Minä lähtisin siitä, ettei joukkoliikenteen osuus enää tulevaisuudessa laske kun liikennepolttoaineiden hinta nousee. Jos väkiluku kasvaa 1,3 miljoonasta 1,9 miljoonaan (46 %) ja joukkoliikenteen käyttäjämäärä 50 %, kasvu on suunnilleen väkiluvun luokkaa. Raideliikennevuorojen kasvu on selkeä trendi jo vuorokymmeniä. Kun seutu laajenee, yksittäisten yhteyksien käyttäjämäärät vähenevät. Samoin kaukoliikennematkustajat toivovat tiiviimpää liikennettä. Junaliikenteen automatisointi myös poistanee kuljettajat suurimmasta osasta taajama ja lähijunista muutaman lähivuosikymmenen aikana, joten henkilökustannuksetkaan eivät estäne kehitystä.
Yksikkökoon kasvattaminen ei minusta ole relevantti seikka. Olisi helppo triviaalia nykyisellä infralla kaksi kertaa isompia junia, se ei kuitenkaan tarjoa parempaa palvelutasoa.
---------- Viesti lisätty kello 1:03 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 0:58 ----------
Osa laitureista on Helsingissä tyhjiä ennen aamun huipputuntia ja täysiä huipputunnin jälkeen. Myös operaatiot Ilmalaan pidetään huipputuntina minimissä. Huipputunnin kapasiteettia ei voida ylläpitää pysyvästi ilman että junat kasaantuvat Helsingin asemalle.