Käännettäisiinkö metro tai pikaratikka ylösalaisin?

Liittynyt
28 Elokuu 2005
Viestit
156
Wuppertalissa (noin 360.000 asukasta) kuljetaan tällaisella:

http://www.wuppertaler-schwebebahn.de/EN/html/fs_start.htm

Mikä sitten olisi tuolle hyvä suomenkielinen nimitys? Riippuva juna? Kuvia on lisää täällä:

http://www.zorpia.com/cgi/album.cgi?318504

Tuollaisessa rakenteessa on nähdäkseni muutama selvä etu perinteiseen, maassa makaavilla kiskoilla kulkevaan raidekulkuneuvoon:

Voidaan rakentaa myös sinne, missä "ei ole tilaa", eli olemassa olevien teiden yms. päälle. Jopa (matalien) rakennusten yli voidaan mennä.

Helppo toteuttaa todella matala lattia ja kynnyksetön sisäänkäynti.

Yliajo-onnettomuusvaara olematon. Alle voidaan aina jättää riittävästi tilaa siltä varalta että joku pöljä keksii haahuilla "radalla".

Talviolosuhteet (lumi, jää) eivät aiheuta ongelmia.

Entäs huonot puolet? Varmaan niitäkin on, kun nämä ovat kai melko harvinaisia.
 
Huonona puolena on tietysti kallis hinta, joka seuraa siitä että rata tarvitsee kaikkialla rakentaa siltaa vastaavien kannakerakennelmien varaan.

Sitten pitääkin kysyä, saadaanko sen hinnan vastineeksi mitään, mitä ei saavuteta perinteisellä ratkaisulla. Minä en keksi mitään. Kaikki edellisessä viestissä luetellut mahdollisuudet ovat myös tavallisilla silloilla kulkevilla junilla, metroilla ja raitiovaunuilla.
 
Riippuradoilla on pari aivan ehdotonta valttikorttia: maisemat, näyttävyys ja radan houkuttelevuus turistien kannalta (lisätuloja kaupungin taloudelle!). Käytännön hyödyt jäävät haittoihin nähden vähäisiksi.
 
Takaisin
Ylös