Jokainen tietysti järjestää elämänsä niin kuin tahtoo, mutta eikös tällainen elämäntavoite ole fanatismia jos mikä? Minä ainakin pyrin siihen, että elämä olisi mahdollisimman mukavaa. Silloin joutuu joskus tekemään sellaistakin, josta ei oikein pidä, jotta voisi saavuttaa jotain vielä kivempaa. Ei ole kivaa istua lentokoneessa toistakymmentä tuntia ahtaassa turistiluokan penkissä matkalla Etelä-Amerikkaan, mutta siihen alistuu, kun tietää, mikä perillä odottaa. Bussillakin joskus matkustan, jos se on kokonaisuuden kannalta paras tapa päästä perille.
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Meistä kaikista tulee vanhoja jos ei nuorina/aiemmin kuolla. Vanhuuden mukana voi tulla vaivoja, niinkin pahoja että lopulta ollaan käytännössä toisten armoilla. Edellämainituilla ehdoilla voi tulla tilanne, että joku minut raahaa vanhana ja raihnaisena ratikkaan vastoin tahtoani, jos sellainen lähellä kulkee. En minä tilannetta pelkää, mutta kuten sanoinkin, vältän jos vain voin.
Sakari Kestinen
Ainahan hypoteeseja saa olla ja niissä saa valehdella itselleen niin paljon kuin haluaa. Jos vähänkään seuraa mediassa käytävää keskustelua ja edes vähänkään kuuntelee ns. kaduntallaajien mielipiteitä niin niistä kyllä huomaa että niiden lukumäärä, jotka eivät halua Tampereelle rakennettavan raitiotietä, lasketaan myös varmasti kymmenissä tuhansissa. Toki hypoteesisi rakenne mahdollistaa myös sen vaihtoehdon, että nämä ratiokaupunginosassa asumaan haluavat eivät määrittele sitä, onko raitiokaupunginosa Tampereella tai kenties Helsingissä (tai vaihtoehtoisesti jossain muussa maassa olevassa kaupungissa jossa on raitiotie) eli sillä voidaan kiertää suoraa kysymystä, kuinka moni haluaisi että Tampereelle rakenettaisiin raitiotie. Mutta tuo omaa näkökantaasi vastustavan näkökannan omaavien ihmisten lukumäärän tahallinen minimointi/aliarviointi on hyvin yleinen virhe ja kertoo myös siitä ettet seuraa asiasta käytävää keskustelua/et halua myöntää vastavoiman suuruutta. Toki "kyllä" ja "ei" kanta yhteenlaskettuina häviävät todennäköisesti moninkertaisesti kannalle "en osaa sanoa"/"ei merkitystä" ryhmittymälle.
Vastustajiakin on toki, mutta esim. viimeisimmissä kyselyissä (joita mm. Al jaksaa aika ajoin tehdä) on ratikalle ollut aina enemmän kannattajia, kuin vastustajia. Myöskin voi huomata, että ratikkaa on lobbaamassa kansalasiten puolelta porukkaa yhtä innokkaasti, kuin vastustamassa Ranta-Tampellan tunnelia.
Olenko väittänyt, että vastustajia olisi enemmän (tai merkittävästi enemmän) kuin kannattajia? Huomautin, että vastaustajat eivät ole marginaalinen ryhmä, vaan todennäköisesti yhtä suuri ryhmä kuin kannattajatkin, ellei suurempikin. Jos ja kun tama ratikkapäätös altistettaisiin kunnon kansanäänestykselle uskoisin lopputuloksen olevan jotain 49-51 (tietysti uskon ei-kannan voittoon), ei suinkaan mikään 30-70 tyyppinen "murskavoitto" puolelle kuin puolelle. Varmasti on myös kansalaisia jotka lobbaavat ratikkaa, en ole sitä kai kiistänyt?
Täh? Yllä lainaamaani kysymykseen vastaus: kyllä olet väittänyt, kuten kerrot itsekin heti seuraavassa virkkeessä.
Sitä paitsi marginaalisen pienellä vähemmistöllä tarkoitettiin tässä sinulaisiasi täysin älyvapaalla irrationaalisella syyllä raitioteitä vastustavia. Muilla syillä - kuten vaikkapa kolinalla, palvelutason huononemisella tai kalliilla investointikustannuksella - perustelevia vastustajia on toki rutkasti enemmän... mutta taitavat olla vähemmistössä hekin.
Aamulehti yrittää vastailla lukijoiden esittämiin kysymyksiin ratikasta:
http://www.aamulehti.fi/Pirkanmaa/11...astaukset.html
Lähinnä vastaukset sisältävät välttelyä vetoamalla tehtäviin selvityksiin ja suunnitelmiin.
Seuraan näitä mediain keskustelupalstoja (valitettavasti) vähän turhankin tiiviisti, mutta en muista kovin montaa kertaa nähneeni kommenttia, jossa olisi vastustettu ratikkalinjaa omaan kaupunginosaan implikoiden sitä, että ratikka tekisi kaupunginosan henkilökohtaisesti asuinkelvottomaksi.
Tyypillisiä argumentteja ratikkaa vastaan ovat olleet "liian kallis", "Tampere on liian pieni", "ratikka hyytyy lumeen/pakkaseen", "ratikka ei hyödytä minua, koska asun Härmälässä" ja "rollikka/metro/lähijuna olis parempi"
Sakari Kestinen