Ei tuohon ole mitään suoraa vastausta olemassa ilman tarkempia selvityksiä. Tampereella junaliikenteen lisäämisen kannalta kriittinen väli on Rautatieasema - Lielahti. Sille on kaksi kapasiteetin lisäysvaihtoehtoa.
1) Kaksi lisäraidetta maan päällä. 8 km, arviolta 20-40 miljoonaa per km, koska ollaan keskellä kaupunkia. Tämä edellyttää, että nykyisestä ratakäytävästä löytyy radalle tilaa. Asemat maksavat15-30 milliä per kpl.
2) Kaksi lisäraidetta tunnelissa. Tähän joudutaan jos maan päällä ei ole tilaa. Tunneli maksaisi ehkä 30-50 milliä km, ja mahdolliset asemat sen lisäksi 50-150 miljoonaa kpl.
Rautatien linjaukseen ja rataprofiiliin perustuvassa joukkoliikennratkaisussa on minusta Tampereella muutamia heikkouksia.
1) Nykyinen junarata kulkee osin vähän kaukana keskustan ja asutuksen keskipisteestä, vaikka sille rakennettaisiin asemia jakelu jää Tampereen keskeisellä alueella helposti puutteelliseksi.
2) Nykyinen ratakäytävä ollaan ilmeisesti rakentamassa kaavassa lisääntyvässä määrin tukkoon Paasikiventien tunneloinnin ja täydennysrakentamisen myötä. Ratalinjalla joudutaan helposti käyttämään kallita ratkaisuja joko maan päällä tai tunnelissa.
3) Rautatiet eivät myöskään keskustan ulkopuolella tavoita hyvin asutista ja palveluita.
Minusta Tampereelle raitiotievaihtoehto vaikuttaa selvästi paremmalta, raitioteitä käytettäessä voidaan raitiojunat ajaa keskustan läpi katuverkkoa pitkin, jolloin tavoitetaan lähietäisyydellä paljon asutusta ja palveluita. Jos halutaan jollekin pätkälle lisää nopeutta, voidaan sitten toki rakentaa jopa eristettyä rataa vaikka junaradan viereenkin, mutta raitiotietekniikkaa käytettäessä rata voi sopivissa paikoissa kääntyä jyrkemmin ja tasoristeyksiä voidaan käyttää, joko puomeilla tai ilman, jolloin rakennuskustannuksissa voidaan säästää ja asemista saadaan usein paljon halvempia pysäkkejä. Sitten kun mennään esikaupunkialueille raitiotekniikalla löytyy etuja kun radat voidaan usein vetää pääkaduille ja saada joukkoliikennepalvelua lähelle asutusta.
Tampereella vielä kuljettavat etäisyydet ovat merkittäviltä osin myös sen verran lyhyitä, että rautateillä ei myöskään ole kovin suurta nopeusetua.