VR:n henkilöliikenteen strategia

Matkaan-lehtimäisestä vastauksestasi käy ilmi olennainen: Venäjän-junan vaunusto on riippuvainen siitä, mitä sattuu kotimaan junista liikenemään. Tiettävästihän vaunutehtaat valmistavat tilauksesta vaunuja, jos niistä on pulaa, ja sellaisia myös VR:n toimesta on tilattu liikenteeseen, joka on kiinnostanut Venäjän-yhteyttä enemmän.

Käyttölupaankaan on turha vedota, sillä se on saatava kaikelle kalustolle, oli se sitten minkä väristä ja ikäistä tahansa.
Pulaa? Millä perusteella siniset vaunut olivat liian huonoja Sibeliukseen aikana, jona niitä käytettiin? Ja mikä on se peruste, miksi samat vaunut, jotka kotimaan liikenteeseen kelpaavat hyvin, eivät olisi kelvanneet Venäjän-junaan?

Käyttölupaan on erittäin perusteltua vedota. Käyttöluvan saaminen IC-vaunuille Venäjältä oli pitkällinen ja haastava kuukausien prosessi, jonka kuluessa vaunuja oli koeajossa Shtsherbinkan koeradalla Moskovassa. VR ei ole sellainen tehoton koneisto, jolla on varaa laittaa parasta kalustoaan harva se vuosi pitkällisiin koeajoihin maan rajojen ulkopuolelle.
 
Itse olen matkustanut useita kertoja Sibeliuksessa niin, että joko oma matkaseura tai muut matkustajat (kummassakin tapauksessa tavallisia ihmisiä) ovat ihmetelleet, miksi suomalainen operaattori liikennöi väliä kotimaanreiteiltä yli jääneellä, osin nuhruisella kalustolla. Tarvetta parempaan siis on, toisin kuin annat nyt ymmärtää.
Nythän kalustoa on ymmärtääkseni vaihdettu uudempaan. Odotetaan nyt ensin pari vuotta kunnes Karelian Trains on saanut uudet junansa liikenteeseen.

Lisäksi ei ole mitään DDR:n tai Kekkosen ajan haikailua odottaa, että kun Suomen vieressä on yksi suurvalta, jonka toiseksi suurimmassa kaupungissa jo yksistään on enemmän asukkaita kuin koko Suomessa ja talouskasvu on tunnettua tasoa, myös liikenteeseen panostettaisiin.
DDR:n ja Kekkosen aikojen jälkeen ei viisuminsaanti Venäjälle ole helpottunut yhtään, että se tekisi siitä houkuttelevan matkakohteen suurille massoille. Pietarin asukasluku ei kyllä ylitä Suomen, reilu milli jää puuttumaan. Leningradin kuvernementti ehkä nippa nappa yltää Suomen asukasluvun tasolle, mutta siihen kuuluu jo sitten koko Inkerinmaa ja eteläinen Karjala koko Laatokkaa myöten. Eikä niillekään alueille viisumin saanti ole yhtän helpompaa kuin Kekkosen aikaan. Jos venäläisiä taas halajaa enemmän Suomeen, niin ainahan he voivat tulla omilla junillaan,ja niinhän ne vissiin tulevat.

t. Rainer
 
Jos venäläisiä taas halajaa enemmän Suomeen, niin ainahan he voivat tulla omilla junillaan,ja niinhän ne vissiin tulevat.
Niin kuin tulevat omilla rekoillaankin. Ja taidamme olla kaikki kamalan tyytyväisiä siitä, ettei meidän tarvitse omia hienoja rekkojamme pilata Venäjän liikenteessä? Emmekä edes joudu myymään niihin Suomessa verotettua naftaa.

VR Oy:kin voisi vaatia Eduskuntaa säätämään lain, jonka mukaan sen ei enää tarvitse hoitaa Venäjän transitoliikennettä Suomen satamiin. Pääsisi eroon niistäkin rahtituloista, kun venäläiset vetäisivät likaiset junansa omilla vetureillaan ja miehistöillään satamiin asti.

