Kuggom-Röjsjö rata

Aina kun avaan tuon linkin, saan erilaisia kauniita naisia ruutuuni! Lisää tällaisia linkkejä! :)
 
Kyseessä lienee vuosina 1902 - 1916 toimineen Röjsjö Ab:n turverata, joka liittyi Kuggomissa Loviisan rataan. Radalla oli yksi veturi ja jonkin verran omia tavaravaunuja, joiden lisäksi käytettiin LWR:n vaunuja. Lähdeaineiston mukaan rata purettiin yhtiön toiminnan loppumisen jälkeen, joten onkohan kartta enää tuolloin ollut ajan tasalla?

Lähde: Hannu Rasehorn: Loviisan - Vesijärven rautatie. Lahti 1991.
 
Resiinassa 2/1985 haastateltu paikkakuntalainen toteaa radan rakennetun 1920 luvulla ja sillä ajaneen veturien 10 ja joskus 1. Hän toteaa radan puretun joskus sota-aikana. Toinen haastateltava toteaa venäläisten purkaneen radan 1914 linnoitustarpeisiin Helsinkiin. Hän vieläpä toteaa nähneensä veturin Leppävaarassa (varmaankin Pitäjänmäellä) myöhemmin.

Olisiko siis rataa liikennöity omalla veturillaan 1914-1916 saakka, sitten venäläisten toimesta purettu ja taas 20-luvulla rakennettu uudelleen vanhalle linjalleen alettu liikennöidä LWR:n vetureilla.
 
Lähde: Hannu Rasehorn: Loviisan - Vesijärven rautatie. Lahti 1991.
Harmi vain että Rasehornin kirja lienee melko huono lähdeteos. Sitä vikaa on myös saman kirjailijan Pietarin radan kirjassa, jossa ei mm. löydy edes mainitun radan valmistusvuotta!

Kapeat kiskot -kirja ja Resiinan artikkelit antavat enemmän...
 
Takaisin
Ylös