Sivu 107 / 233 EnsimmäinenEnsimmäinen ... 72747678797103104105106107108109110111117127147167187207 ... ViimeisinViimeisin
Näytetään tulokset 1591-1605/3493

Viestiketju: Tampereen pikaratikkahanke

 1. #1591

  Liittynyt
  04.11.2008
  Sijainti
  Helsinki, Vallila
  Viestejä
  421

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Knightrider Näytä viesti
  CapaCityn todellinen tuulilasikuormakapasiteetti on 140-180 hlö, riippuu miten mittaa, ei kuitenkaan 100hlö, joka on vähemmän kuin tavallisen tamperelaisen nivelen..
  Poimin numeron aiemmasta keskustelusta tarkistamatta, pahoitteluni.

  Poinnttina kuitenkin oli, että jos liikennettä hoidetaan välineillä, joissa on 100 tai 113 tai 140 henkeä, niin lähes varmasti pysähdytään joka pysäkillä, koska joku on aina jäämässä pois. Ja siksi pysäkkien ohitelu ei enää ole relevantti kysymys tämän kokoluokan vehkeillä. Aivan riippumatta siitä onko alla kiskot vai asfaltti.

  Tietysti lisäksi hyvin hoidetuilla runkolinjoilla aikataulutus on muutenkin niin täsmällistä ettei pysäkkien ohittelussa ole järkeä.

 2. #1592
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  1471

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Knightrider Näytä viesti
  Tuulilasikuormassa CapaCityyn on onnistuttu ahtamaan 200hlö, mutta toki tämä ei vastaa todellisuutta, sillä matkustajan täytyy pystyä myös liikkumaan. CapaCityn todellinen tuulilasikuormakapasiteetti on 140-180 hlö, riippuu miten mittaa, ei kuitenkaan 100hlö, joka on vähemmän kuin tavallisen tamperelaisen nivelen..
  Ei välttämättä ole ahdettu 200 henkilöä. Rekisteröity kapasiteetti on laskennallinen. En toisaalta yllättyisi, vaikka Istanbulin vähäistumapaikkaisiin 193 matkustajalle rekisteröityihin Capacityihin ahdettaisiin ajoittain enemmänkuin kuin 193 matkustajaa.

  Tuulilasikuorman määritelmät vaihtelevat ja niitä on täälläkin laskeskeltu, mutta antamasi haarukka on kyllä normaaliin liikenteeseen Suomessa utopiaa. Jos pannaan Capacityyn maksimit 53 istumapaikkaa (vähemmän kuin telissä on!), niin seisomatilaa ei enää ole yhtä paljon kuin vaikkapa Istanbulin versioissa.

  Helsingissä lasketaan yleensä mitoittavaa kapasiteettia eli keskikuormaa ruuhkatunnin yli. Se ei vastaa täyttä tuulilasikuormaa, koska ruuhkatunnin sisällä keskiarvo pitää voida ylittää. Näin laskien telibussissa on 73 paikkaa (sanotaan 75) ja 30 % isommassa Capacityssä voisi olla 100 tai ehkä 110 isomman seisomapainotuksen takia. Nivelratikkaan (20 m, bussia kapeampi)) lasketaan näin 91 matkustajaa ja väliosavaunuun (26,5 m) 120.

  Tyypillinen tuulilasikuorma kohtuullisesti pakattuna Suomessa telille on noin 100 matkustajaa. Capacityssä voisi tähän nähden olla 30 % lisäpituutta vastaten noin 30 paikkaa lisää. Ei ainakaan kovin montaa enempää. Näin ovat myös ammatikseen ajavat arvioineet.

  Ero tavallisen nivelen ja Capacityn välillä ei ole hirveän suuri kapasiteettimielessä. Pituuttahan tulee vain 1,5 metriä eli alle 10 % lisää. Ajovakautta ilmeisesti tulee senkin edestä.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Knightrider Näytä viesti
  En usko, että 30m on ongelma
  Jos ei olisi ongelma, noin pitkiä busseja varmasti olisi olemassa muuten kuin photoshopattuina tai taideinstallaatioina.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Knightrider Näytä viesti
  Arkisin 5.45-8.45 & 14.15-18.15 BRT-brändättyjä niveliä, muihin aikoihin 2-akselisia.
  BRT voisi olla ihan hyvä, mutta miksi olisi ostamassa yhdelle linjalle tuplakaluston? Ei kannata meikäläisellä kustannusrakenteella eikä luultavasti millään muullakaan.

 3. #1593
  Knightrider avatar
  Liittynyt
  07.03.2009
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  1435

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Lainaus Alunperin kirjoittanut late- Näytä viesti
  BRT voisi olla ihan hyvä, mutta miksi olisi ostamassa yhdelle linjalle tuplakaluston? Ei kannata meikäläisellä kustannusrakenteella eikä luultavasti millään muullakaan.
  En kommentoinut muiden mahd. BRT-linjojen kalustoa, otin vain esimerkiksi linjan 54.
  Se kaipaa niveliä ruuhka-aikaan, kun seisomapaikoista (varsinkin Malmin kohdalla) on pulaa..

 4. #1594
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  7773

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Knightrider Näytä viesti
  Se kaipaa niveliä ruuhka-aikaan, kun seisomapaikoista (varsinkin Malmin kohdalla) on pulaa..
  Mutta kaipa niillä nivelillä voidaan sitten ajaa samaa linjaa myös ruuhkan ulkopuolella? Muutoinhan joudutaan pitämään kahta kalustoa rinnan, tavallisia autoja keskipäivää ja iltaa varten, sekä niveliä ruuhkaa varten.

  Tietysti voisi ajatella, että muiltal injoilta siirretään tavallisia busseja aamuruuhkan jälkeen 54:lle ja palautetaan taas ruuhkan päätteeksi jollekin toiselle linjalle, mutta luulisinpa, että kokonaisuuden kannalta (siirtoajojen kustannukset, siirtojen ja venkslauksen tuoma luotettavuuden kärsiminen) on kuitenkin parasta ajaa niillä ruuhkanivelillä saman tien muuhunkin aikaan.
  "Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
  – Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

 5. #1595
  Salomaa avatar
  Liittynyt
  24.10.2007
  Viestejä
  2119

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Sori. Minut voi haukkua tyhmäksi, mutta en tajua. Eikä taida moni muukaan. Ratikan pysäkki on usein omalla kaistallaan, jolloin siitä ei pitäisi koitua haittaa kenellekkään. Ratikalle ei pitäisi muodostua turhaa seisomista valoissa, koska aika käytetään hyödyksi pysäkillä. Jos ratikka nytkähtää liikkeelle, mutta valot estävät etenemisen niin se on ikävä tilanne, mikä myös on bussilla, johon mattimyöhästyneet juoksevat ovea koputtamaan. Jotkut kuskit avaavat oven hyvyyttään, jotkut eivät sillä pysäkiltä lähdettiin jo. Eräs ystäväni (myös tämän foorumin jäsen) näytti minulle kuvaa Freiburgilaiselta ratikkapysäkiltä, jossa isossa kyltissä todetaan tylysti: Pysähdymme vain kerran. Eli kyytiin ei enää ole asiaa, jos myöhästyit.
  Tämä koskee usein niitä pysäkkejä, joilla kulkee 3 linjaa tai enemmän. Mainittu Runeberginkadun ja Mannerheimintien risteyksessä kulkee pohjoisesta risteykseen saakka 3,4,7 ja 10. On tärkeää kertoa että Helsinginkadulta vasemmalle Mannerheimintielle muodostuu pääväylä, joille palaa pitkä vihreä. Näin ollen usein pääsee muodostumaan tilanne jossa 3 on odottaa vuoroaan oikealle, ja edelleen niiden takana suoraan meneviä esim 4, 7 tai 10.

  Meillä on nyt iso ja tilava Vauriotram ja tässä juuri se seisoi Korpisen Pekan kaupan kulmalla bussin(esim 39 tai 45) perässä, vaunu pakattiin kerran, on ihan oikein että bussin perässä odottaessaan pääsee vaunuun sisään, mutta vilkkaalla paikalla on tulijoiden jono. Ja tässäkin tapauksessa ovet avattiin useamman kerran. Oikeastaan ongelmaa ei ole Helsingissä ratkaistu, linjana näyttää olevan se että jollain konstilla vaunuun pyrkivää odotetaan. Ei sitä voi tyrmätä, siinähän palvellaan ratikkaan kiirehtiviä. Tämä hidastaa raitioliikennettä, jatkan tästä Johdinautot- palstalla lisää. (kuuluu se sinne tai ei, mutta vertailen liikennevälineitä)

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Kaupintie. Missäs päin Hesaa se on? Tampereella on Kaupinkatu, mutta sillä ei ole mitään bussiliikennettä, joten sitä tuskin tarkoitetaan. Ja onko siis Kaupintiellä pysäkkisyvennyksiä vai ei ja mikä on erityinen syy siihen?
  Kaupintie on Helsingin Lassilassa ja sinne tehtiin ympyrät ja tämä pysäkkiratkaisu kadun turvallisuuden parantámiseksi ja toisaalta että Kaupintietä kehälle oikaisevat menisivät vihdintien kautta. Mielestäni järjestelyt vastaavat tarkoitustaan. Kaupintiellä on bussipysäkki siten, että se PYSÄHTYY AJOLINJALLE, keskellä on kivikoroke, siitä ei mennä ohi pienellä eikä isolla autolla.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Kaksi ratkaisua. Joko se ohitusraide tehdään vaikka verta itkien. Tai mikä järkevämpää... Katsotaan voitaisiinko siltä kohtaa Rv-liikennetä tahdistaa paremmin, jotta toisen ratikan perässä jonottelu vähenisi.
  Automiehet eivät anna rakentaa ohituskaistaa Mannerheimintielllä oikealle kääntyville vaunuille, koska suoraan ajaville jäisi vain yksi kaista. Mutta ongelmaan etsitään ratkaisua: vaunu 3 Nordenskiöldinkatua alas suoraan Topeliuksenkadulle. tällöin Manskulle jää kolme linjaa, joista ainoastaan 7 tarvitsee kääntyä oikealle. Ylioppilastalon kohdallahan on ryhmittymisraide vasemmalle. Tämä Topeliuksenkadun raide on sarjassa "lähitulevaisuudessa toteutettavat". Ja niitä projekteja on nyt Helsingissä enemmän ja vähemmän.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Itse en periaatteessa vastusta kuljettajarahastuksen poistoa busseista, mutten näe sitä tarpeellisena. Bussien käyttäjämäärä on muilla kuin runkolinjoilla sopivankokoinen siihen, että kaikki sisääntulijat kulkevat etuovesta. Ratikoissa kaikista ovista kulkeminen on perusteltua ja pummilla matkustamista voidaan ehkäistä tehokkailla tarkastuksilla (ja tarkastusmaksujen summa mieluusti niin suolaiseksi että toista kertaa ei pummilla mennä), kun taas busseissa, joilla tulee olemaan sekä pääkaupunkiseudulla, että Tampereen seudulla raideliikennettä suurempi osuus joukkoliikennetarjonnasta. Tällöin pummilla matkustamisen estää tehokkaasti kuljettajan valvova katse.
  Kyllä tämä kuljettarahastuksen poisto osaltaan nopeuttaa, mutta saa nähdä pidetäänkö annetusta lupauksesta kiinni. Olisiko se ollut 2013-2014 vaihteessa.