Ja seuraavaksi voisi järjestää satamien luovuttamisen venäläisille sijoittajille, ettei tarvi suomalaisten kerätä satamamaksuja. Joko rahti muuten kulkee venäläisillä laivoilla, ettei hienoja suomalaislaivoja tarvitse moiseen tuhlata?

Karelian trains on onneksi aivan toisenlaista henkilöliikenteen strategiaa.

Antero
 
Millä perusteella siniset vaunut olivat liian huonoja Sibeliukseen aikana, jona niitä käytettiin?
Minulle tästä on turha inttää. Sinun pitää kysyä asiaa VR:ltä, joka investoi kyseisenä aikana näyttävästi InterCity-kalustoon kotimaanliikenteessä, mutta ajoi ulkomaanliikennettä pikajunaliikenteestä vapautuneella kalustolla. Jos ei tässä valinnassa sinusta ole mitään viestiä, en voi mitään.

Olen myös täysin eri mieltä siitä, että Venäjän-junat olisivat mitä tahansa junia, joita voi ajaa samalla kalustolla kuin Haapamäeltä Pihlajavedelle. Sibelius-juna on aivan samanlainen Suomen käyntikortti kuin on Helsinki-Vantaan korkeatasoinen ulkomaanterminaali, jonka korkeatasoisuutta ei kukaan kyseenalaista. Kaikkialla maailmassa kansainvälisillä junilla on erityismerkityksiä, eikä vähiten Suomen ja Venäjän välisillä. Matkassa Suomen ja Venäjän välillä ei ole kyse vain ihmisten siirtämisestä, vaan myös kulttuurista.

VR ei ole sellainen tehoton koneisto, jolla on varaa laittaa parasta kalustoaan harva se vuosi pitkällisiin koeajoihin maan rajojen ulkopuolelle.
Tällä tehokkaalla yhtiöllä on kuitenkin ollut vuosikymmenet varaa olla hankkimatta tarkoituksenmukaista kalustoa maakuntien paikallisjunaliikenteeseen ja varaa olla hankkimatta ohjausvaunuja, joilla säästettäisiin huomattava määrä kallista veturikalustoa. Tässä tulvivassa tehokkuusilmapiirissä muutamalla Venäjällä käyvällä vaunulla ei liene mitään merkitystä.

Tästä keskustelusta tulee läheisesti mieleen eräs suomalainen hampurilaisketju, joka lähti Pietarin pääkadulta ovet paukkuen, kun kaikki oli niin vaikeaa: ei saanut raaka-aineita, ei henkilökuntaa. Kun liiketila vapautui, sinne perustettiin saman tien yksi Venäjän menestyvimmistä McDonaldseista.
 
Sinun pitää kysyä asiaa VR:ltä, joka investoi kyseisenä aikana näyttävästi InterCity-kalustoon kotimaanliikenteessä, mutta ajoi ulkomaanliikennettä pikajunaliikenteestä vapautuneella kalustolla. Jos ei tässä valinnassa sinusta ole mitään viestiä, en voi mitään.

Ylivoimainen enemmistö kotimaan kaukoliikenteestä ajettiin sinisillä vaunuilla siihen aikaan, kun Sibelius asetettiin kulkuun.

Kannattaa myös muistaa, että ensimmäiset sn160-radat olivat Helsingistä Turun, Tampereen, Seinäjoen ja Jyväskylän suuntiin. Siksi on vain luonnollista, että kaksikerroksistenkin IC-vaunujen tultua uudempi kalusto liikennöi pääasiassa Länsi-Suomen reiteillä, koska siellä niiden ominaisuuksista saatiin enemmän irti.

Tällä tehokkaalla yhtiöllä on kuitenkin ollut vuosikymmenet varaa olla hankkimatta tarkoituksenmukaista kalustoa maakuntien paikallisjunaliikenteeseen ja varaa olla hankkimatta ohjausvaunuja, joilla säästettäisiin huomattava määrä kallista veturikalustoa.

Liikennöitsijän ei luonnollisestikaan kannata hankkia 30 vuoden käyttöiän omaavaa kalustoa paikallisliikenteeseen, jos liikenteen rahoituksen jatkuvuus turvataan korkeintaan parin vuoden ajaksi.

