Lainaus Alunperin kirjoittanut Compact Näytä viesti
Olisit varmaankin tyytyväinen VR Osakeyhtiön toimintaan vasta sitten kun sen tekemisiä ohjattaisiin maallikkolautakuntatyöskentelyn kautta.
Onhan VR-yhtymällä poliittinen hallintoneuvosto. Mutta se ei tee yhtymän toiminnasta avointa. Omistajaa edustanut ministeriökään ei saa tietää yhtiöstä kuin tilintarkastajien kautta. Mitä on tarpeen peitellä tällä tavoin?

Olisin VR-yhtymän toimintaan tyytyväinen, jos se toimisi laillisen monopoliasemansa edellyttämällä tavalla eikä olisi olevinaan markkinvetoinen osakeyhtiö, joka ei monopoliaseman vuoksi voi olla markkinavetoinen.

Hallinto- tai organisaatiomuoto sinänsä ei ole ratkaisevaa, vaan se, miten organisaatio haluaa toimia ja mitkä ovat sen päämäärät. Henkilöjunaliikenteen monopolin lailla saanut organisaatio ei ole ansainnut monopolia voiton maksimoimiseksi vaan hoitaakseen julkisen palvelun velvoitetta, jota eivät voittoa tavoittelevat yhtiön väittämän mukaan hoida. VR Oy on itse sanonut, että sen tehtävä on (Osakeyhtiölain mukaan) tuottaa voittoa, ei hoitaa julkista palvelua. Silloin se ei tarvitse monopolia.

Antero