Äänestys 8/14: Milloin Raide-Jokeri valmis?

Milloin Raide-Jokerin liikenne alkaa?


  • Äänestäjiä yhteensä
    38
  • Äänestys suljettu. .

339-DF

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
8 Elokuu 2005
Viestit
8,163
Jokerin suunnittelua pitkään seuranneena ja äskettäisestä Lilja Tammisen blogauksesta kimmokkeen saaneena ajattelin, että jospa äänestäisimme tällä kertaa tästä. Samalla idella kuin länsimetrostakin. Eli mitä Sinä uskot? Milloin Jokeri-linjan säännöllinen, aikataulunmukainen raitiovaunuliikenne alkaa jollakin osuudella (ei siis välttämättä koko Tapiola–Itis-välillä)? Täsmällistä virallista aloitusvuotta ei taida vielä olla, mutta hankesuunnitelman tekemisestä kaupunginhallitus päätti (Helsingissä) elokuussa 2012.
 
Olen ehkä optimisti mutta veikkasin jaksoa 2025-2029. Fakta on että nykyinen bussijokerin sopimus on voimassa vuoteen 2023. Raitioliikenteen voisi siis aloittaa jo Elokuussa 2023 mutta veikkaanpa että nykyisen sopimuksen optiomahdollisuudesta käytetään 1-5 vuotta jolloin raideliikenteen aloitus osuisi tuohon 2025-2029 haarukkaan. jokatapauksessa toivon että nykyinen bussijokerin sopimus olisi viimeinen.
 
Olen yrittänyt miettiä, mitä itse äänestäisin. En oikein tiedä. Kun katsoo taaksepäin, syntyy helposti sellainen kuva, että niin kauan kun on pelattava nykyisellä virkamieskunnalla, Jokerille ei tapahdu mitään. Käytännössä se ei ole edennyt alustavan yleissuunnitelman jälkeen mitenkään, ja minulle jäi jo silloin alustavan yleissuunnitelman aikaan vähän sellainen fiilis, ettei virkamieskuntakaan oikein uskonut siihen, että Jokeri oikeasti toteutuisi. Tuota taustaa vasten ainakin päättävät virkamiehet pitäisi eläköittää, että saadaan homma käyntiin. Suorittavien virkamiesten eläköitymistä ei sentään tarvitse odottaa, mutta silti tuohon menisi helposti parikinkymmentä vuotta, ennen kuin päästään tekemään rauhassa. Toisaalta haluaisin uskoa, että Tampereen raitiotie avaa silmiä myös pääkaupunkiseudulla, kun se muutaman vuoden päästä on valmis. Se saattaisi jouduttaa Jokeriakin.

Jos sitten ajatellaan Suomen taloudellista tulevaisuutta, niin pidän aika todennäköisenä, jopa itsestään selvänä, että 20 vuoden kuluttua Suomen taloudellinen asema on sellainen, ettei täällä käydä keskustelua siitä, mitä ratahankkeita toteutetaan vaan siitä, miten saadaan kansalle soppaa pöytään. Jos ei Jokeria, tai muitakaan suuria hankkeita, saada aluilleen seuraavan 10–15 vuoden aikana, niin tuskin saadaan enää milloinkaan, ellei maailmantilanne jotenkin todella olennaisesti muutu sellaiseen suuntaan, että pohjoismaisen yhteiskuntamallin kilpailukyky paranee.
 
Takaisin
Ylös