Ohjausvaunuja VR hankki jo vuosia sitten Pendolinojen muodossa. Se on sitten toinen tarina, miksi Pendolinoja ostettiin vähemmän kuin alun perin oli tarkoitus ja miksi Pendolinoja on sittemmin käytetty alkuperäisten suunnitelmien vastaisesti pitkillä reiteillä Helsingistä Ouluun ja Kajaaniin eikä niinkään lyhyillä reiteillä Turkuun, Tampereelle ja Jyväskylään.
 
Parhainpäin kääntelysi lähentelee taidetta. Aina löytyy joku laskutapa, jolla voi osoittaa asioiden tapahtuneen aivan oikein. Kuten:

Ylivoimainen enemmistö kotimaan kaukoliikenteestä ajettiin sinisillä vaunuilla siihen aikaan, kun Sibelius asetettiin kulkuun.
Kun tässä keskustelussa on ollut kysymys strategiasta ja sen toteuttamisesta panostamalla johonkin (InterCity) ja olemalla panostamatta johonkin (Venäjä), sinä kaivat tällaisen laskutoimituksen, jolla todistetaan, kuinka sinisiä vaunuja on ollut eniten liikenteessä, millä asialla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mihin on investoitu ja mitä on haluttu kehittää eniten.

Yhtä älytöntä kuin arvioida Venäjän junatarjontaa laskemalla itään ajettuja vaunuja eikä junia.

Kannattaa myös muistaa, että ensimmäiset sn160-radat olivat Helsingistä Turun, Tampereen, Seinäjoen ja Jyväskylän suuntiin. Siksi on vain luonnollista, että kaksikerroksistenkin IC-vaunujen tultua uudempi kalusto liikennöi pääasiassa Länsi-Suomen reiteillä
Tässä maassa on ollut vain yksi operaattori, ja ratoja on kehitetty sen halujen mukaisesti. Kun on haluttu kehittää liikennettä ensisijaisesti Länsi-Suomessa, on ratojakin kehitetty ensisijaisesti Länsi-Suomessa.

Mutta sinulle se on todiste siitä, ettei itään voitu panostaa.

Liikennöitsijän ei luonnollisestikaan kannata hankkia 30 vuoden käyttöiän omaavaa kalustoa paikallisliikenteeseen, jos liikenteen rahoituksen jatkuvuus turvataan korkeintaan parin vuoden ajaksi.
Liikennöitsijälle itselleenkin olisi tullut halvemmaksi ostaa 80-luvulla tarvittava määrä kalustoa Lättähattujen tilalle, eikä ajaa junia tehottomasti veturijunina ja siten liiallisella henkilökunnalla.

Tämä virhe on maksatettu kuvaamallasi tavalla veronmaksajilla pitämällä ostoliikenteen hinnat korkeina.

Ohjausvaunuja VR hankki jo vuosia sitten Pendolinojen muodossa.
Kuten itsekin toki tiedät, ohjausvaunu ja moottorijuna ovat kaksi eri asiaa, eikä kalliisti varustellun moottorijunan ostaminen tuota samoja säästöjä kuin tavallisten vaunujen varustaminen ohjaustekniikalla.

Antaa olla.
 
Kun tässä keskustelussa on ollut kysymys strategiasta ja sen toteuttamisesta panostamalla johonkin (InterCity) ja olemalla panostamatta johonkin (Venäjä), sinä kaivat tällaisen laskutoimituksen, jolla todistetaan, kuinka sinisiä vaunuja on ollut eniten liikenteessä, millä asialla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mihin on investoitu ja mitä on haluttu kehittää eniten.

On selvää, ettei idän matkustajaliikenne ole ollut VR:lle tärkein kehittämiskohde. En minä sitä ole kiistänyt. Esitin edellä itse pari esimerkkiä 60-luvun alusta, miten VR käytti idän pikajunassa suunnilleen vanhinta vetokalustoa, jota ko. tarkoitukseen saattoi löytää.

Kuitenkin idän matkustajaliikenteen volyymit olivat 60-luvulla olemattomia ja Sibeliuksenkin matkustajamäärä taisi alkuaikoina olla keskimäärin puolen bussilastillisen luokkaa, jos oikein muistan. Olen siis sillä kannalla, että idän liikenteessä käytetty kalusto on ollut vanhahtavuudestaan huolimatta tarkoituksenmukaista kysyntään suhteutettuna.

Tässä maassa on ollut vain yksi operaattori, ja ratoja on kehitetty sen halujen mukaisesti. Kun on haluttu kehittää liikennettä ensisijaisesti Länsi-Suomessa, on ratojakin kehitetty ensisijaisesti Länsi-Suomessa.

Juurihan Lahteen on valmistunut uusi oikorata. Mielestäni se on varsin merkittävä investointi Itä-Suomen liikenteeseen. Ehkä 90-luvun aikana Itä-Suomen ratoihin investoitiin turhan vähän mutta epäilemättä tähän vaikutti silloinen epävarmuus Lahden oikoradan toteutumisesta.

Liikennöitsijälle itselleenkin olisi tullut halvemmaksi ostaa 80-luvulla tarvittava määrä kalustoa Lättähattujen tilalle, eikä ajaa junia tehottomasti veturijunina ja siten liiallisella henkilökunnalla.

Varmasti olisi tullut halvemmaksi mutta sitähän ei Lättähattujen poistuessa 1988 voitu tietää, ettei suuria lakkautuksia ole enää tulossa vaan matkustajaliikenteen rataverkko säilyy paria poikkeusta (Turku-Uusikaupunki, Nurmes-Kontiomäki) lukuunottamatta ennallaan seuraavat 20 vuotta.

Olisi siis pitänyt laatia jo 80-luvun aikana ohjelma, jossa sitoudutaan säilyttämään henkilöliikenne tietyillä vähäliikenteisillä radoilla. Näin olisi voitu ostaa tarkoituksenmukaista kalustoakin.

Mielestäni tässä asiassa pääasiallinen vastuu on eduskunnalla, koska se päätti niin paikallisliikenteen lakkautuksista, tappiollisen junaliikenteen rahoituksesta kuin uuden kaluston tilaamisestakin. VR on syyllinen siinä tapauksessa, jos se ei ole edes esittänyt uusien kiskobussien tilaamista ja on näin salannut edullisimman tavan hoitaa paikallisliikennettä. Koska en ole istunut niissä kokouksissa, joissa asioista on päätetty niin en voi tietää onko kiskobussikysymys ollut esillä. Sen kuitenkin tiedän, että julkisuudessa uusista kiskobusseista on keskusteltu, joten kumma on, jos aihetta ei ole koskaan käsitelty kulisseissa.

Kuten itsekin toki tiedät, ohjausvaunu ja moottorijuna ovat kaksi eri asiaa, eikä kalliisti varustellun moottorijunan ostaminen tuota samoja säästöjä kuin tavallisten vaunujen varustaminen ohjaustekniikalla.

90-luvun alussa oli tarkoituksena, että Pendolinoja hankitaan nykyistä enemmän ja niillä ajetaan vain Seinäjoki-Joensuun -linjan eteläpuolella. Näin ne olisivat hoitaneet suuren osan liikenteestä, johon nyt haikaillaan ohjausvaunuja.

Toisaalta 90-luvun alkupuolella VR:n perusveturina oli Sr1, jonka tekniikka tiettävästi tukee heikosti ohjausvaunujen käyttöä. Tässä mielessä ohjausvaunut ovat siis tulleet realistiseksi vaihtoehdoksi vasta syksyllä 1999, kun päätettiin Sr2-vetureiden jatkohankinnoista. Silloin selvisi, että Sr2-sarjaa tulee liikennöimään rataverkolla merkittävä määrä. Tämä oli liian myöhään, jotta ohjausvaunut olisivat ehtineet mukaan niihin kalustohankintojen linjanvetoihin, joita 90-luvulla tehtiin.
 
Viimeksi muokattu:
Olisi siis pitänyt laatia jo 80-luvun aikana ohjelma, jossa sitoudutaan säilyttämään henkilöliikenne tietyillä vähäliikenteisillä radoilla. Näin olisi voitu ostaa tarkoituksenmukaista kalustoakin.

Mielestäni tässä asiassa pääasiallinen vastuu on eduskunnalla, koska se päätti niin paikallisliikenteen lakkautuksista, tappiollisen junaliikenteen rahoituksesta kuin uuden kaluston tilaamisestakin. VR on syyllinen siinä tapauksessa, jos se ei ole edes esittänyt uusien kiskobussien tilaamista ja on näin salannut edullisimman tavan hoitaa paikallisliikennettä. Koska en ole istunut niissä kokouksissa, joissa asioista on päätetty niin en voi tietää onko kiskobussikysymys ollut esillä. Sen kuitenkin tiedän, että julkisuudessa uusista kiskobusseista on keskusteltu, joten kumma on, jos aihetta ei ole koskaan käsitelty kulisseissa.

90-luvun alussa oli tarkoituksena, että Pendolinoja hankitaan nykyistä enemmän ja niillä ajetaan vain Seinäjoki-Joensuun -linjan eteläpuolella. Näin ne olisivat hoitaneet suuren osan liikenteestä, johon nyt haikaillaan ohjausvaunuja.

Toisaalta 90-luvun alkupuolella VR:n perusveturina oli Sr1, jonka tekniikka tiettävästi tukee heikosti ohjausvaunujen käyttöä. Tässä mielessä ohjausvaunut ovat siis tulleet realistiseksi vaihtoehdoksi vasta syksyllä 1999, kun päätettiin Sr2-vetureiden jatkohankinnoista. Silloin selvisi, että Sr2-sarjaa tulee liikennöimään rataverkolla merkittävä määrä. Tämä oli liian myöhään, jotta ohjausvaunut olisivat ehtineet mukaan niihin kalustohankintojen linjanvetoihin, joita 90-luvulla tehtiin.
Eli Valtionrautateillä ja sen seuraajalla, VR Osakeyhtiöllä on ollut strategia aivan hukassa. VR olisi halutessaan voinut tehdä strategian paikallisjunaliikenteen kehittämisestä ja toteuttaa strategiansa kaukoliikenteestä (pendolinojen luonne). Jos Sr2-vetureita tilattiin lisää vasta sen jälkeen kun Ed*-vaunut oli jo tilattu, on pallo ollut aika lailla hukassa.

Tunteekohan VR:n johto tasapainotetun mittariston (Balanced scorecard) käsitettä?
 
VR olisi halutessaan voinut tehdä strategian paikallisjunaliikenteen kehittämisestä

Ei tuollaista strategiaa olisi voitu toteuttaa ilman eduskunnan suostumusta ja rahoitusta.

ja toteuttaa strategiansa kaukoliikenteestä (pendolinojen luonne).

Tätä on toteutettukin joskaan Pendolino ei tainnut aivan lunastaa niitä odotuksia ja toiveita, joita siihen 90-luvun alkupuolella asetettiin.

Jos Sr2-vetureita tilattiin lisää vasta sen jälkeen kun Ed*-vaunut oli jo tilattu, on pallo ollut aika lailla hukassa.

Sr2-vetureita tilattiin lisää, koska sähköistys päätettiin rakentaa Pohjois-Suomen radoille. Eihän lisävetureita olisi tarvittu, jos sähköistetty rataverkko olisi säilytetty entisen laajuisena.
 
Sr2-vetureita tilattiin lisää, koska sähköistys päätettiin rakentaa Pohjois-Suomen radoille. Eihän lisävetureita olisi tarvittu, jos sähköistetty rataverkko olisi säilytetty entisen laajuisena.

Onhan näissä Sr2-vetureissa etuna Sr1-vetureita suurempi nopeus. Eli Sr1-vetureita olisi voitu korvata Sr2:lla odottamaan rataverkon nopeuksien nostoa, vaikka sähköistys ei olisi laajentunutkaan.
 
Onhan näissä Sr2-vetureissa etuna Sr1-vetureita suurempi nopeus. Eli Sr1-vetureita olisi voitu korvata Sr2:lla odottamaan rataverkon nopeuksien nostoa, vaikka sähköistys ei olisi laajentunutkaan.

Mihinkäs Sr1-veturit olisi sitten laitettu? Romuttamolle?
 
Mihinkäs Sr1-veturit olisi sitten laitettu? Romuttamolle?

Vaikkapa sinne, tai myyty Venäjälle tai johonkin muuhun maahan, jossa on sopiva raideleveys. Niinhän noita Sm1-moottorivaunujakin ollaan romuttamassa, samoin ollaan niitä sinisiä vaunuja kovasti romuteltu. Jos vanhat veturit eivät enää yllä nykyajan vaatimiin nopeuslukemiin, mitä muutakaan niille voitaisiin tehdä kuin romuttaa?
 
Ei tuollaista strategiaa olisi voitu toteuttaa ilman eduskunnan suostumusta ja rahoitusta.

Ehkä sinun on syytä muistaa, että paikallisjunaliikenteen tuki aloitettiin alunperinkin nimenomaan siksi, että eduskunta ja hallitus eivät hyväksyneet virasto - Valtionrautateiden päätöksiä liikenteen lakkautuksesta.

Eduskunta olisi varmasti ollut halukas hyväksymään strategian, jossa paikallisjunaliikennettä olisi kehitetty, mutta sellaista ei ole koskaan valmisteltu VR:ssä (eri muodoissaan) tai ao. ministeriöissä (eri nimillään).
Kannattaa muistaa, että viime vuosien esitykset paikallisjunaliikenteestä Turun ja Tampereen seuduilla on tehty paikallisesta aloitteesta kaupunkiseutujen / maakuntaliittojen toimesta.

Meillä on vakavana yleisongelmana ollut Suomessa se, että VR:n - on kyse sitten virastosta, liikelaitoksesta tai osakeyhtiöstä - strategia on ollut yhtä kuin Suomen rautateiden henkilöliikenteen strategia. Vaihtoehtoista strategiaa ei ole ollut eikä valmisteltu. Ainoa asia on ollut, että VR:ää (eri muodoissaan) on rajoitettu tekemästä niitä toimenpiteitä, jotka poliittisesti on katsottu ei-toivottaviksi, ja vastineeksi tästä on luotu henkilöliikenteen tukijärjestelmä. Sen sijaan kunnollisia vaihtoehtoisia strategioita ei ole valmisteltu.
 
Jos vanhat veturit eivät enää yllä nykyajan vaatimiin nopeuslukemiin, mitä muutakaan niille voitaisiin tehdä kuin romuttaa?

Jos nyt kuitenkin muistettaisiin, että suurin osa Suomen rautatieliikenteestä on tavarajunaliikennettä, jonka huippunopeudet ovat 80 - 100 km/h, ja johon Sr1 soveltuu vallan mainiosti.

Samoin rataosilla, joilla on tasoristeyksiä, suurin sallittu nopeus on 140 km/h, joka on, kas kummaa, Sr1 - veturien Sn.

Sr1 - veturit olisi varmasti voitu haluttaessa varustaa ohjausvaunukäyttöön. Nehän ovat myös moninajettavia, joten niitä olisi luonnollisesti voitu ohjata yhtä hyvin ohjausvaunusta kuin toisesta veturistakin. Kyse on varmasti ollut vain siitä, paljonko tällainen viritys olisi maksanut. PNu:n arvioita ei voi yleisesti ottaa miksikään lähtötiedoksi.
 
Vaikkapa sinne, tai myyty Venäjälle tai johonkin muuhun maahan, jossa on sopiva raideleveys.

Sitten pitäisi olla sama virtajärjestelmäkin ja Venäjän vaatimuksiin Sr1 on myös todella pieni veturi.

Niinhän noita Sm1-moottorivaunujakin ollaan romuttamassa, samoin ollaan niitä sinisiä vaunuja kovasti romuteltu.

Vaunuilla ja moottorijunilla vaatimukset ovat kovemmat, koska itse matkustaminenkin tapahtuu niissä toisin kuin vetureissa.

Jos vanhat veturit eivät enää yllä nykyajan vaatimiin nopeuslukemiin, mitä muutakaan niille voitaisiin tehdä kuin romuttaa?

Aikaisemmin osalla Sr1-vetureista oli suurin sallittu nopeus 150/160 km/h. Tässä varmaankin pitäydyttäisiin, jos Sr2-vetureiden lisätilaukset olisivat jääneet tekemättä, vaikka Sr1 ei kovin hyvin noille nopeuksille sovellu.
 
Takaisin
Ylös