Petterin logiikka tiivistettynä miten sen ymmärrän: Automaatio mahdollistaa tiheämmän liikennöinnin, kun kuljettajakustannus poistuu (kulunvalvonnan osaltahan tämä väite on todettu huuhaaksi jo Länsimetrossa, ja käytännössä esim. Moskovan ja Pariisin metroissa). Siksi liikennettä pitää lisätä, mikä syö ratakapasiteettia, mitä pitää lisätä. Ja kun sitä vapautuu, sitä voidaan toisesta päästä vähentää poistamalla käytöstä joitakin osia siitä. Pieni ristiriita?
Raideliikenteen etu on kyllä nimenomaan suuri kapasiteetti. Kaukoliikenteessä esim. Tampereen suuntaan maksimi mitä koskaan tarvitaan on periaatteessa kaksi junaa tunnissa. Enemmän voidaan tarvita jos ajetaan eri reittejä ja/tai eri pysähtymiskäytännöillä. Tai on kilpailevia liikennöitsijöitä? Mutta jos unohdetaan nuo, minä en matkustajana saisi pitkällä matkalla juurikaan etua lyhyemmästä vuorovälistä. Lyhyellä matkalla toki tiheämpi vuoroväli tuo suuremman suhteellisen edun. Ja mitä kapasiteettiin tulee, jos ajetaan kaksi kertaa tunnissa 14 IC2-vaunun juna niin se riittäisi käytännössä tästä ikuisuuteen vaikka matkustajamäärät kasvaisivat huimasti.
Ottaen huomioon kuinka paljon matkustajia yksi raide voi kuljettaa, kunhan sitä ajetaan pitkillä junilla ja kulunvalvonta päivitetäään mahdollistamaan riittävän tiheä vuoroväli, on aika irvokasta väittää että juuri Pasilan ja Helsingin päärautatieaseman väli olisi mikään pullonkaula. Missään Suomessa ei taida olla käytössä yhtä monta rinnakkaista raidetta?
Sivuhuomio: Petteri puhuu useista pullonkauloista. Itse hahmottaisin pullonkaulan sellaisena järjestelmän osana, joka rajoittaa koko järjestelmän kapasiteettia. Silloin niitä olisi määritelmällisesti vain yksi kerrallaan, jos tarkastellaan yhtenäisenä kokonaisuutena toimivaa (osa)järjestelmää. Kun pullonkaula puretaan, muualta löytyy uusi pullonkaula. (Se onko pullonkaulasta haittaa riippuu siitä, tarvitaanko pullonkaulan ylittävää kapasiteettia käyttöön. Jos ei tarvita, silloin pullonkaulaa ei tarvitse purkaa.) Tästä voidaan johtaa perusperiaate että pullonkauloja pitää purkaa siinä järjestyksessä kuin niitä löytyy. Mistään muusta ei ole apua, kun järjestelmän kapasiteetti ei siitä nouse. Esim. jos haluan ajaa traktorilla autotalliin, isokaan autotallin ovi ei auta, jos pihaportista ei mahdu sisään.
Edellinen huomioiden, kun pullonkaula on nyt todistetusti LiVinkin mielestä Pasilassa, Pisaraa ei kannata toteuttaa, koska se ei tuo yhtään lisäkapasiteettia tuohon pullonkaulaan. Eikä sitä kannata rakentaa, koska lisäkapasiteetille ei ole riittävän suurta tarvetta, kun rataverkon nykykapasiteetissakin on vielä kasvunvaraa jäljellä junapituuksia pidentämällä ja kulunvalvonta uusimalla, mitkä ovat molemmat suhteellisesti paljon edullisempia toimenpiteitä.