Raideyhteys Helsingin lentokentälle

Pääradan linjaus Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta on ehdottoman kannatettava idea ja se toteutuukin enemmin tai myöhemmin jossain muodossa. Asiassa on kuitenkin monia muttia ja mutkia matkassa. Lähdetään liikkeelle rantaradasta. Rantarataa pohtinut työryhmä (Maaherra Rauno Saaren johdolla) totesi, että ELSA-rataa ei tulla linjaamaan lentoaseman kautta, vaan suoraan Espooseen. Selvityksessä esillä ollut vhto 2C siis hylättiin. Jos todella ajatellaan koko maan etua kaukoliikenteen perspektiivistä, olisikin tärkeää, että kaikki Helsinkiin suuntautuvat radat kulkisivat lentoaseman kautta. Toinen ongelma on Sipoo. Sipoo ei kannata metroa ja torstaisen HS:n uutisen mukaan HELI-rata vaikuttaa metroon ja vice versa. Koko Sipoon kysymys on ratkaisematta, kuten sen myötä liikenneyhteydetkin. Heli-radan linjaus on myös todettu vanhentuneeksi, ja RHK-selvittää Pietari-selvityksen yhteydessä, mitkä olisivat edellytykset linjata ko. rata lentoaseman kautta. Nykyinen linjaus kääntyy itään kauan ennen lentoasemaa. Heli-radan osalta tullaan käymään kitkerä ja katkera keskustelu, sillä mikäli rata linjataan rannikkoa myötäillen kohti Luumäkeä, jää moni maakunta paitsioon. Savon liitto ehdotti jo aikaa sitten pääradan linjausta lentoaseman kautta, Finnairin ex-pääjohtaja Keijo Suila joitakin vuosia sitten. Käytännössä tämän myötä esimerkiksi Tampereelta loppuisivat suorat lennot Helsinkiin, joka sekin voi jonkin ryhmän mielestä olla ongelma. Yhteenvetona siis todettakoon, että tässä "paketissa" (=pääradan linjaus kentän kautta) on niin monta liikkuvaa osaa, kiistakysymystä ja intressiristiriitaa, että hyvälläkin tuurilla sen toteutuminen venyy vuosikymmenien päähän. Prof. Murole esitti omassa HS:ssä julkaistussa visiossaan, että ko. rataosuus olisi toteutettavien listalla 2050...

Luonnollisesti täytyisi tietää kuinka moni Hki-Vantaan käyttäjistä on maakunnista, mutta oletettavasti aika moni. Tämä sinänsä tukee ajatusta linjauksesta. Mielestäni päärata-kysymykseen liittyvä jahkailu ei puolestaan saa olla este kehäradalle, joka on asiasta tehdyn selvityksen mukaan kannattava yhteiskuntataloudellisesti, ja tarjoaa kuitenkin entistä paremman yhteyden kentälle Tikkurilan kautta, jos ajatellaan, että vuoroväli on arkipäivisin 10min ja matka-aika Tikkurilasta 8 min. Aiemmin jo kerroin, että jokainen liikennehanke on fyysisesti paikallinen, mutta sen vaikutukset voivat olla kansallisia. Tampereen läntinen kehätie on esimerkki hankkeesta, jonka valtio maksaa kokonaan, mutta jonka vaikutus ulottuu pk-seudulle ja Vaasaan asti. Samoin vaikkapa Pohjanmaan radan satoja miljoonia maksava parannus. Radan ympäristössä asunee saman verran ihmisiä kuin Vantaalla ja Pohjois-Helsingissä. Joten kaikki on tässäkin suhteellista. Vantaan kaiken lisäksi maksaa hankkeesta 30%, tarkalleen ottaen 34%. Käsittääkseni monissa maakunnissa toteutetuissa isoissa liikennehankkeissa kunnat eivät tällä panoksella ole mukana, en tiedä miten on asian laita valtakunnallisena pidetyssä Lappeenranta-Imatra-moottoritieprojektissa. Mutta paikallisuus ja valtakunnallisuus ovat mielenkiintoisia käsitteitä, joita näytetään tulkitsevan monella tavalla.
 
Rantarataa pohtinut työryhmä (Maaherra Rauno Saaren johdolla) totesi, että ELSA-rataa ei tulla linjaamaan lentoaseman kautta, vaan suoraan Espooseen. Jos todella ajatellaan koko maan etua kaukoliikenteen perspektiivistä, olisikin tärkeää, että kaikki Helsinkiin suuntautuvat radat kulkisivat lentoaseman kautta.

Heli-radan linjaus on myös todettu vanhentuneeksi, ja RHK-selvittää Pietari-selvityksen yhteydessä, mitkä olisivat edellytykset linjata ko. rata lentoaseman kautta.

ELSA-radan linjaamisessa lentoaseman kautta ei olekkaan mitään järkeä. Oletettavasti suurin osa sen suunnan matkustajista pyrkii helsingin keskustaan, ja lentoasemalle jatkavien määrä on marginaalinen. Toisin kuin pääradan lentoasemalinjauksen kanssa lentoasemaELSAn toteuttaminen pidentäisi varsinaiseen pääkohteeseen (helsingin keskusta) matkustavien matka-aikaa kohtuuttomasti.

Heli-radan rakentamisen edellytykset puolestaan syötiin siinä vaiheessa kun oikorata toteutettiin. Pietariin kuljetaan jatkossakin Lahden kautta. Venäjän junien ohjaaminen lentoaseman kautta ei mielestäni ole edes mitenkään välttämätön ratkaisu. Pietarissa on kansainvälinen lentoasema, joten venäläisten haikaileminen junan välityksellä käyttämään Helsinki-Vantaan palveluja on aikamoista haihattelua.
 
Periaatteessa Kehärata on päätetty rakentaa. Poliittinen päätöksen teko ei tosin aina eikä kaikissa projekteissa toimi niinkuin joissakin XX2030-ohjelmissa on "päätetty".
Hyvä esimerkki tästä on Tampereen läntinen ohikulkutie. Se nostettiin ns. kakkoskorista ohi "tärkeämpien" hankkeiden suoraan budjettiin. Ei auttanut vaikka toteutusjärjestystä oli ollut sorvaamassa laaja poliittinen vaikuttajajoukko liikenneministeristä alkaen. Lobbaus tiesi paikkansa. Liikenneministeri Leena Luhtanen oli kevyttä kamaa siinä vaiheessa, kun valtionvarainministeri Antti Kalliomäki halusi tien rakentaa.
Samoin Expe 82:n esittämät hyöty/kustannus-laskelmat ovat lähinnä viitteellisiä. Kannattavia projekteja on pilvin pimein. Yleensä parhaat luvut saadaan pääkaupunkiseudun projekteissa. Jostakin syystä muuallekin tulee rahaa eli liikenneinvestoinnit eivät ole pelkkää matematiikkaa.
Kehärata on aika pitkälle Vantaan kaupungin ajama hanke, jota valtapuolue sos dem hallituksessa lupasi tukea. Nyt vallassa ovat puolueet, joille Vantaa ei ole niin tärkeä kannatusalue, joten saa nähdä.
Politiikka on mahdollisuuksien taidetta...
 
En tiedä onko missään tutkimusta siitä, etteivätkö Turun suunnasta jotkut haluaisi tulla lentoasemalle junalla. Mistä voidaan päätellä, että kaikki haluavat Helsingin keskustaan Turun suunnasta? Mikä todistaa sen, että joku haluaa Tampereelta tulla lentoasemalle, Tamperetta kauempaa ei taida kannattaa enää tulla, kun lentokone on nopeampi.
Yritin tässä selittää onnistumatta siinä, että pääradan linjaus lentoaseman kautta on kiinni monenlaisista tekijöistä ja osittain RHK:n selvitettävänä, jos uskotaan RHK:n verkkosivuja. Heli-radan osalta peli on käsittääkseni täysin auki, ja tässä http://www.rhk.fi/hankkeet/suunnittelu/esiselvitys_helsinki-pietari/ hankkeessa on käsittääkseni kyse myös nk. Heli-radan suunnitelmien päivittämisestä, asia selvinnee kevään kuluessa. Kehäradan selvitys pitää sisällään laskelmat hankkeen kannattavuudesta. Kaikki hankkeet ovat tietysti pohjimmiltaan jonkun ajamia, niin varmaan joku ajoi Kemiinkin moottoritietä, vaikka liikennemäärät alueella eivät sitä vaatisi. Kehärata on pääkaupunkiseudun kuntien yhdessä ajama hanke, joka on saanut kannatusta kaikissa puolueissa, vasemmalta oikealle. Sama pätee länsimetroon.
 
Varsinaisena kehäradan rakentamispäätöksenä voidaan pitää sitä, että hankkeen rahoittajat (valtio ja Vantaa) päättävät rahoituksesta. Valtio ei ole tehnyt sellaista päätöstä. Nykyinen hallitus on sopinut, että kehäradan rakentaminen aloitetaan 2011 mennessä. Hallituksen vuoden 2008 talousarvioesityksen mukaan kehäradan suunnittelua jatketaan 2008 ja rakentaminen alkaa 2009. Edellä mainitut päätökset eivät kuitenkaan ole sitovia, vaan hankkeen aloittamista pohditaan seuraavan kerran vuoden 2009 talousarvion käsittelyn yhteydessä. On mahdollista, että aloitusta lykätään edelleen. Hallituksesta on jopa kerrottu, että kehäradan rakentamisen aloitusta voidaan siirtää edelleen vuodesta 2009, jos rakennusala on edelleen ylikuumentunut.
 
Nyt vallassa ovat puolueet, joille Vantaa ei ole niin tärkeä kannatusalue, joten saa nähdä.

Viime eduskuntavaaleissa Vantaalla sai eniten ääniä Kokoomus. Eiköhän Vantaa kuitenkin Suomen neljänneksi suurimpana kaupunkina kuulu Kokoomuksen tärkeimpiin kannatusalueisiin.
 
En tiedä onko missään tutkimusta siitä, etteivätkö Turun suunnasta jotkut haluaisi tulla lentoasemalle junalla. Mistä voidaan päätellä, että kaikki haluavat Helsingin keskustaan Turun suunnasta? Mikä todistaa sen, että joku haluaa Tampereelta tulla lentoasemalle,

Miksi argumentointilinjasi on tässä "kaikki tai ei mitään"? On selvää, että Turun suunnalta tulevista osa haluaa lentoasemalle, samoin kuin Tampereen suunnalta. Tamperelaiset eivät boikotoi lentomatkustamista yhteisellä päätöksellä, ja Paunulla todistettavasti on vuoroja lentoasemalle. On myös melko selvää, että näiden suhteellinen kysyntä on melko samansuuruinen. Ainoastaan Turun ja Tampereen kenttien suora ulkomaantarjonta vaikuttaa siihen alentavasti, muuten kysyntä on melko suoraan verrannollinen asukasmääriin, jotka tässä tapauksessa ovat lähes samat.

Vaikka varsinaista tutkimusta aiheesta ei ole, on selvää, ettei lentoasema ole läheskään yhtä suuren osan määränpää kuin Helsingin keskusta. Siihen ei tarvitse käyttää kuin maalaisjärkeä. Suurin osa ihmisistä ei tee päivittäisiä tai viikottaisia lentomatkoja, mutta Helsinkiin taas matkustaa erittäin runsas joukko. Jokainen ulkopaikkakuntalainen voi vaikka miettiä, kuinka usein on käynyt Helsingissä ja kuinka usein Helsinki-Vantaalla. Jotain aiheesta kertonee myös se, että Helsingin rautatieasemaa käyttää vuosittain 40 miljoonaa kaukojunamatkustajaa, kun se lentoaseman käyttäjämäärä jäi 12 miljoonaan.

Tärkeä ero on siinä, että Tampereen suunnalta tullessa lentoaseman kautta meno ei juurikaan haittaa Helsinkiin haluavia, Turun suunnalta tullessa haittaa. Toisin sanoen enemmistön haitta on hyvin pieni verrattuna vähemmistön suurempaan hyötyyn. Turun suunnalta enemmistön haitta syö vähemmistön saaman hyödyn, varsinkin jos vaihto Vantaa Express -junaan Pasilassa käy kätevästi.

