Raideyhteys Helsingin lentokentälle

Vs: Delhistä malli Espoolle

Tästä olen kyllä eri mieltä. Länsimetro voi olla järjetön hanke, mutta samalla mittarilla kehärata on jo mielisairas projekti. En ymmärrä miksi pitää ehdoin tahdoin kierrellä Vantaan metsissä lentomelualueella ja alittaa kaikki mahdolliset kiitotiet maksimipituisissa tunneleissa, jotta saadaan kaksi rautatietä yhdistettyä keskenään ja siihen väliin pari hassua asemaa. Tämä siis ottaen huomioon, että vaihtoehtoisesti olisi voitu tehdä murto-osalla siitä rahasta poikittaisratikka ja lisäksi olisi jäänyt rahaa vielä lentoradan tekemiseen. Myös Vantaankosken radan jatko muutamalla asemalla olisi ollut pikkurahasta kiinni.

Juu, eihän se mikään joukkoliikennesuunnittelun riemuvoitto ole. Itse elättelen kuvitelmaa, että Kehärata osoittautuu ennakoitua merkittävämmäksi poikittaisyhteydeksi, ts. että noiden kahden kaupunkiradan yhdistämisestä sinänsä seuraa oikeasti jotain lisäarvoa. Jää nähtäväksi ja saatan olla väärässä. Lentokentän alittaminen on edes jonkunlainen syy rakentaa tunneli, mutta Länsimetron tekeminen tunneliiin vaikuttaa puhtaalta hulluudelta, varsinkin kun sille oli jopa tilavarauksia pinnalla. En ole nähnyt Kehäradan uusien asemien ympärille tehtyjä kaavoja, mutta ainakin tällä hetkellä asemat kieltämättä näyttäisivät olevan aika korvessa.

Ei kukaan ulkomainen bisnesvieras ole niin hullu, että lähtee vaihtoyhteydellä seikkailemaan jonnekin autiolle Tikkurilan asemalle päästäkseen esim. Tampereelle, Lahteen, Seinäjoelle, Poriin tai Jyväskylään.

En nyt sanoisi, että 8 min Kehäradalla terminaalin alta Tikkurilaan on mitenkään hankalampi kuin 35 min Finskin bussilla Elielinaukiolle, jos opasteet ovat kunnossa. Tikkurilan asemaa tietty sietäisi ehostaa, mutta kokeneempi bisnesmatkustaja on kyllä nähnyt maailmalla huomattavasti ankeampiakin vaihtoasemia. Eri asia sitten on, jos iso osa istuu oikopäätä taksiin eikä edes katso joukkoliikennevaihtoehtoja.

Ja sitten vielä jotkut Helsingin metropamput miettivät, että lentoasemalle pitäisi saada vielä metrolinjakin. Anna mun kaikki kestää... :eek:

No juu. Kehärata ei eroa matkustajan kannalta metrosta muuten kuin että vaunussa on osa lattiasta eri korkeudella ja väri ei ole oranssi. Tekisi mieli väittää, että tuossa tilanteessa metrokonttorikaan ei pysty ajamaan enempien tunnelien rakentamista lentokentälle, mutta mistäs sitäkään tietää näissä arktisissa erikoisolosuhteissa.
 
Vs: Delhistä malli Espoolle

Itse elättelen kuvitelmaa, että Kehärata osoittautuu ennakoitua merkittävämmäksi poikittaisyhteydeksi, ts. että noiden kahden kaupunkiradan yhdistämisestä sinänsä seuraa oikeasti jotain lisäarvoa. Jää nähtäväksi ja saatan olla väärässä. Lentokentän alittaminen on edes jonkunlainen syy rakentaa tunneli, mutta Länsimetron tekeminen tunneliiin vaikuttaa puhtaalta hulluudelta, varsinkin kun sille oli jopa tilavarauksia pinnalla.

Saahan sitä toivoa. Itse en kylläkään laittaisi kauheasti rahaa likoon sellaisen veikkauksen puolesta.

OK, ymmärrän logiikkasi tunnelirakentamisen suhteen. Eli jos radat joka tapauksessa tehdään, niin kehäradalla on syy tunnelille, länsimetrolla ei niinkään.

En ole nähnyt Kehäradan uusien asemien ympärille tehtyjä kaavoja, mutta ainakin tällä hetkellä asemat kieltämättä näyttäisivät olevan aika korvessa.

Ja ovat korvessa tai eivät, niin siihen ympärille voi kaavoittaa vain tietylle säteelle, joka vastaa kävelymatkaa. Muuten tarvitaan liityntäliikennettä. Ratikalla olisi enemmän pysäkkejä kuin nämä muutama kehäradan asema, eli sen varrelle voisi kaavoittaa huomattavasti enemmän kävelymatkan päässä olevia asuntoja ja toimistoja. Eikä tarvittaisi erillistä liityntäliikennettä, jota joko juuri kukaan ei oikeasti käyttäisi (vaan kulkisi autolla) tai joka tulisi hirveän kalliiksi (=rankasti tappiolliseksi) järjestää.

En nyt sanoisi, että 8 min Kehäradalla terminaalin alta Tikkurilaan on mitenkään hankalampi kuin 35 min Finskin bussilla Elielinaukiolle, jos opasteet ovat kunnossa. Tikkurilan asemaa tietty sietäisi ehostaa, mutta kokeneempi bisnesmatkustaja on kyllä nähnyt maailmalla huomattavasti ankeampiakin vaihtoasemia. Eri asia sitten on, jos iso osa istuu oikopäätä taksiin eikä edes katso joukkoliikennevaihtoehtoja.

Tämä on väärä vertailukohta, jos on menossa Tampereelle. Jos tarkastellaan hypoteettista keskivertoa ulkomaista bisnesvierasta, niin tällainen lentää Tampere-Pirkkalaan ja ajaa sieltä taksilla kaupunkiin. Liittymälentoja on Vantaalta kuitenkin huonosti, ja nekin on pääosin synkronoitu aamun ja illan Euroopan-lentoihin, ei kaukolentoihin. Ei ole ideaali yhteys, ja jossain vaiheessa nuo kuitenkin loppuvat, koska eihän sellaisessa puolen tunnin hypyssä ATR:llä ole kauheasti järkeä talouden, ympäristön eikä matkustusmukavuuden kannalta.

No, tämä bisnesvieras ei varmana mielellään lähtisi seikkailemaan Helsingin päärautatieasemalle Finnairin bussilla. Siinähän tulee jo kättelyssä ainakin tunti ylimääräistä matka-aikaa parhaaseen ajateltavissa olevaan maaliikenneyhteyteen verrattuna kun odotukset huomioidaan. Ja lentoon verrattuna vielä enemmän. Kehäradalla ylimääräistä aikaa kuluisi 8 + 5 min (jos vuoroväli on 10 min niin keskiverto odotusaika on 5 min) = 13 min. Sen lisäksi tulee vaihtamisen vaiva eli raskaat matkalaukut ulos yhdestä junasta ja sisään toiseen junaan, kenties tunnelin kautta vaihtaen.

Lentoradan tapauksessa matkustajamme menisi vain lentoaseman kellarissa olevalle asemalaiturille ja hyppäisi junaan, jonka määränpää on Tampere. Suoraviivaista, yksinkertaista ja helppoa. Matka-aika Tampereelle olisi suunnilleen sama kuin Tikkurilasta eli noin tunti (ainakin huomioiden lievä nopeuden nousu tulevaisuudessa, tosin nykyäänkään ei mene paljon yli tunnin). Tikkurilan kautta kiertäen matka aika olisi käytännössä noin varttitunnin pidempi, joka tarkoittaa 25 % lisäystä matka-aikaan.

On helppo sanoa, ettei tuolla ole mitään merkitystä, mutta kyllä sillä on. Erityisesti merkitystä on, jos matka tehdään saman päivän aikana molempiin suuntiin. Tampereelta maailmalle lähtiessäkin tuo ylimääräinen varttitunti ja vaihtamisen vaiva kääntävät vaa'an välittömästi liittymälennon puoleen, joka on aavistuksen verran nopeampi kuin suora juna lentorataa pitkin, mutta vähemmän mukava ja huomattavasti pienemmällä vuorotarjonnalla. Lentoradan tarjoama parempi mukavuus ja suurempi vuorotiheys riittävät kompensoimaan lievästi pidemmän matka-ajan. Mutta kehärata vaihdolla Tikkurilassa kestää lentoon verrattuna niin paljon pidemmän aikaa ja tuottaa niin paljon lisävaivaa vaihtamisessa (laukkujen raahaus!), että sitä ei tulle moni käyttämään vapaaehtoisesti.

Eipä pidä jättää huomiotta sitäkään aspektia, että jos lentoasemalta pääsee suoralla junalla johonkin kaupunkiin, niin mielikuva on, että tuo on pelkkä lentoaseman liityntäyhteys ja että ko. kaupunki sijaitsee keskeisesti ja on tavalla tai toisella merkittävä kohde. Jos ensin joutuu kulkemaan yhdellä junalla ja sitten vaihtamaan toiseen, niin mielikuva on, että mihin ihme takahikiälle tässä ollaan matkalla. Ymmärrän että Helsingissä ei piitata tuon taivaallista, mikä mielikuva tulee Tampereelle matkalla olevalle ulkomaalaiselle, mutta Tampereen kannalta tämä voi olla yksi kynnyskysymys, että kyseinen bisnesvieras tulee käymään toistekin, ja mahdollisesti harkitsee Suomen-toimipisteensä avaamista kaupunkiin.

Täytyy muistaa, että tunnin mittainen suora junayhteys lentoasemalta toisi Tampereen rautatieaseman tienoon jopa paremman yhteyden päähän Vantaan lentoasemasta kuin eräät etäämmät osat Espoota. Ja tietenkin käytän Tamperetta vain esimerkkinä. Samoista eduista pääsisivät hyötymään Lahti, Hämeenlinna, Riihimäki, Kouvola, Toijala, Parkano, Orivesi, Jyväskylä, Pori, Seinäjoki jne. jne.

Tästä näkökulmasta katsottuna se, että rakennetaan poikittainen rata, jota pitkin kuskataan matkustajat vaihtamaan Tikkurilassa, sen sijaan, että rakennettaisiin suora rata pääradalta lentoasemalle, tuntuu lähinnä kiusanteolta ja tarkoituksellista sabotoinnilta, jolla yritetään tieten tahtoen heikentää koko Helsingin seudun ulkopuolisen Suomen yhteyksiä Vantaan lentoasemalle suhteessa siihen mitä ne voisivat olla -- samalla rahalla. Ja yhteydet lentoasemalle = kansainvälisen liiketoiminnan kehitysmahdollisuudet = paikkakunnan tulevaisuus.

P.S. Tämä kansainvälisten lentoyhteyksien merkitys ja siihen liittyvä kynnysvaikutus eivät ole pelkkää turhaa spekulointia. Olen itse töissä kansainvälisesti toimivassa yrityksessä ja toisinaan ollut järjestämässä Tampereella sisäisiä palavereja, joihin on tullut ihmisiä eri puolilta maailmaa. Oikeiden lentoyhteyksien opastaminen, joko Tukholman, Kööpenhaminan tai Helsinki-Vantaan kautta, ei ole ollut helppoa, ja reaktio ei aina ole ollut positiivinen, kun matkaketjun todellinen vaikeus on valjennut. Voi vain kuvitella miten asiakkaat tai muut sidosryhmät reagoivat. Tilanne lentoradan kanssa olisi totaalisesti eri, koska silloin olisi helppoa vain lentää Vantaalle ja tulla sieltä yhdellä junalla Tampereelle. Helppous olisi samaa luokkaa kuin että kulkisi Heathrowsta Heathrow Expressillä Lontoon keskustaan (tai matka-ajan kannalta tuo olisi lähempänä Gatwick Expressiä tai Stansted Expressiä) tai Charles de Gaullen kentältä Lilleen Pohjois-Ranskaan (jonne on samoin tunnin matka TGV:llä).
 
Viimeksi muokattu:
Vs: Delhistä malli Espoolle

Tämä on väärä vertailukohta, jos on menossa Tampereelle.

Juu, totta kai, jos Lentorataa ajatellaan. Kehärata on suhteettoman kallis kaupunkirata joka sattuu menemään lentokentän kautta. Pistin vaan vastauksen viittaukseesi Tikkurilasta, että sinne Kehärata kyllä eittämättä parantaa yhteyttä nykytilanteeseen verrattuna.

Heathrow ei ehkä ole paras mahdollinen vertailukohta, koska sielläkin raidenyhteydet suuntautuvat täysin Lontoon keskustaan. Käsittääkseni esim. Readingin/Bristolin suuntaan ei mene lentokentän kautta kaukoliikenteen junia, mikä ehkä etäisesti vastaisi Tamperetta. Gatwick on parempi esimerkki, se kun sijaitsee fiksusti Brightonin radan varrella ja junayhteyksiä on moneen suuntaan. Itsekin olen sieltä lähtenyt suomalaistermillä sanottuna taajamajunalla suht pienille paikkakunnille Lontoon lisäksi.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vs: Delhistä malli Espoolle

Heathrow ei ehkä ole paras mahdollinen vertailukohta, koska sielläkin raidenyhteydet suuntautuvat täysin Lontoon keskustaan. Käsittääkseni esim. Readingin/Bristolin suuntaan ei mene lentokentän kautta kaukoliikenteen junia, mikä ehkä etäisesti vastaisi Tamperetta. Gatwick on parempi esimerkki, se kun sijaitsee fiksusti Brightonin radan varrella ja junayhteyksiä on moneen suuntaan. Itsekin olen sieltä lähtenyt suomalaistermillä sanottuna taajamajunalla suht pienille paikkakunnille Lontoon lisäksi.

Periaatteessa näin, jos kohta tarkoitukseni oli verrata vain helppoutta, ei konseptia sinänsä suoraan. Tosin CDG-Lille -tapauksessa konsepti on juuri tämä, tosin sillä erotuksella että lentoaseman kautta kulkevat junat eivät tule Pariisin keskustasta vaan suoraan eri provinssikaupungeista.

Käsittääkseni muuten Englannissa puhutaan, että olisi syytä saada suoria junayhteyksiä Heathrowsta muuallekin kuin Lontooseen.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Minusta bisnesvieras-näkökulma on hiukan tyyppiä "mitäköhän ne ulkomaalaiset meistä ajattelee", hiukan huonoon kansalliseen itsetuntoon viittaava.

Toinen asia, jota en ymmärrä, on kehäradan ja lentoradan paneminen vastakkain. Sen saa toki tehdä, mutta eikö rehellisyyden nimissä tämä ole hiukan ponnetonta kritiikkiä?
Kehärataa on suunniteltu aivan eri tasolla kuin lentorataa, jonka koko linjaus lentoasemalla on ratkaisematta, koska suurterminaalin sijainti on ratkaisematta.
 
Minusta bisnesvieras-näkökulma on hiukan tyyppiä "mitäköhän ne ulkomaalaiset meistä ajattelee", hiukan huonoon kansalliseen itsetuntoon viittaava.

Tämä nimenomaan ei liity huonoon kansalliseen itsetuntoon vaan yksinkertaisesti siihen, että jos Tampereelle (tai muualle Suomeen) on hankala tulla, tänne ei tulla.

Helsinkiläisen on turha arvioida tätä, koska Helsinkiin ei ole vaikea tulla kehäradalla, koska yhteys Helsingin keskustaan rakennetaan vaihdottomaksi (vaikkakin matka silti kestää kauemmin kuin suoralla lentoradalla).

Sitäpaitsi suomalaisen on ylipäänsä vaikea asettautua ulkomaisen, suomea taitamattoman ihmisen asemaan. Suomessa kommunikoidaan huonosti eikä suoraan sanottuna piitata pätkääkään, miten tälle tulevat ulkomaalaiset kokevat maan. Jos joku ehdottaa parannusta, se torjutaan sillä perusteella, ettei meidän tarvitse miellyttää ulkomaalaisia. Eikö tässä maassa kukaan ole opiskellut markkinointia? Ei ole pakko miellyttää ei, mutta jos ei yritäkään, niin bisnekset jäävät tekemättä.

Toinen asia, jota en ymmärrä, on kehäradan ja lentoradan paneminen vastakkain. [...] Kehärataa on suunniteltu aivan eri tasolla kuin lentorataa, jonka koko linjaus lentoasemalla on ratkaisematta, koska suurterminaalin sijainti on ratkaisematta.

Ne voi asettaa vastakkain sillä perusteella, että tarvitaanko lentoasemalle kahta raideyhteyttä, ja toisaalta vaikka tarvittaisiin, niin onko tämä ketään palvelematon kehärata se hyödyllisempi näistä hankkeita. Se että sitä on suunniteltu pitkälle johtuu yksinomaan poliittisista lehmänkaupoista. Mitään tekemistä hyödyn kanssa sillä ei ole.
 
Minusta bisnesvieras-näkökulma on hiukan tyyppiä "mitäköhän ne ulkomaalaiset meistä ajattelee", hiukan huonoon kansalliseen itsetuntoon viittaava.

No ei. Raha ihan oikeasti pyörittää maailmaa eikä Finnair ole ajamassa bisnesmatkustajien asiaa ja Lentorataa minkään kansallisen kilvenkiillotusprojektin takia vaan ihan voitontavoittelumielessä.

Siellä täällä on kai viljelty ajatusta, että itseään kunnioittavan pääkaupungin lentokentälle kuuluu olla raideyhteys, mutta eipä sen puuttuminen nyt niin ennen kuulumatonta ole. Helsingin kokoluokassa esim. Dublinissa ja Edinburghissa ei ole ollut raiteita lentokentälle, tosin Edinburghissa pikaratikka on valmistumassa. Bisnesmatkustajat pääsääntöisesti joka tapauksessa menevät kaupunkialueen sisäiset matkat taksilla, eikä heille muutenkaan Kehärata tarjoa juuri Finnairin bussia parempaa palvelua, poislukien tasaisempi kyyti kiskoilla.



Toinen asia, jota en ymmärrä, on kehäradan ja lentoradan paneminen vastakkain. Sen saa toki tehdä, mutta eikö rehellisyyden nimissä tämä ole hiukan ponnetonta kritiikkiä?

Ei. Kysymys on tietysti rahankäytöstä. Kehäradan hinnalla olisi todennäköisesti saanut Lentoradasta version, jossa tunneleiden pituus on kohtuullinen. Vantaata Kehärataa paremmin palvelevan pikaratikan hinta olisi ollut murto-osa tästä, ja siinä olisi ollut integraatiomahdollisuuksia esim. Jokeri 2 -ratikkaan. Ts. matkustajien kannalta sekä kaukoliikenteen että paikallisliikenteen palvelua olisi voitu saada huomattavasti kohtuullisempaan hintaan.

Itsekin olen täällä kysellyt sitä, että minne kummaan Lentoradan asema nyt linjataan jos semmoista ryhdytään tekemään. Tunnelin on kai pakko alittaa Kehärata jossain kohtaa, eli ymmärtääkseni todella syvälle päädytään.
 
Viimeksi muokattu:
Menee jo varmasti offtopiciksi, mutta missään en ole nähnyt sellaista hyysäysmentaliteettia kuin Suomessa, jopa Helsingin päärautatieaseman nimeen halutiin C, vaikka maan valtakielellä ei ala yhtään kotoperäistä c-alkuista sanaa.
No se siitä sitten. // OT Loppu

Lentoradan tarkkaa historiaa en tunne, mutta se on "kummitellut" erilaisissa papereissa, mietinnöissä ja puheissa aika ajoin. Aiempaa keskustelua selatessani myös tulin siihen lopputulokseen, että lentorata vs. kehärata-keskustelu on tällä foorumilla aihe, jossa ollaan aika jyrkästi kahdessa leirissä, osin samoin perustein, mutta eri johtopäätöksin.

Lentorata on kuitenkin tosiasiassa aihiotason hanke, josta on hyvin suurpiirteisiä laskelmia ja odotuksia. Sen taakse ei syystä tai toisesta ole saatu äänekästä poliittista rintamaa. Syitä voi vain arvailla, sillä vallan kammarien ovet eivät taviksille avaudu, tai ainakaan minulle. Monissa paikoin arvostetaan "omaa" lentoasemaa ja Helsinki-Vantaa koetaan uhkaksi. Kuten aiemmin keskustelussa on mainittu, Turun seudulla suhdutaan hyvin kielteisesti ELSA:n viemiseen kentän kautta, tämän vaihtoehdon ns. Rauno Saaren työryhmä aikanaan hylkäsi.

Pelot voivat liittyä siihen, että alueen liike-elämä kärsisi liikaa, jos lentoliikenne loppuisi. Taas esim. ex-Savon liitto on jo ns. Nopeat itäradat-ryhmän papereissa erittäin voimallisesti kannattanu lentorataa. Yhtä mieltä voitanee olla siitä, että hanke on ollut käytäväkeskusteluissa noin 20 vuotta.

Kehärata on sekin edennyt alkuperäiseen aikatauluunsa nähden aika hitaasti, joskus uumoiltiin, että rakentaminen olisi alkanut 2003. Minulla on tuo HS:n artikkeli vieläkin jemmassa. Poliittiset lehmänkaupat ovat aina leimanneet liikennepolitiikkaa ja paljon on rakennettu eri puolille maata sellaista, jota ei olisi välttämättä tarvittu. Apuun on tuotu liikennepoliittinen selonteko, josta toivotaan selkeyttä ja pitkäjänteisyyttä liikennepolitiikkaan.

Kehäradan puolesta puhuvat ennen kaikkea pk-seudun erityiskysymykset, kasvavat liikennemäärät ja ihan selkeä tarve raideyhteydelle eurooppalaisittainkin keskikokoiselle lentoasemalle . On vaikea uskoa, että radasta ei olisi mitään hyötyä, kuten esität. En ymmärrä, miksi Vantaa ja valtio investoisivat siihen niin paljon rahaa, jos siitä kerran ei mitään selkeää hyötyä olisi.
Hyödyt tulevat eri muodoissa ja eri aikaväleillä, kuten asuntorakentamismahdollisuuksina ja investointeina alueelle.

Tampereen osalta pitää nähdä myös, että raideliikenne ei Pirkanmaan edustajien puheissa ole koskaan ollut kovassa huudossa. Prioriteettilistalla ovat Pirkanmaalla, kuten monessa muussakin paikassa moottoritiet. Se näkyy autoistumisen voimistumisena ja yhdyskuntarakenteen hajautumisena Tampereellakin, puhumattakaan Turusta. Uskon, että lentoradan hetki vielä tulee, mutta paljon virtaa vettä Tammerkoskessa ennen sitä.

hmikolle: Osuit naulan kantaan, koska lentoradan linjausta ei ole lyöty lukkoon. Tehdäänkö asema lentoaseman juna-aseman alle (-70-100m) vai Viinikkalan aseman( asemavarauksen alle? Asiaan liittyy oleellisesti Finavian laajennussuunnitelma, joka huhujen mukaan pitää sisällään osittain yksityisrahoituksella rakennettavan jättiterminaalin kiitoteiden väliin. Tässä tapauksessa lentorata pitäisi laitta Viinikkalan kautta.
 
Viimeksi muokattu:
Sen taakse ei syystä tai toisesta ole saatu äänekästä poliittista rintamaa. [...] Monissa paikoin arvostetaan "omaa" lentoasemaa ja Helsinki-Vantaa koetaan uhkaksi. Kuten aiemmin keskustelussa on mainittu, Turun seudulla suhdutaan hyvin kielteisesti ELSA:n viemiseen kentän kautta, tämän vaihtoehdon ns. Rauno Saaren työryhmä aikanaan hylkäsi. [...] Pelot voivat liittyä siihen, että alueen liike-elämä kärsisi liikaa, jos lentoliikenne loppuisi.

Hohhoijaa, taas tämä sama argumentti. Tämähän nyt on täyttä puutaheinää. Tampere-Pirkkalasta lennetään pääosin muualle kuin Helsinki-Vantaalle. Lentorata ei uhkaa tuota tarjontaa millään lailla. ELSA-radan suhteen kyse lienee ollut siitä, että kiertäminen lentoaseman kautta syö jonkin verran nopeushyötyä, jota uudella radalla tavoitellaan. Pääradan suunnasta tätä ongelmaa ei ole.

On vaikea uskoa, että radasta ei olisi mitään hyötyä, kuten esität. En ymmärrä, miksi Vantaa ja valtio investoisivat siihen niin paljon rahaa, jos siitä kerran ei mitään selkeää hyötyä olisi.
Hyödyt tulevat eri muodoissa ja eri aikaväleillä, kuten asuntorakentamismahdollisuuksina ja investointeina alueelle.

Arvostan rehellistä kommenttiasi. On nimittäin käsittämätöntä, miksi tällaiseen syydetään rahaa. Tosin logiikka on päälaellaan, jos kuvitellaan että rahan syytäminen todistaisi että hyötyä on. Eihän se sitä todista.

Toisaalta on totta että kyllä kehäradasta jonkin verran hyötyä on. Kysymys vaan on kuinka paljon ja kenelle. Ja olisiko jostain toisesta hankkeesta enemmän hyötyä samalla rahalla? Esim. lentoradasta.

Tampereen osalta pitää nähdä myös, että raideliikenne ei Pirkanmaan edustajien puheissa ole koskaan ollut kovassa huudossa. Prioriteettilistalla ovat Pirkanmaalla, kuten monessa muussakin paikassa moottoritiet. Se näkyy autoistumisen voimistumisena ja yhdyskuntarakenteen hajautumisena Tampereellakin, puhumattakaan Turusta. Uskon, että lentoradan hetki vielä tulee, mutta paljon virtaa vettä Tammerkoskessa ennen sitä.

Pirkanmaan edustajat ovat olleet jonkin verran pihalla raideasioista, kun niistä ei ole heille kukaan mitään puhunut. Toisaalta menepä ensi maanantaina Tampereen Scandiciin kuuntelemaan kauppakamarin lobbaustilaisuutta Pirkkalan oikoradan puolesta. Kyllä siellä rata-asioista haaveillaan. Nämä haluavat "kehäradan" Tampereellekin, paitsi todennäköisesti vielä kalliimman ja vähemmän hyödyllisen kuin Vantaalla.

Kyllä Tampereellakin pitää ymmärtää, että Vantaan lentorata (ei kehärata) olisi hyödyllisempi Tampereen elinkeinoelämälle kuin Pirkkalan oikorata. Sanon tämän tamperelaisena, suuressa kansainvälisessä firmassa työskentelevänä ja täysin omiin kokemuksiin perustuen. Kauppakamari ei tajua isojen firmojen etua, siellä on mukana liikaa pienyrittäjiä, rakennusliikkeitä, autokauppoja jne. Eikä Tampereen kaupunki tajua, että Tampereen etua voi toisinaan parhaiten ajaa hanke, joka sijaitsee kaukana Tampereen ulkopuolella.

Suoraan sanottuna olen muuten kurkkua myöten täynnä näitä viisastelijoita, jotka sanovat ettei Tampereelle / Turkuun / muualle saada mitään ratoja kun ei keksitä pyytää. Mutta kyllä se niin on, että Helsingin seudun ratahankkeita lobataan äärimmäisen aggressiivisesti ja kaiken lisäksi yritetään perustella että niistä hyötyy koko Suomi. Mutta ei hyödy. Se ainoa hanke josta hyötyisi on lentorata, ja nimenomaan sitä ei sitten olekaan ajettu eteenpäin Helsingin seudulla, vaikka Helsinki hyötyisi siitä enemmän kuin kehäradasta. Kuvio on, että Vantaan haluama kehärata on osa pakettia, jossa Helsinki saa haluamansa metron Espooseen. Muun Suomen rooli on maksajan rooli, kehäradan tapauksessa peräti törkeät 2/3. Länsimetrokin voi olla järjetön, mutta ainakin valtion osuus on lähempänä kolmasosaa kuin kahta kolmasosaa.

Ja tästä päästäänkin siihen, miksi Vantaa haluaa kehäradan: se on onnistunut sälyttämään sen investoinnista niin suuren siivun valtion kontolle, että "ilmainen" raha houkuttaa. Vaikka järjetöntä tämäkin on: jos nimittäin Vantaa rakentaisi poikittaisratikan, niin se voisi pyytää siihen 1/3 valtion rahaa samalla perusteella kuin sitä myönnetään tai pitäisi myöntää Helsingin metrohankkeisiin, Tampereen ja Turun ratikkahankkeisiin jne. Vantaan maksettavaksi jäisi varsin pieni summa, kun koko hanke ei ole megaluokkaa. Ja lentoradan voisi maksaa valtio 100 %:sesti eli Vantaa saisi sentään nopean yhteyden lentoasemalta Helsingin keskustaan laittamatta siihen yhtään omaa rahaa.
 
Viimeksi muokattu:
->Vaikea uskoa, että Lentorataa Kehäradan jälkeen rakennetaan, eikä se välttämättä ole ensisijaisista syistä tärkeääkään. Helsingin lentokenttäyhteydeksi kehärata on tyydyttävä, sikäli kun sillä liikennöidään pysähtymättä jokaisella seisakkeella ja Helsinginniemen alla kiertää joskus Pisara. Ei esimerkiksi Pariisin RER-yhteys ole paljoa kummempi kuin tämä Helsinkiin tuleva, mutta silti mielestäni varsin toimiva. Toinen asia on, jos päärata linjataan muista syistä uusiksi, että saadaan esimerkiksi lisää tilaa lähiliikenteelle, tai jos maakunnista tulee painetta suoralle lentokenttäyhteydelle. Lentoliikenteen tulevaisuus ei minun silmiin näytä siltä, että maakuntakentillä olisi reittiliikennettä 10-20 vuoden päästä, siis ainakaan muuta kuin voimakkaasti subventoitua. Siitä perspektiivista Lentorata on yhä mahdollinen tulevaisuudessa.

Kehäradan keskeinen ongelma on mielestäni siitä, että se on klassista helsinkiläistä peltometroa, joskin tällä kertaa Vantaalla. Rata rakennetaan ensisijaisesti poikittaisyhteydeksi, mutta väkimäärät radan varrella, nykyiset tahi suunnitellut, eivät millään perustele raskasraidetta. Hyvin oltaisiin pärjätty ratikalla, se olisi ollut halvempi ja myös paremmin palveleva Vantaan kaupunkirakenteella.

Sinänsä tämä on kyllä kovin suomalaista joukkoliikennepolitiikkaa: kompromissina rakennetaan yhteys, joka ei sovi mihinkään hyvin sen sijaan, että rakennettaisiin marginaalisesti kalliimmalla kaksi yhteyttä, jotka palvelisivat kummatkin erinomaisesti omalla sarallaan.
 
Menee jo varmasti offtopiciksi, mutta missään en ole nähnyt sellaista hyysäysmentaliteettia kuin Suomessa, jopa Helsingin päärautatieaseman nimeen halutiin C, vaikka maan valtakielellä ei ala yhtään kotoperäistä c-alkuista sanaa.

Mielestäni tämä on juuri tyypillistä, että jossain toissijaisessa asiassa saadaan hyysäyskohtaus, mutta ulkomaalaisen tulijan kokemusta kokonaisuutena ei katsota. Lentokentän itsensä osalta ei pidä kauheasti valittaa, senhän ovat nimenomaan bisnesmatkustajat äänestäneet maailman huippujen joukkoon useamman kerran. VR:n tiedotus sitten tunnetusti on mitä on, varsinkin vierailla kielillä.

Kehäradan puolesta puhuvat ennen kaikkea pk-seudun erityiskysymykset, kasvavat liikennemäärät ja ihan selkeä tarve raideyhteydelle eurooppalaisittainkin keskikokoiselle lentoasemalle . On vaikea uskoa, että radasta ei olisi mitään hyötyä, kuten esität. En ymmärrä, miksi Vantaa ja valtio investoisivat siihen niin paljon rahaa, jos siitä kerran ei mitään selkeää hyötyä olisi.
Hyödyt tulevat eri muodoissa ja eri aikaväleillä, kuten asuntorakentamismahdollisuuksina ja investointeina alueelle.

Kuten on moneen kertaan todettu, Kehärata palvelee pääasiassa muita kuin lentomatkustajia. Vantaa tietysti sai kaupunkiradastaan jättiosuuden maksatettua valtiolla, mutta en ole mitenkään vakuuttunut, että se oli silti maankäytön kehittymisen tai kaupungin talouden kannalta lopulta parempi ratkaisu kuin pinnalla kulkeva pikaratikka. Linjauksessa on hyvin esillä kankean ratageometrian sovittamisen ongelmat. Esim. Jumbon ympäristöön kertyvä keskus jää sivuun Aviapoliksen asemasta, samoin vanhemmat lähiöt uusien asemien ympäristössä.

Tehdäänkö asema lentoaseman juna-aseman alle (-70-100m) vai Viinikkalan aseman( asemavarauksen alle? Asiaan liittyy oleellisesti Finavian laajennussuunnitelma, joka huhujen mukaan pitää sisällään osittain yksityisrahoituksella rakennettavan jättiterminaalin kiitoteiden väliin. Tässä tapauksessa lentorata pitäisi laitta Viinikkalan kautta.

Itse epäilen, että hiilivetypolttoaineiden hinta ja saatavuus tekee vielä lähitulevaisuudessa ison mutkan lentoliikenteen kasvuun. Nykyisiä terminaaleja ollaan paraikaa remppaamassa ja kapasiteettia nostamassa. Jos keskeisimmän terminaalin sijainti ei muutu, niin Kehärata on kyllä jo vienyt parhaan aseman paikan (se onkin sijoitettu lähes tyylipuhtaasti). Viinikkala on jo sellaisella etäisyydellä, että sitten tarvittaisiin lentokentän sisäistä joukkoliikennettä nykyisiin terminaaleihin pääsemiseksi. Ja oletan, että maanalaista tasoristeystä ei haluta, jolloin Lentoradan pitäisi joka tapauksessa mennä Kehäradan ali, eli minkä tahansa terminaalin lähistöllä ollaan perin syvällä.
 
Viimeksi muokattu:
Helsingin lentokenttäyhteydeksi kehärata on tyydyttävä, sikäli kun sillä liikennöidään pysähtymättä jokaisella seisakkeella --

No, näinhän ei tule käymään, vaan Kehäradalle tulee kulkemaan M- ja I-junat yhdistävä joka asemalla pysähtyvä juna. Express-vuorojakin on tutkittu, mutta käytännössä luovuttu täysin, eikä lentoaseman terminaalissa ole sellaista liikennettä enää edes mahdollista kääntää.

---------- Viesti lisätty kello 16:28 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 16:17 ----------

Ja oletan, että maanalaista tasoristeystä ei haluta, jolloin Lentoradan pitäisi joka tapauksessa mennä Kehäradan ali, eli minkä tahansa terminaalin lähistöllä ollaan perin syvällä.

Periaatteessa lentorata voisi alittaa Kehäradan Aviapoliksen aseman eteläpuolelta, jolloin se ehtii nousta hyvin parikymmentä metriä eli Kehäradan tasolle. Rata kulkisi siis terminaalin kohdalla Kehäradan kanssa samansuuntaisesti sen länsipuolella.
 
No, näinhän ei tule käymään, vaan Kehäradalle tulee kulkemaan M- ja I-junat yhdistävä joka asemalla pysähtyvä juna. Express-vuorojakin on tutkittu, mutta käytännössä luovuttu täysin, eikä lentoaseman terminaalissa ole sellaista liikennettä enää edes mahdollista kääntää

Miksi ei? Minä olen ainakin saanut sen käsityksen, että lentoaseman terminaalin uumeniin tulee nimenomaan näitä ylimääräisiä kääntöraiteita, ja juurikin ylimääräisten junien takia, sekä kalustolisäyksiin. Aluksi varmaan toki ajetaan varmuuden vuoksi pelkkää I/M-junaa, joka pysähtyy kaikilla asemilla. Mutta uskon vahvasti, että tällä vuosikymmenellä rataa ajaa jonkinsortin xpress-juna, koska kapasiteetti antaa siihen mahdollisuuden. Väli on melko lyhyt Hiekkaharjuun, josta pääsee sitten päärataa suoraan Pasilaan ja Helsinkiin, joten ihmettelen jos ei edes kokeilla.

Kokeilu ja käytäntö tietenkin tekee rinnakkaisen "lentoradan" turhaksi. Sen takia, että suora rata on käytännössä vain 4-5 min nopeampi, kuin "kiertää" Tikkurilan kautta. Muutaman hassun minuutin takia tuskin tehdään uutta rinnakkaista rataa, varsinkaan kun radan rakentaminen sattuu olemaan melko kallista. Uskon että xpress-junalla pystyttäisiin non-stop noin 18-20 min matka-aikaan Lentoasema-HelsinkiCenter, se on riittävän nopea kiireisellekin matkustajalle.

Odotellaan nyt ensin, että se rata valmistuu, sehän on jo positiivista että projekti on käynnissä ja kaivurit kaivaa. Uskon, että rata tulee olemaan hyödyllisempi, mitä yleensä edes osataan ajatella. Uskon että systeemistä tulee niin toimiva, että ajatukset uudesta erillisestä lentokenttämetrosta tuntuu lähinnä vitsiltä. Aika näyttää...
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Toinen asia, jota en ymmärrä, on kehäradan ja lentoradan paneminen vastakkain. Sen saa toki tehdä, mutta eikö rehellisyyden nimissä tämä ole hiukan ponnetonta kritiikkiä?
Kehärataa on suunniteltu aivan eri tasolla kuin lentorataa, jonka koko linjaus lentoasemalla on ratkaisematta, koska suurterminaalin sijainti on ratkaisematta.

Kehärataa ei olisi rakenteilla jos Suomen ykköslentokenttä ei sijaitsisi sen varrella. Kaikki muut selitykset ovat ainoastaan sananhelinää. Ilman Seutulaa valtio ei olisi lyönyt pesoakaan hankkeeseen ja Vantaalta nyt ei pelimerkkejä olisi löytynyt edes vähää alusta, saatika sitten helsingiltä joka tyylikkäästi vapaamatkustaa tässä hankkeessa.

Näin ollen Kehärata ja Lentorata o(li)vat puhtaasti keskenään kilpailevia vaihtoehtoja, eivätkä mitään toisiaan täydentäviä ratkaisuja. Henk.koht. en ymmärrä miten Kehärata tämän onnistui edukseen kääntämään, mutta kai se johtuu siitä että tavalliselle sukankuluttajalle on tarjolla ainoastaan näitä loogisia päättelyketjuja ilman tietoa lehmänkauppafunktion vaikutuksesta reaalimaailmaan.

Pistetään nyt vielä suurterminaalille :lol:
 
No, näinhän ei tule käymään, vaan Kehäradalle tulee kulkemaan M- ja I-junat yhdistävä joka asemalla pysähtyvä juna. Express-vuorojakin on tutkittu, mutta käytännössä luovuttu täysin, eikä lentoaseman terminaalissa ole sellaista liikennettä enää edes mahdollista kääntää.
Miksei Express-vuoroa vain Tikkurilaan? Lisäradat terminaalista Tikkurilaan, juna saapuisi sille raiteelle mille tulee seuraavaksi väliasemilla pysähtymätön lähijunavuoro Helsinki C:hen tai Pisaraan. Näin ei tarvitsisi uutta Lentorataa tai uusia raiteita Tikkurilasta etelään. Eniten inhoan juuri metrotyyppistä ratkaisua, missä junat pysähtyvät kaikilla asemilla eikä vaihtoehtoja ole. Nykytilanteessa Vantaankosken radan Vantaan osuuden lisäksi HSL-alueella tilanne on suhteellisen hyvä lähijunien osalta.
 
Takaisin
Ylös