Otso ja Tve2

Saalastin tuotepaletissa ovat lähes kaikki valmisteet saaneet nimensä metsän piiristä. Insinööritoimisto Saalastin perustajahan oli metsämiehenäkin kunnostautunut Tapio Saalasti ja Tapiohan on myös Suomen muinaisjumalista Metsän kuningas!

Perusdieselveturit ovat karhun kiertoilmauksia eli Otsoja: Otso1, Otso2, Otso3 ja Otso4.

VR on tietenkin sijoittanut veturit omiin käyttämiinsä sarjamerkintöihin eli Otso1 on Tve1 ja Otso2 on Tve2, näin karkeasti sanottuna. Otso3 ja Otso4 ovat käytössä vain yksityisillä tehdasradoilla. "Tve" on "Työkone, veturi" ja numero kertoo mallin käyttöönottojärjestyksestä. Siispä Tve2-sarjassa olevat ovat Otso2:ia.

Muita metsästä löytyviä Saalastin vetureita:
Pikku-Karhu = traktoriveturi
Nalle = Tve5 (=karhun kiertoilmaus tuokin)

Vaihtotyökytkimet vetureihin:
Otso-kytkin
Vapiti (=Kanadan hirvi)

Vapitille on kehitelty joskus iskulausekin: "VAihtotyökytkin-PITää-kinnI".
Metsästä löytyy vain hieman vaihtotyökytkimelle sopivia nimityksiä. Mutta kun kaksi uljasta vapitiurosta taistelee houkuttelevasta naaraasta, niin uroitten sarvipäät lyödään yhteen, vääntö alkaa ja sarvenlavat menevät niin lukkoon, että ryske vain kuuluu. Mikäs parempi nimitys kytkimelle.

Saalastin lumiauratyyppi vuodelta 1969 on puolestaan nimeltään Tuulia. Sen nimi tulee vuonna 1964 syntyneestä Tuulia-tyttärestä.
 
Viimeksi muokattu:
Compact sanoi:
Vapitille on kehitelty joskus iskulausekin: "VAihtotyökytkin-PITää-kinnI".
Muistelen joskus kuulleeni selityksen tuolle Vapiti-nimelle: Venäläisen Automaattikytkimen PaineIlmaToiminen Irroitus. Tiedä sitten, onko tuo keksitty vasta tuotteen tultua markkinoille vai jo etukäteen.
 
Ratikka

Asiaan mitenkään liittymättä:

Raideohjattu Asutusalueiden Tarpeille Ihanteellinen Korkeakapasiteettinen Kestävä Ajoneuvo eli ...
 
Vapiti

Compact sanoi:
Vapiti (=Kanadan hirvi)
Tapio Saalastilta joskus saamassani liikelahjapyyhkeessä on kaksi "vapiti-kytkintä" juuri kiinnittymässä toisiinsa. Valitettavasti ahkeran saunomisen seurauksena painokuva rupeaa vain kulumaan pois. Mutta olipahan nyt ensimmäisen kerran aihetta kuvata liinavaatekaapinkin sisältöä :) Tämä kuvasymboli kun on kappale Suomen rautatiehistoriaa, vaikkei heti uskoisi. Ja samalla todistaa tuotenimen liittyvän eläinkuntaan.

En ole nähnyt tällaista Vapiti-merkkiä käytössä missään muualla.
 
Takaisin
Ylös