Ei myöskään pidä paikkaansa, että lentoaseman pikajunaliitynnän vyöhyke ulottuisi vain Tampereen korkeudelle. Juna on kilpailukykyinen liityntämuoto aina kolmen tunnin vyöhykkeelle asti, siis Poriin, Seinäjoelle, Jyväskylään, Mikkeliin ja Imatralle asti. Varsinkin, koska liityntälentoja täytyy ristisubventoida kaukolennoista. Oulu, Kajaani ja Rovaniemi jäävät selkeästi tämän vyöhykkeen ulkopuolelle; Vaasa, Kuopio ja Jyväskylä niille rajoille, että merkittävä osa saattaa matkustaa junallakin ihan jo siitä syystä, että lähtöpäässä lentoasemalle on vaikea päästä ja hössäys lentoterminaaleissa halutaan minimoida. Junassa vietetty aika kun ei ole yhtään niin vaivallista kuin lentoasemalla vietetty. Se, että lento Jyväskylästä Helsinki-Vantaalle kestää 30 minuuttia, ei kerro mitään todellisista matka-aikojen eroista eikä matkustajan kokemasta lisävaivasta. Ja koska lyhyet liityntälennot joka tapauksessa ovat tappiollisia, ne lopetetaan heti kun niille tulee jokin siedettävä vaihtoehto.
 
Sanoin ehkä hiukan epäselvästi, mutta Tamperetta koskeva kysymykseni oli tarkoitettu retoriseksi. Tottakai Tampereelta moni haluaa tulla lentoasemalle, kysymys on vain kuinka moni ja sitä en tiedä. Turun osalta todettakoon, että ELSAN vaihtoehto 2C olisi silti lyhentänyt junamatkaa nykyisestä huomattavasti ja Turun seudulla oleilleena tiedän mitä suoranaisia pelkotiloja vaihtoehto 2C esim. Varsinais-Suomen liitossa herätti, kyseessä on pelko Turun suorista lentoyhteyksistä ja Helsingin aseman vahvistumisesta. Turusta poispäin matkustettaessa vaikkapa Lahteen/Imatralle, matka-aika lyhenisi huomattavasti, koska lentoasemasta tulisi tärkeä vaihtoasema. Periaatteessahan kaikkien Helsinkiin tulevien ratojen linjaus "siirtäisi" Pasilan funktiot lentoasemalle lukuunottamatta niitä, jotka tulisivat Karjaalta tai Hangosta ja eivät olisi ELSA 2C:n varressa.Lohjalaiset voittavat aina, olipa ELSAn linjaus mikä hyvänsä. Mielenkiintoista on kuitenkin, että jokaisesta Turusta Helsinkiin menevästä linja-autosta on joko suora tai vaihdoton yhteys Seutulaan, joten kertonee jotakin. Tamperelaiset taas käyttävät Tikkurilaa, joka onkin viisainta ja heidän matkansa tulee nopeutumaan myös Kehäradan myötä, koska jos verrataan v61:n ja PM-junan vuorovälejä sekä matka-aikaa (juna joka 10min, matka-aika 8min), niin juna voittaa selkeästi. On toki aivan selvää, että pohjoisesta tultaessa lentoasema on helposti tavoitettavissa, koska mutkaa ei tule juuri ollenkaan ja matka-aika voi jopa lyhentyä Tampereelta/Lahdesta/ jne tultaessa.(juna menee tunnelissa erossa paikkureista suoraan Pasilaan)

Mitä tulee lentomatkustamisen kysyntään, en ole aivan samaa mieltä siitä. Jos sanotaan, että Helsingissä asuu miljoona ihmistä (V+E) ja meillä on 12 milj matkustajaa vuodessa, pitäisi Tampereella (Pirkanmaa 450 000, Treen seutu 300 000) olla joko puolet tai n.30% Helsingin matkustajista. Tosiasia on, että n 130 000 as Oulu on Suomen toiseksi vilkkain kenttä, Tampere 3, sitten Rovaniemi ja viimeisenä Turku. Turismilla ja kauttakulkuliikenteellä on iso vaikutus.Tampereen matkustajamäärä Turkuun verrattuna on myös kaksinkertainen. Lähde: http://www.finavia.fi/files/finavia/vuosikertomukset_pdf/Vuosikertomus2006_suomi.pdf (s.31).

Helsingin lentoasemalla iso osa kasvusta selittyy nimenomaan gateway-matkustuksena, joka taas ei meidän suomalaisten joukkoliikenteeseen paljon vaikuta. Tässä syksyllä oli isot jutut siitä, kuinka kotimaan lentoliikenne ei kannata: http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Kotimaan+lentokenttiä+uhkaa+sulkeminen/1135231013791

Lähinnä yritin tuoda esiin omassa viestissäni kahta asiaa:
1) Kehärata on fyysisesti alueellinen hanke, mutta vaikutukset ovat valtakunnalliset ja sen vaikutuspiirissä asuu runsaasti ihmisiä
2)Pääradan linjaamisessa lentoaseman kautta on monia muttia ja mutkia, joiden kaikkia taustoja emme tiedä ja joista osa on selvityksen alla (RHK:n selvitys jne)

Viimeisenä: Uskon, että kummatkin yhteydet toteutuvat siten, että ensin kehärata ja seuraavaksi pääradan siirto.

Tässä lopuksi kirjoitus, joka liippaa tätä aihepiiriä ainakin läheltä:
http://www.turunsanomat.fi/mielipit...140:0:1:2007-10-18,104:140:492854,1:0:0:0:0:0
 
Tampereen ja Oulun matkustajamäärät ovat vuodessa nykyisin melko samansuuruiset. Mitään muuta yhteistä näillä kentillä ei olekaan.
Oulun liikenteestä suurin osa on Hki-Oulu-sahausta. Oulun suora ulkomaanliikenne on vähäistä, Tampereella liikenne on lähes yksinomaan sitä.
Pääradan linjaus Hki-Vantaan kautta ei juurikaan vaikuttaisi Tre-Pirkkalan lentoliikenteeseen, joka on suurimmaksi osaksi Ryanairin halpisliikennettä.
Ryan taas lentää Pirkkalaan siksi, että sen olot ovat askeettiset ja lentokenttämaksut alhaiset. Ne jotka haluavat hienompia fasiliteetteja ja haluavat maksaa lennostaan enemmän käyttävät Vantaata.
Pirkkalan matkustajista itse asiassa melko suuri osa tulee kentälle pk-seudulta, mutta ei lentäen
 
Turusta poispäin matkustettaessa vaikkapa Lahteen/Imatralle, matka-aika lyhenisi huomattavasti, koska lentoasemasta tulisi tärkeä vaihtoasema.

Mielenkiintoista on kuitenkin, että jokaisesta Turusta Helsinkiin menevästä linja-autosta on joko suora tai vaihdoton yhteys Seutulaan, joten kertonee jotakin. Tamperelaiset taas käyttävät Tikkurilaa, joka onkin viisainta

Mitä tulee lentomatkustamisen kysyntään, en ole aivan samaa mieltä siitä. Jos sanotaan, että Helsingissä asuu miljoona ihmistä (V+E) ja meillä on 12 milj matkustajaa vuodessa, pitäisi Tampereella (Pirkanmaa 450 000, Treen seutu 300 000) olla joko puolet tai n.30% Helsingin matkustajista. Tosiasia on, että n 130 000 as Oulu on Suomen toiseksi vilkkain kenttä, Tampere 3, sitten Rovaniemi ja viimeisenä Turku. Turismilla ja kauttakulkuliikenteellä on iso vaikutus.Tampereen matkustajamäärä Turkuun verrattuna on myös kaksinkertainen. Lähde: http://www.finavia.fi/files/finavia/vuosikertomukset_pdf/Vuosikertomus2006_suomi.pdf (s.31).

