Junalla Jakutiaan

Liittynyt
19 Syyskuu 2007
Viestit
841
Jakutia, virallisesti Sahan tasavalta, sijaitsee Itä-Siperiassa. Venäjän rautateiden RZD:n aikataulukirjan mukaan sinne pääsee junalla pääteasemalle nimeltä Tommot, joka sijaitsee pääkaupungin Jakutskin eteläpuolella. Tommotista on rautateitse Baikalin-Amurin rautatielle Tyndaan 597 km ja Siperian radalle Bamovskajaan 766 km. Tommotista juna menee vain Nerjungriin (368 km) asti, mutta siinä on vaunuja Tyndaan, Blagoveshtshenskiin, Habarovskiin ja Moskovaan. Moskovan Kazanskaja-asemalta lähteekin joka toinen päivä juna Tyndaan, jonne matka kestää 118 h 9 min. Perillä Tommotissa vaunu on 22 h 16 min myöhemmin. On siinä junassaistumista... tai eihän siellä junassa istua tarte: vaunu on tyyppiä kupeini.

BAM-radan liikenteestä sen verran, että Tyndasta länteen kulkee em. Moskovan-junan lisäksi kahdesti viikossa juna Kislovodskiin Kaukasukselle (Ufan - Samaran - Penzan - Liskin - Rostovin kautta, ei esimerkiksi Volgogradin tai Astrakanin kautta). Tyndasta itään kulkee juna Komsomolskiin päivittäin.

Onkohan päiväkausia kestävien junavuorojen matkustajista suurikin osa tekemässä päiväkausia kestävää matkaa? Kuinka paljon lentomatka on kalliimpi kuin vaikka viikon junamatka?

Minkähänlainen joukkoliikenneyhteys on Jakutskin ja Tommotin välillä? Jokin bussikyyti?
 
Kysymyksiin en osaa vastata enkä ole alueella käynyt, mutta siellä toimii mielenkiintoinen yhteisyritys, Jakutian Rautatiet. RZD:n sivuilta löytyy tieto, että 50 % omistuksesta on RZD:llä, mutta kuinkahan se loppu jakautuu?

Jakutian Rautateillä on omat sivut:

http://www.rw-y.ru/

Ja yksi TEP70, joka ilmeisesti oli ennen Latvian LDZ:llä, on nyt Jakutian Rautateillä.
 
Minulla on Pieni Neuvostokartasto vuodelta 1999, ja siinä tämä rata päättyi Aldaniin. Noin kymmenessä vuodessa on siis päästy 80 kilometriä eteenpäin. Hienoa, että tämä Amurin-Jakutskin rautatie (AJAM) etenee! Vielä reilut kymmenen vuotta, niin Jakutian rautatiet saavat rakennettua ratansa päätepisteeseen, Jakutskiin asti.

Tommitista - kuten Nerjungristakin - pääsee linja-autolla Jakutskiin. Yhteys on pari kolme kertaa viikossa lähteestä riippuen. Sahan joukkoliikenneyhteyksistä kertoo tämä sivu. Harvemman bussiaikataulun antaa Wikitravel. Paras selotus Jakutian rautateistä on Livejournalissa. Katsokaapa tuolta, kuinka hieno on Tommotin rautatieasema!

Suomenkielisen Wikipedian mukaan Jakutskin rautatie olisi jo valmis. Tuollaisen virheen uskalsin korjata, vaikka en rekisteröitynyt Wikipedia-muokkaaja olekaan.
 
Jakutian rata jo Lena-joella

Radanrakennus Itä-Siperiassa on saavuttanut uuden virstanpylvään. Railway Gazette kertoo, että Jakutian rautatie yltää jo Lena-joen etelärannalle paikkaan nimeltä Kerdem. Suomessa käytetyn translitteroinnin mukaan paikannimi kirjoitettaneen Kerdjom. Joen vastarannalla on kaupunki nimeltä Pokrovsk, josta on Jakutskiin maantiekartaston mukaan 97 km. Radan kerrotaan valmistuvan Jakutskin lähelle 2013, mutta Lena-joen ylittävän sillan sijainti on vielä auki.
 
Takaisin
Ylös