Aivan aluksi osuu silmään se, että vuoden 1993 604:lla oli Seinäjoella 12 minuutin seisonta, kun taas esimerkiksi 46:lla on nykyään 3 minuuttia. Tämä tarkoittanee sitä, että kun aikatauluun on joka tapauksessa laitettava löysyyttä jotta se pysyisi pienistä viivästyksistä huolimatta aikataulussaan, 604:lla se löysyys löytyy Seinäjoen pysähdyksestä, kun taas 46:lla se sisältyy matka-aikaan. Ehkä.
Lisäksi, kun en tiedä seudun käytäntöjä hyvin, niin en tiedä otetaanko varsin tuoretta 200 km/h nopeudennostoa huomioon vielä aikatauluissa. Koska kyseessä on pääsääntöisesti yksiraiteinen rataosa, niin olemassa olevalla aikataulurakenteella ei ehkä ole järkeä ajaa "kahva laidassa", koska seuraavalla asemalla jouduttaisiin kuitenkin odottamaan vastaantulevaa junaa. Nopeudennostot vaativat siis koko aikataulurakenteen uusimisen. Ehkä se tehdäänkin vasta sitten, kun koko Pohjanmaan radan remontti on valmis.
Remontti itsessään aiheuttaa paikallisia nopeusrajoituksia runsaastikin. Työmaa-alueilla on nykyään maksimissaan 80 km/h rajoitus, paikoin alempikin. Ehkä tämä on otettu huomioon aikataulussa.
Se nyt lienee kuitenkin selvää, että Pendolino-kalustolla kyettäisiin tarvittaessa ajamaan väli nopeammin kuin Sr1-vetoisella IC-junalla. Syy miksi näin ei tehdä, löytynee melkoisella varmuudella jostain muualta kuin junan ripeysominaisuuksista.
Syy ajoajan samankaltaisuuteen voi toki olla joku muukin. Mutta tuossa keskustelun jatkoksi mahdollisia selityksiä.