Sivu 4 / 4 EnsimmäinenEnsimmäinen 1234
Näytetään tulokset 46-53/53

Viestiketju: Liikennepaikkojen määrä ja poikkeustilanteiden hoito

 1. #46
  PNu
  PNu ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  30.09.2005
  Viestejä
  908

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut R.Silfverberg
  Vaikka nuori ja hyväkuntoinen pystyy helposti hyppäämään junasta alas laiturittomalle ratapenkalle, niin seniorikansalaisten ym erityisryhmien kohdalla ei ole niin helppoa. Vaihtoehto laitureille on varustaa vaunut ylimääräisillä tikkailla tms joilla saadaan porukka penkalle.
  Tätä tikkaat/luiska-vaihtoehtoa inva- ja palveluvaunuihin ehdotin jo tuolla edellä. Mielestäni laiturit eivät poista erityisryhmiin liittyvää ongelmaa millään tavalla, koska juna voidaan silti joutua evakuoimaan linjalla. Ajatellaan esimerkiksi tilannetta, jossa junassa syttyy tulipalo. Ei kai kukaan kuljettaja lähde silloin ajamaan 10-20 km:n päässä sijaitsevalle laiturilla varustetulle kohtauspaikalle vaan juna tyhjennetään välittömästi?

  Vaunut tulee siis rakentaa niin, että niistä voi poistua turvallisesti ilman laituriakin ja siksi kylmille asemille tehtävät laiturit olisivat totaalisen hukkaan heitettyä rahaa. Toisaalta nykyisistäkin vaunuista pääsee ilman laituria alas luultavasti jokainen, joka on omin jaloin kyennyt junalle kävelemään. Tämä erityisryhmä ei siten ole suuri ja heidän poistumisensa on hoidettavissa vaunuihin asennettavilla lisälaitteilla tai ystävällisten kanssaihmisten avustuksella.

 2. #47

  Liittynyt
  14.07.2005
  Sijainti
  koti: Espoo/työ: Helsinki
  Viestejä
  5540

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut PNu
  Toisaalta nykyisistäkin vaunuista pääsee ilman laituria alas luultavasti jokainen, joka on omin jaloin kyennyt junalle kävelemään. Tämä erityisryhmä ei siten ole suuri ja heidän poistumisensa on hoidettavissa vaunuihin asennettavilla lisälaitteilla tai ystävällisten kanssaihmisten avustuksella.
  Matalalattiakaluston yleistymisen myötä junilla on alkanut matkustaa enemmän sellaisia huonojalkaisia jotka ennen vanhaan järjestään kulkivat vain joko omalla tai jonkun toisen autolla, taksilla, lentokoneella tai jättivät matkat kokonaan tekemättä.

  Vähän huonoa on se, että matalalattiakalustossa ei ole mitään tankoja oviaukoissa joista pitää kiinni jos vaunusta joutuu hyppäämään ulos suoraan penkalle tai vanhanmalliselle matalalle laiturille.

  t. Rainer

 3. #48

  Liittynyt
  06.10.2005
  Viestejä
  36

  oletus

  EIhän se laituri estä onnettomuustilannetta siinä tapauksessa kun veturi siirretään junarungon toiseen päähän mutta se Ohjausvaunu! En kyllä jaksa ollenkaan ksittää miksi VR moisten hankkimisessa vitkastelee. Näitä pääteasemia kun on suomessa lukemattomasti, saataisiin samalla liikennettä nopeutettua, ohjausvaunujenkaan kanssa edes 220km/h nopeus ei ole ongelma saavuttaa....

 4. #49
  dima avatar
  Liittynyt
  04.11.2005
  Sijainti
  Lappeenranta
  Viestejä
  79

  oletus

  Kun tämä ketju alkoi Taavetin asemaa koskevalla asialla, niin laitetaan siihen liittyen vähän tekstiä.

  VR on kovasti ollut lakkauttamassa Taavetin asemaa. Syitä on kaksi. Vähäiset matkustajamäärät ja epäkelvot laiturit.

  Matkustajamääriin (n.9000/vuosi) ei kovin helposti varmaan voi vaikuttaa. Sen sijaan Luumäen kunta on valmis osallistumaan laituritöiden kustannuksiin, jotta junat ensi syksyn jälkeenkin pysähtyisivät Taavetissa.

  Mainitaan vielä selvennyksenä, että Taavetti on Luumäen kunnan keskus. Ja on olemassa myös Luumäki-niminen asema, mutta siellä ei pysähdy junat enää.

  (Viestin asiatiedot tämän päivän Etelä-Saimaa -lehdestä)

 5. #50

  Liittynyt
  05.07.2005
  Viestejä
  413

  oletus

  Isoisäni kertoi aikanaan tositapauksena seuraavaa:
  Konduktööri kierteli vaunussa huutamassa seuraavaa asemaa. Lähdetään liikkeelle Luumäeltä. Konduktööri tulee vaunuun ja kajauttaa: TAAVETTI!
  Penkin alta kömpii hämmästynyt pummi. "Mistäs herra kontyktööri tiesi että mie olin täällä?"

 6. #51
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3345

  oletus Off-topic, mutta silti.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut moxu
  Isoisäni kertoi aikanaan tositapauksena seuraavaa:
  Konduktööri kierteli vaunussa huutamassa seuraavaa asemaa. Lähdetään liikkeelle Luumäeltä. Konduktööri tulee vaunuun ja kajauttaa: TAAVETTI!
  Penkin alta kömpii hämmästynyt pummi. "Mistäs herra kontyktööri tiesi että mie olin täällä?"
  Vastaavanlainen kertomus elää myös keskisuomalaisena versiona. Äänekosken lätän konduktööri kajautti "LEPPÄVESI". Eräs pummi nimeltä Leppänen luuli kuulleensa "Leppänen esiin!" ja kömpi Taavetin lailla penkin alta esiin.
  Sakari Kestinen

 7. #52

  Liittynyt
  08.11.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  376

  oletus Asema-alueiden aitaaminen

  Löysin Ratahallintokeskuksen sivulta tällaisen tiedoston asema-alueiden aitaamisesta. En ehtinyt itse vielä siihen tutustua, mutta se liittyy vahvasti tässä viestiketjuun (pdf).

 8. #53

  Liittynyt
  05.04.2006
  Viestejä
  31

  oletus

  Menee aika vahvasti teoretisoinnin puolelle tämä koko keskustelu...

  Meinaan, että maalaisjärjellä voisi kuvitella, että poikkeustilanteita on monenlaisia:
  1. joudutaan odottelemaan enemmän tai vähemmän pitkään, mutta pois päästään samalla junalla, vaikka sitten hinaamalla tai poikkeusreittiä (veturirikot, liikennehäiriöt)
  2. samalla junalla ei pääse määräasemalle asti, vaan täytyy järjestää korvaava kuljetus (tällöin pitää katsoa mistä kuljetus on järkevintä järjestää) (rata poikki, juna kiskoilta, lanka alhaalla yms.)
  3. juna on Just Tässä(tm) eikä pääse mitenkään liikkeelle missään järjellisessä ajassa; matkustajat on siirrettävä toiseen kulkuvälineeseen (esim. kun vaihteen kielet olivat poikkeavalle ja risteyskappaleen kärki suoralle raiteelle...)
  4. junasta pitää päästä pois Just Nyt(tm), ihan sama missä ollaan (esim. magnesium-alumiini-teräskomposiittirunkoinen vaunu on ruostunut teräsosistaan, joku on tupakkaosastossa tumpannut röökinsä nurkassa olleeseen metallijauhokasaan ja vaunu roihuaa nyt termiittinä )
  Evakuointi ratapenkalle tulisi kaiketi kysymykseen lähinnä tapauksissa 3 ja 4, ja ne lienevät kuitenkin kohtalaisen harvinaisia? Vai onko jollakulla parempaa tietoa? Tällaisessa tilanteessa tietysti esim. pyörätuoliasiakas on aika kehnossa jamassa jyrkästi viettävällä sepelipenkalla metrisessä hangessa, mutta niin kyllä olisi auraamattomalla laiturillakin.

  Jos ajatellaan esim. Karjaalla sattunutta tapausta, jossa vaihteen kääntyväkärkinen risteys oli unohtunut kääntää, se tapahtui nimenomaan laiturialueen ulkopuolella eli tulovaihteessa...

  j.siren

Sivu 4 / 4 EnsimmäinenEnsimmäinen 1234

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •