Näytetään tulokset 1-2/2

Viestiketju: Liukon Ruuhkaratikka 1973

 1. #1

  Liittynyt
  05.07.2005
  Viestejä
  527

  oletus Liukon Ruuhkaratikka 1973

  Tämän viikon avauksena YleRadio1:llä (eli ainakin hetken myös Yle Areenassa) kuultiin Päivi Istalan muisteluita takavuosien taiteilijavieraistaan. Yksi näistä oli kuvataiteilija Rauni Liukko, joka vuonna 1973 oli parkkeerannut Kauppatorille -käsittääkseni nykyäänkin 1:n kääntöympyränä toimivalle raiteelle kokonaistaideteoksen Ruuhkaratikassa. Siinä oli hahmoja istutettu penkkeihin ja heidän elämäntarinansa esiteltiin nauhalta.

  Näin Istala itse esittelee jutun blogissaan:
  "Rauni Liukon huikeat lasikuituveistokset 70-luvun alun hyvinvointi- Suomessa, jonka ”hyvinvoinnin” silloin sangen mielellään varusti lainausmerkeillä. Niin Liukkokin. Hänen henkilögalleriansa kertoi vaikkapa päiväkotilapsista, nykyajan hoidokeista: joukko lasikuidusta tehtyjä lapsia kurahousuissa päiväkodin liekanarussa, jollakin roikkui kotiavain kaulassa, toinen imi peukaloa, kolmannella oli pissahätä, neljäs oli nostettu ostokärryihin… Samanlaisia lasikuitulapsia oli läheisellä hiekkalaatikolla leikkimässä, joku konttasi maassa ja joku toinen oli unohtunut rattaisiin istumaan keskelle kuralätäkköä. Vaunuissa istui vauva sotilaskypärä päässä. Lähellä olevat aikuiset eivät reagoineet tilanteeseen mitenkään. Pelottavan todellista, tuttua ja arkista – elleivät kyseessä sattuneet olemaan lasikuituiset ihmishahmot. Tai toinen lasikuituihmisten kokoelma Helsingin Juhlaviikkojen Ruuhkaratikassa syyskesällä 1973: ratikka täynnä tuttua väkeä, jotka kuitenkin olemuksillaan ja ääneen kuultuine elämäntarinoineen kertoivat jotain syvempää, jotain todempaa kuin se arkipäivän elämä, jota kaikki elimme."

  Vaunusta on esittely Raitiotieseuran sivuilla http://www.raitio.org/ratikat/ruuhkara/rushtram.htm
  Sattuisiko tällä foorumilla liikkumaan ketään, joka muistaisi Liukon Ruuhkaratikkaa ihan omakohtaisena taide- tai muuna elämyksenä?

 2. #2
  Tunnistettu jäsen Compact avatar
  Liittynyt
  20.07.2005
  Viestejä
  2175

  oletus Vs: Liukon Ruuhkaratikka 1973

  Lainaus Alunperin kirjoittanut moxu Näytä viesti
  ...vuonna 1973 oli parkkeerannut Kauppatorille -käsittääkseni nykyäänkin 1:n kääntöympyränä toimivalle raiteelle kokonaistaideteoksen Ruuhkaratikassa.
  Ruuhkaratikka seisoi Kauppatorin 0-raiteella (nollaraide) eli ei 1-raiteella. 0 on se nykyäänkin olemassaoleva vararaide, johon mahtuu max. neliakselinen vaunu.

  Ja tulihan tuossa Ruuhkaratikassa käytyä. Tunnelma oli ahtaampi kuin mitä normaalisti tuon ajan ruuhkaratikassa koki. Sara Hildénin taidemuseossa on joskus (ei vuosittain) Ruuhkaratikan avoimet ovet ja jos oikein muistan, sama alkuperäisnäyttelyajan C-kasettiselostus olisi silloin kuultavissa. Fiilis on kuitenkin Särkänniemessä luonnon keskellä nykyään varmasti erilainen kuin aikanaan Kauppatorilla. Kauppatorilla näyttelyn aikaan vaunuun ei voinut jäädä norkoilemaan ja fiilistelemään, sillä kävijöiden jono oli jatkuva ja eteenpäin liikkuva (takasillalta etusillalle). Silloin ei varmasti ihan kaikkea selostusta edes ehtinyt kuulla...

Vastaavia viestiketjuja

 1. DVD: Helsinki 1973
  kirjoittanut Compact foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 2
  Viimeisin viesti: 22.03.2010, 20:26
 2. Raitiovaunuja Helsingissä 1973
  kirjoittanut Albert foorumissa Kuvat
  Vastauksia: 16
  Viimeisin viesti: 11.09.2007, 22:01

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •