Sivu 1 / 16 1234511 ... ViimeisinViimeisin
Näytetään tulokset 1-15/229

Viestiketju: Lähijunaliikenne Tampereen seudulla

 1. #1
  Suljettu tunnus
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  134

  oletus Lähijunaliikenne Tampereen seudulla

  Onko tämä tyhmä ajatus? Katselin yhtenä päivänä Tampereen karttaa ja mietin, miksei Tampereen seudulla voitaisi operoida seutulähijunaa? Kiskot olisivat moneen paikkaan valmiit (Nokia, Messukylän suuntaan, päärata etelään, Ylöjärvelle..) ja voisihan tarvittaessa järjestelmää muuttaa enemmän pikaratikkasuuntaan esimerkiksi tekemällä sen pikaratikallekin suunnitellun keskustan maanalaisosuuden. Lähijunaliikenne voitaisiin aloittaa melko nopsasti ja varmaan edullisestikin, seisakkeita tulisi kyllä rakentaa. Ainoa ongelma jonka näin osaan tajuta on VR:n perimä kiskurihinta lähiliikenteestä.

 2. #2
  Moderaattori
  Liittynyt
  24.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7376

  oletus

  Ei yhtään tyhmä ajatus, sitä selviteltiinkin tarkemmin 90-luvun alkupuolella. Selvityksen alla olivat linjat Tampereelta Nokialle, Ylöjärvelle, Lempäälään ja Kangasalan Nattariin (loppupätkä olisi kulkenut jo sittemmin purettua teollisuusraidetta pitkin).

  Selvityksessä tuli vastaan seuraavia haasteita:
  • junaradat menevät aika kaukana asuinalueista ja työpaikoista, joten matkustajamäärät eivät ole riittävän suuria raskaalle raideliikenteelle kuin ruuhka-aikaan
  • asemien rakentaminen olisi kallista
  • todennäköisesti lähijunaliikenne edellyttäisi lisäraiteita, koska nykyisellä rataverkolla ei riitä niille tilaa kaikkialla
  Nyt esillä olevaa pikaratikkasuunnitelmaa voi pitää lähijunaideasta jalostuneena ajatuksena.

 3. #3
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  2789

  oletus

  Tampereelta mielekäs vain nykyisiä ratoja kulkeva lähiliikenne voisi olla tunnin tai puolen tunnin välein kulkevaaa taajamajunaliikennettä esimerkiksi reiteillä Tampere - Nokia - Vammala - Kokemäki - Rauma / Pori, Tampere - Orivesi - (Jämsä - Jyväskylä), Tampere - Toijala - Loimaa - Turku, Tampere - Toijala - Hämeenlinna - Riihimäki - Lahti. Liikenne pysähtyisi jokaisessa radan varren taajamassa.

  Tällä hetkellä mielekkäintä, edullisinta ja parasta uutta kalustoa tällaisille linjoille ovat duoraitiovaunut, esimerkiksi Siemensin Avanto, Alstomin duoratikka tai Bombardierin Flexcity Swift. Karlsruhen seuraavaan duoratikkasukupolveen on tulossa mm. vessat.

  Olen itse miettinyt myös Turun seudulla strategiaa, jossa raideliikenne aloitettaisiin myös katukelpoisella kalustolla ensin nykyisellä rataverkolla ja edetään sitten vaiheittain katuliikenteeseen. Näin voitaisiin tehdä myös Tampereen seudulla.

  Pääongelmana on VR Oy:n monopoli ja sen perimät kiskurihinnat. Ennen monopolin purkamista ei kannata haaveilla paikallisjunaliikenteestä Tampereen ympäristössä.

 4. #4
  Eppu avatar
  Liittynyt
  25.06.2005
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  2220

  oletus

  Olen miettinyt tätä samaa jo aiemmin. Olisihan lähijunat paljon järkevämpi sijoituskohde kuin pikaratikka. Tarkoitushan ei olisi korvata linja-autoliikennettä, vaan täydentää joukkoliikenneyhteyksiä nopeammalla kulkumuodolla. Tämä oli se mitä itse ideoin tässä keväällä.

  Tein alkukesästä pienen koosteen aiheesta onnikkasivuille. Se löytyy linkin takaa: http://www.angelfire.com/ult/bussit-eppu/lahijuna.html

 5. #5
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3363

  oletus

  Lähetin VR:lle viestin, jossa toivoin Haapamäen taajiksiin lisää pysähdyspaikkoja (Messukylä, Kangasala, Ruutana). Sain yllätyksekseni periaatteessa myönteisen vastauksenkin, "selvitämme asiaa". Keskustelu kokonaisuudessaan seuraa:

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Minä (Sakari Kestinen)
  [huom, tällä tavalla hakasulkujen sisällä oleva teksti on korjaus / selkeytys alkuperäiseen ilmaisuun.]

  Voisiko Tampereen ja Haapamäen välillä kulkevaan taajamajunaan lisätä pysähdyspaikkoja? Ainakin Messukylän asemalle olisi hyvä palauttaa pysähtyminen, mahdollisesti myös Kangasalan, Ruutanan ja Suinulan asemille samalla kun otatte linjalla käyttöön Dm12-kiskoautot, eli "Vankat".
  Käsittääkseni Vankka on Dv12-junaa nopeampi kiihtymään ja jarruttamaan, joten matka tuskin hidastuisi merkittävästi, ja kallisarvoista asiakaskuntaakin tarjoutuisi varmasti nykyistä enemmän. Taajamajunan on oltava oikeasti taajamajuna, nykyisellään se on lähinnä typistetty pikajuna.

  Messukylästä (Jankasta) kestää [rautatieasemalle] n. 15-20 minuuttia TKL:n bussilla, junalla vain 8 minuuttia - 80-luvun aikataulujen mukaan, jotka olivat Dm7-kalustolle mitoitettu!

  Käsittääkseni liikenne asemalle lopetettiin 80-luvun alussa [=lopussa ] kannattamattomuuden -- ja lättähattuaikakauden päättymisen takia. Asemahan oli syrjässä kaikesta, ympärillä vain pari teollisuuslaitosta ja peltoa. Sittemmin aseman naapuriin on kuitenkin tullut tuhansien asukkaiden kerrostalolähiö, joka kaipaa nopeaa yhteyttä kaupunkiin. Sitä paitsi nykyään monet läheisen Messukylän lukion opiskelijat, kuten minä, asuvat Länsi-Tampereella, ja hyvin moni heistä menee koulupäivän jälkeen keskustaan joka tapauksessa. Pysähdyspaikka olisi siis koululaistenkin kannalta hyvä juttu.

  Monet itätamperelaiset arvostaisivat muutenkin omaa "Kupittaata", josta pääsisi myös Keski-Suomeen ilman, että tarvisi päärautatieasemalle asti mennä. Messukylä on suurempi kuin Lievestuore tai Viiala, jossa nykyään pysäytetään taajamajunia. Miksei kaupungin sisällä voisi myös olla pienempiä taajama-asemia PK-seudun tapaan?

  Olisiko siis liian kallista tehdä edes kokeilu Messukylän aseman (ja mahdollisesti Kangasalla olevien suurempien taajamien asemien) palauttamisesta ensi aikataulukautena käyttöön Tpe-Hpk-taajamajunaa varten? En usko riskien oleva kovin suuria: laiturien jälleenrakentaminen Mankki-tyyliin puusta [tosin ei normaali laiturikaan ylikallis ole...] ja asemien mainostaminen paikallisissa viestimissä tuskin on liian kallista. Kaupunkilaisten hartaasti toivoman paikallisjunan toteuttaminen tällä mittakaavalla tulee halvaksi, pikaratikkaa odotellessa. Näille asemille löytyisi myös käyttäjiä varmasti. Jos käyttäjiä olisikin yllättävän paljon, niin että yhteys muodostuisi jopa kannattavaksi, olisi VR Osakeyhtiön syytä harkita tunnin välein kulkevan yhteyden ajaminen Tpe-Ov-välillä, joka ajaisi neljän tunnin välein Haapamäelle asti.

  Samaa ideaa voisi teoriassa kokeilla myös Länsi-Tampereella Lielahdessa. Vuokratun asemarakennuksen lähelle voisi rakentaa laiturin ja kokeilla kuinka Porin taajiksen pysähdyttäminen vaikuttaa junan matkustajamääriin. Junahan kulkee monta kertaa nopeammin kuin bussit Paasikiventiellä ja Pispalan valtatiellä, joten varmasti monia houkuttaisi päästä junalla kaupunkiin ja sieltä pois myös lännessä.

