Hyvin hoidetuilla busseilla ja ratikoilla ei juuri nopeuseroja synny. Ratikkaan mahtuu bussia enemmän porukkaa ja se on helpompi tehdä liikkumaan luotettavasti. Jos nopeus on todella tärkeää, päästään autokaupunkiin ja laajemmilti auto-Suomeen. Sääli että etäisyydet kasvavat samalla, mutta sillähän ei ole väliä.
Joukkoliikenteen iso juttu on se kapasiteetti, joka mahdollistaa pitemmällä aikatähtäimellä etäisyyksien pudottamisen, jolloin saavutetulla nopeudella ei ole väliä: paikat A (esim. koti) ja B (esim. työpaikka tai kauppa) ovat lähestyneet toisiaan niin, että hidastunut matkanteko nollaantuu. Kehitys on tähän mennessä ollut päinvastaista, osin koska joukkoliikennettä ei viitsitä kehittää eikä yhteiskuntaa rakentaa joukkoliikennettä varten. Henkilöautot puolestaan vaativat reilusti tilaa ja käyttövastus lyhyellä ja pitkällä matkalla ovat likimain samoja -- etäisyyksiä voidaan ja kustannussyistä pitää nostaa. Samalla joukkoliikenne lähtökohtaisesti hitaampana muuttuu entistäkin vaivalloisemmaksi.
Ratikka kannattaa rakentaa, jos sen kapasiteetille voi löytää käyttöä. Ratikat ovat isoja ja multippelilla voi kapasiteettia kasvattaa entisestään ilman, että kustannukset kasvavat kapasiteetin suhteessa. Matkanteko voi hidastua, kuten ilmeisesti raide-Jokerissa tapahtuu, mutta kapasiteetti ja samalla taloudellisuus kasvaa. Ajan kuluessa tarjottu kapasiteetti mahdollistaa tiivistyvän kaupungin, jolloin matkat lyhenevät ja menetettyä aikaa otetaan siten takaisin.