vähennys 10 % lyhentymistä.

  Jos kierrosajasta saadaan 2 min pois, sekin on paljon. Se ei vielä yksinään riitä siihen, että liikennöintikustannuksissa syntyisi todellista säästöä, mutta tuo on vain 600 m pitkä osuus, ja jo siltä saatiin pois 2 min. Kun tehdään muutama muu osuus lisää, ollaan jo säästetty yksi vuoro. Se on satojatuhansia euroja vuodessa, joka vuosi.

  Rohkenen veikata, että jos Kaarlenkadun ja Flemarin väliltä saadaan liikennevalot pois ja Brahen kentälle tulee se keskuspysäkki, niin saadaan minuutti per suunta pois kolmoselta, noin esimerkiksi.

  Olen ymmärtänyt, että Railin myötä ryhdytään ihan oikeasti käyttämään tasaisia 10 min vuorovälejä esim. linjalla 8. Se merkitsee sitä, että kierrosaika on aina tasan 10:lla jaollinen, eli jos todellinen kierrosaika tasauksineen on vaikka 82 min, niin tarvitaan yhdeksän vaunua. Nykyisin periaate tuollaisessa esimerkissä tahtoo olla se, että kierrosaika on 82 min, vuoroväli on nimellisesti 10 min ja kierrosajan pakottamana oikeasti 10–11 min, jolloin tasavuorovälin hyötyjä ei saadakaan. Jatkossa ne saadaan, ja siitä voi sitten seurata tuollaisia tapauksia, joissa vain pieni nopeutus prässää kierrosajan rajan alle ja saadaan se yksi vaunu pois.
  "Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
  – Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

 2. #182
  MrArakawa avatar
  Liittynyt
  02.08.2007
  Sijainti
  Helsinki, Lahti
  Viestejä
  607

  oletus Vs: Raitiolinjan 8 kehittäminen

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Otso Kivekäs Näytä viesti
  Tulin jutelleeksi tästä linjastosuunnittelijan kanssa, ja kuulema Hesarin remontti on jo nyt (vaikka se on vielä kesken ja autoja kiskoilla) nopeuttanut ajoaikoja niin, että yksin sen ansiosta aikataulusta saa minuutin pois.
  On totta, että linjan 8 ajoajasta on leikattu mainitulla välillä minuutti pois kummassakin suunnassa. Sörnäinen-Urheilutalo on nyt 4 min (aiemmin 5) ja toiseen suuntaan 3 min (aiemmin 4). Tällä hetkellä liikenne on erittäin sujuvaa pääosin siksi, että liikennevalot ovat olleet koko syksyn pois käytöstä. Kun valot kytketään takaisin, hajonta tulee kasvamaan ja todelliset ajoajat selviävät vasta silloin. Uskon, että erityisesti I-suunnan 3 minuuttia tulee olemaan erittäin tiukka, jos valojen etuisuusohjelmointi on samanlainen kuin ennen remonttia. Tässä suunnassahan inframuutokset (ja sitä kautta aikasäästöt) ovat paljon vähäisemmät kuin Kurvin suunnasta tultaessa.

 3. #183
  MrArakawa avatar
  Liittynyt
  02.08.2007
  Sijainti
  Helsinki, Lahti
  Viestejä
  607

  oletus Vs: Raitiolinjan 8 kehittäminen

  Ennen joulua kytkettiin Kaarlenkadun ja Fleminginkadun risteyksien liikennevalot takaisin toimintaan ja miljoonien eurojen infrahankkeita huomattavasti tehokkaampi nopeutustoimenpide menetettiin. Nyt raitioliikenteessä on jälleen turhaa seisomista ja kasvanutta satunnaisuutta ajoajoissa kyseisellä alueella. Valojen tarpeellisuutta on perusteltu muun muassa turvallisuusnäkökohdilla. Nythän olisi ollut oiva mahdollisuus kerätä tilastoja ja tutkia Kaarlenkadun risteyksessä puolen vuoden aikana tapahtuneita vaaratilanteita ilman valo-ohjausta ja arvioida sen perusteella, tarvitaanko liikennevaloja ja voitaisiinko valot korvata esimerkiksi kevyin infra-järjestelyin. Tuskinpa kukaan vaivautui. Mielestäni Kaarlenkadun risteysalueesta saisi varsin linjakkaan poistamalla autoilta vasemmalle kääntymisen mahdollisuus kaikissa suunnissa (läheiset risteykset riittävät autoilijoiden yhteyksiin), lisäämällä jalankulkijoille pari keskikoroketta ja korvaamalla liikennevalot yksillä palokuntavaloilla Urheilutalon suunnasta tulevalle autokaistalle. Toivottavasti asiaan pohdittaisiin vielä siinä yhteydessä jos ja kun yhdistetty rv-pysäkki Brahen kentän päätyyn rakennetaan.

 4. #184
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7529

  oletus Vs: Raitiolinjan 8 kehittäminen

  Lainaus Alunperin kirjoittanut MrArakawa Näytä viesti
  Ennen joulua kytkettiin Kaarlenkadun ja Fleminginkadun risteyksien liikennevalot takaisin toimintaan ja miljoonien eurojen infrahankkeita huomattavasti tehokkaampi nopeutustoimenpide menetettiin.
  Liikennevalojenhan ei tarvitse hidastaa raitiovaunujen kulkua. Mutta Helsingin erityisolosuhteissa asiat ovat toisin kuin muualla maailmassa.

  Liikennevalojen tarpeellisuutta tuolla voi kyllä ihmetellä. Autoliikenteen määrä on varmasti vähemmän kuin Pohjois-Esplanadilla. Kuitenkaan ei ole mikään ongelma esimerkiksi P-Espan ja Mikonkadun risteys. Olkoonkin, että P-Espan autoliikenteellä on vain yksi suunta. Mutta autojen määrä kompensoi eron. Tästä risteyksestä usein kävelleenä en todellakaan kaipaa valoja. Jalankulkija pääsee tästä aina heti yli autojen väistäessä. Tämä siis tapahtuu paljon sujuvammin kuin jos paikalla olisi ”turvallinen” liikennevalo painonapilla ja viiveaikoineen.

  Vähäinen autojen määrä tekee myös ratikan valoetudet helpoksi, jos valot välttämättä halutaan laittaa. Näitä kahta vierekkäistä risteystä voidaan ohjata yhtenä kokonaisuutena, jolla on muuten vakio valokierto, mutta raitiovaunu ”sotkee” sen aina parin kierron välein edukseen.

  Tahdon asia.

  Antero

Vastaavia viestiketjuja

 1. Linjan 1 kehittäminen
  kirjoittanut 339-DF foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 227
  Viimeisin viesti: 15.04.2012, 22:00
 2. HKL: Raitiolinjan 4 myöhäisvuorot poikkeusreitillä ke ja to
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 23.09.2009, 09:20
 3. HKL: Raitiolinjan 4 myöhäisillan vuorot poikkeusreitillä 10. - 19.8.
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 1
  Viimeisin viesti: 12.08.2009, 10:44
 4. HKL: Kiskovaurio vei raitiolinjan 1A poikkeusreitille
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 25.05.2009, 13:50
 5. Aikataulukirjan kehittäminen
  kirjoittanut Eppu foorumissa Tampereen paikallisliikenne
  Vastauksia: 7
  Viimeisin viesti: 06.03.2006, 22:01

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •