Raitiolinjojen 3 ja 7 kehittämissuunnitelma

Onko kasin kehittämissuunnitelmassa tehdyistä asioista toteutettu käytännössä mitään?
 
Sanopa muuta. Ei varmaan ole kovin motivoivaa tämänkään selvityksen tekijöille, ettei mitään siitä siirry toteutukseen asti. Kasin tapauksessa edes paria katuun maalattavaa viivaa tai pientä keskikoroketta ei ole saatu aikaan. Jotain pysäkkien lakkauttamisia/siirtoja piti kai tänä vuonna tehdä, mutta tekemättä jäivät nekin. En ole viitsinyt kysyä miksi.

Suunnitelman ulkopuolelta on liikennevaloetuuksia kasin reitillä kyllä jonkun verran paranneltu syksyn mittaan. Esim. Sturenkadun/Hesarin risteyksessä on nyt hyvin toimiva valoetuus. Toivoa sopii, että HSL:n aikataulusuunnittelu ottaa nämä huomioon seuraavalle aikataulukaudelle siirryttäessä.
 
Miksi pitää konsultteja elättää ? Miksi ei voida käyttää sitä tietotaitoa, jota HSL:n nykyisellä henkilökunnalla on olemassa ?
 
Miksi pitää konsultteja elättää ? Miksi ei voida käyttää sitä tietotaitoa, jota HSL:n nykyisellä henkilökunnalla on olemassa ?

1. Konsultit tuovat usein erikoistaitoa, jota tarvitaan HSL:ssä kovin harvoin.
2. Konsultit ovat työssä vain projektin ajan, joten heille ei tarvitse keksiä jatkuvaa tarvetta, toisin kuin itse palkatulle.
3. HSL:n nykyinen henkilökunta varmasti työllistyy riittävästi nykyisistä hommistaan.

Näin siis periaatteessa. Toki joskus konsultteja hyödynnetään holtittomastikin ja turhaan ulkoistaen tärkeää osaamista, johtuen esimerkiksi budjettiteknisistä kierroista.
 
Ja lisätään vielä, että ei yleensä näitä projekteja tehdä avaimet käteen -periaatteella, vaan HSL:n työntekijätkit osallistuvat aktiivisesti työhön. He ohjaavat projektia: osallstuvat projektipalavereihin, seuraavat sen etenemistä ja linjaavat, kuinka edetään.
 
Miksi pitää konsultteja elättää ?

Tämän tyyppisiä konsultteja nimitettiin aiemmin insinööritoimistoiksi, jotka ovat aika pitkään tehneet huomattavan osan kaikesta projektimuotoisesta suunnittelusta Suomessa. Viimeistään 90-luvun laman jälkeen todennäköisesti valtaosa suunnittelusta on teetetty insinööritoimistoilla. Elmo jo kertoikin keskeisimmät syyt konsulttien käyttämiselle.
 
Liikennevaloetuuksia ja liikennevaloetuuksia. Huh. Ehkä ei kuitenkaan. Yhden liikennevalon rukkaaminen ratikan valoetuuksille maksaa lähes 26 000 euroa per liikennevalo. Neljän ja puolen sellaisen hinnalla saa luksus pikaraidekevytmetroseisakkeen näyttötauluineen - tämä siis pintaan. Uusi liikennevalo maksaa 84 000 euroa per kappale, sillä saa jo medium tasoisen pikaraidekevytmetroseisakkeen (ilman näyttöjä). 50 eri liikennevalon remontointi raitiolinjastoilla maksaa 1 300 000 euroa, ja/tai 50 uutta liikennevalopylvästä maksaa 4 200 000 euroa. Jos nyt ajatellaan että vaikka koko linjastolla uusitaan ja remontoidaan yhteensä 70 liikennevaloa (max. 35 risteystä) = 3 850 000 euroa. Siis maksimissaan 35 risteystä(!) Lähes neljä milliä. Liikennevaloetuuksia on asennettu raitiolinjastolle, mutta miten kävi? Linjanopeudet hiipuvat hiipumistaan. Mistä se johtuu? Suuri guru kertoi ettei autojen määrä ole lisääntynyt niemellä viimeisen 30 vuoden aikana. Olen hämmästynyt. 35 risteyksen valojen remontilla saa kilometrin pikaratikkarataa. Ja nuo hinnat ovat hintahaarukan alakanttipäästä.
 
Yhden liikennevalon rukkaaminen ratikan valoetuuksille maksaa lähes 26 000 euroa per liikennevalo.

Niin, jo 2 000 liikennevaloetuuden hinnalla saataisiin siis yksi maanalainen pikaratikka-asema. Onhan se kallista kuin saippua.

---------- Viestit yhdistetty klo 11:18 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 11:16 ----------

35 risteyksen valojen remontilla saa kilometrin pikaratikkarataa.

Ja koska 35 risteyksen läpi tietenkin kulkee paljon pienempi määrä joukkoliikennematkustajia kuin kilometrillä pikaratikkarataa. Tietenkin, kun vaihtoehtona on, laittaako koko kantakaupungin ratikkaverkon kaikki liikennevalot kuntoon tai saada kilometri pikaratikkarataa, valitsemme sen kilometrin pikaratikkarataa.
 
Mitäs se Seba taas hulluttelee? Olemassaolevan liikennevalokojeen uudelleenohjelmointi ei maksa kuin ohjelmoijan palkan. Näitäkin risteyksiä on pilvin pimein. Aloitetaan vaikka niistä. Tosin valopuolella ei taida juuri olla halua — miettivät siellä lähibnä autoliikenteen läpäisykyvyn maksimointia.

Sillä 26 kiloegellä saa jo ihan uuden kojeiston, jos risteyksen kojeisto on niin vanha, ettei tehokkaiden etuisuuksien ohjelmointi onnistu.
 
Tosin valopuolella ei taida juuri olla halua — miettivät siellä lähibnä autoliikenteen läpäisykyvyn maksimointia.
Kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö muistaakseni virkaanastujaisten aikoihin totesi Helsingin ratikkaliikenteen olevan Euroopan hitainta, ja että asialle on tehtävä jotain. Vahvemmat liikennevaloetuudetkin hän mainitsi. Aikaa on kulunut, eikä muutoksia taida olla tiedossa. Selvityksiä selvitysten perään on helppo tehdä, kunhan ei oikeasti tartte mitään tehdä. Näin tämä kaupunki toimii.
 
Näin tämä kaupunki toimii.

Joo, juhlapuheet on juhlapuheita.

Kasin linjalla on kuitenkin muutamassa risteyksessä parannettu etuuksia, Sture/Hesari toimii kuulemma oikein hyvin. Näiden pitäisi tietysti näkyä myös kierrosajoissa, toivottavasti näkyvät huhtikuussa, kun aikataulut menevät uusiksi. Epäilen silti, että eivät näy – eihän HSL:n työpöydän taakse välity näistä tietoa, kun kuljettajat matelevat valojen välillä entistä hitaammin, jotteivät olisi etuajassa.
 
Takaisin
Ylös