Vaunun käännöllä tarkoitetaan siis tässä nyt yksinkertaisesti sitä, että ratikka vaihtaa kulkusuuntaansa.
Ei kävele. Kävelisitkö itse yli 30 metrin päähän ohjaamosta toiseen, ensin "sulkemalla" etuohjaamon ja pistämällä toisen pään ajokuntoon, ennen kuin matkustajat ovat vaihtuneet? Ja entäs kun on kaksinajo kyseessä. Käveltävää voi tulla 70 metriä.
Ja koska uskon että kysyt miksi kaksinajoa tarvitaan, niin vastaan siihen jo nyt. Ruuhka-aikoina vaunun täyttyessä tehokkaasti on hyvä kikka lisätä kapasiteettia lisäämällä toinen vaunu perään. Näin ollen ei tarvitse ruveta vuorotiheyttä lisäämään.
Pääteasemilla ei tarvitse rakentaa kääntösilmukoita, vaan vaunu vaihtaisi raiteelta toiselle vaihteen avulla. Näin saataisiin kääntöpaikat pienempään tilaan ja varmistetaan mahdollisuus jatkaa rataa kätevästi päätepysäkiltä tulevaisuudessa. Esimerkkinä nykyisistä suunnitelmista Vuoreksen päätepysäkki voisi olla tällainen (ja tulisi olla, tai muuten rakennetaan turhaan kääntösilmukka), sillä rataa on tarkoitus jatkaa Särkijärven ylitse keskustaan. Poikkeustilanteissa voidaan myös suunta vaihtaa linjalla, ilman että tarvitsee peruuttaa tai hinata ratikkaa pois.
Vastasit näköjään omaan kysymykseesi.
Kunhan rata rakennetaan järkevällä linjauksella ja kalusto on luotettavaa ja matkustusmukavaa niin ratikan kanssa ei tarvitse pihtailla. Mutta tunnelit ja pistoraiteet jotka eivät nopeuta, tai jopa hidastavat suurimman osan matka-aikaa oleellisesti ovat suoraansanottuna rahan tuhlaamista.