Sivu 1 / 4 1234 ViimeisinViimeisin
Näytetään tulokset 1-15/47

Viestiketju: Rataosuuksia ollaan taas lakkauttamassa

 1. #1

  Liittynyt
  05.07.2005
  Viestejä
  576

  oletus Rataosuuksia ollaan taas lakkauttamassa

  Vajaata 300:aa kilometriä rautateitä uhkaa lopettaminen. Lakkauttamisuhan alla olevista rataosuuksista vain Lieksan ja Nurmeksen välillä on matkustajaliikennettä.
  Muilla osuuksilla kuljetetaan tavaraa, etupäässä metsäteollisuuden raaka-aineita ja tuotteita. Suomalaiset metsäyhtiöt ovatkin Ratahallintokeskuksen liikennejohtaja Anne Herneojan mukaan huolissaan lakkauttamisuhasta, koska se saattaa heikentää Suomen metsäteollisuuden kansainvälistä kilpailukykyä.

  Ratahallintokeskuksen mukaan nykyinen rahoitus ei riitä pitämään ratoja yllä, kun varoja ei tahdo olla vilkasliikenteistenkään rataosuuksien kunnostuksiin.

  Lakkautettaviksi ehdotetut rataosuudet sijaitsevat ympäri Suomea. Lakkautamisten lisäksi Ratahallintokeskus ehdottaa, että Otanmäen ja Murtomäen välinen rata Kajaanin eteläpuolella luovutetaan juna- ja raidekalustoa valmistavan Talgon yksityiskäyttöön.
  Ratahallintokeskus on lähettänyt vähäliikenteisiä ratoja koskevan selvityksensä lausuntokierrokselle. Se tekee esityksensä jatkotoimenpiteistä liikenneministeriölle aikaisintaan lokakuussa. (STT)

 2. #2
  JE
  JE ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  29.06.2005
  Viestejä
  1224

  oletus

  Ratahallintokeskuksen sivujen mukaan tilanne ei enää vaikuta ollenkaan näin huonolta.

  Vähäliikenteisten ratojen selvitys lausuntokierrokselle

  Suurimmalle osalle radoista esitetään siis lopulta kaikesta huolimatta kunnostusta.

  Lakkautus on luvassa osuuksille

  Isokylä-Kelloselkä
  Kiukainen-Kauttua
  Parkano-Kihniö (samalla purku)
  Parkano-Niinisalo (samalla purku).

  Purettaviksi ovat menossa myös Äkäsjoen/Rautuvaaran ja Säynätsalon jo lakkautetut radat.

  Sanoisin, että huonomminkin olisi voinut käydä. Lakkautukset rajoittuvat muutamaan rataosuuteen, useissa muissa maissa huomattavasti laajempiakin kokonaisuuksia on purettu ja suljettu.
  terveisin
  JE

 3. #3
  JudgeT avatar
  Liittynyt
  30.06.2005
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  144

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut JE
  Ratahallintokeskuksen sivujen mukaan tilanne ei enää vaikuta ollenkaan näin huonolta.

  Vähäliikenteisten ratojen selvitys lausuntokierrokselle

  Suurimmalle osalle radoista esitetään siis lopulta kaikesta huolimatta kunnostusta.
  Niinpä. Lisäksi - kuten tiedotteestakin nähdään - suurelle osalle näistä rataosista ja etenkin ratakilometreistä olisi tulossa tason parannus.

  Raportin keskeiset taulukot ja toimenpide-ehdotukset lienevät sivuilla 20-24 ja 30-38. Sivulla 12 taas on esitetty selvitystyön eteneminen.
  "Käymälää kyttää ain' junan kissa" -tuntematon

 4. #4
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  2789

  oletus Keskustelu henkilöliikenteestä vähäliikenteisillä radoilla

  Avasin keskustelun henkilöliikenteestä vähäliikenteisillä radoilla, linkki:

  http://jlf.fi/f19/171-henkiloliikenn...oille-ideoita/
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 29.04.2006 kello 18:19.

 5. #5
  JE
  JE ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  29.06.2005
  Viestejä
  1224

  oletus

  Ilmeisesti rataosuus Isokylästä (Kemijärvellä) Kelloselkään (Sallassa) menettää kaiken liikenteensä jo helmikuussa. Näin Lapin Radion uutinen aiheesta.

  Akuutiksi syyksi ilmaantui kuljetusten kustannustaso. Näin poliittista kädenvääntöä radan säilyttämisestä ei edes tarvittu, koska radalta katoaa liikenne ennen päätösten tekoa. Liikenteen loppuminen ei ilmeisesti ainakaan aivan välittömästi johda muodolliseen lakkautuspäätökseen.