  Martti
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 13.03.2010 kello 09:19. Syy: korjattu lainauksia

 6. #1596
  Jykke avatar
  Liittynyt
  21.03.2007
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  625

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Salomaa Näytä viesti
  Tampereen pikaratikkakeskustelijoiden keskuudessa on vähän sellaista henkeä, että se pikaraitovaunu on SAATAVA.
  Ratikalle on olemassa myös perusteita, jotka tukevat rv-liikenteen aloittamista täällä.

 7. #1597

  Liittynyt
  01.07.2005
  Sijainti
  Espoo
  Viestejä
  682

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Salomaa Näytä viesti
  Tämä koskee usein niitä pysäkkejä, joilla kulkee 3 linjaa tai enemmän. Mainittu Runeberginkadun ja Mannerheimintien risteyksessä kulkee pohjoisesta risteykseen saakka 3,4,7 ja 10. On tärkeää kertoa että Helsinginkadulta vasemmalle Mannerheimintielle muodostuu pääväylä, joille palaa pitkä vihreä. Näin ollen usein pääsee muodostumaan tilanne jossa 3 on odottaa vuoroaan oikealle, ja edelleen niiden takana suoraan meneviä esim 4, 7 tai 10.
  Olet nyt muutamaan kertaan ottanut tämän risteyksen esille. En (enää) matkusta siitä usein ohi, enkä koskaan ole siitä säännöllisesti raitiovaunulla kulkenut, mutta ei tuo kääntyvän kolmosen odottelu minusta koskaan ole mitenkään valtavalta ongelmalta vaikuttanut. Trollikka ilmeisesti hanskaisi tämän jotenkin paremmin? Ja miten tämä liittyy Tampereen pikaratikoihin?

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Salomaa Näytä viesti
  Meillä on nyt iso ja tilava Vauriotram ja tässä juuri se seisoi Korpisen Pekan kaupan kulmalla bussin(esim 39 tai 45) perässä, vaunu pakattiin kerran, on ihan oikein että bussin perässä odottaessaan pääsee vaunuun sisään, mutta vilkkaalla paikalla on tulijoiden jono. Ja tässäkin tapauksessa ovet avattiin useamman kerran. Oikeastaan ongelmaa ei ole Helsingissä ratkaistu, linjana näyttää olevan se että jollain konstilla vaunuun pyrkivää odotetaan. Ei sitä voi tyrmätä, siinähän palvellaan ratikkaan kiirehtiviä. Tämä hidastaa raitioliikennettä, jatkan tästä Johdinautot- palstalla lisää. (kuuluu se sinne tai ei, mutta vertailen liikennevälineitä)
  Tämä pysäkillä poikkeaminen (tai poikkeamatta jättäminen) ja ovien uudelleen avaaminen (tai avaamatta jättäminen) ei liity mitenkään siihen, mikä kulkuneuvon pyörän pintamateriaali on. Onhan Helsingissäkin muutama raitiovaunupysäkki, joiden kohdalla kiskot tekevät mutkan pysäkkikoroketta kohti. Meille, jotka emme ole paljasjalkaisia helsinkiläisiä, voisit (tai joku muu voisi) ehkä kertoa, missä tämä Korpisen Pekan kaupan kulma on.

 8. #1598
  Salomaa avatar
  Liittynyt
  24.10.2007
  Viestejä
  2119

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Helsingin liikennevälineiden vertailu kysymykseen vastaan Johdinautot- palstalla nyt.

  Martti

 9. #1599
  janihyvarinen avatar
  Liittynyt
  18.08.2006
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  2311

  oletus Vs: Johdinautot

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Salomaa Näytä viesti
  Tampereen pikaratikkakeskustelijoiden keskuudessa on vähän sellaista henkeä, että se pikaraitovaunu on SAATAVA. Silloinhan se menee helposti läpi, kun riittävä määrä ottaa tämän yksinkertaisen mantran käyttöönsä.
  Ensiksi unohdetaan se "pika" liikennevälineen nimestä. Puhutaan mieluummin vain modernista raitiotiestä. "Pikaraitiotie" on Tampereella historiallisesti liian latautunut termi, jotta sitä käyttäen voisi enää käydä asiallista keskustelua.

  Sitten asiaan: Tampereen kaupunki kasvaa kovaa vauhtia. Joukkoliikenteellä on paljon käyttäjiä lukumääräisesti (ei siis vähän kuten jotkut kuvittelevat), mutta kulkumuoto-osuus on kuitenkin laskenut melkein viime vuosiin asti (jolloin bussiliikenteeseen panostettiin vaihteeksi lisää ja saatiin positiivisia tuloksia). Lopputuloksena autoja on liikkeellä valtaisa määrä. Jos jämähdettäisiin nykytilanteeseen sekä infran että populaation osalta, asiat sujuisivat jotenkuten. Mutta kun ei jämähdetä. Populaatio kasvaa. Tämän aiheuttama lisäliikennöintitarve kannattaa kanavoida mahdollisuuksien mukaan joukkoliikenteeseen, koska se on olennaisesti edullisempaa kuin rakentaa jatkuvasti lisää kallista katuinfraa kasvavalle autoliikenteelle.

  No, miten saadaan kasvatettua joukkoliikennettä? Toisaalta pitää kasvattaa kapasiteettia, mieluiten kustannustehokkaasti, ja toisaalta houkuttavuutta, jotta saadaan niitä matkustajia suhteessa enemmän kuin nykyisin. Siis pitää vaikuttaa sekä tarjontaan että kysyntään.

  Jos pelkästään lisätään bussiliikenteen tarjontaa, kulut kasvavat suoraan suhteessa tarjottuun kapasiteettiin. Ja kun subventiota tarvitaan, niin subventiotarvekin kasvaisi. Ei hyvä. Samaan aikaan ei pystytä vaikuttamaan kysyntään, kun bussiliikenne kasvatettuna ei ole sen houkuttavampaa kuin bussiliikenne kasvattamattomana (siis jos puhumme runkolinjoista joilla on jo nyt kunnollinen vuorotarjonta -- vuorovälin parantaminen muualla kuin runkolinjoilla taas ei johda optimaaliseen tulokseen kokonaisuuden kannalta vaikka parantaisikin joidenkin kokemaa palvelutasoa, rahaa menisi mutta siitä saataisiin laiha hyöty).

  Raitiotie puolestaan lisää paikkatarjontaa, kuormitetuilla runkolinjoilla vieläpä kustannustehokkaammin kuin bussivuorojen lisääminen (pätee sekä liikennöinnin suoriin kustannuksiin että infran kunnossapitoon), ja vastaavasti vaikuttaa raidekertoimen kautta positiivisesti kysyntään. On nimittäin yleisesti tiedossa, että raideliikenne samalla reitillä kuin bussi houkuttaa olennaisesti enemmän matkustajia. Yhdellä iskulla saadaan kustannustehokkaasti skaalautuva liikennejärjestelmä, joka tuottaa parempilaatuista palvelua. Ja säästyneet subventiorahat voidaan haluttaessa käyttää bussiliikenteen parantamiseen siellä, missä bussit ovat järkevä liikenneväline.

  Iso bussi ei ole yhtä kustannustehokas kuin ratikka. Isokaan bussi / trollikka ei tarjoa samaa kapasiteettia kuin ratikka. Eikä minkäänlainen bussi houkuta matkustajia samoin kuin ratikka. Yhtälö vaan ei toimi oli siinä sitten mukana minkälainen ihmevekotin-bussi hyvänsä. Trollikka on bussi, eikä sillä ole mitään muita ratikan ominaisuuksia kuin sähkökäyttöisyys, mikä on tietystä näkökulmasta kieltämättä etu verrattuna dieselbusseihin.

  Tämä on parhaan ymmärrykseni mukaan kohtuullisen rationaalinen päättelyketju. Kun siihen lisätään luvut mukaan, ne näyttävät järkeviltä ja puoltavat raitiotietä suhteessa busseihin ja trollikoihin. Kyse ei ole uskovaisuudesta. Toki näitä asioita saa kyseenalaistaa, ja luvuista voidaan keskustella. Nyt vaan on niin, että yksikään raitiotien vastustaja ei ole edes yrittänyt esittää vastaavantasoista päättelyketjua tai siihen liittyviä lukuja. Puhumattakaan että olisi onnistunut niillä vakuuttamaan olevansa oikeassa.

  Mitä jos palataan tähän asiaan sitten, kun trollikoiden puolesta on yhtä looginen tarina, ja luvutkin puoltavat sitä? Voihan sitä haukkua että tässä ratikkatarinassa on jotain vikaa, mutta mitä hyötyä? Mieluummin kannattaisi esittää vakuuttava kilpaileva tarina. Muuten tämä on pelkkää leuan louskutusta, josta ainoa lopputulema ovat kuluneet leukanivelet.
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 13.03.2010 kello 21:20. Syy: siirretty toiseen ketjuun

 10. #1600
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  7773

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Kun Tampereen ratikkahanke alkaa olla jo suht lähellä hankesuunnitelmavaihetta, niin minua kiinnostaisi tietää, onko raideleveydestä ollut puhetta ja onko siitä jotain kaavailuja. Senkin uhalla, että 10 kirjoittajaa vastaa, että raideleveys on epäoleellinen asia

  Vaihtoehtoja on käytännössä kolme, 1524, 1435 ja 1000 mm.

  Rautatieverkkoa hyödyntävän pikaratikan raideleveys olisi tietysti yksiselitteisesti 1524, mutta nythän tarkoitus on luoda sellainen ratikkajärjestelmä, joka ei hyödynnä rautateitä. Onko kuitenkin olemassa keskustelun tai virkamiesvalmistelun tasolla ajatuksia rataverkon mahdollisesta hyödyntämisestä tulevaisuudessa, ja ovatko tällaiset ajatukset realistisella pohjalla? Jos kyllä, niin silloinhan tuo raideleveyden valinta on harvinaisen helppo asia.

  Jos rautatieverkolle menoa ei suunnitella, niin näkisin että 1524 ei ole perusteltu, sillä länsimaisen palvelutason ja laatutason täyttävää kalustoa on olemassa vain vähän jos lainkaan. Valmistaako muuten Skoda 1524-ratikoita? Jos valmistaa, niin se taitaa olla sitten suurin piirtein ainoa vaihtoehto. Tietysti valmistaja kuin valmistaja tekee 1524-ratikan, jos tilaus on riittävän suuri, mutta kun alkuvaiheessa toteutunee vain Hervannan ja keskustan välinen ratikkalinja, niin tokkopa päästään edes 20 vaunuun.

  Raideleveydellä 1435 taitaa olla suurimmat valmiiden konseptivaunujen markkinat. Valmis konseptivaunu varmasti sopii Tampereelle, sillä rata suunnitellaan tietysti alusta lähtien siten, että standardivaunu pärjää sillä hyvin. 1435-rata olisi kuitenkin Suomessa kummajainen, ainoa lajiaan. Mutta olisiko siitä varsinaista käytännön haittaa?

  Kuitenkin myös raideleveydellä 1000 valikoimaa löytyy riittävästi. Ainoa tekninen rajoitus on käytännössä se, että matalalattiavaunun käytävästä ei voi tehdä yhtä leveää kuin 1435-vaunussa voi. Tämä on minusta houkutteleva vaihtoehto silloin, jos Transtech voittaa HKL:n tarjouskilpailun. Jos ja kun Transtechin vaunusta syntyy Suomen oloihin toimiva ratikka, niin silloin Tampereelle on helppo valita koeteltu vaunu. (Toisaalta esim. Tukholman uuden kaupunkiraitiotien vaunut, jos niistä tulee toimivia, sopinevat yhtä lailla Tampereen oloihin ja ne ovat tietysti 1435-vaunuja.)

  Jotain hyötyä voi olla potentiaalisesta yhteistyöstä Helsingin kanssa, ja tässä minulla on mielessä yksi ihan konkreettinen hyöty. Uskoisin nimittäin optimistina, että ratikka tulee Treella(kin) houkuttelemaan huomattavasti enemmän matkustajia kuin mitä on ajateltu parhaissakaan ennusteissa. Se voi tarkoittaa sitä, että vuoroväliä on tihennettävä suunnitellusta, ja siihen ei ole saatavissa kalustoa niin nopeasti kuin on tarvis. Samanaikaisesti Helsinki mitä todennäköisimmin poistaa liikennekelpoista kalustoa, joka voitaisiin myydä Treelle lisäkalustoksi käytettäväksi niiden parin vuoden aikana, jonka Treen uuden lisäkaluston toimittaminen kestää.

  Onko Tampereen KRR-osastolla ollut tästä keskustelua, ja jos on, oletteko päässeet johonkin lopputulokseen? Entä onko virkamiesvalmistelussa käyty tätä asiaa läpi tässä vaiheessa?
  "Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
  – Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

 11. #1601
  Jykke avatar
  Liittynyt
  21.03.2007
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  625

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Kun Tampereen ratikkahanke alkaa olla jo suht lähellä hankesuunnitelmavaihetta, niin minua kiinnostaisi tietää, onko raideleveydestä ollut puhetta ja onko siitä jotain kaavailuja.
  Mitään virallista ei ole linjattu raideleveydestä, mutta TASE:eesta poimitussa lauseessa todetaan, että katuratikka olisi teknisesti sama kuin entinen pikaratikka. Eli näillä näkymin raideleveys tulisi olemaan 1524 mm. Jo on jotain muuta... Niin meikäläinen nostaa äläkän.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Rautatieverkkoa hyödyntävän pikaratikan raideleveys olisi tietysti yksiselitteisesti 1524, mutta nythän tarkoitus on luoda sellainen ratikkajärjestelmä, joka ei hyödynnä rautateitä.
  No Pispalan linjaus on yksi iso kysymysmerkki. Vaihtoehtoja on kolme: Pispalan valtaväylää, rautatien maastokäytävää (hyvin todennäköisesti yhteiset kiskot lähijunien kanssa), tai rantaväylän vartta.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Onko kuitenkin olemassa keskustelun tai virkamiesvalmistelun tasolla ajatuksia rataverkon mahdollisesta hyödyntämisestä tulevaisuudessa, ja ovatko tällaiset ajatukset realistisella pohjalla?
  Ei ole ainakaan silmiin osunut. Mutta omasta mielestäni nyt kun Tampereella on mahdollisuus aloittaa ratikka aivan puhtaalta pöydältä, niin silloin kannattaa jo tulevaisuus ajatella valmiiksi. Duoratikoiden option poistaminen voisi olla virhe jota myöhemmin A.) Kadutaan ja B.) Korjataan (jos korjataan) kalliilla hinnalla.

  Vaikka Tampereella on lähijunien kannalta aika täydellisen muotoinen verkko, niin niillä ei saada koko keskustaa katettua ilman vaihtoja, tai pitkiä kävelymatkoja. Duoratikka poistaa tarpeen kahdelta erilaiselta raidekulkumuodolta. VR ei ole osoittanut kiinnostusta lähijunaliikenteeseen Tampereella. Itse myös katson Karlsruhen kasvaneita matkustajalukuja kun lähijunat muutettiin duoratikoiksi.

  Itse lisäisin Tampereen ratikoille vielä raideleveyden ja pyöräprofiilien lisäksi saman sähköistyksen kuin rautateillä, jolloin kaksivirtavaunujen hankkimista ei tulevaisuudessa tarvittaisi. Tämä vaan ilmeisesti ei onnistu kaupungissa turvamääräysten vuoksi. Vai onnistuuko? Tästä olisi mielenkiintoista keskustella.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Jos rautatieverkolle menoa ei suunnitella, niin näkisin että 1524 ei ole perusteltu, sillä länsimaisen palvelutason ja laatutason täyttävää kalustoa on olemassa vain vähän jos lainkaan.
  Kyllähän sitä saa kun tilaa.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Valmistaako muuten Skoda 1524-ratikoita?
  Eikös Skodalta pitäisi tulla Riikaan uusia ratikoita?

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Jos valmistaa, niin se taitaa olla sitten suurin piirtein ainoa vaihtoehto. Tietysti valmistaja kuin valmistaja tekee 1524-ratikan, jos tilaus on riittävän suuri, mutta kun alkuvaiheessa toteutunee vain Hervannan ja keskustan välinen ratikkalinja, niin tokkopa päästään edes 20 vaunuun.
  Mitenkäs se raideleveys nyt muka niin paljon vaikutaisi. Kuinkas monta Flirttiä tulee tänne? Lisäoptio on myös hyvä tehoste leveämmän raidevälin tekemiseen.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  1435-rata olisi kuitenkin Suomessa kummajainen, ainoa lajiaan. Mutta olisiko siitä varsinaista käytännön haittaa?
  Poistaa duoratikoiden option tulevaisuudessa, eli mielestäni mittava virheliike.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Jotain hyötyä voi olla potentiaalisesta yhteistyöstä Helsingin kanssa, ja tässä minulla on mielessä yksi ihan konkreettinen hyöty.
  Ehkä enemmän kuin Helsingin niin Tampereen kannattaisi harkita yhteistyötä Turun tulevien ratikoiden kanssa. Tällöin olisi jo kaksinkertainen tarve saada 1524 mm raideleveydellä ratikoita. Yhteistilaus kenties? Ja ehkä tulevaisuudessa ratikka Tampereen Keskustorilta Turun Kauppatorille rautateitä pitkin?

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Uskoisin nimittäin optimistina, että ratikka tulee Treella(kin) houkuttelemaan huomattavasti enemmän matkustajia kuin mitä on ajateltu parhaissakaan ennusteissa. Se voi tarkoittaa sitä, että vuoroväliä on tihennettävä suunnitellusta, ja siihen ei ole saatavissa kalustoa niin nopeasti kuin on tarvis. Samanaikaisesti Helsinki mitä todennäköisimmin poistaa liikennekelpoista kalustoa, joka voitaisiin myydä Treelle lisäkalustoksi käytettäväksi niiden parin vuoden aikana, jonka Treen uuden lisäkaluston toimittaminen kestää.
  Vaikka ajatus siitä että Tamperelaiset Nr ykköset ja kakkoset tulisivat tekemään ehtoopuolensa leipätyön kotikulmilleen on hyvin hektinen, niin silti kallistun vahvasti leveämpään raiteeseen. Tampereen ratikalle sopiva vuoroväli on noin kymmenen minuuttia per linja ja jos kapasiteettista alkaa olemaan pulaa niin silloin sitä voidaan järkevästi lisätä kaksinajolla, sen sijaan että lisätään vuoroja, jolloin tarjonta alkaa jo ylittyä, kustannukset nousta ja raiteet kuormittua.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Onko Tampereen KRR-osastolla ollut tästä keskustelua, ja jos on, oletteko päässeet johonkin lopputulokseen?
  On toki. Ydinryhmä vaikuttaisi olevan rautateiden leveyden kannalla. Tähän käsitykseen itse olen jäänyt keskusteluiden osalta, jotka ovat koskeneet raideleveyttä.

  Lopuksi päivän uutisantia:

  Tamperelainen

  Tori

 12. #1602
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  7773

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Lainaus Alunperin kirjoittanut TORI - Tampereen kaupunkilehti 18.3.2010
  Raideliikenteen kehittämistä on pyöritelty jo kymmenkunta vuotta. Työn alle on tulossa yleissuunnitelman laatiminen, joka valmistuu aikaisintaan vuonna 2011. Siinä selvitetään tarkemmin raideliikenteestä koituvia kustannuksia ja mahdollisuuksia toteuttaa liikenne kaupungin keskustassa.
  Eli siis yleissuunnitelma on jo työn alla. Jos ja kun se on valtuustossa 2011, niin siitähän seuraava askel onkin hankesuunnitelman laatiminen. Ja päätös tästä siis voidaan saada 2011. Kuulostaa erinomaiselta!

  Lainaus Alunperin kirjoittanut TORI - Tampereen kaupunkilehti 18.3.2010
  Tällä hetkellä lähtökohtana on maanpäällinen raideliikenne keskustassa ja rakentamiskustannukset arvioidaan karkeasti ottaen kahdeksaksi miljoonaksi euroksi kilometriä kohti.
  Tuntuu melko kalliilta. Mikähän tuossa maksaa?

  ---------- Viesti lisätty kello 0:33 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 0:22 ----------

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Ei ole ainakaan silmiin osunut. Mutta omasta mielestäni nyt kun Tampereella on mahdollisuus aloittaa ratikka aivan puhtaalta pöydältä, niin silloin kannattaa jo tulevaisuus ajatella valmiiksi. Duoratikoiden option poistaminen voisi olla virhe jota myöhemmin A.) Kadutaan ja B.) Korjataan (jos korjataan) kalliilla hinnalla.
  Tämä on totta. Mietin vaan, onko duo edes tulevaisuudessa realistista. Mutta ilmeisesti on.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Itse lisäisin Tampereen ratikoille vielä raideleveyden ja pyöräprofiilien lisäksi saman sähköistyksen kuin rautateillä, jolloin kaksivirtavaunujen hankkimista ei tulevaisuudessa tarvittaisi. Tämä vaan ilmeisesti ei onnistu kaupungissa turvamääräysten vuoksi. Vai onnistuuko? Tästä olisi mielenkiintoista keskustella.
  Pyörien osalta ei varmaan ole niin suurta ongelmaa (tulee vaan aika leveät kiskourat), mutta 25kV sähkö ei taida onnistua katutilassa.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Kyllähän sitä saa kun tilaa. Eikös Skodalta pitäisi tulla Riikaan uusia ratikoita?
  Saahan tilaamalla mitä vaan, mutta kun on pieni erä, niin se tulee kalliiksi. Mutta Riikaa en muistanutkaan, olen kyllä siitä joskus lukenut. Sehän ratkaisee tuon. Ilmasto siellä on astetta leudompi, mutta melkein väittäisin, että mikä Riiassa toimii toimii kyllä Suomessakin. Eli toivotaan, että heidän kauppansa onnistuu. Ainakin se tulee juuri oikeaan aikaan.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Ehkä enemmän kuin Helsingin niin Tampereen kannattaisi harkita yhteistyötä Turun tulevien ratikoiden kanssa. Tällöin olisi jo kaksinkertainen tarve saada 1524 mm raideleveydellä ratikoita. Yhteistilaus kenties?
  Teoriassa kyllä, mutta käytännössä tällä vauhdilla Treella kulkee ratikka siinä vaiheessa kun turkulaiset vasta selvittävät, mitä runkobusseille pitäisi tehdä Kyllähän Turussakin ollaan edetty ja ihan positiivisesti, mutta jotenkin tuntuu, että tahti on verkkaisempi ja vastaanpanijoita enemmän. Valitettavasti.
  "Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
  – Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

 13. #1603
  Jykke avatar
  Liittynyt
  21.03.2007
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  625

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Eli siis yleissuunnitelma on jo työn alla.
  Ei ihan vielä mutta kohta.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Tuntuu melko kalliilta. Mikähän tuossa maksaa?
  Luultavasti muutama isompi silta ja varmaan mahdolliset kunnallistekniikan siirrot katujen alta nostavat hintaa. Kilometrihinta on kyllä yllättävän kova, kun katsotaan Hesan ysiä, joka saatiin noin 5 miljoonan kilometrihintaan ja vielä keskustaan.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Tämä on totta. Mietin vaan, onko duo edes tulevaisuudessa realistista. Mutta ilmeisesti on.
  Sanoisin että on. Jopa silloinkin jos lähijunat eivät alkuvaiheessa tule katuverkkoon. Silloinkin voitaisiin yhä ajaa lähijunat ratikkakalustolla. Hesan lähijunista ei löydy sopivia matkakortinlukijoita ja linjakartatkin on hiukan väärät. VR tällöin varmasti suostuisi ajamaan lähijuna(ratikoita) kun sen ei tarvitsisi omaa kalustoaan siihen taikoa.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Pyörien osalta ei varmaan ole niin suurta ongelmaa (tulee vaan aika leveät kiskourat), mutta 25kV sähkö ei taida onnistua katutilassa.
  Siltä pahoin näyttää. Tietääkö kukaan tarkkoja turvaetäisyyksiä, tai muita määräyksiä?

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Kyllähän Turussakin ollaan edetty ja ihan positiivisesti, mutta jotenkin tuntuu, että tahti on verkkaisempi ja vastaanpanijoita enemmän. Valitettavasti.
  Täytyy toivoa että Turkulaiset tarttuisivat haasteeseen ja kilpailisvat siitä kumpi kaupunki saa ratikan ensiksi. Tampere voittaessaan voisi lähettää Särkänniemessä majailevan Turkulaisen perävaunun takaisin tällöin, kirjeen kera. "Kiitos. Meillä on nyt omasta takaa."

  Mutta vitsit sikseen. On todella sääli, että Turussa ei oikein asiat etene yhtä hyvin kuin Tampereella. Pääasia että edes seilläkin on myönnetty ratikan tarve ja tulevaisuuden käytännössä varma uudelleentuleminen.

 14. #1604
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  7773

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Ei ihan vielä mutta kohta.
  Siihen pitäisi laittaa sellainen ehto kilpailutukseen, että valittavalla konsultilla tulee olla referenssiä uuden raitiotiejärjestelmän suunnittelusta ja käytännön toteutuksesta. Sillä tavalla varmistettaisiin, että saataisiin voittajaksi saksalainen tai ranskalainen firma, joka on oikeasti saanut projekteja toteutusvaiheeseen asti. Ettei hinnat ja ratkaisut ole täysin tuulesta temmattuja.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Luultavasti muutama isompi silta ja varmaan mahdolliset kunnallistekniikan siirrot katujen alta nostavat hintaa. Kilometrihinta on kyllä yllättävän kova, kun katsotaan Hesan ysiä, joka saatiin noin 5 miljoonan kilometrihintaan ja vielä keskustaan.
  Myös Kampin rata maksoi johto- ja putkisiirtoineen ja louhintoineen n. 5 Me/km ja ihan ydinkeskustassa. Tietysti Treella itse radanrakennustekniikka on eri, ja rata eristetään autoista paremmin, mutta ei se kaiketi kuitenkaan välttämättä hintaan vaikuta, ainakaan noin paljon.

  Mutta sillat ovat kyllä kalliita, joten jos niitä tulee paljon, niin se selittää tuota kyllä.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Täytyy toivoa että Turkulaiset tarttuisivat haasteeseen ja kilpailisvat siitä kumpi kaupunki saa ratikan ensiksi. Tampere voittaessaan voisi lähettää Särkänniemessä majailevan Turkulaisen perävaunun takaisin tällöin, kirjeen kera. "Kiitos. Meillä on nyt omasta takaa."
  Se perävaunu on vanha helsinkiläinen. Ei muuta kuin maalaus sinivalkoiseksi ja siinä on Treen eka museoratikka, sinne vaan keikkumaan Transtechin matalalattiavaunun perään avajaiskulkueeseen 2016
  "Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
  – Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

 15. #1605

  Liittynyt
  18.03.2006
  Sijainti
  Stockholm
  Viestejä
  2001

  oletus Vs: Tampereen pikaratikkahanke

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Siltä pahoin näyttää. Tietääkö kukaan tarkkoja turvaetäisyyksiä, tai muita määräyksiä?
  Muistaakseni turvaetäisyys on 3 m, työskentelyetäisyys 2 m (paitsi sähkömiehillä luonnollisesti pienempi). Eli ei missään nimessä ole kaupungilla mahdollinen.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Tampere voittaessaan voisi lähettää Särkänniemessä majailevan Turkulaisen perävaunun takaisin tällöin, kirjeen kera. "Kiitos. Meillä on nyt omasta takaa.".
  Meinaatko Ruuhkaratikkaa? Se on Helsingistä. Mutta kyllä sen voi sinnekin palauttaa maalattuna ja kunnostettuna.

  Ei vaan! Pidän taideteoksesta, ja etenkin nyt, kun se on puhdistettu ja laitettu asianmukaisen suojan sisään. Ymmärsinkö oikein, että interiööriinkin on ollut nyt mahdollisuus tutustua?

Vastaavia viestiketjuja

 1. Tampereen linja 37
  kirjoittanut Wiima sen pitää olla foorumissa Tampereen paikallisliikenne
  Vastauksia: 10
  Viimeisin viesti: 12.07.2011, 22:11
 2. Tampereen jokeri
  kirjoittanut Jykke foorumissa Kehittämishankkeet
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 23.09.2009, 14:17
 3. Tampereen bussitarjonnasta
  kirjoittanut kemkim foorumissa Tampereen paikallisliikenne
  Vastauksia: 21
  Viimeisin viesti: 06.09.2009, 23:47
 4. Tampereen rautatieasema
  kirjoittanut janihyvarinen foorumissa Junat
  Vastauksia: 10
  Viimeisin viesti: 09.02.2009, 17:54
 5. Tampereen laajenemissuuntia
  kirjoittanut kemkim foorumissa Offtopic
  Vastauksia: 7
  Viimeisin viesti: 15.01.2007, 17:11

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •