Niinpä, ans kattoo miten käy.
Turkulaisesta perspektiivistä DB:n mielenkiinto on, että sen tytäryhtiö Schenkerille tehdään multi-modaaliterminaali Turun satamaan. Tämä viittaa siihen, että DB on ainakin jossakin määrin käynnistämässä tavarajunaliikennettä Suomessa tukipisteenään Turku.
Suomen olosuhteet poikkeavat keski-Euroopasta ja Tanskasta neljästä syystä rautatieliikennettä suosivaan suuntaan:
DB:n artikkelissa kiintoisaa on lähiliikenteen merkitys konsernin rahasampona. Asia on lisäksi tähän tapaan: kilpailun merkitys Saksassa on pääosin hintatason pitäminen realistisena sekä liikenne sellaisissa markkinaraoissa, joissa DB ei pärjää (kuten duoraitiotiet).
- Lähes kaikki länsisuunnan ulkomaankauppa kulkee meritse, jolloin se luonnostaan keskittyy "junan kokoisiksi" eriksi.
- Kuljetusetäisyydet Suomessa ovat moninkertaiset keskiarvoon verrattuna.
- Rahdista suuri osa on raaka-aineita tai keskittyy muutamiin tehtaisiin tai keskittymiin.
- Venäjän liikenne on rautateillä.
Kilpailun tuomasta tilanteesta muutama oma arvio:
Paikallisjunaliikenteen elpyminen esim. Tampereen ja Turun seuduilla edellyttää EU:n palveluasetusesityksen myötä kilpailua joka toteutetaan siten, että alue takaa kalustohankinnat (leasingilla tai ilman) ja vain operointi kilpailutetaan.
- Tavaraliikenteessä suurilla logistiikkakonserneilla (kuten DB:llä) voi olla selvä merkitys. Samoin teollisuuden omat yhtiöt tai sivuratanyrkkipajat ovat todennäköisiä.
- Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenne on ainoa kokonaisuus, josta muut kansainväliset kuten ex-Connex tai DSB ovat kiinnostuneita.
- Muun Suomen paikallisjunaliikenne toteutuu vain jos perustetaan suomalaisin voimin paikallisia rautatieyhtiöitä - kuten Saksassakin on pikkuradoille tehty.