Z-junan aikataulut

Liittynyt
16 Kesäkuu 2006
Viestit
359
Zetaa ajetaan sm4 kalustolla, jonka maksiminopeus on 160 km/h, nopeaa kyytiä siis. Helsinki --> Lahti kestää tasan 60 min, mutta Lahti --> Helsinki 64 min, mistä tämä johtuu??

Pelivaraa pitää olla, mutta luulisi sen olevan sama molempiin suuntiin. Lahdesta Helsinkiin pysyy aikataulussa nopeudella 120 km/h, onko tämä sitten matkustajista kivaa kun moottoritiellä autot pyyhältävät ohi. Jotkut tosin ajavat 160 km/h, mutta sitten ollaankin Mäntsälässä ja Haarajoella minuuttitolkulla paikallaan.

Kerava-Pasila välilläkin on pari minuuttia pelivaraa, mutta sen ymmärtää kun muuhun liikenteeseen mahtuminen voi hidastaa matkaa. Oikoradalla sen sijaan on tilaa.
 
Tutkimatta tarkemmin Z-junien minuuttiaikatauluja voi todeta, että aikataulut perustuvat suurelta osin vaihtoyhteyksiin muiden junien kanssa sekä erityisesti pääradan osalta radan vapaisiin kapasiteettirakoihin. Ehkä Z-junien aikatauluissa on ajateltu sitäkin, että ongelmatilanteissa junarunko voidaan korvata Sm1/2-junalla ilman suuria häiriöitä. Näinhän on jo tapahtunutkin.

Antero
 
Takaisin
Ylös