  Jos näille asemille ei voi lisätä nykyisten taajisvuorojen pysähdystä, haluan kuulla päteviä syitä. Itse kulkisin varmasti päivittäisesti junalla Lielahdesta Messukylään (jos aikataulut olisivat sopivat, että vaihto onnistuisi), mutta nykyään on pakko kulkea päivittäin TKL:n bussilla tai henkilöautolla, koska junat eivät kertakaikkiaan pysähdy.
  Lainaus Alunperin kirjoittanut VR Asiakaspalvelu
  Kiitos palautteestanne, jossa tiedustelitte junien pysähdyspaikoista.

  Tiedustelin asiaa aikataulusuunnittelusta ja alla on vastaus kysymykseenne.

  Rataosalle Tampere-Haapamäki on olemassa muitakin ehdotettuja uusia pysähdyspaikkoja. Näitä ovat mm. Orivesi keskusta, Lyly ja Kolho. Nyt siis vielä Messukylä.

  Kaikkiin näihin ehdotuksiin olemme vastanneet, että kiskobussi otetaan ensin käyttöön ja sitten voidaan katsoa miten aikataulullisesti lisäpysähdykset ovat mahdollisia. Kaikkia näitä ei varmaan voida ajatella, joten siksi asia pitää perusteellisesti selvittää.

  Liikenne ko. rataosalla on valtion tukemaa liikennettä. Näin ollen asiasta on keskusteltava ministeriön kanssa. Mikäli aikataulu hidastuu, merkitsee se lisäkustannuksia ja tätä myöten lisää korvaustarvetta. Tämän lisäksi pysähdyspaikoille on rakennettava tarvittavat rakenteet (laiturit, kulkuväylät, valaistus y.m.). Tästä puolesta vastaa joko valtio (Ratahallintokeskus) tai a.o. kunta.

  Maakunnat ja kunnat tekevät usein liikennejärjestelmäsuunnitelmia ja niissä myös määritellään esim. miten jonkun paikkakunnan joukkoliikenne on järkevä järjestää. Nämä on myös syytä huomioida.

  Näitä asioita varmaan tullaan käsittelemään jossakin vaiheessa mutta tarkempaa tietoa ei nyt voida antaa.
  Psst, Eppu: voisitko palauttaa tuon laskelmasi nettiin? Olisin kiinnostunut lukemaan sen.
  Sakari Kestinen

 6. #6
  KMT
  KMT ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  08.09.2005
  Viestejä
  137

  oletus

  Eikös tuolle Porin suunnalle saisi oman lähijunan ettei tarvisi Porin taajamajunia hidastaa..

 7. #7
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3363

  oletus

  VR tuntuu olevan nihkeä "kannattamattomien vuorojen" lisäyksen suhteen, vaikka sopivasti liikennöivä länsi-itä-pendelilähijuna voisi olla jopa kannattava, ainakin kannattavampi kuin monet Porin radan nykyisillä liikennepaikoilla pysähtyvät taajikset... Vaunut.orgissa on pohdittu myös asiaa ja yksi hyvä idea oli Vammala-Orivesi-väliä tunnin vuorovälein liikennöivä linja, joka tarvinnee kaksi sähkömoottorijunayksikköä.
  Linjaehdotus olisi pysähdyspaikkoina tällainen:
  VAMMALA - Karkku - Siuro - Nokia - Lielahti - Amuri - TAMPERE - Messukylä - Vehmainen - Kangasala - Ruutana - Suinula - Siitama - ORIVESI
  Itse kuitenkin lisäisin vielä Nokian ja Lielahden väliin ainakin Raholan/Ristimäen pysähdyksen ja Vehmaisissa miettisin onko syytä pysäyttää vanhan Vehmaisten aseman kohdalla, Vatialan aseman kurvissa (vitosen päättäri), vaiko pikaratikkasuunnitelmassa ehdotetulla Kaukajärventien sillalla.

  Alan itse olla jälleen yhä enemmän VR:n LähiJunan kannalla, nyt kun sunnuntain lehdessä oli pääkirjoitussivulla kauheata pikaratikan kiroamista, samoin kaupunginvaltuuston mielipiteet tuntuivat olevan enemmän vastaan kuin puolesta. Jo työmatkailijoiden lähijuna olisi suuri parannus Tampereen raideliikenteeseen, vaikka häviääkin pikaratikalle hyödyissään.
  Sakari Kestinen

 8. #8
  KMT
  KMT ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  08.09.2005
  Viestejä
  137

  oletus

  Pystyisikö Lielahteen menevää rataa hyödyntämään lähijunareittinä?

 9. #9
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  2789

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut ultrix
  VR tuntuu olevan nihkeä "kannattamattomien vuorojen" lisäyksen suhteen, vaikka sopivasti liikennöivä länsi-itä-pendelilähijuna voisi olla jopa kannattava, ainakin kannattavampi kuin monet Porin radan nykyisillä liikennepaikoilla (...) Alan itse olla jälleen yhä enemmän VR:n LähiJunan kannalla.
  Ei kannata puhua VR Oy:n lähijunista. Niitä ei Tampereen seudulle (kuten Turunkaan seudulle) saada koskaan nykyisen toimintatavan aikana. VR Oy:n asettama tukihinta yhdelle lähijunayksikölle on noin 1 Me / v (Kotka - Kouvola). VR Oy on lisäksi eri yhteyksissä ilmoittanut, että sillä ei ole esim. Turun seudun lähijunaliikenteeseen soveltuvaa kevyttä kalustoa eikä se tule sellaista hankkimaankaan.

  Mikäli EU:n palveluasetus tulee voimaan esitetyssä muodossa, Pirkanmaan kunnat voivat kilpailuttaa kaupunkiseudullisen taajamajunaliikenteen, esimerkiksi Vammala - Orivesi.

  Perusteltu kalustoratkaisu ovat tällöinkin duoraitiovaunut. Ne ovat tällä hetkellä pienimuotoiseen paikallisjunaliikenteeseen parhaiten sopiva kiskokalusto.

  Pysäkkejä täytyy lisätä huomattavasti yllä esittämästäsi. Esimerkiksi Nokian - Tesoman rakenteessa täytyy olla riittävät pysäkit, jotta radanvarsi tulee hyvin palveltua.

 10. #10
  Eppu avatar
  Liittynyt
  25.06.2005
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  2220

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut ultrix
  Psst, Eppu: voisitko palauttaa tuon laskelmasi nettiin? Olisin kiinnostunut lukemaan sen.
  Joo. Pitää katsoa mitä aineistoa minulla on vielä tuosta koosteesta tallella. Laittelen heti kun ehdin...

  Vielä kommentoisin sitä omaa koostettani... Ideahan minulla olisi se, että lähijunaliikennettä tulisi Tampereen kaupunkiseudun seutuliikenteeseen. Siinä roolissa lähijuna olisi erittäin paikallaan. Esimerkiksi Lempäälän keskustasta matka-aika Tampereelle olisi lähijunalla linja-autoa yli puolet nopeampi. Myös asukaspohja riittäisi tekemään lähijunaliikenteen suhteellisen kannattavaksi - puhumattakaan siitä että kasvua ohjattaisiin radan varteen, mikä varsinkin Lempäälässä onnistuisi hyvinkin luontevasti.

 11. #11

  Liittynyt
  09.04.2006
  Viestejä
  35

  oletus Tampereen lähiliikenne

  Kannattaisiko Tampereella ajaa lähiliikennejunia? Sm1/2-kalustoa voisi siirtä uusien sm5-junien myötä Tampereelle. Siellä ne voisivat korvata Porin veturijunat. Junia voisi mennä kahden tunnin välein Poriin ja Raumalle, tämän johdosta Kokemäelle pääsisi tunnin välein. Toisessa päässä junat voisivat jatkaa Orivedelle ja osa junista Jyväskylään, ehkäpä jopa Lievestuoreelle. Näin kulkisi kaukojunat mukaanlukien Tampereelta Jyväskylään joka tunti juna.
  Junat Helsingistä Tampereelle voisivat jatkaa Nokialle, ja Turun-Tampereen pikajunat voitaisiin korvata sähkömoottorijunilla (aiheesta on kirjoitettu täällä ennenkin), jotka voisivat pysähtyä usein, kulkisivat tunnin välein (samoin kuin Helsingin ja Tampereen väliset lähijunat) ja jatkaisivat Ylöjärvelle.
  Toijala-Tampere välillä voitaisiin pysähtyä ainakin Viialassa, Lempäälässä, Kuljussa sekä Sääksjärvellä (ehkä myös Hollossa). Ylipäätänsä voitaisiin lisätä pysähdyksiä välillä Pori-Jyväskylä (Ulvila, Nakkila, Riste, Kiikka, Äetsä, Siuro, Kalkku, Tesoma, Lielahti, Amuri, Järvensivu, Messsukylä, Vatiala, Kangasala, Ruutana, Suinula, Haviseva, Siitama, Längelmäki, Jämsänkoski, Korpilahti, Muurame, Keljo).
  Kokemäen ja Rauman välillä voitaisiin pysähtyä Kiukaisissa, Panelialla ja Eurajoella sekä Lapijoella.

  MODEDIT/vko: Tämä ja seuraava viesti liitetty uudesta ketjusta. Uusia ketjuja ei tule aloittaa jos samalle aiheelle on jo olemassa ketju, kuten tässä tapauksessa oli.
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 22.04.2006 kello 09:12.

 12. #12

  Liittynyt
  26.07.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  840

  oletus Re: Tampereen lähiliikenne

  Lainaus Alunperin kirjoittanut lamarjam
  Kannattaisiko Tampereella ajaa lähiliikennejunia? Sm1/2-kalustoa voisi siirtä uusien sm5-junien myötä Tampereelle.
  Moneskohan viestiketju tämä on, jossa tätä asiaa käsitellään? VR tuskin antaa juniaan tamperelaisten lähiliikenteeseen (ellei eduskunta pakota) ja VR:n hoitamana liikenne ei käy, sillä kustannukset ovat liian suuret. Kalusto pitää siis hankkia muualta. Olisiko raitiovaunu tässä paras vaihtoehto?

  Lainaus Alunperin kirjoittanut lamarjam
  Junat Helsingistä Tampereelle voisivat jatkaa Nokialle, ja Turun-Tampereen pikajunat voitaisiin korvata sähkömoottorijunilla, jotka jatkaisivat Ylöjärvelle.
  Hieno idea jatkattaa junia Ylöjärvelle ja Nokialle. Hyvällä tuurilla onnistuu, huonolla tuurilla tuo hidastaa junien kierrosaikaa ja vaatii siten lisää kalustoa. Ylöjärvi ja Nokia ovat niin pieniä paikkoja, että pelkästään niiden vuoksi ei junia kannattaisi ajaa. Parasta olisi kai toteuttaa Tampereella vaihtoyhteys Nokian ja Ylöjärven raitiovaunuihin. Eivätkös nykyisin junat Helsingistä jatka matkaansa mm. Ouluun ja Jyväskylään? Ei niitä kannata siirtää Ylöjärvelle ja Nokialle!

  Lainaus Alunperin kirjoittanut lamarjam
  Kokemäen ja Rauman välillä voitaisiin pysähtyä Kiukaisissa, Panelialla ja Eurajoella sekä Lapijoella.
  Onko tuon radan varressa mitään asutusta? Ennenhän matkalla oli pysähdyksiä, mutta onko rataa siirretty? Ajantasalla olevista kartoista olisi hyötyä minullekin...
  Blogi yleisistä saunoista: http://www.saunakulttuuri.com

 13. #13

  Liittynyt
  20.07.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  1394

  oletus Re: Tampereen lähiliikenne

  Lainaus Alunperin kirjoittanut vompatti
  Onko tuon radan varressa mitään asutusta? Ennenhän matkalla oli pysähdyksiä, mutta onko rataa siirretty? Ajantasalla olevista kartoista olisi hyötyä minullekin...
  Tässä osoitteessa on melko ajantasaiset peruskartat koko Suomesta. Voipi olla avuksi, mutta on syytä muistaa, että ne eivät välttämättä ole aivan ajantasaisia, mutta korkeintaan viisi vuotta vanhoja kuitenkin.
  Ville

 14. #14
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3363

  oletus

  Tässä vaiheessa lienee hyvä julkistaa oma visioni Tampereen tulevaisuuden paikallisjunaliikenteestä 2006-2020. Visio on vielä hieman kehitteillä, joten hyviä ideoita saa esittää :P

  Tiivistelmä: visiossani on vuonna 2020 sekä nelireittinen pikaraitiotie (tunneliratikkasuunnitelman mukaan, pysähdysväliä tihennetty), että lähijuna Vammala-Tampere-Orivesi, joista osa tosiaan voisi jatkaa tarvittaessa Poriin, Raumalle ja Jyväskylään -- tosin visiossani en ole sitä maininnut. Lisäksi vielä tunnin vuorovälin R-juna (Hki-Ri-Tpe).

  Lähitulevaisuuden suunnitelmiin sisältyy pysähdyspaikkojen roima, mutta rationaalinen lisääminen Tampere-Haapamäki/Mänttä-kiskobussireitillä sekä Lempäälään Kuljun ja Sääksjärven, mielellään myös Hakkarin ja Rantaperkiön (Tampereella) pysähdykset.

  Seinäjoen suunnan kaukojunille kannattaisi ainakin pika- ja IC-junille lisätä pysähdys Ylöjärvelle. Pysähdys ei lisäisi matka-aikaa kuin muutamalla minuutilla, mutta tarjoisi tuhansille ylöjärveläiselle nopeammat ja vaihdottomat yhteydet sekä Pohjanmaan, Tampereen että Helsingin suuntaan. Samalla Ylöjärven asemanseudun voisi kaavoittaa tehokkaammin asutukselle.

  Amurissa on tilanpuutetta, nykyinen laituri riittää lähinnä lättähatulle tai max. 3-vaunuiselle veturijunalle, eikä radan sijoitus kolmen metrin korkeudessa kahden kadun (Paasikiventie ja Näsijärvenkatu) välissä oikein tarjoa järkeviä tapoja pidentää laituria, saatika lisätä toiselle puolelle omaansa. Pikaraitiotielle tulisi oma seisakkeensa nykyisen Amurin seisakkeen viereen Näsijärvenkadulle.
  Sakari Kestinen

 15. #15

  Liittynyt
  26.07.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  840

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut ultrix
  Visio on vielä hieman kehitteillä, joten hyviä ideoita saa esittää
  Visio on hieno. Esittäisin muutamia kysymyksiä:
  1. Miksi vihreä raitiotielinja päättyy Kalkkuun eikä Nokialle? Eikö Nokialle tarvita niin tiheää vuoroväliä?
  2. Kuinka tiheästi Vammala-Orivesi-juna ajaisi? Miksi vain osa junavuoroista jatkaisi Poriin ja Raumalle? Eikö paras olisi, että tiheällä Porin ja Jyväskylän taajamajunaliikenteellä hoidettaisiin myös Vammala-Orivesi-väli?
  3. Ovatko ylöjärveläiset todella matkustamassa innokkaasti Pohjanmaalle? Nopeilla junilla (200 km/h) voidaan Tampere-Parkano-Seinäjoki väli ajaa tunnissa. Tunnin matka-aika risteysasemien välillä sopii hyvin tasatahtiaikatauluun. Jos Ylöjärven pysähdys hidastaa Pohjanmaan junia liikaa, ei sitä voi toteuttaa. Tosin tämän pohtiminen on turhaa, sillä koko maan kattavaa tasatahtiaikataulua ei kuitenkaan toteuteta ikinä.
  Blogi yleisistä saunoista: http://www.saunakulttuuri.com

Sivu 1 / 16 1234511 ... ViimeisinViimeisin

Vastaavia viestiketjuja

 1. HSL: Lähijunaliikenne on keskeytynyt toistaiseksi
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 14.04.2010, 19:20
 2. Lahden oikoradan lähijunaliikenne
  kirjoittanut tkp foorumissa Junat
  Vastauksia: 8
  Viimeisin viesti: 01.08.2007, 14:47
 3. Joukkoliikenteen tulevaisuus Tampereen seudulla 23.11 klo 17
  kirjoittanut Mikko Laaksonen foorumissa Tampereen paikallisliikenne
  Vastauksia: 8
  Viimeisin viesti: 24.11.2005, 10:16
 4. Tampereen seudun lähijunaliikenne 1980-luvulla
  kirjoittanut vompatti foorumissa Junat
  Vastauksia: 2
  Viimeisin viesti: 31.10.2005, 21:42
 5. Pietarin lähijunaliikenne
  kirjoittanut TEP70 foorumissa Junat
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 31.10.2005, 08:56

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •