Anna nimet Jätkäsaaren raitiovaunupysäkeille!

339-DF

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
8 Elokuu 2005
Viestit
8,129
Vuonna 2012 tulee raitioverkon piiriin kaksi uutta päätepysäkkiä ja seitsemän uutta pysäkkiparia. Kaikki 2000-luvun uudet ratikkapysäkit eivät ehkä ole saaneet kovin onnistuneita nimiä, joten pistetäänpä pystyyn pieni kilpailu parhaista pysäkkinimistä. Palkintona mainetta ja kunniaa ja jos oikeat henkilöt näitä lukevat, ties vaikka oma nimiehdotus selviäisi pysäkkikilpeen asti!

Tässä uudet pysäkit sekä keksitty tunnus, jotta tiedämme, mistä pysäkistä kulloinkin on puhe.

8-A: Länsisatamankadulla Itämerenkadun risteyksessä

8-B: Länsisatamankadulla Saukonpaadenrannan ja Martin Wegeliuksen kujan välissä

8-C: päätepysäkki tulevan Jätkäsaaren keskuskorttelin luona

9-A: Malminrinteessä Sähkötalon kohdalla

9-B: Ruoholahdenkadulla Abrahaminkadun risteyksessä

9-C: Ruoholahdenrannassa Eerikinkadun kohdalla

9-D: Tyynenmerenkadulla Välimerenkadun risteyksessä

9-E: Tyynenmerenkadulla Hietasaarenkujan risteyksessä

9-F: päätepysäkki Länsiterminaalin edustalla

Nyt peliin oma ehdotus. Perusteluitakin saa lisätä!

---------- Viesti lisätty kello 1:06 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 0:56 ----------

Tässä omat ehdotukseni.

8-A
Kaapelitehdas. Se Kaapeli jää vähän kauaksi pysäkistä, mutta kohteeseen menijöitä tulee olemaan paljon ja osalle heistä seutu on outo. Nimellä olisi siis hyvä informaatioarvo. Itämerenkatu ja Länsisatamankatu olisivat molemmat niminä huonoja, sillä molemmilla kulkee raitiotie ja molemmilla on enemmän kuin yksi pysäkki. Välttäisin viimeiseen asti sitä hassua tilanetta, jossa Helsinginkadulla on pysäkki nimeltä Helsinginkatu ja sen lisäksi aika monta muutakin pysäkkiä. Ei kovin selkeää...

8-B
Crusellinsilta. Nimen voisi antaa poikkikatujen mukaan mutta Saukonpaadenranta on liian pitkä ja Martin Wegeliuksen kuja ei ole yhtään lyhyempi. Kummastakaan tuskin tulee kovin tunnettuja nimiä, sen sijaan silta tunnetaan nyt jo ja pysäkki on aivan sillan tuntumassa.

8-C
Saukonpaasi. Se on tämän osa-alueen nimi ja Jätkäsaaren tuleva keskus.

9-A
Kampintori. Ei selitystä kaipaa.

9-B
Ruoholahdenkatu. Ko. kadulla on vain yksi ratikkapysäkki, joten nimi olisi ihan sopiva.

9-C
Eerikinkatu. Ehkä hiukan hassu, kun ei sitä kasaritalojen välistä kävelypätkää oikein miellä Eerikinkaduksi, mutta Ruoholahdenranta olisi huono, kun myös 6:n päättäri on Ruoholahdenrannassa. Ja Länsilinkki? Kuka muka tietää, mikä se on? :)

9-D
Laivapojankatu. Tämä on nyt vähän kaukaa haettu, mutta en löydä parempaa. Ongelmana on, että tälle pysäkille ei voi antaa nimeksi Välimerenkatu, koska samaan risteykseen tulee Välimerenkadullekin pysäkki, jonka nimenä Välimerenkatu olisi huono, koska ko. kadulle tulee toinenkin pysäkki. Se Välimerenkadulle joskus 2016 tuleva pysäkki taas on Laivapojankadun risteyksessä ja tuo nimi on Jätkän vanhaa nimistöä, joten ehkä se kelpaisi risteyksen molempien pysäkkiparien nimeksi.

9-E
Hietasaarenkuja. Poikkikadun mukaan.

9-F
Länsiterminaali. Ei selitystä kaipaa.
 
Omia ehdotuksiani joillekin pysäkeille;

9-A, Kamppi tai Kamppi(M), kertoo mielestäni enemmän kuin Kampintori, varsinkin kun tuo "tori" on pelkkä aukio ilman mitään käyttötarkoitusta, pysäkki sijaitsee myös metroaseman välittömässä läheisyydessä ja Kampin ytimessä. Valitsisin ehkä kuitenkin pelkän Kampin kun vieressä on jo pysäkki Kamppi (M)

9-B, Abrahaminkatu, nimi kertoo matkustajalle tarkemmin missä kohtaa Ruoholahdenkatua pysäkki sijaitsee.

9-C, Ruoholahdenranta, nimi kuvastaa paremmin missä ollaan eikä mielestäni sekoitu kutoseen koska kutosen päätepysäkin nimi on Hietalahti. Eerikinkadusta saa helposti mielikuvan että ollaan lähellä Keskustaa tai Kamppia ja on siksi hieman harhaanjohtava.
 
9-B olisi looginen Abrahaminkatuna. Siinä kohtaa on muuten bussipysäkki, joka tosin nyt ei ole käytössä. Mikä sen nimi mahtaa olla?

Entäs jos 9-C olisi kanssa Hietalahti lähes-viereisen 6:n päättärin mukaan? Tosin Hietalahdesta tulee kyllä enemmän mieleen tori ympäristöineen, joka jää aika kauas tuosta pysäkistä.
 
9-B Lapinlahden puistikko
9-C (kuitenkin) Länsilinkki
Perusteluna on se, että molemmat nimet kuuluvat pysäkin lähellä sijaitseville pistemäisille kohteille. Kadunnimien käyttö on ongelmallinen juuri siksi, että esim. Eerikinkatu ylettyy Länsilinkistä Mannerheimintielle ja leikkaa monia joukkoliikenneväyliä. Samoin Abrahaminkatu-niminen pysäkki voisi yhtä hyvin olla Bulevardilla.
 
8-A: Länsisatamankadulla Itämerenkadun risteyksessä

Itämerenkatu

8-B: Länsisatamankadulla Saukonpaadenrannan ja Martin Wegeliuksen kujan välissä

Saukonpaadenranta

8-C: päätepysäkki tulevan Jätkäsaaren keskuskorttelin luona

Länsisatamankatu

9-A: Malminrinteessä Sähkötalon kohdalla

Runeberginkatu

9-B: Ruoholahdenkadulla Abrahaminkadun risteyksessä

Abrahaminkatu

9-C: Ruoholahdenrannassa Eerikinkadun kohdalla

Eerikinkatu

9-D: Tyynenmerenkadulla Välimerenkadun risteyksessä

Välimerenkatu

9-E: Tyynenmerenkadulla Hietasaarenkujan risteyksessä

Hietasaarenkuja

9-F: päätepysäkki Länsiterminaalin edustalla

Jätkäsaarenlaituri

---------- Viesti lisätty kello 11:08 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 10:38 ----------

Päätepysäkit tässä oli kaikkein ongelmallisimmat nimetä. Tapanahan on ollut nimetä pysäkit risteävän kadun mukaan, mutta päätepysäkeillä käytetään jotain outoa logiikkaa.

Esmes. linjan neljä päätepysäkit ovat kuitenkin Matruusinkatu ja Saunalahdentie. Nuohan voisivat olla Merisotilaantori ja Torpanranta. Vastaavasti linjan kuusi päätepysäkit ovat Hietalahti ja Arabianranta vaikka ne voisivat olla Ruoholahdenranta ja Kaj Franckin aukio.

Kaikkein omituisin viritys löytyy linjalta kymmenen, jonka eteläinen päätepysäkki on Tarkk'ampujankatu, mutta siitä seuraava pysäkki onkin Kirurgi. Nämä voisi muuttaa siten että päätepysäkki olisi Kirurgi ja seuraava sitten vaikka Punanotkonkatu. Tai sitten vaan poistaa Kirurgin kokonaan.
 
Esmes. linjan neljä päätepysäkit ovat kuitenkin Matruusinkatu ja Saunalahdentie.

Kesäaikataulukauden alusta lähtien linjalla 4 on pysäkkipari nimeltään Merisotilaantori. Matruusinkatu-nimistä pysäkkiä ei enää ole (tosin en ole paikan päällä katsonut, onko kilpikin päivitetty).

Nuohan voisivat olla Merisotilaantori ja Torpanranta.

Kaupallisia nimiä ei hyväksytä pysäkkeihin ollenkaan, siksi Hartwall-areenastakin tehtiin aikoinaan ihan ikioma HKL-viritys "Suurhalli", josta kukaan ei tiennyt, mitä se tarkoittaa. No, ei se ihan ikioma ollut, sillä tuolla työnimellä halli kulki esisuunnitteluvaiheessa ennen kuin nimi myytiin Hartwallille. Nyt se on sitten pelkkä Areena. Torpanranta viereisen kahvilan nimestä ei siis käy.

Jos haluat nimetä Saunalahdentien uudelleen, niin miten olisi Laajalahden valkama? Tai Kasinonlahti? Molemmat virallisia, joskin suht tuntemattomia.
 
Kaupallisia nimiä ei hyväksytä pysäkkeihin ollenkaan
Sulkisiko tämä sama sääntö pois nimen Sähkötalo pysäkkiparilta 9-A? Se kun olisi minusta kaikkein loogisin nimi tuolle pysäkille. Tai sitten vaan Kamppi (M).
 
Sulkisiko tämä sama sääntö pois nimen Sähkötalo pysäkkiparilta 9-A?

En oikein tiedä. Kai se sitten melkein sulkisi. Silloin kun vielä oli sähkölaitos, tuo olisi voinut mennäkin läpi, kun kaupungin virasto tai laitos ei olisi kaupallinen nimi. Mutta voisihan tuon nähdä myös enemmän rakennuksen nimenä kuin minään kaupallisena. Esim. Tennispalatsi olisi minusta pysäkkinä ihan yhtä ok kuin Lasipalatsikin.

Muuten pliisu Mikonkatukin voisi olla Aikatalo ihan hyvin, tosin mä en ymmärrä miksei se ole Ateneum...

Se kun olisi minusta kaikkein loogisin nimi tuolle pysäkille. Tai sitten vaan Kamppi (M).

Minusta se Kamppi (M) ei toimi, kun samanniminen pysäkki on kuitenkin jo olemassa. Jotenkin esim. Ooppera ja Ooppera taikka Lautatarhankatu ja Lautatarhankatu ovat luonnollisemmin yhtä ja samaa kokonaisuutta kuin Kamppi (M) Tennarin kohdalla ja Kamppi (M) Malminrinteessä. Niiden välillä ei ole edes näköyhteyttä.

On meillä tosin kaksi Ylioppilastaloakin. Niistä toinen saisi kyllä olla nimeltään vaikka Keskuskatu, kun se on siirrettykin niin kauas Ylioppilastalosta.
 
Kaupallisia nimiä ei hyväksytä pysäkkeihin ollenkaan

Koskeeko tuo sääntö koko HSL-aluetta vai ainoastaan Helsinkiä? Täällä Vantaalla on ainakin teollisuusalueilla pysäkeissä käytetty yritysten nimiä, mm. Hakkilasta löytyy KESKO, Veromiehessä on WIHURI ja WULFF, Viinikanmetsässä DHL 1 ja DHL2.
 
Koskeeko tuo sääntö koko HSL-aluetta vai ainoastaan Helsinkiä?

Se on hookooälläläinen tapa. Sulautumisen jälkeen hookooälläläiset tavat ovat minusta pääsääntöisesti yyteeveemäistyneet, eli ehkä tähän voisi olla tulossa muutos. Sähkötalo sopisi minusta kyllä 9-A:n nimeksi, jos Kampintori jostain syystä ei käy.

Täällä Vantaalla on ainakin teollisuusalueilla pysäkeissä käytetty yritysten nimiä, mm. Hakkilasta löytyy KESKO, Veromiehessä on WIHURI ja WULFF, Viinikanmetsässä DHL 1 ja DHL2.

Tuo on minusta ihan järkevää ainakin sellaisessa tilanteessa, että pysäkki palvelee käytännössä yhtä yritystä eikä lähistöllä ole mitään muuta maamerkkiä, poikkikatua tai vastaavaa, mistä pysäkille saisi nimen. Joku Stockmann ei olisi pysäkin nimenä kovin reilu YT:llä, kun taas Hartwall Areena olisi ihan järkevä pysäkin nimi ko. hallin edustalla.
 
Minusta se Kamppi (M) ei toimi, kun samanniminen pysäkki on kuitenkin jo olemassa.

Minusta jotenkin pysäkkien nimeäminen tapahtuu tällä hetkellä jonkinlaisen kunnossapitorekisterin ehdoilla, kahta samannimistä pysäkkiä ei saisi olla.

Eikö kuitenkin pitäisi miettiä nimiä matkustajien kannalta elikkä minne he ovat menossa. Esimerkiksi Kampin metroaseman nurkilla kaikkien pysäkkien nimi voisi olla "Kamppi M" ja numeroilla erottaa pysäkit toisistaan kunnossapitorekisteriä varten.

JK. yksi kummallisimmista nimistä on mielestäni Töölön halli joka on sama kuin Sallinkatu, mutta nimeä ei voi vaihtaa kun sen niminen dösäpysäkki on jo.
Töölön halli on Töölön ratikkahalli mihinkä vaunut menevät huilaamaan eikä mikään "Sipoon kirkko"

On tosi hienoa, että nyt jätkäsaaren kohdalla kansakin voisi vaikuttaa nimityksiin.
 
Minusta jotenkin pysäkkien nimeäminen tapahtuu tällä hetkellä jonkinlaisen kunnossapitorekisterin ehdoilla, kahta samannimistä pysäkkiä ei saisi olla.

Onhan niitä samannimisiä paljonkin. Paavalin kirkko, Ylioppilastalo ym. Ratikoilla ja busseillakin on samannimisiä pysäkkejä vaikkapa Hakaniemessä, Munkkiniemen puistotiellä, Laajalahden aukiolla...

Eikö kuitenkin pitäisi miettiä nimiä matkustajien kannalta elikkä minne he ovat menossa. Esimerkiksi Kampin metroaseman nurkilla kaikkien pysäkkien nimi voisi olla "Kamppi M" ja numeroilla erottaa pysäkit toisistaan kunnossapitorekisteriä varten.

Kun pysäkeillä on nämä nelinumeroiset koodit, ei kunnossapidon pitäisi olla ongelma. Kampissa Kamppi (M) -pysäkkejä voivat minusta ihan hyvin olla kaikki Fredan pysäkit UKK:lta Et. Rautatiekadulle ja vielä metroaseman sisäänkäynnin edustan päätepysäkitkin. Mutta Tennarin pohjoisen sisäänkäynnin luona oleva Eteläisen Rautatiekadun pysäkki taikka Kampintorin reunustan pysäkit ovat jo liian kaukana Kamppi (M):stä mun mielestä.

JK. yksi kummallisimmista nimistä on mielestäni Töölön halli joka on sama kuin Sallinkatu, mutta nimeä ei voi vaihtaa kun sen niminen dösäpysäkki on jo.

Sallinkatuhan se oli ennen, ja olisi saanut pysyä Sallinkatuna. Olen samaa mieltä, että hallin mukaan nimetty pysäkki on vaarallinen, kun siitä luulee, että vaunu on menossa halliin (kun pysäkkinäytössä lukee Töölön halli).
 
yksi kummallisimmista nimistä on mielestäni Töölön halli joka on sama kuin Sallinkatu, mutta nimeä ei voi vaihtaa kun sen niminen dösäpysäkki on jo.

Pysäkki nimeltä Sallinkatu? Missä? Manskulla lähimmän bussipysäkin nimi on Töölön kisahalli.

Kaikkein oudoin pysäkki on kyllä Sturenkatu, joka löytyy kolmesta eri paikasta: Sturenkadulla Kulttuuritalolta, Aleksis Kiven kadulla ja Hämeentiellä Sturenkadun pohjoispään kohdalla.
 
Kaikkein oudoin pysäkki on kyllä Sturenkatu, joka löytyy kolmesta eri paikasta: Sturenkadulla Kulttuuritalolta, Aleksis Kiven kadulla ja Hämeentiellä Sturenkadun pohjoispään kohdalla.

No niinpä onkin!

Alkaa tuntua siltä, että olisi jo oman ketjun paikka: mitä nykyisiä pysäkkinimiä pitäisi muuttaa ja miksi? :)
 
Bussilinjan h22 varrella on kaksi pysäkkiparia, joiden kummankin nimi on Ilmalan seisake.
 
Takaisin
Ylös