Raitiovaunujen nopeuksia kartalla

Jpl

Liittynyt
18 Joulukuu 2005
Viestit
128
Tässä on kartalle koostettuna raitiovaunujen nopeuksia liikenteessä tältä päivältä. Eri värit kuvaavat erilaisia ajonopeuksia (punainen - sininen 0 - 80 km/h).

Nopeustietoja on saatu HKL:n GPS-seurannasta ja kartta on muodostettu tarkoitukseen tekemälläni ohjelmalla.hkl_nopeuksia.jpg
 
Aika opettavainen. Tuosta näkee myös, missä kohtaa homma toimii. Eli siis millainen ympäristö on riittävän hyvää raitiovaunulle. Sikäli erot ovat yllättävän suuriakin pintapuolisesti katsoen hyvin samanlaisten osuuksien välillä.
 
Mihinkähän aikaan tuo otos on otettu?
Yllättävän sujuvaa vain pysäkit ja mutkat näkyy hyvin.
 
Kuvassa on koosteena tämän päivän (3.4.) liikennettä klo 15 - 21 väliltä.
 
Aika hyvin vastaa omia intuitiivisiä kokemuksia, järkevää vauhtia mennään Kustaa Vaasan tiellä (hallireitti), Hämeentien pohjoispäässä, Hesarilla Linnanmäen ja Oopperan välillä sekä Paciuksenkadulla.
Yksi aika mielenkiintoinen koha näyttäisi olevan Paciuksenkadun ja Tukholmankadun risteys. Se näyttää vihreää, vaikka paikalla on kohtalaisen iso liikennevaloristeys. Olisiko sen risteyksen etuuksista malliksi?
 
Paciuksenkadun ja Tukholmankadun risteys. Se näyttää vihreää, vaikka paikalla on kohtalaisen iso liikennevaloristeys. Olisiko sen risteyksen etuuksista malliksi?
Tuskinpa erityisemmin. Kohdasta kulkee vain yksi linja eristetyllä loivasti kaartuvalla radalla autoliikenteen pääsuunnan myötäisesti. Siinä on aika hyvät edellytykset ajaa lujaa ilman etuisuuksiakin. Yhtä lailla Hesarin ja Vauhtitien sekä Mäkelänkadun ja Koskelantien risteykset ovat melko vihreitä.

Mielenkiintoinen kartta kyllä.
 
Munkkiniemen aukion vihreä onkin kiintoisampi, mennäänhän siinä kohti surutta autoliikenteen linjan yli pitkällä ja ennakoivalla valoetuudella.
 
parannetulla värimallilla

Hieno kartta, mutta minusta väriskaala ei näytä paremmalta ensimmäiseen verrattuna. Onko datan joukossa oikeasti 80 km/h nopeuksia? Värit voisi skaalata vaikka 5 - 60 km/h välille, niin hitaat ja nopeat pätkät erottuisivat selvemmin.

Oisko muuten mahdollista suodattaa nuo monen kilometrin mittaiset linnuntieviivat havaintopisteiden välillä? En nyt tarkoita kitistä, karttahan on aivan loistava saavutus.
 
Kartassahan näyttää Mansku vetävän ihan mukavasti.
Miltä sitten näyttääkään UKK.n mutkat ja risteykset kunhan ysi siirtyy syksyllä uudelle reitille.
Miltä näyttää sekin, vetääkö Runeberg-Kamppi reitti kun Topeliuksenkatu valmistuu.
Arkadia kyllä varmaan vetäisi.

On kyllä tosi havainnollinen, tekijä ansaitsee kyllä suuret kehut ja papukaijamerkin.
 
Tuo on hyvin mielenkiintoista dataa. Minusta kuitenkin jotenkin vaikuttaa, että laskemalla vaikka minuutin pituisen jakson mediaaninopeuksia jokaisessa radan kohdassa voisi saada paremman kartan. Tuo on toki vähän vaikeampi laskea.
 
Otin toiseen karttakuvaan käyttöön tuon kartoissa yleisesti käytetyn puna-sini värimallin, jotta tekemistäni kartoista saisi myös värisokeat ihmiset jotain selvää. Parempia ehdotuksia yleispätevästä värimallista otetaan kyllä vastaan. :) Skaalan yläpäätä ei tosiaan tavoita mikään ratikka, maksimin (sinisen) voisi hyvin skaalata noin 50:een.

Tottakai tuota kuvaa voi kehittää vielä eteenpäin...
 
Ohjelman varmaan voisi virittää myös keräämään dataa pidemmältä ajalta? Lähinnä kiinnostaisi, jos tietoa olisi, miten nopeudet muuttuvat kellonajan mukaan. Jos vaikka kuukauden ajalta keräisi tietoa eri tuntien osalta? Mutta hieno juttu joka tapauksessa, ja edustaa tätä nykyaikaa, jossa saatavilla olevaa dataa pitää osata aggregoida ja muokata tiedoksi.
 
Seuraavaksi olisi mukava nähdä metromafialle kiusalliset bussien nopeudet Länsiväylällä. Yleisistä syistä niiden todistama faktatieto ei toki merkitsisi mitään.
 
Otin toiseen karttakuvaan käyttöön tuon kartoissa yleisesti käytetyn puna-sini värimallin, jotta tekemistäni kartoista saisi myös värisokeat ihmiset jotain selvää. Parempia ehdotuksia yleispätevästä värimallista otetaan kyllä vastaan. :) Skaalan yläpäätä ei tosiaan tavoita mikään ratikka, maksimin (sinisen) voisi hyvin skaalata noin 50:een.

Tottakai tuota kuvaa voi kehittää vielä eteenpäin...

Kyllä ratikalla kahdeksaakymppiäkin pääsee muutamassa paikassa.
 
Takaisin
Ylös