Raitiovaunupähkinöitä

Liittynyt
29 Kesäkuu 2005
Viestit
449
En tiedä onko tällaista ketjua ennestään. Nyt haetaan kahta vierekkäistä suorakaiteen muotoista korttelia, jossa on/on ollut mahdollisuus nähdä samoihin aikoihin jokaisessa kuudessa risteyksessä säännöllisen linjaliikenteen raitiovaunun suorittavan suorakulmaista eli 90 asteen käännöstä.
 
Turun kauppatori ja Börsin kortteli ennen vuoden 1950 uudistuksia?
 
Tällä hetkellä raitiovaunut liikennöivät Suomessa vain yhdellä kujalla. Mikä on tämän kujan nimi?
 
Tämä oli helppo, linja 9 kulkee Traverssikujaa pitkin. Lisäksi tuolta kujalta on mahdollisuus järjestää tilapäinen vaihdeyhteys Varioiden huoltohalliin.
 
Jep, tämä oli helppo. Mutta jatkokysymys on ehkä vaikeampi. Tämä on nimittäin tiettävästi toinen kuja, jolla raitiovaunu on Helsingissä kulkenut. Mikä oli ensimmäinen, ja minä vuosina sillä oli raitioliikennettä?
 
Saako esittää toisen pähkinän tähän väliin: Mitkä kadut Helsingin ratikka ajaa päästä päähän? Itse en edes tiedä tähän vastausta, mutta kahdeksan katua löysin heti alkuun.
 
Jep, tämä oli helppo. Mutta jatkokysymys on ehkä vaikeampi. Tämä on nimittäin tiettävästi toinen kuja, jolla raitiovaunu on Helsingissä kulkenut. Mikä oli ensimmäinen, ja minä vuosina sillä oli raitioliikennettä?
Oliko Katajanokalla 1980-luvun alussa radan jatkopätkällä alkuun kujaksi nimetty osuus, joka sitten kuitenkin vaihdettiin kaduksi? Siihen aikaan linja 5 oli Katajanokan raitiolinja (toki 4N ja 4V:kin).
 
Mikä oli ensimmäinen, ja minä vuosina sillä oli raitioliikennettä?

Linnankuja Skattalla, jota pitkin vitonen sekä 4N ehti kulkea 1.10.1980 alkaen, siihen saakka kunnes tuo kuja yhdistettiin osaksi Merikasarmikatua. Ehtikö tungosaikalinja 4V kulkea Linnankujaa? Se aloitti liikenteen aprillipäivänä 1981, eli oliko Linnankujan nimenvaihdos toteutettu siihen mennessä?
 
Linnankuja Skattalla, jota pitkin vitonen sekä 4N ehti kulkea 1.10.1980 alkaen, siihen saakka kunnes tuo kuja yhdistettiin osaksi Merikasarmikatua.
Itse asiassa Linnankuja on olemassa edelleenkin ja Fonectan nettikartassa sen yksi osa näkyy vielä 2013 (ilmeisesti virheellisesti) osana Merikasarminkatua. Mutta Linnankuja on se, mitä pähkinänkysyjä takaa ajaa.
 
Ehtikö tungosaikalinja 4V kulkea Linnankujaa?

Löytyi arkistojen kätköistä HKL:n linjakartta 1.6.1981. Siinä nykyisen Merikasarminkadun pätkä totteli vielä Linnankuja -nimeä Vyökadun risteyksestä Puolipäivänkadun risteykseen. 4V:kin ehti siis kulkea Linnankujaa pitkin.

Heitetään tähän vielä knoppipähkinä. Mikä on samanniminen katu, jota pitkin ratikat ovat kulkeneet Helsingissä, Turussa ja Viipurissa?
 
Jep, Linnankujahan se. Tuonniminen kuja on vielä olemassa, mutta lyhyempänä ja vailla raitioliikennettä. Helsingin kaupungin karttapalvelu kartta.hel.fi näyttää oikean tilanteen. Fonecta ei ole tässäkään kovin skarppina.

Mahtaisiko jostain löytyä nimimuutoksen päivämäärä? Olen ollut siinä käsityksessä, että ratikkakujavaihe oli hyvin lyhytaikainen, joten 4V ei olisi Linnankujaa kulkenut. HKL:n linjakartan karttapohja ei useinkaan ole aivan ajantasalla, joten se ei kelpaa todisteeksi.

Heitetään tähän vielä knoppipähkinä. Mikä on samanniminen katu, jota pitkin ratikat ovat kulkeneet Helsingissä, Turussa ja Viipurissa?

Uudenmaankatu?
 
Veikkaisin Linnankatua.

Ah, tämä katu ei ollut mielessäni, vaan toinen. Mikähän se toinen katu oli? Tarkennetaan, siis kadulla on liikennöity samanaikaisesti kaikissa kolmessa kaupungissa. Helsingin Linnankadulla liikenne alkoi vasta Turun ja Viipurin lopetusten jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:
Takaisin
Ylös