Kirjoitin vain, mitä HKL itse kirjoittaa. Mutta ei pidä mennä harhaan itsekään, ja vertailla eri tarkoituksiin sisustettuja liikennevälineitä. Lyhyen matkustamisen keskustalinjat ovat eri asia kuin pitkään matkustettavat esikaupunkilinjat. Helsingissä ratikat on suunniteltu ja niitä käytetään lyhyisiin matkoihin (n. 2 km) ja bussit pidempiin (n. 5 km).Alunperin kirjoittanut R.Silfverberg
Ratikassa ja bussissa on sekin ero, että seisten matkustaminen ratikassa ei ole lainkaan niin hankalaa kuin bussissa. Jo siitä syystä bussin kapasiteettia pitää käyttää tehottomammin istumapaikojen suosimiseen.
Maksimi bussin tai ratikan kapasiteetti riippuu matkustamon käytettävissä olevasta lattiapinta-alasta. Raitiovaunussa se voi aina olla suurempi kuin bussissa, koska raitiovaunun voi tehdä pidemmäksi kuin bussin.
Eurooppa on täynnä 250-400 hengen raitiovaunuja, jotka kulkevat kaduilla kuten bussitkin. Helsingin vaunut ovat erittäin pieniä, myös metrin raideleveyden vaunuiksi. Ylipäätään Helsingin raitiojärjestelmä ei ole lainkaan hyvä esimerkki raitiotiestä yleensä saati siitä, mitä se voi olla tehtynä mahdollisimman hyvin.Alunperin kirjoittanut R.Silfverberg
Suomalaisen joukkoliikennekeskustelun suuri haitta onkin, että Helsingissä on 3 kaupunkiraideliikenteen esimerkkiä: vanhanaikainen raitiotie, monopolin hoitama paikallisjuna ja erinoimainen metro sekä teknisesti että ylläpidoltaan (pois lukien kelvottomat istuimet). Arvioita eri järjestelmien kesken tehdään sitten ajatellen, että oma kokemus edustaa sitä, mitä nämä eri systeemit ovat. Tästä kärsii raitiotie ja metro saa etua.
Antero