Tampereen pikaratikkahanke

Ja ratikkahan käytännössä pystyy siihen, sillä duoratikallakin on oma nopea yhteytensä Oriveden ja Tampereen välillä. Molempien kaupunkien päässä olevat tiheämmät pysäkkivälit omaavat rataosat ovat pelkkää bonusta, koska aika harva on matkalla ainoastaan asemalta asemalle.

Tämä on minusta vähän epäselvästi sanottu, joten yritän sanoa selkeämmin. Itse asiasta olen periaatteessa samaa mieltä.

Eli duoratikan idean kaupallisesti järkevä toteutusmuoto on, että se toimii junaradoilla kuten juna ja raitiotiellä kuin ratikka. Ei siis niin, että junaradalla täytyy pysähtyä ratikkamaisen tiheästi tai että kaupungissa pitäisi posottaa junamaisen pitkiä välejä.

Jos Oriveden ja Tampereen välille halutaan duoratikka, niin sen reitin runko-osuuden muodostaisi nykyinen rata ja halutut pysähdyspaikat, jotka olisivat periaatteessa täsmälleen samat kuin jos välillä ajettaisiin paikallisjunavuoroja. Olettaen että duoraitiovaunun speksit täyttävät nopeuden ja turvallisuuden osalta paikallisjunan kriteerit (jollakin toleranssilla), vuorojen mahduttaminen muun junaliikenteen väliin ei olisi mitenkään erilaista kuin paikallisjunavuorojen kanssa. Eli voi olla että ohituspaikkoja täytyisi rakentaa, mutta ei sen enempää tai vähempää kuin paikallisjunaliikenteelle.

Runko-osuuden kumpaankin päähän voitaisiin sitten rakentaa raitiotiemäinen rataosa, jonka edut olisivat joustavampi mukautuminen kaupunkirakenteeseen kuin junaradalla, tiheämmät pysäkit jne. Määrällisesti näitä rakennettaisiin suhteellisen vähän verrattuna junaradan pituuteen. Jos rahaa ja tarvetta olisi, Orivedelle voitaisiin rakentaa lyhyt pätkä tällaista rataa ja Tampereen päässä kaupunkiin tultaisiin kaupunkirakenteen läpi eikä ratapengertä pitkin. Kummassakin päässä ajo siis olisi hieman hitaampaa, mutta kun runko-osuus olisi nopea, kokonaismatka-aika jäisi silti lähelle paikallisjunayhteyden nopeutta, tosin sillä erotuksella että vaihdottomien lähtö-/kohdepysäkkiparien lukumäärä olisi paljon suurempi, kun pysähdyksiä olisi kummassakin päässä muutama enemmän. Suurempaa pysäkkien määrää kompensoisi duokaluston junakalustoa parempi kiihtyvyys.

Duokonsepti ei kaatunut Tampereella suinkaan siihen, ettei se olisi sopiva kaupunkiin vaan muutamaan alkuperäisen pikaraitiosuunnitelman yksityiskohtaan (tunnelin kustannukset, levitetyt näkemykset ratapihan kapasiteetin riittävyydestä) sekä valtaisaan mustamaalaukseen, jossa annettiin ymmärtää duoratikan olevan kaduilla yliraskas tappoväline, junaradoilla haittana junaliikenteelle ja turvallisuudeltaan kyseenalaisen heppoinen sekä tuplavirtajärjestelmä esitettiin käsittämättömän kalliina ratkaisuna. Annettiin myös ymmärtää, että kyseessä olisi jotenkin omituinen tamperelainen haihattelu eikä täysin validi konsepti, jolle löytyy maailmalta toimivia esimerkkejä vastaavan kokoluokan kaupungeista.

Itse asiassa en vieläkään täysin ymmärrä motiivia sille valtavalle vihakampanjalle, jolla pikaraitiotietä vastustettiin. Kyseessä ei ollut edes mitenkään mullistavan iso raha verrattuna tiehankkeisiin, mutta silti esitettiin täysin perustelemattomia ja keskenään ristiriitaisia väitteitä, joille kilpaa todisteltiin hankkeen huonoutta. Koukkuniemen vanhusten vaipparahatkin vedettiin mukaan.

Nykyinen TASE 2025 näyttäisi olevan niin anti-pikaraitiotie kuin vain voi olla juuri siitä syystä, ettei sitä päästäisi ampumaan alas samoilla järjettömän propagandistisilla väitteillä. Jos ei ole duokalustoa, niin se ei voi olla tavallista kalliimpaa eikä siis vaara kaduilla tai uhattuna radoilla. Mielikuvien tasolla puhutaan katuraitiotiestä, jolloin ihmiset oletettavasti ajattelevat jotain helsinkiläistä kolkuttelevaa ratikkaa vaikka tosiasiassa kyseessä on moderni pikaraitiotie, josta vain duo-ominaisuus on jätetty pois.

Käytännössä pelkästään imagosyistä on ajauduttu tilanteeseen, jossa paikallisjunaliikennettä ja raitiotietä halutaan ajaa erikseen. Tosin onhan se myös regulatorisesti helpompi ratkaisu, mutta ei välttämättä parempi.

Tulevaisuuden optiona duoraitiotievaihtoehto pitäisi ilman muuta säilyttää, eikä se edellytä edes juuri kummoisempaa kuin saman raidevälin käyttämistä kuin junaradoilla, mistä ei sinänsä tule merkittäviä lisäkustannuksia. Duokaluston käyttäminen voisi olla järkevää alusta lähtien sekä raitiotiellä että lähijunaliikenteessä, jolloin hankinnan koko olisi suurempi ja se saataisiin kilpailutettua paremmin. Samoin kalustoa voisi siirtää näiden kesken joustavasti tarpeen mukaan. Duo-ominaisuudesta joutuisi kyllä maksamaan lisähintaa jonkin verran, mutta kannattaisi ainakin selvittää kuinka paljon ja olisiko silti kokonaisuutena parempi, että käytössä molemmissa järjestelmissä olisi samaa kalustoa.

Kaikkein tärkein aspekti on, että etukäteen ei pidä tehdä mitään sellaisia teknisiä ratkaisuja, joilla joitakin tulevaisuuden vaihtoehtoja suljetaan pois -- ei ainakaan ilman erityisen perusteltuja painavia syitä.

On totta, että mitään virallista keskustan aluetta ei taida olla sikäli olemassakaan, vaan kaikilla on oma käsityksensä ydinkeskustasta ja sen tärkeimmistä osista. Itse sanoisin todelliseksi keskustaksi keskustorin aluetta. Sen kautta kulkee valtaosa bussilinjoista, alueella on runsaasti kauppoja ja tavarataloja. Tampereen. ns. historiallinen keskusta sijaitsee myös keskustorin välittömässä läheisyydessä.

Tampereen keskusta on pikku hiljaa lipunut lännestä itäänpäin rautatieasemaa kohti. Vielä varhaislapsuudessani 1970/80-lukujen vaihteessa mielsin Tuulensuun keskustan länsilaidaksi ja Keskustorin keskipisteeksi. Stockmannin uusi sijainti rautatieaseman vieressä muistaakseni vuodesta 1981 alkaen on koko ajan siirtänyt painopistettä lähistöönsä niin että 1990-alun lama-ajoista eteenpäin aloin mieltää, ettei Tuulensuu enää ole kunnolla ydinkeskustaa. Nyt taas sielläkin on tilanne paranemaan päin kun Musiikkiteatteri Palatsi ja ravintola Maruseki ovat avanneet siellä. Lisäksi tarvittaisiin vielä jokin kaupan suuryksikkö kuten tavaratalo niin Hämeenkatu olisi päästä päähän elävää kaupunkikeskustaa. Toisaalta Koskikeskus on vetänyt kehitystä Ratinan suuntaan ja tuleva Ratinan kauppakeskus vahvistaa myös tätä. Kohta Hatanpääkin lienee aivan keskustan liepeillä, ja toisaalta Tampere-talo on jo tehnyt yliopiston tienoosta melkein osan keskustaa vaikka lapsuudessani paikalla oli lauta-aidan takana lähes joutomaata vanhan eläintarhan paikalla. Vaikuttaa nimittäin siltä, että Tampereen keskusta-alue kasvaa sitä mukaa kun se tiivistyy ja kun uusia kaupallisia ja muita toimintoja rakennetaan sen eri puolille.

Visioni Messukylästä eteenpäin alkaa olemaan jo merkittäviä pysäkkejä myöskin Oriveteläisille. Jäähalli, kauppakorkea, uimakeskus, Kalevan kirkon seutu ja sitten ollaankin jo keskustassa.

Tarkoittanet muuten varmaan kauppaopistoa...? Tampereella ei perinteisesti ole kauppakorkeaa vaan yliopistossa on ollut taloudellis-hallinnollinen tiedekunta, jonka yhtä osaa on nyttemmin päätetty kutsua kauppakorkeaksi.
 
Viimeksi muokattu:
Runko-osuuden kumpaankin päähän voitaisiin sitten rakentaa raitiotiemäinen rataosa, jonka edut olisivat joustavampi mukautuminen kaupunkirakenteeseen kuin junaradalla, tiheämmät pysäkit jne. Määrällisesti näitä rakennettaisiin suhteellisen vähän verrattuna junaradan pituuteen. Jos rahaa ja tarvetta olisi, Orivedelle voitaisiin rakentaa lyhyt pätkä tällaista rataa ja Tampereen päässä kaupunkiin tultaisiin kaupunkirakenteen läpi eikä ratapengertä pitkin. Kummassakin päässä ajo siis olisi hieman hitaampaa, mutta kun runko-osuus olisi nopea, kokonaismatka-aika jäisi silti lähelle paikallisjunayhteyden nopeutta, tosin sillä erotuksella että vaihdottomien lähtö-/kohdepysäkkiparien lukumäärä olisi paljon suurempi, kun pysähdyksiä olisi kummassakin päässä muutama enemmän. Suurempaa pysäkkien määrää kompensoisi duokaluston junakalustoa parempi kiihtyvyys.
Hienosti tiivistetty! :smile:

Duokonsepti ei kaatunut Tampereella suinkaan siihen, ettei se olisi sopiva kaupunkiin vaan muutamaan alkuperäisen pikaraitiosuunnitelman yksityiskohtaan (tunnelin kustannukset, levitetyt näkemykset ratapihan kapasiteetin riittävyydestä) sekä valtaisaan mustamaalaukseen, jossa annettiin ymmärtää duoratikan olevan kaduilla yliraskas tappoväline, junaradoilla haittana junaliikenteelle ja turvallisuudeltaan kyseenalaisen heppoinen sekä tuplavirtajärjestelmä esitettiin käsittämättömän kalliina ratkaisuna.
Kyseisestä duoratikastahan alettiin ennen TASE:ta suunnitella myös katuversiota, jossa sama ratikka olisi kulkenut tunnelin sijaan Hämeenkadulla, mutta asia tuntui jäävän kesken. Mitään lopullisia katuversion ratkaisuja ei ole (ainakaan minun silmiini) näkynyt, paitsi TASE:en rataverkkoa hyödyntävästä pikaratikasta väännetty suppeampi Nekalan kautta kulkeva vaihtoehto, joka oli käytännössä sama kuin katuratikallakin.

Duokaluston käyttäminen voisi olla järkevää alusta lähtien sekä raitiotiellä että lähijunaliikenteessä, jolloin hankinnan koko olisi suurempi ja se saataisiin kilpailutettua paremmin. Samoin kalustoa voisi siirtää näiden kesken joustavasti tarpeen mukaan.
Juuri näin. Se mitä edellisessä pikaratikan suunnitelmassa ihailin erityisesti oli se, että ratikka ja lähijuna (sekä myös metro) oltiin saatu kiteytettyä tehokkaasti yhdeksi ja samaksi järjestelmäksi.

Vaikuttaa nimittäin siltä, että Tampereen keskusta-alue kasvaa sitä mukaa kun se tiivistyy ja kun uusia kaupallisia ja muita toimintoja rakennetaan sen eri puolille.
Totta tuokin. Saas nähdä miten Tullin alueen kehittyminen vaikuttaa rautatieaseman ympäristöön.

Tarkoittanet muuten varmaan kauppaopistoa...?
Sitä juuri. :redface:
 
Duokonsepti ei kaatunut Tampereella suinkaan siihen, ettei se olisi sopiva kaupunkiin vaan muutamaan alkuperäisen pikaraitiosuunnitelman yksityiskohtaan (tunnelin kustannukset, levitetyt näkemykset ratapihan kapasiteetin riittävyydestä) sekä valtaisaan mustamaalaukseen, jossa annettiin ymmärtää duoratikan olevan kaduilla yliraskas tappoväline, junaradoilla haittana junaliikenteelle ja turvallisuudeltaan kyseenalaisen heppoinen sekä tuplavirtajärjestelmä esitettiin käsittämättömän kalliina ratkaisuna. Annettiin myös ymmärtää, että kyseessä olisi jotenkin omituinen tamperelainen haihattelu eikä täysin validi konsepti, jolle löytyy maailmalta toimivia esimerkkejä vastaavan kokoluokan kaupungeista.

Ei kai nyt ihan kaikkia duon haittapuolia voi sentään pistää vain mustamaalauksen piikkiin? Eiköhän niissä väitteissä edes jonkinlainen totuudensiemen ollut.

Duolla on eittämättä muutamia händikäppeja erillisiin järjestelmiin verrattuna:

1) Hitaus pitkillä runkoreiteillä. Slaveriotin esittämän aikataulun perusteella ja vielä kun huomioidaan se, että etenkin Messukylästä Keskustaan C-linja on erityisen hidas, niin voisi olettaa, että harvemmin pysähtelevän lähijunan ja esitetyn duoratikan matka-aikaero asettuisi välillä Orivesi K - Tampere ras luokkaan 15-20 minuuttia.

Hitaus myös syö ratakapasiteettia. Orivedellehän ei toki tarvita 10 minuutin vuoroväliä, mutta C-linjan osalta näkisin aika ongelmallisena välin Messukylästä esim. Vatialaan, jos oletetaan että tälle välille nyt kuitenkin olisi kohtuullista tarjota ratikkamainen vuoroväli. Siinä saattaa jo kaukojunien kanssa tulla jonkinlaista tilanahtautta.

2) Kustannukset. Ilmeisesti tälläinen tuplavirtajärjestelmä on kuitenkin jonkin verran kalliimpi, vaikka väitätkin että hintaeroa on paisuteltu. Etenkin kun VR on ilmeisesti romuttamassa kalustoa, joka kunnostuksen kautta kelpaisi vielä hyvin lähiliikennöintiin. Valtiotasolta pitäisi välittömästi puuttua tähän järjettömään kansallisomaisuuden tuhoamiseen.

Näin ollen "karvalakkitasoinen" lähijunaliikennöinti olisi Tampereen seudulla mahdollista aloittaa huomattavasti pienemmin alkuinvestoinnein kuin duoliikenne tai ratikkaliikenne.

Tärkeintä Tampereen seudulla olisi nyt saada pää avatuksi raidejoukkoliikenteen osalta. Ja koska lähijunaliikenteen kehittäminen vaikuttaa huomattavasti helpommalta tavalta avata peli, niin siihen kannattaisi aluksi panostaa. Se jättäisi lisäksi vielä option avoimeksi sekä normiratikan, että duon suhteen.
 
1) Hitaus pitkillä runkoreiteillä. Slaveriotin esittämän aikataulun perusteella ja vielä kun huomioidaan se, että etenkin Messukylästä Keskustaan C-linja on erityisen hidas, niin voisi olettaa, että harvemmin pysähtelevän lähijunan ja esitetyn duoratikan matka-aikaero asettuisi välillä Orivesi K - Tampere ras luokkaan 15-20 minuuttia.
Duoratikalla olisi käytänössä oma nopea osuutensa harvemmilla pysäkkiväleillä kuten lähijunallakin ja tällä välillä aikaero olisi SlaverioT:n esittämässä laskelmassa kolmen minuutin luokkaa, joten käytännössä ei keneltäkään pois, kun otetaan hyödyt huomioon. Oriveden ja Tampereen päässä katuverkkoon tuominen tuo myös ihmiset lähemmäs määränpäitään, joten tiheämpi pysäkkiväli on tarpeen.

Hitaus myös syö ratakapasiteettia. Orivedellehän ei toki tarvita 10 minuutin vuoroväliä, mutta C-linjan osalta näkisin aika ongelmallisena välin Messukylästä esim. Vatialaan, jos oletetaan että tälle välille nyt kuitenkin olisi kohtuullista tarjota ratikkamainen vuoroväli. Siinä saattaa jo kaukojunien kanssa tulla jonkinlaista tilanahtautta.
Mitä tällä ratikkamaisella vuorovälillä tarkoitat? 5-10 minuuttia?

2) Kustannukset. Ilmeisesti tälläinen tuplavirtajärjestelmä on kuitenkin jonkin verran kalliimpi, vaikka väitätkin että hintaeroa on paisuteltu.
Lähijuna ja ratikka TASE:en mukaan maksaisivat noin 365 miljoonaa euroa yhteensä. Entinen duoratkaisu maksoi arvioidusti 250-300 miljoonaa euroa.

Näin ollen "karvalakkitasoinen" lähijunaliikennöinti olisi Tampereen seudulla mahdollista aloittaa huomattavasti pienemmin alkuinvestoinnein kuin duoliikenne tai ratikkaliikenne.
Karvalakkitasoisella lähijunaliikenteellä saavutetaan toki pienemmät alkukustannukset ja nopeampi liikenteen aloitus, mutta pienemmät hyödyt tulevaisuudessa kuin duolla.

Tärkeintä Tampereen seudulla olisi nyt saada pää avatuksi raidejoukkoliikenteen osalta. Ja koska lähijunaliikenteen kehittäminen vaikuttaa huomattavasti helpommalta tavalta avata peli, niin siihen kannattaisi aluksi panostaa. Se jättäisi lisäksi vielä option avoimeksi sekä normiratikan, että duon suhteen.
Itselläni on hiukan epäilyjä tämän suhteen. Lähijuna ja ratika vaativat omat laiturinsa, kalustonsa ja varikkonsa. Eikö halvemmaksi ja yksinkertaisemmaksi tulisi toteuttaa koko homma yhtenäisenä järjestelmänä? Toki yksi karvalakkimalli voisi olla myös, lähijunaliikenteen aloittaminen duoratikoilla, jotka myöhemmin siirtyisivät keskustassa katuverkolle varsinaisen raitiotien valmistuessa.

Lopuksi: TASE-2025 sivustoa on näköjään jälleen päivitetty. Ei mitään uutta tietoa kyseessä, vaan pähkinänkuoressa se mitä on tehtyja mitä tullaan tekemään. Linkki
 
Tärkeintä Tampereen seudulla olisi nyt saada pää avatuksi raidejoukkoliikenteen osalta. Ja koska lähijunaliikenteen kehittäminen vaikuttaa huomattavasti helpommalta tavalta avata peli, niin siihen kannattaisi aluksi panostaa.

Kuten TASE2025, näkisin myös itse, että juuri päinvastoin!
Ensin tarvitaan ratikka, sitten vasta lähijuna. Perustelut suoraan TASEESTA.

Lähijunan nykyisillä reiteillä ei yksinkertaisesti ole kuin pieni osa käyttäjiä siitä määrästä, mitä jo ratikan ensimmäisellä linjalla (Vuores) - Hervanta - Kaleva - Keskusta - Amuri - Pispala - Lielahti (Niemi) - Lentävänniemi tällä hetkellä on. Näiden alueiden myös tiedetään jo nyt vielä täydentyvän lähitulevaisuudessa.

Tuolla ratikan linjauksella ja sen saavuttamalla matkustajapeittävyydellä raideliikenne saadaan toimimaan varmasti heti. Ei epäilystäkään.
Jos taas aloitetaan pelkällä lähijunalla, jossa käyttäjämäärät jäävät valitettavasti vähäisiksi, on kaiken raideliikenteen tulevaisuus kuopattu vuosikymmeniksi.

On siis syytä panostaa TASEEN mukaisesti ensinnä v. 2008 - 2015 nimenomaan ratikan toteutukseen.
Jos naapurikunnat ja Tampere alkavat viimein kaavoittaa pelkkien puheiden sijaan oikeasti nykyisten ratojen varsia, niin lähijunalla voi olla hyviäkin edellytyksiä tulla mukaan v. 2015 jälkeen.
 
Kuten TASE2025, näkisin myös itse, että juuri päinvastoin!
Ensin tarvitaan ratikka, sitten vasta lähijuna. Perustelut suoraan TASEESTA.

Lähijunan nykyisillä reiteillä ei yksinkertaisesti ole kuin pieni osa käyttäjiä siitä määrästä, mitä jo ratikan ensimmäisellä linjalla (Vuores) - Hervanta - Kaleva - Keskusta - Amuri - Pispala - Lielahti (Niemi) - Lentävänniemi tällä hetkellä on. Näiden alueiden myös tiedetään jo nyt vielä täydentyvän lähitulevaisuudessa.

Tuolla ratikan linjauksella ja sen saavuttamalla matkustajapeittävyydellä raideliikenne saadaan toimimaan varmasti heti. Ei epäilystäkään.
Jos taas aloitetaan pelkällä lähijunalla, jossa käyttäjämäärät jäävät valitettavasti vähäisiksi, on kaiken raideliikenteen tulevaisuus kuopattu vuosikymmeniksi.

On siis syytä panostaa TASEEN mukaisesti ensinnä v. 2008 - 2015 nimenomaan ratikan toteutukseen.
Jos naapurikunnat ja Tampere alkavat viimein kaavoittaa pelkkien puheiden sijaan oikeasti nykyisten ratojen varsia, niin lähijunalla voi olla hyviäkin edellytyksiä tulla mukaan v. 2015 jälkeen.
Olen täysin samaa mieltä. Tämä on se polku mitä pitkin pitää edetä. Ratikka on tamperelaisten päättäjien omissa näpeissä, lähijunaliikenne ei.

Olen varma, että fiksusti toteutettu uudensukupolven ratikka vie tamperelaisten sydämet ja järjestelmän laajentaminen on myöhemmin itsestään selvä asia. Se ensimmäinen linja vaan pitää saada rakennettua. Suurin osa ihmisistä ymmärtää vasta sitten mistä on kysymys.
 
Tarkoittanet muuten varmaan kauppaopistoa...? Tampereella ei perinteisesti ole kauppakorkeaa vaan yliopistossa on ollut taloudellis-hallinnollinen tiedekunta, jonka yhtä osaa on nyttemmin päätetty kutsua kauppakorkeaksi.
Ei vaan kauppa- ja hallintotieteellinen tdk nykyään :)
 
On siis syytä panostaa TASEEN mukaisesti ensinnä v. 2008 - 2015 nimenomaan ratikan toteutukseen.
Jos naapurikunnat ja Tampere alkavat viimein kaavoittaa pelkkien puheiden sijaan oikeasti nykyisten ratojen varsia, niin lähijunalla voi olla hyviäkin edellytyksiä tulla mukaan v. 2015 jälkeen.
Kuitenkin ensi vaiheessa on TASE:n mukaisesti hyvä rakennella taajamajunille pysähdyspaikkoja esim. Hatanpäälle, Messukylään ja Lielahteen.

Maltetaan nyt siihen, kun RHK julkaisee toteuttamiskelpoisuusselvityksen Tampereen seudun lähiliikennepaikoista vuoden loppuun mennessä. Keväällä pitäisi tulla lopulliset rakennemalliluonnokset ja syksyllä The Überselvitys, RAMA 2030 + TASE 2025.
 
Ei vaan kauppa- ja hallintotieteellinen tdk nykyään :)

Onhan siellä se Tampereen Yliopiston kauppakorkeakoulu

Mutta asiaan:
Lähijunaliikenteen laiturit tulee rakentaa niin että ne sopivat raitiojunille muutoksitta tai pienin muutoksin. Lisäksi kaavassa olisi syytä olla varaus liityntärampeille raitiotieverkon ja rautatieverkon välille. Kaikelle tälle ehtona on tietenkin raitiotien 1524mm raideleveys ja raitiojunille soveltuva rataprofiili.
 
Mutta asiaan:
Lähijunaliikenteen laiturit tulee rakentaa niin että ne sopivat raitiojunille muutoksitta tai pienin muutoksin.
Mitenkäs sellainen laituri, joka sopii sekä lähijunille että ratikoille, rakennetaan ? Junanvaunun leveys on 3,2 m ja ratikan 2,6 m. Jos ratikan laituri on rakennettu siten, että se on lähellä vaunua, niin juna ei mahdu kulkemaan siitä. Tai toisinpäin. Jos laituri rakennetaan junan leveydelle, ratikasta/ratikkaan joutuu harppaamaan raon yli. Varmasti sinne joku joskus putoaa.
Olisiko kellään kuvaa ?
 
Olisiko kellään kuvaa ?
Tässä Ringstabekk Oslon naapurissa Baerumissa. Siinä "junina" kulkivat T-baneverkon 3,2 m leveät ilmajohtovirroitteiset kombimetrojunat (nyt eivät kulje, koska Kolsåsin radan täysmetropäivitys on käynnissä ja tuo osuus tuon liikennepaikan kohdalla on väliaikaisesti vain raitiovaunujen käytössä).
 
Jos laituri rakennetaan junan leveydelle, ratikasta/ratikkaan joutuu harppaamaan raon yli. Varmasti sinne joku joskus putoaa.
Olisiko kellään kuvaa ?
Yksi keino jolla laiturin ja ratikan oven välistä rakoa voi pienentää on oven kohdalla ulos työntyvä astinlippa, joita on käytössä ainakin Karlsruhen duoratikoissa. Tästä kuvasta tarkkaan katsomalla voi havaita kyseiset astinlipat (oikeanpuoleisessa ratikassa).
 
Viimeksi muokattu:
Ei vaan kauppa- ja hallintotieteellinen tdk nykyään :)

Kiitos korjauksesta. En saanut kiireessä aikaiseksi tarkistaa netistä miksi sitä nykyään kutsutaan eikä tuo nimi ole kaikessa ytimekkyydessään ;) syöpynyt vielä mieleen vaan 1990-luvun alkupuolen tilanne kummittelee edelleen aivoissa... Puolustukseksi sanottakoon että omat tutkintoni ovat molemmat peräisin Turusta, siis kauppakorkeasta ja yliopistolta, vaikka Tampereen yliopistossa kertyikin aikanaan 1992-93 jonkin verran opintoviikkoja, ei tosin kyseisessä tiedekunnassa.
 
Visioni Messukylästä eteenpäin alkaa olemaan jo merkittäviä pysäkkejä myöskin Oriveteläisille. Jäähalli, kauppakorkea, uimakeskus, Kalevan kirkon seutu ja sitten ollaankin jo keskustassa.

Kannattaa ottaa huomioon, että kaikki matkustajat eivät tule luonnollisestikkaan Orivedeltä vaan muiltakin linjan varren pysäkeiltä.
Uskallan olla eri mieltä Uintikeskuksen merkittävyydestä. Oikeasti kukaan Orivedeltä ei varta vasten lähde Tampereelle uimaan, ei vaikka sinne pääsisi hienolla ratikalla. Ei edes siinäkään tapauksessa, että Oriveden oma uimahalli suljettaisiin jostain syystä.

Sitä paitsi Kangasalan keskustaankin valmistuu oma hallinsa, joten en usko, että käyttäjiä löytyisi edes Kangasalta.

Tampereen rajojen sisältä tullessa pysäkillä onkin merkitystä. Ja onhan siinä alueella paljon asuntoja, jonne matka voi suuntautua. Seudullista merkitystä sillä ei kuitenkaan ole.

Omien havaintojeni mukaan merkittävä kohde Oriveden, Hirsilän ja Mäntän suunnasta kulkevilla on Tampereen yliopistollinen sairaala. Sinne kyllä riittää kulkijoita.
 
Duoratikalla olisi käytänössä oma nopea osuutensa harvemmilla pysäkkiväleillä kuten lähijunallakin ja tällä välillä aikaero olisi SlaverioT:n esittämässä laskelmassa kolmen minuutin luokkaa, joten käytännössä ei keneltäkään pois, kun otetaan hyödyt huomioon. Oriveden ja Tampereen päässä katuverkkoon tuominen tuo myös ihmiset lähemmäs määränpäitään, joten tiheämpi pysäkkiväli on tarpeen.

Tästä olemme selkeästi eri mieltä. Mielestäni pitkillä runkoreiteillä nopeus on tärkeämpää kuin suora jakelu reittien päissä. Tässä Oriveden tapauksessa nykyinen puolentunnin matka-aika pidentyisi n. 45-50 minuuttiin esittämälläsi duolla, nykyistä tiheämmillä asemaväleillä varustetun lähijunan matka-aika jäisi huomattavasti duoa nopeammaksi.

Mitä tällä ratikkamaisella vuorovälillä tarkoitat? 5-10 minuuttia?

Juurikin tätä. Tässä tapauksessa ehkä lähempänä 10 minuuttia.

Itselläni on hiukan epäilyjä tämän suhteen. Lähijuna ja ratika vaativat omat laiturinsa, kalustonsa ja varikkonsa. Eikö halvemmaksi ja yksinkertaisemmaksi tulisi toteuttaa koko homma yhtenäisenä järjestelmänä? Toki yksi karvalakkimalli voisi olla myös, lähijunaliikenteen aloittaminen duoratikoilla, jotka myöhemmin siirtyisivät keskustassa katuverkolle varsinaisen raitiotien valmistuessa.

Lähijunaliikenne saataisiin alkuvaiheessa (Nokia-Lempäälä) käyntiin suhteellisen edullisesti. Otetaan 4-6 junaa VR:n romuttamokopasta, rakennetaan seisakkeet ja hiotaan hiukan aikatauluja, jolloin Nokia-Lempäälä välillä voidaan liikennöidä parhaimmillaan n. puolen tunnin vuorovälein.
 
Takaisin
Ylös