Taas on löytynyt tarjoajia melkein yhtä monta kuin maailmassa on raitiovaunuvalmistajia.
Aamulehti viisaasti kertoi, kuinka Skinest on kansainvälinen yritys. Eikö Aamulehti edes yritä ottaa selvää, mistä nämä yritykset tulevat? Mihin maahan "kansainvälinen" yritys maksaa veronsa tai missä maassa sen toimitusjohtaja istuu? Skinest on virolainen yritys ja sen omistaa Viron rikkain mies, Oleg Ossinovski. Ossinovski on syntynyt nykyisen Kazakstanin alueella Neuvostoliitossa. Hän on venäläinen, mutta on kuitenkin saanut Viron kansalaisuuden. Jollain ihmeen keinolla tämä mies on saanut koottua suuren omaisuuden. Joku, joka tarkemmin tietää, saisi tehdä tästä selkoa.
Skinest ei käsittääkseni oikeasti valmista mitään, vaan on tullut tunnetuksi yhteyksistään venäläisiin toimijoihin. Väinänlinnaan Skinest on yrittänyt myydä valkovenäläisiä Belkommunmashin vaunuja. Niitäkö Tampereellekin koitetaan myydä? Olisiko Pajakulma toiminut Belkommunmashin edustajana Helsingin hankkiessa vaunuja, vai muistanko ihan väärin? En pidä Valko-Venäjää laadullisesti huonona - käytänhän itsekin valkovenäläistä pihtaöljyä löylyvedessä ja valkovenäläisiä nahkakenkiä jalassa.
Vaikka raitiovaunun suunnitteleminen on haastava projekti, on mielenkiintoista nähdä, kuinka nuoria toimijoita on kisassa mukana. Solaris on perustettu jo 20 vuotta sitten ja Transtech 30 vuotta sitten. Näihin verrattuna Belkommunmash on jo vanhus, sillä se on toiminut 40 vuotta. Stadler on perustettu vuonna 1942, mutta valmistuksessaan pääsi vauhtiin vasta 1990-luvulla ja raitiovaunutuotantoonsa se on panostanut vasta aivan viime vuosina. Valmistaakohan Stadlerkin Suomeen tulevat raitiovaununsa Valko-Venäjällä? Stadler ei tainnut Helsinkiin tarjota vaunujaan lainkaan. Tampereen laadukkaalla rataverkolla varmaan Variobahnkin kulkisi, mutta sillä vaunulla taitaa olla huono maine.