Turusta poispäin rautateitse matkustettaessa on ehdottomasti suurimman joukon määränpää helsingin keskusta ei vaikkapa Lahti/Imatra. Eli tässä pätee edellä kirjoittaja Allenin enemmistön ja vähemmistön välisiä hyötyjä/haittoja puntaroinut perustelu.

Se, että Turun suunnan bussiyhtiöt tarjoavat yhteyden lentokentälle kertonee ainoastaan hyvästä palvelusta asiakkaille. Minkäänlaiseksi perusteluksi lentokenttäELSAn tai kehäradan rakentamiseksi siitä ei ole. Tampereen suunnalta tultaessa voidaan tietysti käyttää juna Tikkurilaan ja siitä bussi lentokentälle -reittiä. Henk.koht. pidän kuitenkin tällä hetkellä huomattavasti parempana vaihtoehtona Paunulaista Keimolaan ja siitä suoralla jatkobussilla lentoasemalle.

En varsinaisesti ymmärrä, mitä yrität perustella lentoasemien matkustajamääriä vertailemalla. Mutta pelkästään tilastoja tuijottamalla ja alueiden asukaslukuja vertailemalla johtopäätökset todennäköisesti muodostuvat aika hupaisiksi. Muutamia faktoja, jotka vaikuttavat asukasluvun ohella lentoasemien matkustajamääriin (lista ei suinkaan ole täysin kattava):
Helsinki-Vantaa: ainoa oikeasti kansainvälinen kenttä Suomessa
Oulu: etäisyys
Rovaniemi: etäisyys, Joulupukki
Tampere vs. Turku: Ryanair
 
Lähinnä kommentoin tätä:
"Ainoastaan Turun ja Tampereen kenttien suora ulkomaantarjonta vaikuttaa siihen alentavasti, muuten kysyntä on melko suoraan verrannollinen asukasmääriin, jotka tässä tapauksessa ovat lähes samat." Totesin vain Elmolle, että matkustajamäärät eivät välttämättä riipu kaupungin asukasluvusta.
 
Totesin vain Elmolle, että matkustajamäärät eivät välttämättä riipu kaupungin asukasluvusta.

En lähde inttämään pitkällisesti asukasluvun ja lentokentän matkustajamäärän suhteesta muuta kuin että niillä ei ole kauheasti tekemistä keskenään. Eräissä ylläolevissa viesteissä etsitään syitä miksi esim. Tampere-Pirkkalassa matkustajamäärät jäävät alle "odotusarvon" (huom. ei suora lainaus). Muistutettakoon kuitenkin, että syöttöliikenteen luotettavuus, aikataulut, suora ulkomaantarjonta, etäisyys isommalta kentältä yms. tekijät vaikuttavat aivan ratkaisevasti.

Ennen kaikkea täytyy muistaa, että joka kerran kun päätän kulkea Vantaan kentälle Tampereelta Paunulla, se on "pois" Tampere-Pirkkalan matkustajamääristä ja "lisää" näennäiseen Helsinki-Vantaan kysyntään, joka siis ei missään nimessä tule vain Helsingin seudulta. Sama juttu jos haluaisin ajaa kolmostietä kentälle parkkiin (kuten monet otaksuttavasti tekevät). Syöttölennot Pirkkalasta/-aan ovat toisinaan olleet hieman epäluotettavia: viimeksi kuluneen viikon maanantai-iltapäivänä jouduin kulkemaan bussikuljetuksella Vantaalle Pirkkalasta kun Finncomin lento peruutettiin -- samalla myöhästyin luonnollisesti jatkolennolta ja jouduin myöhäisillan lennolle eteenpäin. Jos lennän kaukolennolla, olen toisinaan ihan suosiolla turvautunut Paunuun, kun se on ollut aikataulu- ja tariffimielessä järkevämpää sekä taatusti luotettava (jos kohta hieman turhan hidas) yhteys. Juna olisi minusta kaikin puolin järkevin kulkutapa tuolle välille, enkä jäisi kaipaamaan Aeroa, Finncomia tai Paunua.

Niin, se ulkomaalaisen näkökulma mitä aiemmin korostin: se ei ole suinkaan satunnaisen turistin satunnaisen liikennöinnin näkökulma vaan Suomeen tulevan bisnesvierailijan näkökulma. Eikä kyseessä ole mikään "pehmo" juttu vaan hyvin konkreettinen kaupunkien vetovoimaan vaikuttava tekijä. Jos vain Helsingin keskustaan on helppo päästä lentoasemalta, niin sitten on todella vaikea saada ketään vapaaehtoisesti esim. palaveriin tai konferenssiin Tampereelle, Lahteen, Hämeenlinnaan, Jyväskylään tms. paikkakunnille. Tämä pönkittää Helsinkiä ja sorsii muuta Suomea. Sujuva yhteys kumpaankin suuntaan on oikeudenmukaisen / tasapainoisen aluekehityksen kannalta paljon parempi vaihtoehto, jolla on suuria valtakunnallisia vaikutuksia.

Koska kehärata ei vaikuta samalla tavoin positiivisesti Helsingin seudun ulkopuolella, on ilmeistä että se on luokiteltava paikallisesti vaikuttavaksi hankkeeksi, jota ei tule tukea valtion rahoista ainakaan 70 % osuudella. Se että hankkeella voi olla merkittäviä paikallisia vaikutuksia, joista jonkun logiikan mukaan seuraa välillisesti valtakunnallista hyötyä on sivuseikka kun toisessa vaakakupissa on hanke josta seuraa välitöntä valtakunnallista hyötyä.
 
Olen kanssasi samaa mieltä, siitä, että asukasluvulla ja kentän matkustajamäärällä ei aina välttämättömästi ole tekemistä keskenään.
Kärjistetyin esimerkki lienee Frankfurt, jossa on jotain 600t as ja kymmeniä miljoonia matkustajia.

Tottakai hyvät liikenneyhteydet Helsinki-Vantaalle ovat "pois" maakuntakenttien matkustajista. Tätähän juuri esimerkiksi Varsinais-Suomen liitto pelkää, olen ollut tilaisuudessa, jossa liiton edustaja sen suoraan sanoi. En tiedä, mitä Pirkanmaan liitto/Tampere asiasta tuumii, ehkä sinä tiedät?

Itse en usko, että nk. businessmatkustaja ottaa junaa Helsinkiin missään tapauksessa, kyllä kyse on suurten massojen toiminnasta, ja siitähän tässä on kysekin. Toisaalta voidaan kysyä, että eikö helpoin keino ole vaihtaa konetta Helsingissä, uskoisin, että portin vaihto on helpompaa kuin laukkujen odottelu, kantaminen ja meno juna-asemalle. Ulkomailta tultaessa jatkolento voi usein tarjota nopeimman siirtymisen, joskin on otettava huomioon taas siirtyminen esim. Pirkkalasta vaikkapa Tampere-taloon.

Mielestäni tämä juupas-eipäs-väittely kehäradasta on jo aika turhaa, keskustelu kiertää kehää ja kukaan ei oikein peräänny, eikä tarvitsekaan. Kehäradan osalta ja pääradan oikaisun osalta viittaan aiemmin esittämääni, lyhyesti sanottuna ne eivät sulje toisiaan pois, mutta pääradan oikaisulla on enemmän mutkia matkassa erilaisista syistä. Uskon, että kumpikin toteutuvat, kuitenkin siten, että ensin kehärata. Pitää muistaa, että virallisissakin suunnitelmissa pääradan linjaus kentän kautta on kaukainen hanke.
 
Tärkeä ero on siinä, että Tampereen suunnalta tullessa lentoaseman kautta meno ei juurikaan haittaa Helsinkiin haluavia, Turun suunnalta tullessa haittaa.
Mutta toisaalta: Suurnopeusradan Pasila - Hki-Vantaa - Salo ansiosta Helsinki - Turku -matka menisi 55 minuutissa nykyisen noin 2 h sijasta. Nopeutusta noin 1h. Tampereen suunnalla lentoaseman koukkaus ei tietääkseni vastaavaa nopeutusta ole tekemässä keskustasta keskustaan -matkoilla...
 
Takaisin
Ylös