Valmis? Kai tuohon pysäkille katos ja sivuseinät tulee koko laiturin pituudelta. Voi olla ilman niitä pirullinen paikka odotella ratikkaa purevassa talviviimassa tai kaatosateessa..
Koilliskeskus: Sama sen enää väliä mennäänkö Tenniskadunkin kautta, kun homma vedettiin jo tuolla suunnalla köröttelyratikaksi Höyssänmutkalla.
Pirkkala: Nuolialantie.
Ylöjärvi: Lähijuna. Ratikka aivan turha vehje tuonne.
Saarenmaa: Huumorivaihtoehto, jos ei löydy enää kaivoja, joihin massia tunkea.
Vuores: Ratikka Hervantaan saakka myös tätä kautta.
Hallilan linjaus ja pysäkki melkoinen vitsi. Sen sijaan että lähdettiin pyörimään liito-oravan mukaan ja odotellaan josko siihen pysäkin kupeeseen saa joskus mahdollisesti rakennettua jonkun kerrosmökin, olisi rata ja pysäkki pitänyt väsätä valtaväylän kylkeen/väliin/ylle/alle, ja kytkeä Lukonmäkikin sujuvasti mukaan tähän pysäkkiin.
Eikö Ylöjärven kohdalla ollut se tilanne, että juna ja ratikka vaativat molemmat suunnilleen samansuuruisen investoinnin? Silloinhan ratikka kyllä jakelee huomattavasti monipuolisemmin.
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Kyllähän tuo siltä vaikuttaa, että vaihtoehdot on tarkkaan pohdittu ja parhaat on valittu.
Tuntuu myös siltä, että Nuolialantien–Pirkkalan suunta, vaikka sitten toistaiseksi ilman kuntarajan ylitystä, voisi olla seuraava laajenemissuunta Lentävänniemen jälkeen.
Kuinka vilkas tuo Messukeskus tosiasiassa on, onko siellä säännöllisesti suurtapahtumia? Pohdin tässä, että tuo 400–500 metrin matka ratikalta messuille on sellainen, että jotain siihen olisi hyvä kehittää.
Ratikkapysäkiltä voi tietysti rakentaa, joko maantasossa tai ”kerrosta ylempänä”, katetun kävelyreitin, jonka laatutasoa voi nostaa lentoasemilta tutuilla liukukäytävillä. Tällaisia ratkaisuja on esimerkiksi Dubain punaisella metrolinjalla, jonka asemat jäävät yllättävänkin kauas kohteista, mutta pitkät, ilmastoidut ja liukukäytävin varustetut sääsuojatut jalankulkuyhteydet luovat illuusiota hyvästä saavutettavuudesta.
Toinen vaihtoehto voisi olla Messukeskusta lähinnä olevan raitiovaunupysäkin varustaminen kolmella raiteella ja kahdella pysäkkikorokkeella siten, että keskimmäinen raide johtaisi yksiraiteisena Messukeskuksen sisäänkäynnille asti. Tätä voitaisiin liikennöidä pendeliliikenteenä vain tarvittaessa, ja siirtyminen päälinjan vaunuun tapahtuisi vaivattomasti laiturin yli molemmissa suunnissa. Ratkaisu on tietysti kallis, mutta kevyellä toteutuksella tuollaisen radan saisi alle 5Me hinnalla.
Sopivin vaihdeyhteyksin radalta voisi tietysti liikennöidä suoriakin vuoroja keskustaan, mutta ne vaativatkin sitten aikamoisen määrän kalustoa ja ehkä myös kääntöraiteen rautatieaseman edustalle. Viikonloppuisin kalustoa saattaisi ollakin käytettävissä, riippuen tietysti siitä, millaisin vuorovälein muuta linjastoa silloin liikennöidään.
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Tämä riippuu messukeskuksen tulevaisuudennäkymistä. Iso osa tapahtumista siirtynee uuteen areenaan kun se valmistuu ja pirkkahalli/messukeskus jäänee hieman vähemmälle käytölle.
Pirkkalalle riittäisi varmastikin se että raiteet päättyisi partolaan ja sieltä olisi liityntäbussiyhteydet eteenpäin. Riippuu pirkkalan kuntapäättäjistä haluavatko tuhlata miljoonia asiaan jonka voi hoitaa edullisemminkin.
Messukeskukselle riittäisi jatkossakin bussiliikenne ilman mitään turhia härpäkkeitä. Linja 14 ja tapahtumien aikaan liikennöivä, nykyisin numerolla 101 kulkeva messubussi hoitavat liikenteen keskustasta sinne nopeammin kuin kuin mahdollinen ratikka härmälän kautta, höystettynä jollakin erikoisjärjestelyllä. Tosin jos ratikka tulee niin tuo 101 voisi jatkua partolaan saakka jolloin sillä pääsisi myös ratikalle ja sen myötä pirkkalan suuntaan kätevämmin.
Tampereen toinen ratikka, joka on samalla ensimmäinen täysin varusteltu ratikka, saapuu paikkakunnalle viikonlopun 12. - 13.9. aikana. Vaunu esitellään yleisölle ensiksi videon avulla koronatilanteen takia. TRO:n tiedote.
Tampereen vaunu pysähtyy joka pysäkille. Helsingissä pysähtyy, jos joku jää pois kyydistä tai on tulossa kyytiin. Kumpi parempi ? Mitäs mieltä foorumina raitioasiantuntijat, joita täällä on paljon.
Hankkeen oma video: Tampereen Ratikan koeajot 14.-17.9.2020 - Turtola - Kaleva -Tammela
https://www.youtube.com/watch?v=p5ihT45jcuE
YLE esittelyvierailulla Tampereen raitiovaunussa:
https://yle.fi/uutiset/3-11552698
Vaunusta numero 2 on esittely myös Tampereen Ratikan sivulla. Uljaalta näyttää helsinkiläisenkin silmissä.
https://www.aamulehti.fi/a/8f43af3c-...wwNcz4owMmQWtM
Ajankohtainen kirjoitus Aamulehdessä. Tähän tekstiin voin yhtyä jo omien havaintojeni perusteella. Tampereen keskusta on merkittävästi hiljaisempi paikka kuin 4 vuotta sitten ennen ratikkapäätöstä. Kun työmaa-aika vetelee viimeisiään, ei mitään merkittävää muutosta ole tapahtunut eikä näköpiirissä sen suhteen, että tilanne palautuisi sellaiseksi kuin se oli ennen. Toki asiaan vaikuttaa tämä meneillään oleva pelonlietsonta ja valheellinen pandemia. Mutta silti, kun keskustan saavutettavuus kaikilla muilla liikennemuodoilla paitsi ratikalla on tuhottu, ei asioihin voi paljoakaan enää vaikuttaa.
Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 28.9. Raitiotien osan 2 päätöksentekomateriaalin sellaisenaan ja esittää kaupunginvaltuuston 19.10. pidettävään kokoukseen päätettäväksi raitiotien osan 2 Pyynikintori-Lentävänniemi rakentamista. Materiaaliin on tullut elokuun lopun katsauksen jälkeen vielä lisää liitteitä ja se on kokonaisuudessaan tutustuttavissa linkin takana:
https://tampere.cloudnc.fi/fi-FI/Toi...ntavan(154961)
Samassa kokouksessa kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginvaltuuston päätettäväksi myös seudullisen raitiotien reittivaraukset Tampereen alueella. Päätös liitteineen linkin takana:
https://tampere.cloudnc.fi/fi-FI/Toi...n_alue(154958)
Lopullista rakentamispäätöstä osasta 2 odotetaan siis kolmen viikon kuluttua valtuuston 19.10. kokouksessa.