Olen kyllä lukenut trigonometriani. Pointtini oli, ettet tiedä pituutta etkä syvyyttä. Video ei anna luotettavaa tietoa yhdestäkään pituusmitasta mihinkään suuntaan, koska ei tiedetä nopeutta, vaikka aika tiedetään. Juuri siksi kysyinkin, oletko katsonut syvyyden jostain vai arvasitko sen. Pituuden laskemiseen täytyy myös tietää liukuportaiden nousukulma. Sekään ei ole vakio joka paikassa.
Epäilen hiukan Lontoon rullaportaiden nopeutta. Omien mutu-havaintojeni pohjalta väittäisin niiden olevan suunnilleen yhtä nopeita tahi hitaita kuin Helsingissä. Tässä ovat tietysti vastakkain sinun subjektiivinen arviosi rullaportaiden pituudesta ja minun subjektiivinen arvioni niiden koetusta nopeudestaOliko esimerkeissäsi mukana asemia, joissa lähes koko korkeusero on yhtä rullaporrasta? Sellaisen syvyystietoa voisi yrittää etsiä.
Pietarin ja Moskovan metrojen rullaportaat ovat paikan päälläkin koettuina huomattavan nopeita. Tästä syystä ne eivät myöskään täytä suomalaisia vaatimuksia turvallisuuden ja käytettävyyden suhteen. Kummassakaan kaupungissa metroa ei ole tarkoitettu heikosti liikkuville, eikä vastaavia tulla Suomessa rakentamaan.
Suomen raitiotieseuran sivuilta luntattuna tarkka etäisyys on yksi kilometri ja 169 metriä.
Helsingin metron tunnelissa ei tosiaan ole valoja, jos ei mukaan lasketa tunnelien suuaukoissa olevia valoja. Tällä foorumilla on muistaakseni todettu, että Helsingin metron kaltaista tunnelia ei saisi nykynormien mukaan edes tehdä. Samassa käsityksessä olen että länsimetron tunneli olisi valaistu. Kehäradasta en ole kuullut/lukenut mitään tunnelin valaistuksesta, mutta uskoisi sielläkin olevan samat säännöt.
Helsingin metroissa on liukuportaiden rinnalla hissit joka asemalla heikosti liikkuvia varten.
Jos nyt unohdetaan välillä Pietari, Moskova ja Lontoo, niin lähin "hyväksyttävä" vertailukohde lienee Ruotsi, joka voittaa liukuporrasmaaottelun 30-metristen sarjassa 10 sekunnilla.
Wikipedian mukaan Tukholman Västra Skogenin aseman portaalla on 33 m korkeusero, ja aikaa nousuun kuluu videon mukaan 1 min 30 sek. Helsingissä Kampin aseman korkeusero on 30 m ja aikaa nousuun kuluu Anteron mukaan 1 min 40 sek.
Tukholmassa huomasin jo muutama vuosi sitten kun poikamme oli vasta 3-vuotias, että metron liukuportailla matkustaminen siellä vaatii pientä varovaisuutta ja totuttelua, eikä niihin voi astua yhtä verkkaisesti kuin täällä, koska ne todella ovat vähän nopeampia, mutta eivät missään nimessä hengenvaarallisien nopeita.
t. Rainer
Viimeisin muokkaaja Jykke; 23.09.2008 kello 16:05. Syy: Lisäys & korjaus
Ei se taida olla. On aikaisemmin saattanut olla ennenkuin Kampin-Ruoholahden yli kilometrin pituinen pätkä otettiin käyttöön, ja saattaa olla yhä muiden asemien välillä, mutta nyt Kampin ja Ruohiksen välillä se on enemmän, joko 70 tai 80. Muuten ei juna kerkiäisi ajaa minuutissa sen matkan.
Jos foorumilla on joku metronkuljettaja tai joku joka on nähnyt sen nopeusmittarin linja-ajossa niin voi vahvistaa asian miten se on.
t. Rainer
Ei mikään, sillä itse olin väärässä. Laskutoimituksien ja youtube filmin tarkan uudelleenkatsomisen jälkeen, soitin vielä varmistukseksi soiton Hesalaiselle kaverilleni, joka on myös joukkoliikenneharrastaja, joka vahvisti että nopeusrajoitus olisi tunnelissa 70 km/h. Malliesimerkki hyvästä kiihtyvyydestä ja hidastuvuudesta. Mutta muistutan että vaikka Ruoholahti-Kamppi välillä päästään lyhyeksi hetkeksi huristamaankin tätä nopeutta, niin se ei poista maanpinnalle kulkeutumiseen tuhlautuvaa aikaa.
Sattumalta päädyit oikeaan tulokseen, mutta oletat virheellisesti kaksi asiaa: matka-aika olisi tasan 60 sekuntia (ilmeisesti koska aikatauluun on painettu 1 min) ja et ota huomioon kiihdytykseen ja hidastukseen kuluvaa aikaa.
Todistevideostamme nähdään, että matkaa kuluu 77 sekuntia, jolloin keskinopeus olisi 54,7 km/h. Mutta 1,2 m/s^2 kiihtyvyydellä kiihdytys- ja hidastushukka on 16,2 sekuntia, kun huippunopeus on 70 km/h, jolloin jäljelle jäävän ajan nopeudeksi tarvitaan 69 km/h. Eli huippunopeus tuolla osuudella on 70 km/h.
Jos kiihtyvyys olisi hieman pienempi, 1,0 m/s^2, metron pitäisi ajaa väliä 72-73 km/h. Ajavatko metrot siis hienoista ylinopeutta (todennäköistä) vai onko kiihtyvyys tosiaan parempi kuin 1,0 m/s^2?