Lahden oikorata maksoi 331 miljonaa euroa. Tällä rahalla saatiin kaksi uutta liikennepaikkaa, Mäntsälä ja Haarajoki sekä nopeutettua Helsinki - Lahti - matka-aikaa xx minuuttia (en löytänyt RHK:n oikorata-sivuilta) http://www.rhk.fi/oikorata/Alunperin kirjoittanut vompatti
Hankkeesta on toki hyötyä: Helsingin, Lahden, Kouvolan, Mikkelin, Lappeenrannan, Joensuun ja Kuopion väliset matkat nopeutuvat jonkin verran ja lisäksi pääradan kapasiteetti lisääntyy.
Mutta: ongelmana on myös se, oltaisiinko ko. raha voitu käyttää mielekkäämmin rataverkon parantamiseen. Oma mielipiteeni on, että olisi ollut olennaisempaa turvata olemassaolevan rataverkon kapasiteettia ja käyttöä mm. lisäämällä ohitusraiteita ja liikennepaikkoja. 331 Me:llä oltaisiin mm. peruskorjattu koko lakkautusuhan alainen rataverkko (182 Me) ja sen jälkeen olisi jäänyt noin 150 miljoonaa euroa esim. kohtausraiteiden ja henkilöliikenteen liikennepaikkojen lisäämiseen.
VR Oy:stä tehtiin Lahden oikoradan osarahoittaja säätämällä noin 4 miljoonan euron ratavero, joka todennäköisesti oli tarkoitus verottaa "kannattavasta" IC- ja Pendolino - liikenteestä. Nyt VR Oy vaatii valtiota maksamaan tämän rahan takaisin taajamajunien "tappiollisuuden" tukena, muuten se ei liikennöi Helsinki - Kerava - Mäntsälä - Lahti - taajamajunia. Ihmetyttää vain, miten esim. Sm4-kalustolla liikennöitynä Helsinki - Lahti - taajamajunat edes voisivat olla kannattamattomia. No, tarkoitushan on vain, että VR Oy saa takaisin rataverona maksamansa 4 Me / v taajamajunien tukena, vaikka ratavero kohdistuukin kaikkiin juniin.
Samoin VR Oy on aikeissa oikoradan seurauksena lakkauttaa Helsinki - Kouvola - Kuopio - Oulu ja Turku - Tampere - Jyväskylä - Joensuu yöjunat, jolloin yhteydet näiden kaupunkien välillä heikkenevät. Haitta yöjunien poistumisesta on vähintään samaa luokkaa kuin nopeusetu.
Nämä kaksi kysymystä ovat toki riippuvaisia lähinnä siitä, että VR Oy voi monopoliasemansa vuoksi vaatia ko. liikenteestä tukea. Ainakin Helsinki - Kerava - Mäntsälä - Lahti - taajamajunat voisi varmasti ajaa täysin kannattavasti Sm4 - tai vastaavalla sähköjunakalustolla, jos liikenne perustuisi tuntitahtiin.
Mielestäni ei ole yhteiskuntataloudellisesti järkevää tehdä ratainvestointia, joka johtaa vain yhteiskunnan joukkoliikenteelle maksaman liikennöintituen lisääntymiseen. Itse olen tekemissäni raideliikenteen selvitystöissä lähtenyt siitä, että ratainvestoinnin pitää johtaa liikennöinnin tarvitseman tuen pienenemiseen - eli liikenteen kannattavuuden paranemiseen - verrattuna tilanteeseen ilman investointia.