Raitioliikenteen kesäaikataulut 2012

NS

Liittynyt
26 Tammikuu 2006
Viestit
398
Järkytyin huomatessani että keskikesän 2012 aikataulussa linjan 4 kiertoaika on jopa 90 minuuttia. En muista nähneeni moista aiemmin. Johtunee siitä että on haluttu vuoroväliksi tasan 10 minuuttia, eikä 80 minuutin kierto ole riittänyt.

Kaiholla muistelen 80-/90-luvun vaihdetta, jolloin ruuhka-aikana selvittiin 72 minuutin kiertoajalla. Muistankohan oikein?
 
Nelonen kiertää Runebergin kautta, joten kuluuhan siihen aikaa. Toki tuo 90 min on aivan liikaa, kuten on 80 min normireitilläkin, mutta noudattaa nykyisiä aikataulunlaadintaperiaatteita ihan hyvin.

Jännä nähdä kuka sillä kesänelosella viitsii matkustaa. Minä en ainakaan. Munkassa huonolla tuurilla 10 min odottelu ja sitten vielä kiertely hitaan Runskin kautta. Kävellen olisi jo perillä, ainakin jos pieni liioittelu sallitaan. Mä kävelen kotoa Lasipalatsille 50 minuutissa. Siinä ei oikeasti enää ole kovin suuri ero Euroopan parhaaseen joukkoliikenteeseen verrattuna.
 
Nelonen kiertää Runebergin kautta

Onko tähän Runebergin kautta kiertämiseen syynä esimerkiksi jokin Manskulla tehtävä rata -tai katutyö? Eikös silloin pitäisi myös seiskojen ja kympin kiertää Runebergin kautta? En ole ainakaan itse vielä nähnyt HSL:n sivuilla asiasta mitään tiedotetta.
 
Missä tuollainen on kerrottu?

HSL:n kesäaikatauluissa on kyllä ihan Mannerheimintien reitti: http://www.hsl.fi/FI/aikataulutjareitit/Documents/Kesä2012/Ratikka_4_4T.pdf

Samassa pedarissa on sivulla 3 samain linjain aikataulu ajanjaksolle 7.7.-29.7. ja siinä reittinimenä on Katajanokka - Töölö - Munkkiniemi. Tarkoittaa käytännössä, että Runskin kautta mennään.
Kutka seuraavat maan mainiota raitio.org:ia, tietävät jo kesän poikkeuksista ja syksyn muutoksista melkein kaiken, mutta ainataanpa sieltä tännekin pätkä:

SRS Liikenneuutiset sanoi:
Heinäkuussa uusitaan kiskoja Mannerheimintiellä Hesperiankatujen tienoilla. Linjat 4/4T, 7A/7B ja 10 ajavat 7.7.-29.7. Lasipalatsilta Arkadiankadun-Runeberinkadun kautta Oopperalle. Oopperan ristikko uusitaan 7.7.-13.7., ja tuolloin edellä mainittujen linjojen poikkeusreitti kulkee vieläpä Töölöntorin-Ruusulankadun-Töölön hallipihan kautta Mannerheimintielle. Samaa kautta kulkee linja 3B/3T, jolle tehdään tuoksi ajaksi "kierrätysaikataulut," jottei linja 8 joutuisi seisomaan Eläintarhassa kolmosten takana. Kasikin nimittäin joutuu kiertämään Oopperan ristikkotyömaan, ja poikkeusreitti kulkee Töölöntorilta Töölön hallipihan ja Eläintarhan kautta Urheilutalolle.
Vielä lisäksi Mannerheimintien siltaa Tilkan kohdilla peruskorjataan suunnitelman mukaisesti 7.7.-22.7. jolloin linja 10 ajaa vain Kuusitielle asti. Loppuosa Kuusitieltä Pikku Huopalahteen hoituu korvaavalla bussilla 10X. Ja jottei aikataulusuunnittelijan työ olisi turhan helppoa, on hän joutunut suunnittelemaan myös metroa korvaavaa liikennettä. Metron keskustanpää nimittäin on katkoksissa 14.7.-22.7. ja tuolloin ajetaan raitioliikenteessä lisävuoroja reitillä Kolmikulmasta Paavalin kirkolle. Lisävuoroja ajetaan arkisin klo 6.30-10 ja 14-20.


---------- Viesti lisätty kello 14:36 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 14:26 ----------

En ole ainakaan itse vielä nähnyt HSL:n sivuilla asiasta mitään tiedotetta.

Eipä ole tiedotetta tainnut vielä olla, mutta onhan poikkeuksiin vielä aikaa. Linkatuissa nettiaikatauluissakaan ei ole karttaa, mutta vaunuista on jo hyvän aikaa saanut kesän aikataululehdyköitä, joissa poikkeusreittikartatkin ovat.
 
Onhan nykyinenkin reitti Katajanokka - Töölö - Munkkiniemi, vaikka Töölön läpi ajoa ei mainitakaan.

Älä muuta sano, kuin että se ei ole meidän murhe.
Seiskoillakin on normaalireittinimessä Töölö vaikkei se aja Runskia. Ja kasilla vastikään muutettiin nimeksi Jätkäsaari-Töölö-Arabia, vaikkei sekään mene kuin Töölön läpi; ei suinkaan joka kolkkaan. Eikä muuten mene kymppikään Kuusitielle, vaikka sen reittinimi 7.7.-22.7. antaisi niin ymmärtää :)
 
Mutta mikä linja menee Kallion läpi?

Kuten normaalisti, myös kesällä Kallioon pääsee linjoilla 1/1A, 3B ja 9, joista 3B:llä osan kesää hiukan epänormaalein aikatauluin.

8 liikennöi Arabia-Sörnäinen-Urheilutalo-Eläintarha-Töölön halli-Töölöntori-Jätkäsaari ajanjaksolla 7.7.-13.7. Ei mene Kallioon silloin, mutta jos ollaan tarkkoja, niin ei mene Kallioon normaalistikaan :)

---------- Viesti lisätty kello 17:28 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 17:23 ----------

Metrolinja menee kallion läpi.

Osui muttei uponnut. Kallion (isolla K:lla) läpihän se ämmäkin menee mutta sieltä myös pääsee ulos Kallion puolella: nimittäin Hakaniemen asemalta, jos osaa valita pohjoisen uloskäynnin.

Lähde: http://ptp.hel.fi/ptpa/ ja kiinteistökartan kaupunginosarajat
 
8 liikennöi Arabia-Sörnäinen-Urheilutalo-Eläintarha-Töölön halli-Töölöntori-Jätkäsaari ajanjaksolla 7.7.-13.7. Ei mene Kallioon silloin, mutta jos ollaan tarkkoja, niin ei mene Kallioon normaalistikaan :)

Voisi sanoa että kasi ohittaa Kallion, Hesarihan oikeastaan kulkee juuri Kallion rajalla kun toisella puolella on Alppila ja Harju, jos jään pois Brahiksen pysäkillä niin olenko silloin Kallion vai Alppilan puolella?
 
...toisella puolella on Alppiharju ja toisella Kallio...

Et kummassakaan. Olet Alppiharjussa.

Niin kiva kuin onkin lueskella asiakirjoista miten asiat oikeasti ovat, niin ihmisten arkikokemuksessa Brakun kenttä on kuulunut Kallioon jo iät ja ajat, ihan niinkuin Torkkelinmäkikin. Välimatkat ovat lyhentyneet eivätkä nämä pikkualueet ole enää naapurikyliä kuten ennen. Tämä siis kun puhutaan kaupunginosista. Tottakai monille merkittäville kadunkulmille on hyvä olla tarkemmat paikannimet. Mutta niitä on taas turha odottaa tunnettavan toisella laidalla kaupunkia.
 
Niin kiva kuin onkin lueskella asiakirjoista miten asiat oikeasti ovat, niin ihmisten arkikokemuksessa Brakun kenttä on kuulunut Kallioon jo iät ja ajat, ihan niinkuin Torkkelinmäkikin.

Niin, niin, kyllähän minäkin miellän Kallion vähän laajemmaksi kuin mitä kartta kertoo. Mutta en jaksa noita keltasia puujalkaukkoja joka viestiin tunkea, jolloin lukija itse päättäköön olinko tosissani.

Jo 6 vuotta sitten on todettu, että

Tässä onkin sellainen logiikka - osittain - että päätepysäkkinimitys kertoo lähiseudusta, eikä siitä minne vaunu oikeasti menee.

...ja sama logiikka pätee linjanimiin yleensä. Siis nelosella pääsee Töölöön nyt ja kesällä, kasilla pääsee Kallioon jatkossakin mutta metrolla ei.
 
Linjanimissä on tosiaan aika luovia ratkaisuja. 1A:n eteläpään nimi on annettu toiseksi viimeisen pysäkin, 10:n päättäristä seuraavan mukaan. 10:n toki tajuaa, kun kyseessä on sairaala. Mutta yhtä hyvin 9:n päättäriksi olisi voitu nimetä Erottaja, Kolmikulmaahan ei tunne juuri kukaan. No, ongelma korjautuu syksyllä.
 
Takaisin
Ylös