Näytetään tulokset 1-3/3

Viestiketju: Rautateiden turvallisuusmääräykset

 1. #1
  dima avatar
  Liittynyt
  04.11.2005
  Sijainti
  Lappeenranta
  Viestejä
  79

  oletus Rautateiden turvallisuusmääräykset

  Minkälaisia turvallisuusmääräyksiä on rautateillä? Eli esim, kuinka tiheästi junia voi kulkea? Tai kuinka lähekkäin voivat samaan suuntaan menevät junat kulkea?

  Entä raiteiden ulkopuolella määräykset? Millaisia on?

  Ainakin, jos menee laiturille hiekottamaan tai auraamaan tms, on ilmoitettava liikenteenohjaukseen, ja pyydettävä lupa. Myös koneen kuljettajalla on oltava RHKn turvallisuuskoulutus käytynä.

 2. #2
  Moderaattori
  Liittynyt
  24.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7065

  oletus Vs: Rautateiden turvallisuusmääräykset

  RHK:n webbisivuilta löytyy kattavasti rautateiden turvallisuusmääräyksiä
  (www.rhk.fi -> Määräyskokoelma. Jonkinlainen perusdokumentti aiheesta on kohdasta Määräykset löytyvä Junaturvallisuussääntö eli Jt)

 3. #3

  Liittynyt
  23.08.2005
  Viestejä
  3332

  oletus Vs: Rautateiden turvallisuusmääräykset

  Rautateiden turvallisuusmääräykset on melko yksiselitteisesti kerrottu Junaturvallisuussäännössä (Jt), joka löytyy Ratahallintokeskuksen sivuilta. Nykyisellään juuri RHK vastaa junaliikenteen turvamääräyksistä, myöhemmin Rautatievirasto (kunhan se perustetaan).

  Junien turvallinen liikennöinti perustuu siihen, että yhdellä rataosuudella on vain yksi juna kerrallaan. Vihreän opastimen jälkeen juna kulkee sillä oletuksella, että osuus on tyhjä muusta liikenteestä ja että junalla on täydellinen etuajo-oikeus. Seuraava juna ei siis voi lähteä edellisen perään ennen kuin koko rataosuus seuraavalle opastimelle on tyhjä. Samaan suuntaan menevien junien välin määrää siis opastimien välimatka.

  Tietääkseni yleensä liikennöinti hoidetaan siten, että kaksi seuraavaa opastinväliä on tyhjää, koska muuten juna menisi aina "keltaisia päin" eli opastin näyttäisi, että seuraava opastin on punainen ja juna valmistautuisi pysähtymään. Näin ainakin niillä osuuksilla, joilla seuraavan pääopastimen esiopastin on samassa tolpassa pääopastimen kanssa. Esiopastin siis ilmoittaa, mitä seuraava pääopastin näyttää, eli se on vain varoittava/ohjaava, ei määräävä.

  Kun radalla on jokin kulkua haittaava asia, esim. työkone, rataosuus on oletuksena täysin suljettu, eli sille ei ajeta junia. Joissain tapauksissa voidaan kulku sallia erityistä varovaisuutta noudattaen, jolloin nopeus on sitten todella pieni, tapauksesta riippuen 35-50 km/h, tsjp. Toisaalta esim. ratatyömaalla junalla voi olla periaatteessa etuajo-oikeus edelleen voimassa, mutta nopeutta alennetaan siksi, että työntekijät ehtivät havaitsemaan junan ajoissa. Työntekijät eivät kuitenkaan voi rataosuudelle tehdä mitään sellaista, mikä estäisi junan kulun edes hetkellisesti.

  Ratapihat ovat varmaankin asia erikseen, niiden määräyksistä en tiedä. En ole muutenkaan varsinaisesti alueen asiantuntija.

Vastaavia viestiketjuja

 1. Rautateiden isot hankkeet
  kirjoittanut Compact foorumissa Junat
  Vastauksia: 8
  Viimeisin viesti: 18.02.2010, 12:45
 2. Raideryhmä: Rautateiden henkilöliikennepolitiikka
  kirjoittanut Mikko Laaksonen foorumissa Junat
  Vastauksia: 9
  Viimeisin viesti: 19.04.2007, 03:42
 3. Rautateiden vanhat aikataulut
  kirjoittanut Resiina foorumissa Junat
  Vastauksia: 1
  Viimeisin viesti: 25.03.2007, 20:24
 4. Rautateiden kunnallistaminen?
  kirjoittanut JE foorumissa Junat
  Vastauksia: 4
  Viimeisin viesti: 27.01.2006, 08:48
 5. Rautateiden turvallisuusmielikuva
  kirjoittanut vompatti foorumissa Junat
  Vastauksia: 7
  Viimeisin viesti: 26.01.2006, 22:53

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •