Dm12 pysähdykset Orivesi kesk. ja Kolho

Nytkin Dm12-juna yöpyy Vilppulassa, eikä suinkaan Haapamäellä. Voitte katsoa RHK:n www-sivuilta, niin sieltä ilmenee, että illan Haapamäelle saapuva juna ajaa tyhjänä yöpymään Vilppulaan, sekä aloittaa aamuvarhaisella liikenteen siirtymällä ensin tyhjänä Haapamäelle.

Miksikäs eivät ota matkustajia sinne Haapamäki-Vilppula-välille? Saisihan siitä yhden yhteyden lisää, ja ei se varmaan paljoa lisää kuluja toisi. Siivoushan kai tapahtuu kuitenkin tuolla Vilppulassa, jos yksikkö siellä kerran yöpyy.
 
Miksi juna pitäisi jakaa Vilppulassa? Sehän vaatisi kaksinkertaisen miehityksenkin. Taksilla tai bussilla ajettava jatkoyhteys Vilppulasta hoitaisi homman paljon helpommin.
Dm12-kalustolla ajettaessa jo nyt on yksi konnari per moottorivaunu. Vilppulasta Mänttään ja takaisin ajaisi "Vilppulan päivystävä" veturinkuljettaja, muassaan konduktööri.

Taksi ja bussi katkaisevat luontevan matkaketjun. Jos käytössä olisi selkeä JunaBussi-yhteys kaikilta vuoroilta kaikille, homma voisi joten kuten toimia, mutta silti selkeintä on kuitenkin se, että Mänttään matkustavat ovat matkan alusta alkaen "Mänttä"-kyltillä varustetussa moottorivaunussa.


Teknisesti sähköjunaliikenteen aloittaminen ei ole sen vaativampaa, koska sähköistys ja kaksoisraide löytyvät jo. Kaluston määrän riittävyys tai liikenteen kannattavuus voivat tietysti olla sähköjunaliikenteen esteinä mutta yhtä lailla näitä ongelmia tulisi sitten Dm12-kaluston kanssa.

Teknisesti ei, mutta poliittisesti kyllä. Muutaman seisakkeen rakentaminen olemassaoleville vuoroille on paljon helpompi toteuttaa, kuin kokonaan uuden liikenteen aloittaminen (vaatii oman kalustonsa), josta ei ole edes ollut 90-luvun jälkeen minkäänlaisia virallisia suunnitelmia.

Sitä paitsi sähköistys puuttuu välillä Orivesi-Orivesi keskusta.
 
Teknisesti ei, mutta poliittisesti kyllä. Muutaman seisakkeen rakentaminen olemassaoleville vuoroille on paljon helpompi toteuttaa, kuin kokonaan uuden liikenteen aloittaminen (vaatii oman kalustonsa) (...)

Ultrix, muistanet että hallitus on vaihtunut. Nykyisen hallituksen ohjelmassa on varauksellisen myönteinen kanta paikallisjunaliikenteen kilpailuttamiseen.

Jos osoittautuu, että Pääradan Tampere - Toijala - Riihimäki - Helsinki - taajamajunien tihentäminen tunnin tai puolen tunnin vuorovälille ei onnistu ratakapasiteetin vuoksi, Tampere - Orivesi voisi olla erinomainen kokeilurata Tampereen paikallisjunaliikenteen palauttamiseen tällä hallituskaudella.
 
Eipäs nyt puhuta asian vierestä! Tässä viestiketjussa keskustellaan Haapamäen kiskobusseista. Ymmärtääkseni nuo kiskobussit on ostettu vähäliikenteisten rataosien liikennettä varten ja ymmärtääkseni Haapamäen rata on tuollainen vähäliikenteinen rataosa.

On ne ostettu mm. juuri Haapamäen rataa varten. Sen sijaan Tampereen ja Oriveden välinen osuus ei ole erityisen vähäliikenteinen ja pääosa tämän radan junista kulkee muualle kuin Haapamäen suuntaan. Siksi ei mielestäni ole kohtuullista edellyttää, että Dm12-kaluston tulisi pystyä kantamaan päävastuun Tampereen ja Oriveden välisestä liikenteestä.
 
Dm12-kalustolla ajettaessa jo nyt on yksi konnari per moottorivaunu.

Ei Dm12-kalustossa aina ole konduktööriä jokaisessa vaunussa. Ei ainakaan kaikilla radoilla. En tiedä mikä Haapamäen radan käytäntö tässä asiassa on.

Vilppulasta Mänttään ja takaisin ajaisi "Vilppulan päivystävä" veturinkuljettaja, muassaan konduktööri.

Nykyisellä aikataulurakenteella tämä päivystävä kuljettaja olisi varattu likimain klo. 6.00-22.00 eli noin 16 tuntia vuorokaudessa ja tästä hänelle kertyisi varsinaista työaikaa ehkä 2 tuntia ja loput 14 tuntia olisivat odottelua.

Tarkoititko, että hänelle maksettaisiin palkkaakin vain 2 tunnin ajalta? En usko kenenkään suostuvan oikeasti tekemään 16 tunnin työpäivää 2 tunnin palkalla.

Jos taas palkkaa maksetaan koko päivältä tai vaikkapa edes 12 tunnin ajalta niin eikö ole järkevämpää, että Tampereen ja Haapamäen välille asetettaisiin ylimääräisiä junavuoroja, joita tämä kuljettaja ajaisi työaikanaan sen sijaan, että hän vain istuisi suurimman osan päivästä Vilppulassa tyhjän panttina?
 
On ne ostettu mm. juuri Haapamäen rataa varten. Sen sijaan Tampereen ja Oriveden välinen osuus ei ole erityisen vähäliikenteinen.
Muistellaan tätä viestiä. Missään vaiheessa en ole maininnut, että Oriveden ja Tampereen välistä paikallisliikennettä pitäisi ajaa Dm12-junilla. Tampereen paikallisliikenne Dm12-junilla on ultrixin ehdotus, ja sen olemme me molemmat tyrmänneet.

Ongelma lienee siinä, että Dm12-junien rajallinen kapasiteetti ei mahdollista lisämatkustajia (ja siten lisäpysähdyksiä) välillä Haapamäki-Orivesi. Jos junat ovat jo nyt täynnä, ei matkustajia voida houkutella edes Mäntästä suoralla junayhteydellä.

Siksi ei mielestäni ole kohtuullista edellyttää, että Dm12-kaluston tulisi pystyä kantamaan päävastuun Tampereen ja Oriveden välisestä liikenteestä.
Mielestäni on kohtuullista edellyttää, että Dm12-kaluston tulisi pystyä kantamaan päävastuu Haapamäen ja Oriveden välisestä liikenteestä (siten, että junat jatkavat Tampereelle).

Muistutan vielä, mitä kirjoitin:
Mikäli Haapamäen kiskobusseille lisätään pysähdyksiä, pitää nuo pysähdykset mielestäni tehdä vain Oriveden ja Haapamäen väliltä tulevien matkustajien liikennetarpeiden tyydyttämiseksi.
Mikäli aikataulut ja kapasiteetti sallivat, voitaisiin pysähdyksiä lisätä Haapamäen ja Oriveden välille. Tampereellekin voidaan lisätä pysähdys, mutta vain silloin, kun haapamäkeläisten matkat suuntautuvat tuolle uudelle seisakkeelle.

Oriveden ja Tampereen välistä liikennettä varten tarvitaan omat junansa eikä Haapamäen kiskobusseja saa häiritä Tampereen paikallisliikenteellä. Tästä minä ja PNu olemme varmasti samaa mieltä.
 
Ongelma lienee siinä, että Dm12-junien rajallinen kapasiteetti ei mahdollista lisämatkustajia (ja siten lisäpysähdyksiä) välillä Haapamäki-Orivesi. Jos junat ovat jo nyt täynnä, ei matkustajia voida houkutella edes Mäntästä suoralla junayhteydellä.

Anteeksi. Luin kirjoituksesi hieman huolimattomasti. Siis pelkästään Haapamäki-Orivesi radallakin Dm12-junien kapasiteetin riittävyys voi tosiaan olla ongelmana ainakin viikonloppulähdöillä. Tähän voisi edellä ehdottamasi liitevaunu olla yksi hyvä ratkaisu.

Mielestäni on kohtuullista edellyttää, että Dm12-kaluston tulisi pystyä kantamaan päävastuu Haapamäen ja Oriveden välisestä liikenteestä (siten, että junat jatkavat Tampereelle).

Juu. Aivan näin.

Oriveden ja Tampereen välistä liikennettä varten tarvitaan omat junansa eikä Haapamäen kiskobusseja saa häiritä Tampereen paikallisliikenteellä. Tästä minä ja PNu olemme varmasti samaa mieltä.

Jokseenkin näin. Tarkoitin edellä, että joku Haapamäen kiskobusseistakin voi pysähtyä myös Tampereen ja Oriveden välillä sellaisina vuorokauden hiljaisina aikoina, jolloin ei ehkä ole perusteltua ajaa saman tunnin sisällä sekä Haapamäen kiskobussijunaa, että erillistä Tampere-Orivesi paikallisjunaa. Mutta ainakin siis ruuhkalähdöillä Haapamäen kiskobussien ja Tampereen paikallisjunien tulisi olla erillisiä.
 
Tampereellekin voidaan lisätä pysähdys, mutta vain silloin, kun haapamäkeläisten matkat suuntautuvat tuolle uudelle seisakkeelle.


Itse ehdotin tuoksi pysähdykseksi Vuohenojaa. Kyseinen pysäkki ei ole taajamassa, eikä lähistöllä ole juurikaan asutusta joka siitä hyötyisi, mutta jos Tampereella tulevaisuudessa raitiovaunut kulkevat Hervannan valtaväylää pitkin ja sähköllä toimivat lähi/taajamajunat Oriveden radalla, niin silloin kyseinen seisake tarjoaa vaihtoaseman josta Haapamäen suunnalta tulevat (tuli sitten kiskobussilla tai sähköjunalla) hyötyisivät. Lähdettäessä raitiovaunulla etelän suuntaan niin siellä on Hervanta josta löytyy kaksi merkittävää oppilaitosta: Tampereen teknillinen yliopisto ja poliisiopisto. Lähdettäessä vuorostaan pohjoisen suuntaan niin sieltä löytyy Jäähalli ja metroauto areena (jotka ovat kyllä lyhyen kävelymatkan päässä, mutta raitiovaunullakin voi toki ajaa tämän yhden pysäkinvälin), sekä keskussairaala, Sammon keskuslukio ja ammattioppilaitos.

Vaihtoasema olisi seuraavanlainen: Nykyinen neljäkaistaisen valtaväylän ylittävä silta muutettaisiin samalla seisakkeeksi, jolta olisi hissi ja porras yhteys sillan alla olevalle raitiotiepysäkille, joka sijaitsisi omalla kaistallaan keskellä valtaväylän ajokaistoja. Raitiotiepysäkillä olisi tässä suunnitelmassa keskilaituri.

Jos nuo Ultrixin mainitsemat neljä seisaketta rakennettaisiin niin itse ehdottaisin Vuohenojan lisäksi Orivesi-Haapamäki väliltä Hirsilää ja Lylyä. Neljännen sijoittamisesta en oikein osaa päättää, joten jätetäänpä se sitten tulevaisuuden varuiksi.
 
Kuulema jos neljän minuutin vaihto hyväksyttäisiin tietokoneen matkahakuohjelmaan, seurauksena saataisiin kasapäin "mahdottomia" ja ei-toivottuja yhteyksiä eripuolilla Suomea. JourneyPlanner kun on tietokoneohjelma, niin se voi ymmärtää vain yhden asian kerrallaan :)

Nykyään VR:llä on tarjolla "Tarkempi haku", jossa voidaan määrittää vaihtoajaksi niinkin vähän kuin "hyvin lyhyt" eli kaksi minuuttia! Sillä saadaan yhdessä junatyyppien valinnan kanssa kikkailemalla todellakin hienoja yhteyksiä, kuten esimerkiksi Kontiomäeltä Joensuuhun Oulun ja Tikkurilan kautta... tai sitten Kouvolasta Helsinkiin Oulun kautta hintaan 25,70e... :biggrin:
 
Miksikäs eivät ota matkustajia sinne Haapamäki-Vilppula-välille? Saisihan siitä yhden yhteyden lisää, ja ei se varmaan paljoa lisää kuluja toisi. Siivoushan kai tapahtuu kuitenkin tuolla Vilppulassa, jos yksikkö siellä kerran yöpyy.

"Kukaan ei halua Haapamäeltä Vilppulaan keskellä yötä" pitänee paikkansa. :)

Muutenkin harmillisen vähän illan junalla Haapamäelle tulijoita ja aamun junaan nousijoita. Myös perjantai-iltaisin suurin osa (usein kaksi kolmesta matkustajasta) tuonne Jumalan hylkäämäälle risteysasemalle tulijoista on rautatieharrastajia.
 
On ne ostettu mm. juuri Haapamäen rataa varten. Sen sijaan Tampereen ja Oriveden välinen osuus ei ole erityisen vähäliikenteinen ja pääosa tämän radan junista kulkee muualle kuin Haapamäen suuntaan. Siksi ei mielestäni ole kohtuullista edellyttää, että Dm12-kaluston tulisi pystyä kantamaan päävastuun Tampereen ja Oriveden välisestä liikenteestä.

Tällä hetkellä Tpe-Hpk-paikut ovat ainoat taajamajunat, jotka kulkevat Tampereen ja Oriveden välillä. Jos Jyväskylään-Pieksämäelle ajettaisiin nopeita taajamajunia (Sm4) sinivaunupikajunien sijaan, olisi tarjonta parempi, kuten myös tilanteessa, jossa Tampereelta Orivedelle olisi varsinaista lähijunaliikennettä. Jälkimmäinen tosin vaatii käytännössä liikennöimistä Oriveden keskustaan asti, jotta liikenne olisi kannattavaa.

Muistellaan tätä viestiä. Missään vaiheessa en ole maininnut, että Oriveden ja Tampereen välistä paikallisliikennettä pitäisi ajaa Dm12-junilla. Tampereen paikallisliikenne Dm12-junilla on ultrixin ehdotus, ja sen olemme me molemmat tyrmänneet.
En ole ehdottanut enää varsinaisen paikallisliikenteen ajamista Dm12-vaunuilla, vain pysähdysten lisäämistä taajamajunaliikenteen kannalta sopiviin paikkoihin, jolloin taajamajunat palvelisivat myös omalta osaltaan kaupungin sisäistäkin liikennettä. Vrt. R/H/Z/Y-junat Pasilassa (ja Leppävaarassa/Tikkurilassa).

Varsinaista paikallisjunaliikennettä varten tarvittaisiin Oriveden keskustaan asti muutaman kilometrin sähköistys ja sivuraide, heittämällä arvioisin n. 10 miljoonan euron investoinniksi.

Ongelma lienee siinä, että Dm12-junien rajallinen kapasiteetti ei mahdollista lisämatkustajia (ja siten lisäpysähdyksiä) välillä Haapamäki-Orivesi. Jos junat ovat jo nyt täynnä, ei matkustajia voida houkutella edes Mäntästä suoralla junayhteydellä.
Ratkaisu: tihennetään liikenteen vuoroväliä. Nykyinen kierrosaika on 4 h, ja jos ajetaan niin, että Haapamäen vaihtoyhteydet säilyvät ennallaan, ja nämä junat halkaistaan Vilppulassa Haapamäen ja Mäntän juniksi, mutta välissä kulkee vielä Mänttään ylimääräinen juna (1*Dm12), päästään näin äkkiä mietittynä kahden tunnin vuoroväliin Tampereelta Mänttään. Se yksi Dm12 pitäisi vain saada jostakin. Esim. Hangon radan sähköistyksestä.
 
Varsinaista paikallisjunaliikennettä varten tarvittaisiin Oriveden keskustaan asti muutaman kilometrin sähköistys ja sivuraide, heittämällä arvioisin n. 10 miljoonan euron investoinniksi.

Ei paikallisjunaliikenne edellytä näin suuria rahoja.

Viime aikaiset sähköistykset ovat maksaneet varsin kohtuullisesti, puhutaan hintaluokasta n. 200 000 - 300 000 €/km. Olennainen kysymys on, tarvitseeko
Oriveden keskustan pisto uuden syöttöaseman, jos ei, niin kulu on vielä alhaisempi.

Kohtausraide maksanee n. 500 000 €, toki riippuen olosuhteista, onko sopivaa penkkaaa.

Puhutaan siis hintaluokasta 1 - 2 M€, ei 10 M€.

Laiturihan jo on.
 
Se yksi Dm12 pitäisi vain saada jostakin. Esim. Hangon radan sähköistyksestä.

Miksi näin hankala keino? Ylimääräinen Dm12 voitaisiin saada nopeastikin korvaamalla joku Dm12-vuoro Dv12-vetoisella junalla. Pieksämäen ja Joensuun välillä Dm12-vaunut eivät välttämättä ole edes Dv12-vetoista junaa käytännöllisempää kalustoa. Toisaalta Dm12-vaunuja voisi hankkia lisääkin, jos paikallisliikenne onnistutaan palauttamaan Turku-Uusikaupunki ja Savonlinna-Pieksämäki reiteille.
 
Takaisin
Ylös