Pisararata

Vs: Elvytys ja joukkoliikennehankkeet

Eli ei ihan yhtä kallis kuin länsimetro (pyöreästi 800 M€) tai kehärata (vähän alle 600 M€), mutta (varsinkin kilometriä kohti) sen verran kallis kuitenkin että hyödyt kannattanee tutkia varsin huolella.

Kyllä kyllä, mutta onhan niitä suunnitelmia tehty. Pisaran kannattavuus on aina ollut kirkkaasti suurempi kuin minkään muun raskasmetrohankkeen, kuten länsimetroon verrattuna kaksinkertainen. Ja hankkeella on yksipuolisesti vain hyötyjä, toisin kuin vaikka länsimetrolla. Joskin voisi argumentoida, että välillisesti se myös vähentää suoria bussilinjoja, koska sen ansiosta kannattanee siirtyä vielä painokkaammin liityntäliikenteeseen kaupunkiratojen varsilla.
 
Vs: Elvytys ja joukkoliikennehankkeet

En sinulta en, siksi juuri huomautinkin, kun siinä keskustelussa mielipiteesi ovat mielestäni olleet ihan toisensuuntaisia. En ole kuullut sinulta siellä, että "voihan sitä nyt aina rautatieasemalta kävellä puolitoista kilometriä Pyynikintorille", mutta tässä ketjussa juuri sanoit niin. En myöskään usko, että sanoisit että "voihan sitä rautatieasemalta vaihtaa Hatanpään valtatien busseihin, joilla pääsee Pyynikintorille".

Näin yhtäkkiä en muista esittäneeni tämän kanssa suoraan ristiriitaisia väitteitä. Toki olen argumentoinut että ratikka pinnalla on parempi kuin ratikka tunnelissa. En ole varma olenko sanonut että joukkoliikenteen houkuttavuuden kannalta pysäkkejä pitää olla riittävän tiheässä eikä kävelymatka sinne saa olla liian pitkä -- mahdollisesti. Mutta tämä ei ole mielestäni ainoa avainasia. Itse olen periaatteessa valmiimpi kävelemään vähän kauemmas raideliikenteen asemalle kuin bussipysäkille, edellyttäen että vuoroväli on tasainen ja tiheä. Bussipysäkki vaikka kotiovella mutta vuoro kerran tunnissa ei houkuta pennin vertaa.

Kävely lähimmälle asemalle luonnistuu parhaiten jos ei ole kovin paljon kantamuksia, siis työmatkoilla. Ostosmatkoilla kassien kanssa se on tukalaa. Omalta osaltani voin sanoa että nykyisellään, silloin kun kuljen työmatkan bussilla (olen auton ja bussin sekakäyttäjä), kävelen yleensä Keskustorilta noin kilometrin matkan Hatanpäälle päin päästäkseni työpaikalle. Se on ihan mukava aamupatikointi.

Samoin Helsingissä tai Espoossa käydessäni useimmiten kävelen kohtuullisen pitkän matkan lähimmältä asemalta kohteeseeni, erityisesti ellei ole aivan koiranilma. Jos olisin menossa Mannerheimintielle, sanotaan vaikka Finlandia-taloon tai Scandic Continentaliin tai niille tienoille, ilman muuta kävelisin päärautatieasemalta enkä edes yrittäisi kulkea ratikalla tai bussilla. Käveleminen on terveellistä ja useimmiten varsin tervetullutta vaihtelua istumatyöhön. Tosin täytyy tietenkin huomioida että kaikki eivät ole hyväjalkaisia ja terveitä ja ilman raskaita kantamuksia. Eikä kävelymatkan maksimointi missään nimessä saa olla liikennesuunnittelun tavoitteena.

Mutta jos nyt haetaan yhtymäkohtaa Tampereeseen, niin puhutaanhan tässäkin samalla tavalla uudesta hankkeesta kummankin keskustan osalta. Kulkeehan Tampereellakin nyt bussit, joten sielläkin puhutaan olemassaolevan tilanteen parantamisesta. Pääkaupunkiseudulla nyt sattuu olemaan jo se muu osa tätä metrolinjastoa olemassa, mutta se ei vaikuta siihen perusongelmaan: keskustaan ei riitä vain kaksi asemaa, vaan niitä täytyy olla riittävän tiheässä.

En tiedä onko hedelmällistä etsiä suoraa vertailukohtaa näiden kesken. Helsingissä on pääosin toimivat raideliikenneyhteydet jo olemassa (joita pitkin keskustaan pääsee ruuhkitta) jos kohta jakelu keskustassa ontuu. Tampereella ongelma ei ole niinkään keskustassa vaan ruuhkaisilla sisääntuloväylillä, erityisesti lännessä, josta julkinen liikenne (=bussi) ei ole houkutteleva kun se seisoo samoissa ruuhkissa kuin autot. Minusta Helsingissä kyse on hienosäädöstä, Tampereella perustavanlaatuisesta tilanteen parantamisesta. Tosin se täysin subjektiivinen näkemykseni enkä sano etteikö tietyillä kriteereillä pisara voisi olla järkevä. Mutta kyllä se hintalappu kuulostaa silti aika kovalta, kun ottaa huomioon kuinka pieni luuppi sillä saataisiin ja että Helsingin seutu ei ole kymmenen miljoonan asukkaan kaupunkiseutu. Mutta en lähde väittelemään tästä sen enempää, kun en ole perehtynyt riittävästi kaikkiin aspekteihin.
 
Vs: Elvytys ja joukkoliikennehankkeet

Mutta kyllä se hintalappu kuulostaa silti aika kovalta, kun ottaa huomioon kuinka pieni luuppi sillä saataisiin ja että Helsingin seutu ei ole kymmenen miljoonan asukkaan kaupunkiseutu.

No enpä nyt tiedä. Kymmenen miljoonan asukkaan kaupunkiseuduilla rakennetaan tällaisia "pisaroita". Hintalappu vaivaiset 16 miljardia puntaa. Naapurissakin Citybanan maksaa kolme neljä kertaa enemmän kuin Pisara.

Ei hintalappu tietenkään mitään hankkeesta kerro, mutta kunhan nyt vain halusin sanoa, ettei hintalappu mikään järisyttävän iso ole. Kyllä Suomessakin raskasraidehankkeita voidaan ja kannattaa rakentaa, eikä Pisara poikkea sellaisen normaalista hintatasosta mitenkään. Ja tuo nyt on raskasraidehanke juuri siellä, missä sille on parhaimmat perusteet.

Ei se luupin pituus vaan miten sitä käyttää... Toisin sanoen noilla kolmella asemalla nyt vain sattuu olemaan sellaiset käyttäjämäärät joka tapauksessa, että on helppoa nähdä, että hankkeelle on kannattavuutta saatu laskennallisestikin.
 
Vs: Elvytys ja joukkoliikennehankkeet

Kartan perusteella itäpuoleinen kaupunkirata saattaisi juuri ja juuri kääntyä vapaaseen tilaan Ratapihantien ali, ja voisi silloin jatkaa pinnalla konepajalle asti. Sinne voitaisiin rakentaa cut-and-cover-asema inhimillisin kustannuksin ja toimistotorni päälle, ja aseman jälkeen mentäisiin syvemmälle Kallioon (niinkuin kirjaimellisesti).

Taitaa vain valitettavasti Konepajan kaavoitus olla jo valmista ja sopivin Ratapihantien alitusrako eli nykyinen raiteen paikka on varattu Teollisuuskadulle. Periaatteessa kai vähän etelämpää voisi silti päästä.

Vanhoista Pisaran suunnitelmistahan löytyy myös Alppilan asema Sturenkadun kohdalta. Palvelisi varmaankin hyvin, mutta ei taida kannattaa koko hankkeen kontekstissa, jos ei päästä rakentamaan mainitsemallasi tavalla edullisesti.
 
Vs: Elvytys ja joukkoliikennehankkeet

Tosin se täysin subjektiivinen näkemykseni enkä sano etteikö tietyillä kriteereillä pisara voisi olla järkevä. Mutta kyllä se hintalappu kuulostaa silti aika kovalta, kun ottaa huomioon kuinka pieni luuppi sillä saataisiin ja että Helsingin seutu ei ole kymmenen miljoonan asukkaan kaupunkiseutu. Mutta en lähde väittelemään tästä sen enempää, kun en ole perehtynyt riittävästi kaikkiin aspekteihin.

Eikä välttämättä kannatakkaan, saattaisi nimittäin pakasta nousta samanlainen mustapekka kuin Vihreille naisille. Pisara taitaa olla niitä harvoja hankkeita, joiden hyödyllisyydestä foorumilla vallitsee kohtalainen yksimielisyys.
 
Vs: Elvytys ja joukkoliikennehankkeet

Vanhoista Pisaran suunnitelmistahan löytyy myös Alppilan asema Sturenkadun kohdalta. Palvelisi varmaankin hyvin, mutta ei taida kannattaa koko hankkeen kontekstissa, jos ei päästä rakentamaan mainitsemallasi tavalla edullisesti.

Pisaralle ei nyt muutenkaan kannata lähteä lisäilemään enempää asemia, ettei matka-aika keskustaan pitene. Töölö ja Hakaniemi riittävät mainiosti.
 
Vs: Elvytys ja joukkoliikennehankkeet

Pisaralle ei nyt muutenkaan kannata lähteä lisäilemään enempää asemia, ettei matka-aika keskustaan pitene. Töölö ja Hakaniemi riittävät mainiosti.

Siinä niitä matka-aikoja vasta pidennetään, kun karsitaan asematiheyttä keskustassa. Sadat tuhannet matkat vuodessa pitenevät minuuteilla.
 
Mielestäni aikaisemmin on jo hyvin perusteltu monelta taholta miksi pisara olisi hyvä hanke jo nykyisen kaltaisena mini-pisarana. Mutta mielestäni pisara pitäisi rakentaa ehdottomasti laajempana versiona, jotta se palvelisi paremmin kantakaupungin aluetta ja parantaisi niiden saavutettavuutta nykyisten ja tulevien kaupunkiratojen asemilta. Samalla se korvaisi Töölön metron (tai oikeastaan olisi se), jolloin rahaa säästyisi muihin hankkeisiin.

Eli ehdotukseni uudesta ytv-metrosta tunnelissa olisi seuraavanlainen: Rantarata/Vantaankoski -> Ilmala - Pasila - (Vallila konepaja) - Hakaniemi - Aleksanterinkatu/Erottaja - Kamppi - (Töölöntori) - Stadion - Meilahti - Pasila - (Kumpula) -> Päärata. Suluissa olevat asemat olisivat mahdollisuus toteuttaa mikäli tarvetta olisi.

Linjaus toteutettaisiin siten, että pääradan kaupunkiraiteet käännettäisiin Käpylän aseman jälkeen Tuusulanväylän/Mäkelänkadun alle ja rata kaartaisi Pasilan suunnitellulle metroasemalle, jonka päälle uuden Keski-Pasilan keskustakorttelit toteutettaisiin. Käpylän ja Pasilan välille voitaisiin rakentaa Kumpulan asema mikäli tarvetta löytyy. Siitä rata jatkuisi Meilahteen ja Töölössä olisi yksi (Ooppera) tai kaksi (Stadion ja Töölöntori) asemaa ennen Kamppia. Rantaradan suunnasta tulevat raiteet käännettäisiin ennen nykyistä Ilmalan asemaa tunneliin ja uusi asema rakennettaisiin Ilmalan/Länsi-Pasilan alle siten, että päästäisiin vielä kurvaamaan Pasilan metroasemalle esim. pääradalta tulevien raiteiden väliin. Näin ollen samaan suuntaan kulkevista junista olisi laiturin yli vaihto (esim. rantaradan suunnasta pääradan suuntaan ja toisinpäin). Pasilan jälkeen käännyttäisiin etelään ja ennen Hakaniemeä voisi olla asema Vallilan konepajan/Sturenkadun kohdilla. Hakaniemen jälkeen olisi keskusta-asema suunnilleen Esplanadin kohdilla ja sen jälkeen tulisi Kamppi ja matka jatkuisi Töölön suuntaan.

Hanke olisi kallis, mutta samalla saataisiin kaksi uutta metrolinjaa, joiden muut osat ovat jo melkein valmiit ja laajentaminen halvempana pintaratana (Espoon kaupunkirata ja Vantaankoski-Kivistö). Lisäksi Rautatieaseman ja Pasilan aseman välille vapautuisi kapasiteettiä pääradan liikenteen kehittämiseen. Pasilan asemaa voitaisiin myös kehittää siten, että raiteet 1 & 2 olisivat nyk. pääradan lähiliikenteelle, 3 & 4 lentoaseman kautta kulkevalle kaukoliikenteelle (ja myös muutamille lähijunille, jos sekaan mahtuu), 5 & 6 Ilmalan huoltoliikenteelle ja 7 & 8 rantaradan lähi- ja kaukojunille. Jokerina linjaisin vapautuvien A/M raiteiden 9 & 10 tilalle pari pikaratikkalinjaa Kaivokadulta Pasilan kautta lentoaseman suuntaan (pysäkit esim. Elielinaukio, Töölönlahti, Helsinginkatu, Nordenskiöldinkatu, Keski-Pasila 1, Keski-Pasila 2, jaffa-areena, Pohjois-Pasila 1, Pohjois-Pasila 2, Metsälä,...).

Maankäyttöön voisi sen verran todeta, että Töölönlahdelle vapautuisi radan puolelta hieman lisää maata rakennettavaksi turhien raiteiden takia. Suurin potentiaali on kuitenkin Pasilan alueella. Keski-Pasilaan voitaisiin lisätä kunnolla rakennusoikeutta, kun yhteydet joka suuntaan ovat hyvät ja näin siitä voisi tulla oikeasti uusi keskusta-alue Helsinkiin (nykyisellään lähinnä hyvä vitsi). Pasilan asema voitaisiin rakentaa uusiksi Kampin keskuksen tyyliin niin, että koko asema sijaitsisi "kellarissa". Lisäksi tulee vielä Hartwall Areenan ympäristö ja mahdolliset kansirakenteet ratojen/ratapihojen päälle, niin uutta rakennusoikeutta löytyy kyllä paljon kustantamaan muutostöitä. Eikä nimbyjäkään pitäisi olla esteenä, liito-oravista en tiedä. Ja tietenkin Hakaniemi/Kallio ja Töölön alue voisivat kehittyä vielä voimakkaammiksi keskusta-alueiksi uusien asemien ympäriltä.

Keskustan pintaliikenne hoituisi esikaupunkeihin pidennetyillä (pika)ratikkalinjoilla, jotka samalla korvaisivat suoria bussilinjoja. Pitkän tähtäimen tavoitteena tällä suunnitelmalla olisi se, että nykyinen metro- ja lähijunaradat olisivat samalla (pikaratikka)kalustolla liikennöitäviä ja verkkoa voitaisiin laajentaa kevyemmin rakennetuilla maanpäällisillä osuuksilla (esim. Tramwest ja Pasilasta Viikin suuntaan aina Hakunilaan asti). Poikittaisyhteydet voisivat myös hoitua samalla kalustolla (Jokeri 1, Jokeri 2, Vantaan pikaratikat).

Tulipas tekstiä. Yksi kuva olisi kertonut varmaankin enemmän kuin tuhat sanaa.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Edelliseen liittyen tuli muutamia kysymyksiä mieleen (yleisesti ottaen pisaraan liittyen):

  • Onko tarpeen, että radat risteävät Pasilassa (pääradan suunnalta ensiksi Töölöön, vaihto laiturin yli rantaradan suuntaan)? Vai pitäisikö sittenkin mennä ensiksi Hakaniemeen (laiturit nykyisellään etelä-pohjoissuunnassa)? Toisaalta se sulkisi Meilahden pois radan varrelta, kun ei ole järkevää koukata rantaradan junia Pasilasta enään Meilahteen. Entä vaikutukset Pasilan aseman kehittämiseen ja junaliikenteen lisäämiseen?
  • Mitkä asemat ovat tarpeellisia, parantavat joukkoliikenteen houkuttelevuutta eniten ja luovat uusia kehitysmahdollisuuksia kaupungille?
  • Entäpä kustannukset ja hyötysuhde verrattuna siihen, että rakennetaan kaksi uutta tunnelirataa (Töölön metro+mini-pisara)? Tai pelkkä Töölön metro ja jätetään pisara tekemättä, onhan rautatieasema ja Pasilan asema jo olemassa, mistä voi vaihdella metroon?
  • Voiko muunvärinen juna kuin oranssi kulkea tunnelissa Helsingissä (Helsingin erityisolosuhteiden takia)?
  • Onko 5 min minimi vuoroväli millä voitasiin liikennöidä pisaran maanalaisella osuudella? Eli monta linjaa mahtuisi maanalaiselle runko-osuudelle, jos haaran vuoroväli olisi 10 min.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Helsingin Uutiset (14.12): Pisara lennähti ratahankkeiden kärkeen

Ei taida toteutua ennen vuotta 2030, kun on niin tärkeitä hankkeita jonossa edellä. Ja ne ei onneksi ole miljardiluokan hankkeita ja hk-suhdekin on erinomainen. No, Töölön metroa ja Pasilan terminaalia odotellessa...
 
Länsimetro Matinkylään valmistuu ilmeisesti vuonna 2012 tai 2013 ja Kehärata valmistunee vuosina 2014-2015 . Laajasalon ratikka valmistunee sekin vuosina 2013-2015.

Minusta vaikuttaisi ihan mahdolliselta, että Espoon kaupunkiradan, Raide-Jokerin ja metron Matinkylä-Kivenlahti rakennustyöt alkaisivat vuosina 2013-2015. Vaikka jos valtiolta tulee jonkinlainen elvytyspaketti liikenneväyliin ainakin Espoon kaupunkirata voi nopeutuakin.

Kehäradan ja Espoon kaupunkiradan valmistumisen jälkeen Helsingin ratapiha on täynnä ja kaikki uudet lähijunayhteydet vaativat lisäkapasiteettia, jos parantuvalla kulunvalvonnalla ei saada merkittävää parannusta ratapihan käyttöön.

Jos hyvin käy Pisaran rakennustyöt saattaisivat alkaa jo ennen vuotta 2020. Mutta tuo voi olla toiveajatteluakin.
 
Viimeksi muokattu:
Pisara on todella tarpeellinen hanke, itse uskon vakaasti, että sen toteutus aikaistuu huomattavasti. Sen avulla voidaan ratkaista merkittäviä kapasiteettiongelmia.
 
Minusta vaikuttaa siltä, että lähiaikoina USA:han iskee lama, Manner- Eurooppaan syvä taantuma ja Suomeenkin tulee taantuma, joskin vähän lievempänä kuin muualle.

Suomessakin rakentamisen hiipuminen tiputtaa ensi vuoden aikana kaikki ilmat pois tarjouksista. Pahassa rakennustaantumassa rakennusfirmat ja alihankkijat tekevät töitä nolla- tai miinuskatteella, kaikki tarvikkeet ja raaka-aineet halpenevat reilusti ja työkin halpenee jonkin verran. Kokonaisuudessaan tarjoustaso voi tipahtaa suhdannehuippuun verrattuna 15-30 %. Länsimetron ja kehäradan kustannusarviot lienevätkin jo tässä suhdannetilanteessa taas pielessä, mutteivät siihen suuntaan kuin viime vuosina on liikennehankkeissa totuttu, ja rakentamisen sukellushan on vasta alkanut.

Kun valtiolla on tarve elvyttää, rakentamisen kustannustason halpeneminen voi pistää muitakin hankkeita liikkeelle. Espoon kaupunkirata taitaa olla helpoiten nopeutettava pääkaupunkiseudun joukkolliikennehanke, jos jotain uutta halutaan nopeasti.
 
Viimeksi muokattu:
Paperiversiossa "fakta-ruutu" tietää kertoa, että "lähijunat ajaisivat reittiä heilurimaisesti jopa kolmen minuutin vuorovälein". Olisiko mahdollista siis linjata jotain pidemmän matkan lähijunia pisaran kautta suunniteltujen E/K- ja M/I-heilurien lisäksi. Häiriöherkkyys saattaisi tosin olla suurempi, mutta toisaalta junat ajaisivat peräkkäin tunnelissa eivätkä raiteet risteäisi, kuten tällä hetkellä Helsingin päässä tekevät.

Entä onko Pasila seuraava pullonkaula pisaran valmistumisen jälkeen vai tehdäänkö jotain muutoksia samalla kertaa. Nykyistä asemaa ei voi toiminnallisuuden kannalta miksikään esikuvaksi ottaa. Vapaata tilaa aseman ympärillä vaikka kuinka paljon ja silti kaikki matkustajat on siirrettävä yksien liukuportaiden kautta, jotka aamuruuhkassa ovat aivan tukossa. Ja mikäli uusia raidehankkeita toteutuu niin riittävätkö nykyiset laiturit tulevaisuuden junaliikenteen laajennuksille?

Espoon kaupunkirata taitaa olla helpoiten nopeutettava pääkaupunkiseudun joukkolliikennehanke, jos jotain uutta halutaan nopeasti.

Totta eikä tarvitse rakentaa kallista tunnelirataa. Kuitenkin lähitulevaisuudessa ajankohtainen/välttämätön hanke mikäli muita ratahankkeita aiotaan toteuttaa sillä suunnalla.
 
Entä onko Pasila seuraava pullonkaula pisaran valmistumisen jälkeen vai tehdäänkö jotain muutoksia samalla kertaa. Nykyistä asemaa ei voi toiminnallisuuden kannalta miksikään esikuvaksi ottaa. Vapaata tilaa aseman ympärillä vaikka kuinka paljon ja silti kaikki matkustajat on siirrettävä yksien liukuportaiden kautta, jotka aamuruuhkassa ovat aivan tukossa.

Olen pohtinut, josko aamuruuhka voisi helpottaa asentamalla ruuhkaisille laitureille yhdet lisäliukuportaat kaventamalla asemahalliin johtavaa portaikkoa. Ruuhkahan on pääasiassa ylöspäin. Aseman alikulkua pitäisi ehkä samalla parantaa, jotta hätäpoistumistiemääräykset täyttyisivät. Rullaportaat käyvät hätäpoistumistiestä vain tiettyä kulmaa loivempina enkä osaa sanoa miten jyrkät näistä tulisi.
 
Takaisin
Ylös