Rantaradan uskollisin matkustaja on poissa

Liittynyt
5 Heinäkuu 2005
Viestit
583
Lehtori, VTL, FM, rock-antropologi yms.Timo Saarniemi kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Paimiossa 14.6.2005. Hän oli syntynyt Turussa 27.7.1942.
Saarniemi oli monen kulttuurin välillä jatkuvasti sukkuloinut persoona ilmaisun varsinaisimmassa merkityksessä. Hän toimi vuodesta 1970 alkaen äidinkielen lehtorina espoolaisessa Kaitaan lukiossa, jatkoi opintojaan Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa ja pörräsi kuin elohiiri populäärikulttuurin salakarikoissa. Varsinkin turkulaisessa underground-maailmassa Saarniemi polkupyörineen, pokkarikameroineen ja lukuisine omakustanteineen oli käsite. Vuonna 1999 hänet valittiin Down by the Laituri-festivaalin Laituritaiteilijaksi.

Saarniemi muutti vuonna 1983 takaisin synnyinkaupunkiinsa, mutta palasi seuraavana vuonna virkaansa Espooseen. Hän oli ensimmäinen tuolloin vielä heikkokuntoisella Rantaradalla päivittäin sukkuloinut työmatkalainen ja sai omakohtaisesti tuntea radan pitkän ja ongelmallisen korjaustyön vaiheet kuin myös hitaiden mutta luotettavien pikajunien vaihtumisen epäluotettaviin Pendolinoihin. Aamujuna Turusta Helsinkiin olikin varmin paikka, jos halusi käydä Saarniemen kanssa keskustelua, muutoin hän oli aina menossa.
Lomillaan hän teki vuosittain interrailmatkoja pitkin Eurooppaa. Näistä reissuista hän julkaisi 60-vuotispäivänään kokoelmateoksen "Eurooppalainen matkapäiväkirja".
Saarniemen hallussa on epävirallinen mielipidekirjoitusten Suomen ennätys. Usein kärjistettyjäkin mielipiteitä esittänyt antropologi saattoi toisinaan myös hyökätä omia näkemyksiään vastaan nimimerkin tai pseudonyymin suojista.
Renessanssi-ihminen, joka tarttuu hetkeen ja elää sen täysillä, oli Saarniemen ihanne ja sitä hän toteutti. Omalla kohdallaan hän onnistui siinä, missä alkemistit eivät; hän löysi ikuisen nuoruuden lähteen.
Saarniemellä ei ollut lähiomaisia, mutta häntä jää muistamaan poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen joukko ihmisiä, juuri meitä, joihin kohdistuva mielenkiinto on luonut koko antropologian käsitteen.
 
Takaisin
Ylös