  Uutisessa viitataan myös Rovaniemi-Kemijärvi -yhteyden uhanalaisuuteen. Tämä on mahdollisesti kuitenkin väärinkäsitys - vaikka makuujunaliikenne Kemijärvelle lakkaa syyskuussa, ainakin jonkinlainen henkilöjunayhteys säilynee. Myös tavaraa on lähtenyt Kemijärveltä suurempia määriä kuin Kelloselästä.
  terveisin
  JE

 6. #6

  Liittynyt
  08.11.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  399

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut JE
  Myös tavaraa on lähtenyt Kemijärveltä suurempia määriä kuin Kelloselästä.
  Kuuntelin itse eilen tuota Lapin radion lähetystä Kolarin asemalla. Siinä kerrottiin Sallasta kulkevan huomattavasti vähemmän tavaraa kuin Kemijärveltä. Toimintoja on tarkoitus keskittää Lapissa kolmeen terminaaliin eli Kemijärvelle, Rovaniemelle ja Kolariin.

 7. #7
  JE
  JE ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  29.06.2005
  Viestejä
  1224

  oletus

  Tarkoittaako tämä myös pienempien asemien (Misi, Vaarala, Koivu...) tavaratoimintojen katoamista?
  terveisin
  JE

 8. #8

  Liittynyt
  30.11.2005
  Viestejä
  30

  oletus

  Kemijärvi-Salla radan kohtalon näyttää tällä erää sinetöivän VR itse. Oliskohan RHK ja VR yhteistuumin päättäneet hinnan korotuksista. Kun RHK ei meinaa saada lopetettua kyseistä rataosaa niin nyt voidaan todeta, että eihän radalla ole liikennettäkään. Joten kiskot voi kerätä pois!
  Vaikka VR:n edustajat syksyllä korostivat myös ns. vähäliikenteisten ratojen olevan heille tärkeitä. Mutta puolessa vuodessa tilanne näyttää muuttuneen!

  Onneksi kilpailu avautuu pian tavaraliikenteessä rataverkolla se tuo toivottavasti VR:n alati kasvaviin hintoihin muutosta kilpailijoiden toimesta. Oikeastaan on kilpailijoiden kannalta hyvä, että VR nostaisi rahti hintoja rajusti. Ei ole sitten epäilystäkään kuka kilpailussa pärjää! Ellei sitten VR herää ja ala polkemaan hintoja. Todelliset kustannukset eivät nouse yhtäkkiä useita kymmeniä prosentteja josta Lapin Kansa jutussaan mainitsee.

 9. #9
  JE
  JE ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  29.06.2005
  Viestejä
  1224

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Dr16
  Todelliset kustannukset eivä nouse yhtäkkiä useita kymmeniä prosentteja josta Lapin Kansa jutussaan mainitsee.
  Eivät nousekaan, per juna. Mutta per kuljetettu tonni nousevat kyllä, jos tavaramäärä pienenee ratkaisevasti. VR saa yhtiöitettynä yrityksenä tietysti itse päättää hintansa. Sen tulisi silti ajatella omaakin etuaan ja havaita, että rautatiekuljetusten edistäminen on sen etu enemmän kuin mikään muu.
  terveisin
  JE

 10. #10

  Liittynyt
  30.11.2005
  Viestejä
  30

  oletus

  Nyt on puhuttu lehdissä Sallan radan puunkuljetusten loppumisesta. Eipä ihme jos hinnan korotukset ovat 80% suuruisia. Mikseiköhän VR korota hintoja vaikkapa Etelä-Suomessa esim Jämsänkoski-Rauma tuotejunissa samalla 80 % :lla. Voi olla, että kumipyörät korvaisi junat nopeasti..

  Mutta näinhän se toimii kun Kemijärvi-Salla rataa saada muuten loppumaan niin hinnoitellaan rahdit ulos niin johan alkaa liikenne vähenemään. Olen täysin varma siitä, että jos kuljetukset olisivat kilpailutettu, niin kiskoilla ne pölkyt vietäisiin edelleen, mutta operaattori vaihtuisi!

 11. #11

  Liittynyt
  16.12.2005
  Viestejä
  975

  oletus

  Tänään keskiviikkona 22.2. YLE TV1:ssä kello 21.10 A-Talkissa aiheena Itä-Lapin junaliikenne.

  Iltapäivällä kello 13.45 mielenosoitus eduskuntatalon edessä.

 12. #12

  Liittynyt
  30.11.2005
  Viestejä
  30

  oletus

  Itä-Lapin yöjunaliikenteen lopettamiseen ei voi olla syynä se, että uusia makuuvaunuja ei voi käyttää sähköistämättömillä rataosilla. Se on totta, että uudet vaunut tarvitsevat sähköä, jota ei tavallisista Dv12-tyyppisistä vetureista ole saatavilla.

  Mutta VR:llä on Dr16-tyyppisiä vetureita joista saa virtaa noihin makuuvaunuihin sekä InterCity-vaunuihin. Samoin löytyy erillisiä aggregaattivaunuja joista virtaa on saatavilla. Vaunuja ei toki ole kuin 5 kpl, mutta kuitenkin. Eli jos todella halutaan niin Dr16-tyyppinen veturi voidaan kyseiselle rataosalle sijoittaa, mutta se on enemmänkin halusta kiinni. Toki saattaa huollon ja veturikierron kannalta olla vaikeaa veturin sijoittaminen Kemijärvelle, mutta Oulu-Rovaniemi/Kemijärvi välillä liikennöi nytkin dieselvetoisia tavarajunia joissa Dr16-veturit voitaisiin vaihtaa huoltoon jne. Dielselvetoiset tavarajunat jatkavat liikennöintiä niin kauan kuin teollisuuden tavarankuljetuksia Lapin aluella tarvitaan.

  Eli mahdollisuuksia yöjunaliikenteen jatkamiseen uudella vaunukalustolla Kemijärvelle asti on jos niin halutaan!

 13. #13
  OV
  OV ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  10.02.2006
  Viestejä
  9

  oletus

  Aggregaattivaunuja on vain neljä ja nekin likemmäs 40-vuotiaita.

 14. #14
  JE
  JE ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  29.06.2005
  Viestejä
  1224

  oletus

  Ongelmana saattaa olla sekin, jos rata ei ole yhteenhitsattua Kemijärvelle asti, eikä kiskonpätkiä ole liitetty toisiinsa sähköäjohtavasti. Aggregaatinkin antamakin virta tarvitsee nimittäin maadoituksen. Tästä on mm. vaunut.org-sivustolla ollut keskustelua.

  Muut kuin tähän ongelmaan perustuvat "vain sähköradalla" -perustelut tuntuvat oudoilta. Kemijärvelle asti makuuvaunuja on tähän astikin ollut vain 2-3. Dr16 puolestaan on vetänyt huomattavasti pidempiä IC-junia ilman aggregaattia, mm. sähkön ollessa siltatöiden (Suinula?) takia poikki Tampere-Jyväskylä -osuudella. Lisäksi tulevaisuudessakin on tarkoitus ajaa IC-kalustolla Vaasaan (Dv12-veturilla) ja Pietariin (venäläisillä sähkövetureilla), joten aggregaattivaunujen tarve ei ole päättymässä. Ehkä niihin jopa kannattaisi investoida.

  Lisäksi ympäri maailmaa tunnetaan ratkaisuja, joissa makuujuna jatkaa matkaansa makuuvaunujen määräasemalta pidemmälle pelkkänä päivävaunujunana. Matkatavarat pysyisivät samassa vaunussa (tarvittaessa) ja luulisi saman junan sisällä vaununvaihdon olevan tarpeen tullen helpompaa kuin vaihdon junasta toiseen. Silti ei ole tämäkään vaihtoehto tainnut ainakaan julkisuudessa esiintyä. Oletan ettei vaihtoehto ole mahdoton, ellei VR välttämättä tahdo junaan myös kaksikerroksiset päivävaunut.
  terveisin
  JE

 15. #15

  Liittynyt
  16.12.2005
  Viestejä
  975

  oletus

  Aggregaattivaunujen rakentaminen ei ollut mikään ongelma silloin kun niitä tarvittiin Intercity-juniin. Käyttö onnistuu Vaasankin radalla, kun juna on Intercity. Nyt kun niitä tarvitaan johonkin ei-toivottuun junaan, se ei onnistu millään.

  Miten VR aikoo tulevaisuudessa hoitaa Kolarin liikenteen, jos Dr16:n käyttö ei käy eikä aggregaatteja mitenkään voi käyttää? Siniset makuuvaunuthan ovat kelvotonta romua, joista pitää hankkiutua eroon. Jäljelle jää valkoisia, joita "ei voi" käyttää sähköistämättömillä radoilla.

  Kemijärvi-logiikalla VR lopettaa myös Kolarin liikenteen, jollei valtio veronmaksajineen riennä apuun syöttämään seteleitä sähköistykseen tai liikennetukeen.

Sivu 1 / 4 1234 ViimeisinViimeisin

Vastaavia viestiketjuja

 1. HSL: Junaliikenne käynnistyi taas
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 07.07.2010, 15:40
 2. Missä ollaan?
  kirjoittanut Count foorumissa Kuvat
  Vastauksia: 5
  Viimeisin viesti: 03.05.2010, 22:42
 3. HKL: Kaupunkipyörät tulevat taas
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 11.05.2009, 15:00
 4. Volvoa ollaan myymässä kiinalaisille
  kirjoittanut jtm foorumissa Muuta busseista
  Vastauksia: 1
  Viimeisin viesti: 05.02.2009, 18:01
 5. Ja taas yöjunista
  kirjoittanut M62 foorumissa Junat
  Vastauksia: 18
  Viimeisin viesti: 27.06.2006, 21:13

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •