Muistanko aivan väärin, kun minun mielestäni joku tärkeä henkilö jossain vaiheessa vakuutti, että VR-Yhtymän johto ansaitsee bonuksia junamatkustuksen kasvusta. Tuon sopimustekstin mukaan ei ainakaan, vaan ainoastaan yhtymän tuloksen kasvusta. Tuloksen kasvu ei ole sama asia kuin junamatkustamisen kasvu. Etenkin, kun yhtymällä on edelleen käytännössä monopoliasema kaikessa rautatieliikenteessä. Monopolissahan maksimitulos saavutetaan huomattavasti alhaisemmalla tuotannon määrällä kuin kilpailuilla markkinoilla.
Lisäksi ylipäätään ihmetyttää noin yksinkertainen bonusten ansaitseminen. Jokainen liikekirjanpitoa ymmärtävä tietää, miten erilaisin poisto-, rahastointi- ja muin tilinpäätösjärjestelyin tuloslaskelman viimeistä riviä voi säätää melkein miten haluaa. Se on kikka, jolla ns. saneeraajat keräävät kannuksiaan. Kun jätetään pitkän aikavälin asioista huolehtiminen, tuloksen ja taseen saa näyttämään hyvältä muutaman tilikauden ajan. Sitten kun saneeraaja lähtee bonuksineen, rakenne romahtaa, kun ei oltu investoitu tulevaisuuteen ja varastot myytiin tyhjiksi ja omaisuus realisoitiin alihintaan. Samalla tavalla yrityksiä viilataan myyntikuntoon.
Kun meillä on EU:ssa ja valtakunnassa sekä maapallolla eräitä ympäristötavoitteita, joiden saavuttamiseksi pitäisi esim. junan käytön kasvaa, niin ei näytä siltä, että VR-Yhtymää yritetään mitenkään motivoida toimimaan näiden tavoitteiden mukaisesti. Kun bonusohjelman on päättänyt hallintoneuvosto ja hallintoneuvoston on valinnut eduskunta, kansanedustajat siis eivät piittaa itse hyväksymiensä tavoitteiden saavuttamisesta. Tärkeämpää on omistajan eli meidän kansalaisten taskulla käyminen, josta johtajia sitten palkitaan.
Antero